• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Değirmen Sorunsalı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Coffylog
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Coffylog

Barista
Arkadaşlar merhabalar. Resimde görünen noname bir değirmene sahibim. Uzun bir süre önce Aliexpress'ten almıştım. Benim sorum, bu değirmenden 1zpresso Q Air modeline geçersem hissedilir bir fark yaşar mıyım? Şöyle ki; açık söylemek gerekirse tadım konusunda ya damağım çok gelişmiş değil ya da değirmen bu konuda yetersiz geliyor ve tadım notalarını çıkartamıyor ya da bir yerlerde yanlışlık yapıyorum. Zira birçok farklı döküş stili, öğütüm ayarı, çekirdek denedim fakat o notaları alamıyorum. Ama öyle acı, kötü demlenmiş, çiğ tadım veren kahveler de içmiyorum. Elbette bir comandante kinu veya farklı üst seviye değirmenlerden çıkan kahveler kadar değil fakat biraz olsun o tadım notalarını ve aromalarını almak istiyorum ve nitelikli kahvenin olayının da bu olduğunu düşünüyorum. Demlemelerimde süre olarak sorun yaşamıyorum, tıkanmalar olmuyor değirmenin de homojen öğüttüğünü düşünüyorum (bana göre) Hario bol poşet ve hario plastik v60 kullanıyorum.
Sizce değirmeni değiştirmeli miyim yoksa çözümü farklı yerlerde mi aramalıyım? Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

• 20251021_222207.jpg
    20251021_222207.jpg
    69 KB · Görüntüleme: 40
  • 20251021_222506.jpg
    20251021_222506.jpg
    62.9 KB · Görüntüleme: 40
  • 20251021_222447.jpg
    20251021_222447.jpg
    58.2 KB · Görüntüleme: 40
Bu değirmenler de hiç fena değil. Bence Q-Air değil de üst segmentte bir değimene geçerseniz bir fark algılanabilir.

Tam olarak nasıl tatlar alıyorsunuz. Hep bitter/acı mı, asidik/ekşi mi yoksa dengeli mi oluyor. Tadarken bence buradan başlamak gerekiyor. Çünkü benim bildiğim paketteki tadım notaları Cupping yapılarak yazılıyor. Mesela V60 kullandığınızda bu notaların çoğu filtrelenmiş oluyor ve o kadar belirgin alınamayabilirler.

Son düzenleme:
Üst düzey bir değirmene geçtiğinizde aman aman bir fark hissetmeyebilirsiniz. Damak tadı ile bir konu. Ben de comandante kullanmama rağmen çok temel farkları hissedebiliyorum. Bu çekirdek çiçeksi, meyvemsi, asidik, topraksı gibi. Kakao, armut, şeftali, gibi notaları alamıyorum.

Bu değirmenler de hiç fena değil. Bence Q-Air değil de üst segmentte bir değimene geçerseniz bir fark algılanabilir.
Açıkcası öğütümü filan benim de hoşuma gidiyor, heptagonal burr ve 24 klik var. Gönül ister tabiki üst segment değirmenler fakat en azından şu aşamada o kadar yüksek bütçeler ayıramayacağım 🙂
Tam olarak nasıl tatlar alıyorsunuz. Hep bitter/acı mı, asidik/ekşi mi yoksa dengeli mi oluyor. Tadarken bence buradan başlamak gerekiyor. Çünkü benim bildiğim paketteki tadım notaları Cupping yapılarak yazılıyor. Mesela V60 kullandığınızda bu notaların çoğu filtrelenmiş oluyor ve o kadar belirgin alınamayabilirler.
Yoğun bir bitter/acı veya asidik/ekşi almıyorum, dengeli oluyor genel itibariyle. Monteblanco özelinde söylemek gerekirse aldığım tat limon ve limonotu tarzı şey sadece. O zaman bir süre evde cupping yapmayı denesem acaba faydası olur mu?
Üst düzey bir değirmene geçtiğinizde aman aman bir fark hissetmeyebilirsiniz. Damak tadı ile bir konu. Ben de comandante kullanmama rağmen çok temel farkları hissedebiliyorum. Bu çekirdek çiçeksi, meyvemsi, asidik, topraksı gibi. Kakao, armut, şeftali, gibi notaları alamıyorum.
Damağı geliştirmek gerekiyor sanırsam ilk olarak. Değirmenimi değiştirecek düzeyde bir sorun olmadığını anladım şu aşamada öyleyse.

Yoğun bir bitter/acı veya asidik/ekşi almıyorum, dengeli oluyor genel itibariyle. Monteblanco özelinde söylemek gerekirse aldığım tat limon ve limonotu tarzı şey sadece. O zaman bir süre evde cupping yapmayı denesem acaba faydası olur mu?
Evet bence de faydalı olur. Yukarıda dediğiniz gibi öğütücünüz iyi duruyor zaten tatlarınız dengeli imiş bu değirmenin toz üretiminin az olduğunu gösterir.
Ek olarak SCA nın Tadım Kılavuzu var
Bununla beraber yapmanız daha iyi sonuçlar verecektir

Evet bence de faydalı olur. Yukarıda dediğiniz gibi öğütücünüz iyi duruyor zaten tatlarınız dengeli imiş bu değirmenin toz üretiminin az olduğunu gösterir.
Ek olarak SCA nın Tadım Kılavuzu var
Bununla beraber yapmanız daha iyi sonuçlar verecektir
Teşekkürler. Peki cupping önerileriniz nedir? Dikkat etmem gereken ve nasıl yapmam gerektiği konusunda.

Ben evde ekipman yükseltmelerimi hep kahveler bana düz ve standart gelmeye başladığında yaptım. Şunu farkettim damak geliştikçe en başta inanılmaz gelen lezzet bi noktada sıradanlaşıyor. Mesela noname değirmen 10 üzerinden 4 puan lezzet qair 5 puan verecekse belki de sizin o aradaki 1 puanı farkedecek noktaya damağınız gelmiştir. Ama tek başına değirmen de akıl dışı fark yaratmıyor tabi. Kahve iyi olacak su iyi olacak döküşler iyi olacak. Hepsi birlikte bir süreç aslında. Bu sürece devam edecekseniz bugün olmasa yarın o değirmeni yükselteceksiniz o yüzden niyetine girdiyseniz değirmen yükseltmenizi yapın bence.

Hocam bu çekirdekten Comandante ve K-Max ile hemen hemen aynı tad profilini aldım. Bu çekirdek özelinde değerlendirme çok geçerli olmayabilir. Benim sorum, kavurucu bazında sularınızı değiştiriyor musunuz?
Monteblanco özelinde söylemek gerekirse aldığım tat limon ve limonotu tarzı şey sadece. O zaman bir süre evde cupping yapmayı denesem acaba faydası olur mu?

Hocam bu çekirdekten Comandante ve K-Max ile hemen hemen aynı tad profilini aldım. Bu çekirdek özelinde değerlendirme çok geçerli olmayabilir. Benim sorum, kavurucu bazında sularınızı değiştiriyor musunuz?
Bilindik olarak birkaç kere saka, buzdağı, assu ve pınar uludağ premium kullandım. Onun dışında genelde evde damacana suyu kullanıyorum. Yeri geliyor kavurucuların tavsiye ettiği her su markasını bulamıyorum.

edit: imla

Son düzenleme:
Geri