• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Demlemeler hem acı hem ekşi tatlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan iskender
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

iskender

Yeni Üye
İsim
iskender
Daha fazla  
İsim
iskender
Merhaba,

V60 ile yaptığım demlemelerin hemen hepsinde hem acı hem de ekşi tatlar alıyorum.
Kazboyunlu demliğim yok, elimden geldiğince yavaş döküm yapmaya çalışıyorum.
Hassas tartım var, ölçülere dikkat ediyorum.
Orkun Üstel ve James Hoffman yöntemlerini denedim.
Farklı kahvelerle, önce hazır öğütülmüş, sonra da kendim öğüterek denemeler yaptım.
Zaman zaman ekşilikten kurtulsam da acılığın önüne geçemedim.

Filtre kağıdı olarak 100'lü Hario kullanıyorum ve demlemelerim 4 dakikayı geçiyor, süreyi düşüremedim.
Artık son çare olarak buna suç buluyorum, sanırım süre uzayınca bu şekilde oluyor.
Tavsiyeleriniz ve eğer problem filtre kağıdındansa önerebileceğiniz filtre kağıdı var mıdır?
Cafec Traditional düşünüyordum ama onda da hatalı bir seri var sanırım.
Yeni alacağım filtre kağıdında da aynı sonucu alırsam, artık kahve demleyemediğime inanmaya başlayacağım :D

Uyguladığınız tekniklere göre süre uzun görünüyor. Tıkanıyor gibi. Bunun farklı nedenleri olabilir. Filtre kağıdı, döküşe bağlı yüksek ajitasyon, öğütümün ince olması, hatta kullanılan dripper bile etkileyebiliyor. Kahve fazla çözündüğü için de bitter tatlar ön plana çıkıyor.

Ekipmanları değiştirmeden önce teknik üzerinde oynamanızı öneririm. Biraz daha kalın öğütmek, daha sakin döküş, blooming+tek döküş denemek, kahve yatağına müdahaleyi azaltmak gibi. Kısacası süreyi biraz daha kısaltırsanız etkili olur gibi.

Ama v60 a devam etmek için bi kaz boyunlu kettle edinmeniz iyi olur. (ya da hario asist, melodrip vs. Gibi bir yardımcı ekipman) Döküş çok etkiliyor. Filtre kağıdı olarak da en azından 40lı harioya geçebilirsiniz. Hollanda filtreler gerçekten çok tıkanıyor.

Merhaba
Öğütücü olarak ne kullanıyorsunuz?

Ben ilk başta seramik burr'lü bir değirmen almıştım, bahsettiğin gibi demleme süreleri çok uzun oluyordu çünkü değirmen çok fazla toz üretiyordu ve bu da tıkanmaya sebep oluyordu. Timemore C2'ye geçtikten sonra sorunum çözüldü. V60 için normal kettle kullanıyorum, tıkanma olmuyor. Alternatif olarak Kasuya metodunu deneyebilirsiniz. Öğütüm kalın olduğu için tıkanma yaşamazsın belki.

V60 için öğüttüğünüz kahveyi bir masaya döküp fotoğraf paylaşırsanız deneyimli arkadaşlar yorum yapabilir.

Nurgaz gooseneck aldığımda aldığım acılık önemli derecede azalmıştı. Ne yazık ki çaydanlık veya gooseneck olmayan elektrikli kettle'lardan dökerken hiç düzgün dökülemiyor ve dengesiz döküş kahve yatağını sürekli rahatsız edip ajite ediyor, ayrıca tıkanmayı da kolaylaştırıyor. Timemore kettle aldığımda ise acılığı bir tık daha fazla kontrol edebildiğimi fark ettim.

En ucuzundan bile olsa bir gooseneck almanızı ve filtre kağıdınızı da mümkünse hario 40'lı veya cafec th3 olarak değiştirmenizi tavsiye ederim.

Merhaba,

V60 ile yaptığım demlemelerin hemen hepsinde hem acı hem de ekşi tatlar alıyorum.
Kazboyunlu demliğim yok, elimden geldiğince yavaş döküm yapmaya çalışıyorum.
Hassas tartım var, ölçülere dikkat ediyorum.
Orkun Üstel ve James Hoffman yöntemlerini denedim.
Farklı kahvelerle, önce hazır öğütülmüş, sonra da kendim öğüterek denemeler yaptım.
Zaman zaman ekşilikten kurtulsam da acılığın önüne geçemedim.

Filtre kağıdı olarak 100'lü Hario kullanıyorum ve demlemelerim 4 dakikayı geçiyor, süreyi düşüremedim.
Artık son çare olarak buna suç buluyorum, sanırım süre uzayınca bu şekilde oluyor.
Tavsiyeleriniz ve eğer problem filtre kağıdındansa önerebileceğiniz filtre kağıdı var mıdır?
Cafec Traditional düşünüyordum ama onda da hatalı bir seri var sanırım.
Yeni alacağım filtre kağıdında da aynı sonucu alırsam, artık kahve demleyemediğime inanmaya başlayacağım :D
Su sıcaklığını görebildiğiniz ya da kontrol edebildiğiniz bir su ısıtıcınız olursa büyük ölçüde yaşadığınız sorunların bir kısmını çözebilirsiniz.

Öğütücünüz nedir? Eğer başlangıç serisi bir model ise ve toz partikül sebebiyle tıkanma yapıyorsa, değirmeni olabildiğince kalın ayara getirmeniz işe yarayabilir çünkü elde ettiğiniz süreler oldukça uzun.

Öncelikle herkese teşekkür ederim, birbirinden değerli üstatlar cevap vermişler :)
Değirmen olarak Molent Pocket kullanıyorum, dripper Hario orijinal cam V60 02.
Resimde soldaki kısım V60'a göre öğütülmüş aldığım, sağdaki ise 20 klikte kendi öğüttüğüm kahve.
Su sıcaklığını görebildiğim bir ısıtıcım şu anlık yok.
Elektrikli kettlelar çok pahalı, kaz boyunlu bir çaydanlık ve termometre iş görmez mi acaba?
Çaydanlıkta kaynadıktan sonra önce filtre kağıdını ıslatıyorum, 15-20 saniye bekledikten sonra da demlemeye başlıyorum.
Genelde son kısım süzülürken çok bekliyor ve süre uzuyor.

20210911_132721.jpg

Öncelikle herkese teşekkür ederim, birbirinden değerli üstatlar cevap vermişler :)
Resimde soldaki kısım V60'a göre öğütülmüş aldığım, sağdaki ise 20 klikte kendi öğüttüğüm kahve.
Elektrikli kettlelar çok pahalı, kaz boyunlu bir çaydanlık ve termometre iş görmez mi acaba?
Çaydanlıkta kaynadıktan sonra önce filtre kağıdını ıslatıyorum, 15-20 saniye bekledikten sonra da demlemeye başlıyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 15536
Hocam kağıdı değiştirin, baya farkedecektir. Bahsettiğiniz termometreli gooseneck de gayet işinizi görür. Bir de ondan edinirseniz istediğiniz seviyeye gelir diye düşünüyorum

Bence ilk etapta tıkanmanın sebebi kullandığınız kağıt. Molent Pocket ile tutarlı öğütüm yapabildiğinizi var sayarsak başka seçenek görünmüyor. Kağıdınız kutulu 100'lü Hario ise, bu kağıtta neredeyse Chemex seviyesi öğütüm yapmak gerekiyor, Japon malı olmasına rağmen aşırı kolay tıkanan bir kağıt. 40'lı kutu ya da 100'lü bol poşet kağıt deneyin derim.

Ekli dosyayı görüntüle 15536
Termometre de bir miktar işinizi görecektir. Hedeflediğiniz sıcaklığı görmeye yakın ocağı ya da su ısıtıcınızı kapayın. Çok ısıtıp soğutmayın. Esas problem acılıksa eğer su sıcaklığını 89-92 derece arasında tutmanızı tavsiye ederim. Öğütümü kalın da deneyin. Ben hem Traditional hem Abaca filtreleri kullanıyorum. Memnunum. İşinizi göreceğine inanıyorum bu filtrelerin de.

Ben de hario 100 lü kullanıyorum. Son içtiğim 8 kahvenin sadece 1 tanesinde 3 dk yı görebildim o da demlemeyle oynayarak inebiliyor. Siz hario 100 lü derken eğer hollanda menşeili olan modelden bahsediyorsanız değiştirmeniz gereken ilk şey o sanırım. Ben japon menşeili olan hario 100 lü kullanıyorum bir sorun yaşamadım. Bir de öğütülmüş olarak satın alınan ne kadar kahve gördüysem hepsi bana çok ince çekilmiş geldi. Alırken french presse göre öğütüm seçilmiş kahve benim v60 da kullandığım ince ayarlara denk geliyordu. Firmadan firmaya değişecektir ancak benim genel gözlemim bu yönde. Fotoğraftan çıkarım yapmak zor ancak öğütüm ayarınızı hazır öğütülmüşe göre şartlamayın kalınlaştırmanız işe yarayacaktır. Son olarak demlerken suyu duvarlara olabildiğince az dökmenizi öneririm.

Cevap veren herkese ayrı ayrı çok teşekkür ederim.
Sanıyorum benim filtre kağıdı Hollanda menşeili.
İlk olarak onu değiştirerek, sonrasında da kazboyunlu bir kettle edinerek, daha iyi sonuçlar alırım umarım :)

Geri