• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Evde Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mykahve
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
chatgpt'den aldığım tarif ve gelişigüzel bir hazırlık ile yaptığım ilk ekşi mayalı ekmek denemesi. elle yoğurma vesaire olmadan basit bir şekilde böyle bir ekmek elde edilebiliyor olması çok iyiymiş gerçekten. tam kafa dağıtmalık aktivite. ekmeği fırına attıktan bir süre sonra eve yayılan o muhteşem koku ile birlikte ikinci denememi kendim üreteceğim gerçek ekşi maya ile yapmak şart oldu.

IMG_0260.jpgIMG_0264.jpg

Ekli dosyalar

• IMG_0260.jpg
    IMG_0260.jpg
    179.7 KB · Görüntüleme: 24
chatgpt'den aldığım tarif ve gelişigüzel bir hazırlık ile yaptığım ilk ekşi mayalı ekmek denemesi. elle yoğurma vesaire olmadan basit bir şekilde böyle bir ekmek elde edilebiliyor olması çok iyiymiş gerçekten. tam kafa dağıtmalık aktivite. ekmeği fırına attıktan bir süre sonra eve yayılan o muhteşem koku ile birlikte ikinci denememi kendim üreteceğim gerçek ekşi maya ile yapmak şart oldu.

Ekli dosyayı görüntüle 41320Ekli dosyayı görüntüle 41321
güzel görünüyor tarif nedir paylaşabilir misiniz?

güzel görünüyor tarif nedir paylaşabilir misiniz?

chatgpt'nin kullandığım tarifini paylaşayım. bilgim ve tecrübem olmadığı için çok sorgulamadan tarife uydum;

Malzemeler

• 175 g tam buğday unu
  • 175 g beyaz un
  • 262,5 ml su
  • 5,6 g instant maya
  • 7 g tuz

​
Yapılış

1. Otoliz (30 dakika)

Unları geniş bir kaba alıp suyla karıştırın. Karışımı 30 dakika boyunca dinlendirin.

2. Maya Ekleme (15 dakika dinlenme)
Otoliz işlemi sonrası, instant mayayı ekleyin ve karıştırın. Karışımı oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirin.

3. Tuz Ekleme (10 dakika dinlenme)
Tuzunu ekleyin ve karıştırın. Ardından hamuru 10 dakika daha dinlendirin.

4. Yoğurma ve Buzdolabında Dinlendirme
Hamuru spatula veya ellerinizle toparlayın.
  • 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
5. Esnetme ve Katlama, Buzdolabında Dinlendirme
Hamuru birkaç kez açıp, her seferinde katlayın.
  • İlk katlamadan sonra hamuru 30 dakika buzdolabında bekletin.
  • İşlemi tekrarlayın ve 30 dakika daha buzdolabında bekletin.
  • Bir kez daha aynı işlemi yaparak 1.5 saat buzdolabında bekletin.
6. Şekil Verme ve Çizik Atma
Hamurun üstünü hafifçe unlayın. Ardından, jilet veya keskin bir bıçakla hamurun üst kısmına çizikler atın.

7. Pişirme
  • Pişirme öncesinde, döküm tencerenizi fırında 250°C’de 30 dakika kadar ısıtın.
  • Hamuru, pişirme kağıdı ile tencereye yerleştirin.
  • Fırın sıcaklığını 215°C’ye düşürün.
  • Hamuru, kapaklı olarak 20 dakika pişirin, ardından kapağını açıp 25 dakika daha pişirin.

chatgpt'nin kullandığım tarifini paylaşayım. bilgim ve tecrübem olmadığı için çok sorgulamadan tarife uydum;

Malzemeler

• 175 g tam buğday unu
  • 175 g beyaz un
  • 262,5 ml su
  • 5,6 g instant maya
  • 7 g tuz
​

Yapılış

1. Otoliz (30 dakika)

Unları geniş bir kaba alıp suyla karıştırın. Karışımı 30 dakika boyunca dinlendirin.

2. Maya Ekleme (15 dakika dinlenme)
Otoliz işlemi sonrası, instant mayayı ekleyin ve karıştırın. Karışımı oda sıcaklığında 15 dakika dinlendirin.

3. Tuz Ekleme (10 dakika dinlenme)
Tuzunu ekleyin ve karıştırın. Ardından hamuru 10 dakika daha dinlendirin.

4. Yoğurma ve Buzdolabında Dinlendirme
Hamuru spatula veya ellerinizle toparlayın.
  • 30 dakika buzdolabında dinlendirin.
5. Esnetme ve Katlama, Buzdolabında Dinlendirme
Hamuru birkaç kez açıp, her seferinde katlayın.
  • İlk katlamadan sonra hamuru 30 dakika buzdolabında bekletin.
  • İşlemi tekrarlayın ve 30 dakika daha buzdolabında bekletin.
  • Bir kez daha aynı işlemi yaparak 1.5 saat buzdolabında bekletin.
6. Şekil Verme ve Çizik Atma
Hamurun üstünü hafifçe unlayın. Ardından, jilet veya keskin bir bıçakla hamurun üst kısmına çizikler atın.

7. Pişirme
  • Pişirme öncesinde, döküm tencerenizi fırında 250°C’de 30 dakika kadar ısıtın.
  • Hamuru, pişirme kağıdı ile tencereye yerleştirin.
  • Fırın sıcaklığını 215°C’ye düşürün.
  • Hamuru, kapaklı olarak 20 dakika pişirin, ardından kapağını açıp 25 dakika daha pişirin.
Çok teşekkürler sağolun

Lactobacillus brevis,

Lactobacillus plantarum,

Lactobacillus helveticus,

Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus,

Lactococcus lactis ssp lactis biovar diacetilactis,

Lactococcus lactis ssp.cremocis,

Lactobacillus acidophilus,

Saccharomyces cerevisiae,

Saccharomyces boulardii.

Bunlardan oluşan başlangıç seti diyebileceimiz bir kaynak.

https://www.dogadanbizim.com.tr/probiotik-eksi-probiyotik-eksi-maya-ekmek-yapimi-saglikli-ekmek
Ekmek pişerken içeride canlı organizma mı kalacak probiyotik olması ne anlam ifade ediyormuş, garip

Maya pişerken değil hamur mayalama ve yoğurma sırasında iş görüyor.
Hocam probiyotik olmak mikroorganizma için insan bağırsağına canlı şekilde ulaşabilip orada aktivitesini devam ettirebilmesi, diğer yandan da insan sağlığına zararlı olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla hamur mayalama ve yoğurma sırasındaki aktivitesinin probiyotik olmakla bir ilişkisi yok. Hamur üretiminde kullanılan mikroorganizmanın probiyotik özellikler göstermesini artı bir özellik olarak göstermek yanlış bir kullanım yani.

Selam herkese,

Kahvenin hamur ile ilişkisi ilginç. Ben de uzun yıllardır ekmeğimi evde kendim yapıyorum. ☺️Hatta makarnamı bile kendi yaptığım hamurdan yapıyorum.
Kullandığım formül hamurun %70 i kadar su. Genelde 1 kilo siyez ya da tam çavdar, tam buğday unu kullanıyorum. 10 gr tuz, 10 gr kuru maya ve 1 yemek kaşığı zeytin yağı.

Hamur karma işlemini makina ile yapıyorum. 1 gece soğuk mayalama sonrası 220 derece ısıtılmış fırında 50 dk pişiriyorum.

Geri