Kahve çekirdeği önerilerinize açığım![]()
Double için miktar az değil mi 12 gr?Espresso shot sürelerini tutarken pre infusion'ı da dahil etmeli miyiz? Yoksa akış başladıktan sonra mı kronometreyi çalıştırmalıyız?
Double shot espresso için 12-14 gram arası çekirdek öğütüyorum.
Bilmiyorum, kullandigim fincan bu. 60ml. Kac gram kahve kullanmaliyim sizce? Bu fincan dolarken pre infusion dahil 25 saniye civarinda zaman aliyor.Double için miktar az değil mi 12 gr?
fincan dolmasına göre değil de ağırlığa göre hareket etseniz daha iyi olur. 18 gr kahveye yaklaşık 40 gr kahve alacak şekilde süreyi ve öğütümü ayarlamanız en optimal durum.Bilmiyorum, kullandigim fincan bu. 60ml. Kac gram kahve kullanmaliyim sizce? Bu fincan dolarken pre infusion dahil 25 saniye civarinda zaman aliyor.
Kör sepet ile mi ayarlarınız hocam ?Bugün Lelit Anna makinemin opv ayarını yapıp 9 bara sabitledim. Fakat sonrasında aldığıma shotlarda akış öncekine göre oldukça hızlı oldu.
Başka hiçbir parametreyi değiştirmedim,
20gr kahve,
93derece sıcaklık,
Aynı öğütüm kalınlığı,
Aynı tamp basıncı,
40-45snlerde aldığım shotları 30lu snlerde almaya başladım, akış çabuk hızlanıyor, krema çok zayıf kalıyor, tat olarak öncekilerden uzak profilde, daha ekşi belki b ir miktar tuzlu bir tat alıyorum.
Öğütümde mi, dozajda mı yoksa başka bir konuda mı değişiklik yapmalıyım?
Dengesiz tamp veya channeling, puckta suyu diğer yöne yönlendirebilecek herhangi bir şey basitçe. Daha düz bir şekilde tamplemeyi deneyin ve daha dikkatli hazırlayın puckıSon zamanlarda başıma gelen olay. Portofilter kanallarından farklı gramajlarda espresso almaya başladım. 2 fincana birer shot espresso alırken yüzde 20 lik farklar oluşuyor. bunun sebebi nedir acaba?
Hep aynı hassasiyette yapıyorum tampı fakat bu son günlerde olmaya başladı. Grup başlığında bir tıkanma söz konusu olabilir mi?Dengesiz tamp veya channeling, puckta suyu diğer yöne yönlendirebilecek herhangi bir şey basitçe. Daha düz bir şekilde tamplemeyi deneyin ve daha dikkatli hazırlayın puckı![]()
Portafiltresiz akıttığınızda tek yöne daha çok su akışı olduğunu gözlemliyor musunuz? Eğer bir süredir temizlemediyseniz ihtimalli, showerscreen'i çıkarıp yıkayın ve backflush yapın istersenizHep aynı hassasiyette yapıyorum tampı fakat bu son günlerde olmaya başladı. Grup başlığında bir tıkanma söz konusu olabilir mi?
Sanırım sökme işlemi yapacağım. Çok teşekkürler.Portafiltresiz akıttığınızda tek yöne daha çok su akışı olduğunu gözlemliyor musunuz? Eğer bir süredir temizlemediyseniz ihtimalli, showerscreen'i çıkarıp yıkayın ve backflush yapın isterseniz
5 günlük kahve, 8 click ile 30 saniyede istediğiniz shotu alıyorsanız 10 15 günlük kahvede aynı shotu almak için daha inceye gitmeniz gerekecek. bitter tatlara çok yaklaşınca öğütümü inceltmek yerine dozu 0.5g kadar artırabilirsiniz aynı shotu yavaşlatma etkisini görebilirsiniz.Herkese merhaba,
Mara X de 18 gr. Kahveyi Comandante normal aks 8 klik çektiğimde, 25 saniyede 36 ml. Shat alıyorum, ancak beş seferdir pompa basıncını 7 bar veriyor. Sonra aynı oranı 7 klikde çekip 9 barı gördüm. Ama bu sefer de akış yavaşladı 36ml.'i 45' lerde gördüm.
Bu normal mi.![]()
Şu an kutu içeriğinden çıkan 3 boy sepetten 14/18 olanı kullanıyorum.Kolu iki denemede de sonuna kadar mı açtınız?
Sepetiniz tahminimce 20 ya da 22 grmlık o yüzden 18 gr az gelince düşük basınçla çözebildi kahveyi. IMS ya da VST gramajı belli sepetlerle bu sorunu çözebilirsiniz
Çok teşekkür ederim.5 günlük kahve, 8 click ile 30 saniyede istediğiniz shotu alıyorsanız 10 15 günlük kahvede aynı shotu almak için daha inceye gitmeniz gerekecek. bitter tatlara çok yaklaşınca öğütümü inceltmek yerine dozu 0.5g kadar artırabilirsiniz aynı shotu yavaşlatma etkisini görebilirsiniz.
yaşadığınız durum normal. muhtemelen 9 bar gördüğünüzde kahvenizin üzerine 8 8.5 bar bir basınç oluyor ve az channeling ile güzel shot alabiliyorsunuz. 8 9 bar aralığında kalarak 1:2 oranını 25-32 saniye gibi bir aralıkta almaya çalışın. kahveniz çok düz, veya tuzlu bir tat veriyorsa 1:2.5 oranını benzer basınçlarda 30 saniye üzerinde almaya çalışın.
sepetiniz standart lelit sepetlerse delikleri çok homojen ve temiz değil. imkan bulunca ims 26h 20g veya dark roast kahveler tercih ediyorsanız ims 18g 24.5h bir sepet alın veya bulabilirseniz vst 20g competition sepet alın. vst 20 21g dozlamalarda çok stabil, güzel çalışıyor. bu iki marka sepet de tıkanmadan daha ince öğütüme gitmenize izin veriyor. biraz channeling yaşarsınız kalitesiz sepetlere kıyasla bir süre ama alışınca tekrar stok sepetlere dönmek istemezsiniz.
yukarıdaki üç sepet de portafiltrenize tam oturuyor, naked kullanmak zorunda kalmazsınız 26.5h ve kavisli tabanlı sepetlerde.
Şu an kutu içeriğinden çıkan 3 boy sepetten 14/18 olanı kullanıyorum.
Tavsiye için teşekkürler, bir denemede 20gr. kahve ile yapacağım.
@Aydogan abi @etozlu herşeyi yazmış.5 günlük kahve, 8 click ile 30 saniyede istediğiniz shotu alıyorsanız 10 15 günlük kahvede aynı shotu almak için daha inceye gitmeniz gerekecek. bitter tatlara çok yaklaşınca öğütümü inceltmek yerine dozu 0.5g kadar artırabilirsiniz aynı shotu yavaşlatma etkisini görebilirsiniz.
yaşadığınız durum normal. muhtemelen 9 bar gördüğünüzde kahvenizin üzerine 8 8.5 bar bir basınç oluyor ve az channeling ile güzel shot alabiliyorsunuz. 8 9 bar aralığında kalarak 1:2 oranını 25-32 saniye gibi bir aralıkta almaya çalışın. kahveniz çok düz, veya tuzlu bir tat veriyorsa 1:2.5 oranını benzer basınçlarda 30 saniye üzerinde almaya çalışın.
sepetiniz standart lelit sepetlerse delikleri çok homojen ve temiz değil. imkan bulunca ims 26h 20g veya dark roast kahveler tercih ediyorsanız ims 18g 24.5h bir sepet alın veya bulabilirseniz vst 20g competition sepet alın. vst 20 21g dozlamalarda çok stabil, güzel çalışıyor. bu iki marka sepet de tıkanmadan daha ince öğütüme gitmenize izin veriyor. biraz channeling yaşarsınız kalitesiz sepetlere kıyasla bir süre ama alışınca tekrar stok sepetlere dönmek istemezsiniz.
yukarıdaki üç sepet de portafiltrenize tam oturuyor, naked kullanmak zorunda kalmazsınız 26.5h ve kavisli tabanlı sepetlerde.