• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Farklı Değirmenler ile Karşılaştırmalı Partikül Analizi Projesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kocakurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kocakurt

Müverrih
Editör
İsim
Emre
Daha fazla  
İsim
Emre
Bugün Karşıyaka'daki Spect Coffee'de arkadaşlarla birlikte K6, ZP6, C40 ve DiFluid Omni kullanarak üç saat boyunca farklı şekillerde birçok partikül analizi ve ardından kör tadım denemeleri yaptık. Bu bir demoydu, ilerleyen süreçte daha büyüğünü içlerinde sektörden kişilerin bulunacağı yaklaşık 10 kişi ile tekrarlayacağız. Bu seferki daha büyük ve ayrıntılı olacak. Farklı koşullardaki öğütüm biçimlerini, iki tane aynı değirmenin fabrikasyondan kaynaklı farklarını ve daha birçok şeyi analiz etmeyi planlıyoruz.

Çekirdek olarak Rwanda Kabyiniro kullandık. 1/18, 92 derece bir su ile kör cupping yaptık. Bütün değirmenleri partikülleri kontrol edip aynı ayarlara getirdik. Bu parametrelerde en sevdiğimiz K6, en sevmediğimiz C40 oldu. :D Tabii ki her değirmeni kendi için özel hazırlanacak optimum parametreler içinde değerlendirmek gerekir, bu deneme bir gösterge değil.

Partikül analizinde en stabil sonuçları C40, en kararsız sonuçları ise ZP6 verdi. En çok tozu üreten K6, en az tozu üreten ZP6 idi. Cuppingte refaktometre kullandık; C40 0.49, K6'nın 0.56, ZP6'nın 0.58 olduğunu gördük.

Ayrıca bunu daha ayrıntılı olarak ele alma fikrini @Ömer Aydın ile yaptığımız benzer bir değirmen etkinliğinde edindik, kendisine de teşekkür ediyoruz.🙏

Partikül analiz grafiği hakkında fikriniz olması için bir ekran görüntüsü;
WhatsApp Görsel 2025-10-19 saat 20.08.33_6df9afe9.jpg

Gelişmeler için beklemede kalın. :)

Son düzenleme:
K6’m üzümlü kekim😇

c40 ın en az beğenilmesi çok da garip gelmedi... her değirmende farklı oranlarda grind size distribution var boulders olduğu kadar belli miktarda fine bence fincanda olumlu etkiye neden oluyor.
burda scott rao buna değinmiş : https://www.scottrao.com/blog/happymediumfines
"When there is an insufficient proportion of fines, large flow paths form in the coffee bed, and a disproportionate amount of water exits the bed through those paths, lowering brew strength, and carrying larger, astringent compounds into the cup."
kahveye de bağlı olarak k6 nın daha fazla toz üretmesi fincanda daha fazla tatlılık ve dokuya neden olduğundan beğenmiş olabilir misiniz?

Özellikle natural bir kahve ile test yaptığınız için...

Gövdeli tatlı fincan natürele yakışır. Belki yıkanmış bir kahve ile daha parlak bir sonuç yakışabilir ve ZP6 daha başarılı olur

Güzel bir proje, çok hoşuma gitti

95 klik böyle.
IMG_9020.jpeg

Hocam benim de 95 klik hatta buna benzerdi. En son bir dripperı çevireyim dedim 😅. Bir de slowfeeding diye birşey öğrendim onu denemeye çalışıyorum.
K6 slowfeedinge uygun ama burr zorlanır mı bilmiyorum. Bir kaç öğütümde denedim tat farkı hissediliyor fincan daha berrak çıkıyor.

Bugün Karşıyaka'daki Spect Coffee'de arkadaşlarla birlikte K6, ZP6, C40 ve DiFluid Omni kullanarak üç saat boyunca farklı şekillerde birçok partikül analizi ve ardından kör tadım denemeleri yaptık. Bu bir demoydu, ilerleyen süreçte daha büyüğünü içlerinde sektörden kişilerin bulunacağı yaklaşık 10 kişi ile tekrarlayacağız. Bu seferki daha büyük ve ayrıntılı olacak. Farklı koşullardaki öğütüm biçimlerini, iki tane aynı değirmenin fabrikasyondan kaynaklı farklarını ve daha birçok şeyi analiz etmeyi planlıyoruz.

Çekirdek olarak Rwanda Kabyiniro kullandık. 1/18, 92 derece bir su ile kör cupping yaptık. Bütün değirmenleri partikülleri kontrol edip aynı ayarlara getirdik. Bu parametrelerde en sevdiğimiz K6, en sevmediğimiz C40 oldu. :D Tabii ki her değirmeni kendi için özel hazırlanacak optimum parametreler içinde değerlendirmek gerekir, bu deneme bir gösterge değil.

Partikül analizinde en stabil sonuçları C40, en kararsız sonuçları ise ZP6 verdi. En çok tozu üreten K6, en az tozu üreten ZP6 idi. Cuppingte refaktometre kullandık; C40 0.49, K6'nın 0.56, ZP6'nın 0.58 olduğunu gördük.

Ayrıca bunu daha ayrıntılı olarak ele alma fikrini @Ömer Aydın ile yaptığımız benzer bir değirmen etkinliğinde edindik, kendisine de teşekkür ediyoruz.🙏

Partikül analiz grafiği hakkında fikriniz olması için bir ekran görüntüsü;
Ekli dosyayı görüntüle 40553

Gelişmeler için beklemede kalın. :)
Rica ederim test edecek o kadar çok şey var ki kim bir yerden tutsa o kadar iyi, bizim etkinlikte kapsayıcı olmak adına Omni&CoffeeOS açmamıştım içimde kalmıştı biraz ama sonuçları bedavadan edinmek de ayrı keyif açıkçası.

İlk testi birkaç öğütücü ile sınırlı tutmak da iyi olmuş elinize sağlık sıradaki testin fabrika çıkış farklılıkları olması da harika bir seçim ayrıca tadım sonuçlarının detayını da konuşmaktan mutlu olurum.

Dediğiniz gibi çalışmaların devamı ve derinleştirmek hep mümkün aslında. Mesela :whistle: ilk aklıma gelen bu testlerin sonucunun bizi hangi tatlara götürdüğünün sonucuna göre neyin test parametrelerine eklenebileceğini değerlendirmek olabilir. Belki de @berkozden in (iyi ki de) bahsettiği gibi Scott Rao'nun gözlemi (bu araştırmanın şartlarını incelemedim o yüzden şimdilik gözlem diyeceğim) belli bir fine ihtiyacı olduğuna bizi götürür ve biz de bunun üzerine yüzdeleri literatüre kazandırırız (örneğin yüksek özkütleli çekirdeklerde %x fine düşüklerde %y toplam tecrübeyi artırır gibi). Ne kadar ilginç değil mi belki de yakında (belki çoktan ama benim haberim yok) bir zamanlar hep peşinde koştuğumuz homojen öğütümün (tıpkı bir zamanlar Scott'ın da peşinden koştuğu çekirdeğin iç/dış kavrum homojenliğinde olduğu gibi) bir mit olduğu genel kabul gören standart olur.

Sanmıyorum ama canınız sıkılır konu ararsanız da kavrum tarafında da bir test olasılığı şu olabilir:

Acaba bu kavrumların öğütülmüş/öğütülmemiş halini analiz eden müthiş cihazlarla renk partikül dağılımını hızlı/yavaş kavrumlarda inceleyince öğütülmüş/öğütülmemiş rakamların arasındaki farkta anlamlı bağlantılar kurulabilir mi?

Bu bize renkölçerleri sadece daha açık/koyu standartlarımızı oluşturmak için değil aynı zamanda süre standartlarımızı oluşturmak için de kullanmaya imkan verebilir.
Bu arada yine bütün bunların tada etkisini aşamalı olarak her bir minik test sonunda kör tadımlarla kontrol etmek iyi olur (bu testinizde yaptığınız gibi). Önce iyi bir senaryo oluşturmak şart.

Kim önce yaparsa o kapar valla:) Şaka bir yana hem böyle etkinliklere katılmaktan mutlu olurum hem de mekanımı her zaman senaryolarınızı uygulamak için bir ev olarak düşünebilirsiniz.

Haftam şimdiden şenlendi tekrar elinize sağlık.

Son düzenleme:
Sonuçları şaşırtan ilginç bir çalışma oldu :)
Net 3 saat uğraşmışız (öğütme, ölçme, temizlik, kalibrasyon, kayıt, vs.) Arada sonuçları konuşma/tartışma, sohbet vs çok daha fazla zaman su gibi akıp geçti...
Sonuçta subjektif değerlendirme yapıldı ama 5 kişinin de c40 öğütümünü beğenmemesi şaşırtıcı oldu (1 kişi hariç hangi öğütüm olduğunu bilmiyorduk)
Emeği geçen herkese teşekkürler. Ev sahibimiz Spect Coffee Semih Bey e de burdan tekrar teşekkürler.

Öncelikle birini @Ömer Aydın ve birini @apisto 'nun sağladığı iki DiFluid Omni ile karşılaştırmalı partikül analizleri yaparak değirmenleri benzer ayarlara getirmek için çabaladık.

K-Ultra'yı @Giiizzle , K6'yı Spect, ZP6'ları Spect ve Çetin Alpay Başkan, Molent'i Melek İrem Erkuş, Kinu'yu @Ömer Aydın , C60'ı Toygar Saracoğlu, C40'ları ben ve Yiğit arkadaşımız ile @apisto sağladık. Çekirdeklerimiz @TeraziCoffee 'nin sağladığı Rwanda Kabyiniro idi.

Bu yolda değirmenlerimizi feda ettik, bir çoğu savaş yarası aldı.(Masaya çarptık, düştüler:/)

1763322375008.png1763323505584.png

Yaklaşık 6 saat çalışmamıza rağmen istediklerimizin sadece beşte birini yapabildiğimizi düşünüyorum. Burada sizinle bulduklarımızı paylaşacağım.

1) Önce dediğimiz gibi partikül analiz yöntemiyle ayarları birbirlerine yaklaştırdık. İki analiz cihazıyla karşılaştırmalı birçok ölçüm yaparak verilerin doğruluğundan emin olduk. İnternette bulabileceğiniz bütün referansların, dönüştürme uygulamalarının yanlışlığını ve işe yaramayacağını gördük.

2) Ardından kör cupping yapmaya başladık. Cuppingte 1/17 oran ve 93 derece su kullandık. En beğenilen oy birliği ile Kinu oldu. C40'lar birbirlerini tutmuyordu.

3) Demleme kısmına geçtik ve bütün değirmenler ile aynı anda demleme ve kör tadım yaptık. Klasik 1/16, 15/240, 94 derece su kullandık. En beğenilenler yine oy birliği ile C60 ve C40 oldu. C60'ta clarity çok yüksekti, C40 ise onun biraz daha tatlılık kazanmış haliydi.

4) Üç C40 arasında karşılaştırma yapmaya geçtik. Burada fabrikasyon farklarını görmeyi hedefledik. Çıktılar bizi oldukça şaşırttı. Aynı klikte, aynı hızda, aynı açıda, aynı miktarda öğütülmüş olan kahvenin partikülleri C40'ların hepsinde farklıydı ve bu farklılık az değildi. Sonrasında tekrardan söküp takma ve ayar yapma işlemi tekrarladık ve partikülleri dikkate almadan demleme yaptık. Sıcak sonuçlar birbilerinden farklıydı, soğuk sonuçlar birbirlerinden farklıydı ve bu farklar çoktu.

Dolayısıyla görmüş olduk ki elinizdeki değirmenin ürettiği kahvenin mikron bazında ortalama büyüklüğünü bilmenizin tek yolu bir partikül analiz cihazına sahip olmanız. Aynı şekilde firmalardan reçete istemenin de pek bir anlamı olmadığını anladık.

Yeni gelişmelerde görüşürüz.

K-Ultra'mı alırken "community convenience" sebebiyle Comandante ile arada kalmıştım ama bugünden bakınca iyi ki K-Ultra almışım diyorum.
Yeterince deneyimli değilseniz community convenience'ı gözetip Comandante almakta yarar var. Referans olarak kullanılan Comandante ayarlarını dönüştürmek diye bir şey yok çünkü. Her değirmenin partikül dağılımları farklı. Bu etkinlikten sonra muhtemelen kimse değirmenini değiştirmeyecek, önemli olan kişinin kendi değirmeniyle anlaşmayı bilmesi.

Öncelikle birini @Ömer Aydın ve birini @apisto 'nun sağladığı iki DiFluid Omni ile karşılaştırmalı partikül analizleri yaparak değirmenleri benzer ayarlara getirmek için çabaladık.

K-Ultra'yı @Giiizzle , K6'yı Spect, ZP6'ları Spect ve Çetin Alpay Başkan, Molent'i Melek İrem Erkuş, Kinu'yu @Ömer Aydın , C60'ı Toygar Saracoğlu, C40'ları ben ve Yiğit arkadaşımız ile @apisto sağladık. Çekirdeklerimiz @TeraziCoffee 'nin sağladığı Rwanda Kabyiniro idi.

Bu yolda değirmenlerimizi feda ettik, bir çoğu savaş yarası aldı.(Masaya çarptık, düştüler:/)

Ekli dosyayı görüntüle 40999Ekli dosyayı görüntüle 41000

Yaklaşık 6 saat çalışmamıza rağmen istediklerimizin sadece beşte birini yapabildiğimizi düşünüyorum. Burada sizinle bulduklarımızı paylaşacağım.

1) Önce dediğimiz gibi partikül analiz yöntemiyle ayarları birbirlerine yaklaştırdık. İki analiz cihazıyla karşılaştırmalı birçok ölçüm yaparak verilerin doğruluğundan emin olduk. İnternette bulabileceğiniz bütün referansların, dönüştürme uygulamalarının yanlışlığını ve işe yaramayacağını gördük.

2) Ardından kör cupping yapmaya başladık. Cuppingte 1/17 oran ve 93 derece su kullandık. En beğenilen oy birliği ile Kinu oldu. C40'lar birbirlerini tutmuyordu.

3) Demleme kısmına geçtik ve bütün değirmenler ile aynı anda demleme ve kör tadım yaptık. Klasik 1/16, 15/240, 94 derece su kullandık. En beğenilenler yine oy birliği ile C60 ve C40 oldu. C60'ta clarity çok yüksekti, C40 ise onun biraz daha tatlılık kazanmış haliydi.

4) Üç C40 arasında karşılaştırma yapmaya geçtik. Burada fabrikasyon farklarını görmeyi hedefledik. Çıktılar bizi oldukça şaşırttı. Aynı klikte, aynı hızda, aynı açıda, aynı miktarda öğütülmüş olan kahvenin partikülleri C40'ların hepsinde farklıydı ve bu farklılık az değildi. Sonrasında tekrardan söküp takma ve ayar yapma işlemi tekrarladık ve partikülleri dikkate almadan demleme yaptık. Sıcak sonuçlar birbilerinden farklıydı, soğuk sonuçlar birbirlerinden farklıydı ve bu farklar çoktu.

Dolayısıyla görmüş olduk ki elinizdeki değirmenin ürettiği kahvenin mikron bazında ortalama büyüklüğünü bilmenizin tek yolu bir partikül analiz cihazına sahip olmanız. Aynı şekilde firmalardan reçete istemenin de pek bir anlamı olmadığını anladık.

Yeni gelişmelerde görüşürüz.
Müthiş bir test olmuş ve test konusu geniş olduğundan çok beklendik sonuçlar ama çok da faydalı.Testlerin ve test başarısının sonuçlardan daha önemli olduğu bir kere daha ortaya çıktı, bunu yapmak ancak cesur ve meraklı olanlarımızın elinden geliyor, tebrikler.

Testler bahane, etkinlik ve sosyalleşme şahane... Devamını ve geri kalan 5'te 4'ün tamamlanmasını bekliyoruz. :)

Geri