• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

James Hoffman’ın kaynar su kullanımı hakkında görüşleri

muzaffersalebe

Yeni Üye
İsim
Muzaffer Salebe Kemertaş
Daha fazla  
İsim
Muzaffer Salebe Kemertaş
Merhabalar, kahve macerasında yeniyim. Şimdilik bir termometre vb olmadığı için genel kanıya göre suyu kaynatıp 30 -45 saniye bekliyorum. Peki bu video hakkında neler söylersiniz?

Merhabalar, kahve macerasında yeniyim. Şimdilik bir termometre vb olmadığı için genel kanıya göre suyu kaynatıp 30 -45 saniye bekliyorum. Peki bu video hakkında neler söylersiniz?

Çok koyu kahveler kullanmıyorsanız (starbucks, tchibo vb.) gayet güzel sonuçlar alabilirsiniz. Genel olarak çekirdek koyulaştıkça sicaklık düşer açıklaştıkça yükselir bunun sebebi daha açık kavrumların çözünmesi daha zor olduğundan yüksek sicaklık gereklidir.

Son düzenleme:
Aslında atmosfer basıncından dolayı deniz seviyesinden yüksek olan yerlerde zaten suyun kaynama sıcaklığı 100 derece olmaz, daha altında olur. Bu yüzden rakımı yüksek bir yerde yaşıyorsanız, suyu kaynattıktan sonra alıp demlemeye başladığınızda çok sıkıntılı olacağını düşünmüyorum. Tabii ki yine de denemek ve karşılaştırmak gerekir diye düşünüyorum.

Peki videoda ne diyor? Tercüme özet yapabilecek var mı?
Aslında biraz benim bahsettiğim atmosfer basıncına ve buharlaşmaya değiniyor. Onun haricinde birçok kişinin 100 derecelik suyun kahveyi yakacağını ve acı tatlar ortaya çıkaracağını söyleyenler için bu durumun dark roast kahveler için geçerli olduğunu söylüyor. Sonrasında kaynar su ile V60 ve French Press demlemesi yapıyor. Demlemeyi yaparken kahve yatağına kablo şeklinde kaliteli bir termometre takıyor. Demleme esnasında ve sonrasında su max. 91 dereceye ulaşıyor ve 100 derecenin yanından bile geçmediğini söylüyor (Demleme öncesi ekipmanlara pre-heat uyguladığını da söylüyor). Özetle, özellikle light roast kahvelerde bu şekilde demlemenin daha iyi sonuçlar vereceğinden ve denemeye değer olduğundan bahsediyor.

Çok koyu kahveler kullanmıyorsanız (starbucks, tchibo vb.) gayet güzel sonuçlar alabilirsiniz. Genel olarak çekirdek koyulaştıkça sicaklık düşer açıklaştıkça yükselir bunun sebebi daha açık kavrumların çözünmesi daha zor olduğundan yüksek sicaklık gereklidir.
Genelde aylık alımların yapıldığı kavuruculardan ve o ayardaki yerlerden temin etmeye çalışıyorum, açıkçası dedikleri bana da mantıklı geliyor. İnanılmaz minimal etkiler için aşırı teferruata giriliyor camiada genelde, çoğu dikkat edilsin denilen şeyin çok büyük etki yaratacağını düşünmüyorum açıkçası.

Aslında atmosfer basıncından dolayı deniz seviyesinden yüksek olan yerlerde zaten suyun kaynama sıcaklığı 100 derece olmaz, daha altında olur. Bu yüzden rakımı yüksek bir yerde yaşıyorsanız, suyu kaynattıktan sonra alıp demlemeye başladığınızda çok sıkıntılı olacağını düşünmüyorum. Tabii ki yine de denemek ve karşılaştırmak gerekir diye düşünüyorum.
Doğru aslında, zaten 100 derece kaynar suyu dökmek bayağı efor ister, olsa olsa 95 96 derece oluyor en fazla. Zaten 92 93 derecenin yakamadığı kahveyi 95 mi yakacak.

Genelde aylık alımların yapıldığı kavuruculardan ve o ayardaki yerlerden temin etmeye çalışıyorum, açıkçası dedikleri bana da mantıklı geliyor. İnanılmaz minimal etkiler için aşırı teferruata giriliyor camiada genelde, çoğu dikkat edilsin denilen şeyin çok büyük etki yaratacağını düşünmüyorum açıkçası.
Nihayetinde bu bir hobidir. 50 liralık gitarla da aynı şarkı çalınır 10binlik gitarla da. Kimi insan hobiye derinlemesine girip her detaya önem verir kimisi bunu sadece keyif için yapar detaylara takılmaz bu detayların önemsiz olduğu anlamına gelmez ama minimal fayda sağladığına katılabilirim. En önemli şey kahvenin kendisi ve su.

konu hakkında bu videoda bilgilendirici olabilir. Özetle; 85-90-95-100 derecede 4 demleme yapıyor TDS oranları 1.38 ile 1.41 arasında değişiyor yani daha sıcak su daha iyi extraction anlamına gelmiyor ama tadımda fark yaratabiliyor bunu da 2 kişi test edip farklı derecelerdeki kahveleri favori olarak seçiyorlar(95 ve 100 dereceyi seçtiler). En sevdiğiniz çekirdeği birkaç farklı derecede demleyip favori olanından ilerleyin fazla teferruata gerek yok diyor uzmanlar :)

Geri