• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Chemex önerisi. Tecrübeli arkadaşlar yardım lütfen 🙏

gorkemcakircali

Yeni Üye
İsim
Görkem
Daha fazla  
İsim
Görkem
Profesyonel olmasa da kahveyi çok seven ve sıkça teşne olmaya çalışan biriyim. Chemex demleme hakkında çok şey okudum. Nasıl yapacağımı öğrendim. Denemek ve bunu tecrübe etmek istiyorum. Merak ettiğim şey şu: Chemex demleme ekipmanlarının marka bazında kalite yönünden çok farkı var mı aralarında? Hiç bilmediğim için bu konuda tüm tecrübeli arkadaşların önerilerine ve yardımlarına açığım. İlla ki orijinal Chemex mi dersiniz yoksa hocam çok fark etmiyor daha hesaplı olan X markasını alabilirsin mi dersiniz ?

Şimdiden teşekkürler. İyi forumlar.

Profesyonel olmasa da kahveyi çok seven ve sıkça teşne olmaya çalışan biriyim. Chemex demleme hakkında çok şey okudum. Nasıl yapacağımı öğrendim. Denemek ve bunu tecrübe etmek istiyorum. Merak ettiğim şey şu: Chemex demleme ekipmanlarının marka bazında kalite yönünden çok farkı var mı aralarında? Hiç bilmediğim için bu konuda tüm tecrübeli arkadaşların önerilerine ve yardımlarına açığım. İlla ki orijinal Chemex mi dersiniz yoksa hocam çok fark etmiyor daha hesaplı olan X markasını alabilirsin mi dersiniz ?

Hoşgeldiniz. Chemex ilk demleme yöntemlerinden benim de. Orijinal olup olmaması çok bir şey değiştirmez aslında sadece kâğıtta fark eder. Kağıdı da açıkçası pahalı orijinal olanların. Kafiltro marka kâğıtlar var onlara sakın bulaşmayın suda kaynatsanız bile o kâğıt kokusu çıkmıyor.😅
Sözün özü chemex güzeldir ama bir V60 demleme yöntemine de bakın hem fiyat olarak daha uygundur hem de güzel kahveler içersiniz demlemeyi doğru yapınca. Ya da Hario immersion da deneyebilirsiniz. Seçenek çok pour overda. 😇

Hoşgeldiniz. Chemex ilk demleme yöntemlerinden benim de. Orijinal olup olmaması çok bir şey değiştirmez aslında sadece kâğıtta fark eder. Kağıdı da açıkçası pahalı orijinal olanların. Kafiltro marka kâğıtlar var onlara sakın bulaşmayın suda kaynatsanız bile o kâğıt kokusu çıkmıyor.😅
Sözün özü chemex güzeldir ama bir V60 demleme yöntemine de bakın hem fiyat olarak daha uygundur hem de güzel kahveler içersiniz demlemeyi doğru yapınca. Ya da Hario immersion da deneyebilirsiniz. Seçenek çok pour overda. 😇
Bu çok doğru. Benim gözümde de sırf filtresi yüzünden sınıfta kalıyor. Düşünsenize neredeyse A4 kadar bir kağıdı katlayıp tek seferde heba ediyorsunuz.

Bunun dışında V60'a göre daha güçlü/gövdeli çıktı alırsınız. Zira dripperlardaki yiv set olayı bunda yok, filtre tamamen yapışıyor cama, sadece alt kısım ve emzikte açık yer var. Bu da demleme süresinin uzamasına, okkalı çıktıların alınabilmesine neden olmakta. Olmazsa olmaz bir ekipman değil filtre maliyeti ve kendi fiyatı yüzünden. Sonuçta piyasada 100TL'ye bile dripper bulabilecekken bunun belki 10 katını chemex'e verip hamal yüküyle de filtresine para gömmek ne kadar efektiftir karar verin.

Ha illa da kahvesini merak ediyorum derseniz de gidin bi yerde aynı çekirdekten chemex ve v60 sipariş edip farkı görün, ona göre karar verin diyecem amaaa, ödeyeceğiniz toplam hesapla bi chemex alabileceğiniz gerçeği de apayrı bi komedi. 😁

Bu çok doğru. Benim gözümde de sırf filtresi yüzünden sınıfta kalıyor. Düşünsenize neredeyse A4 kadar bir kağıdı katlayıp tek seferde heba ediyorsunuz.

Bunun dışında V60'a göre daha güçlü/gövdeli çıktı alırsınız. Zira dripperlardaki yiv set olayı bunda yok, filtre tamamen yapışıyor cama, sadece alt kısım ve emzikte açık yer var. Bu da demleme süresinin uzamasına, okkalı çıktıların alınabilmesine neden olmakta. Olmazsa olmaz bir ekipman değil filtre maliyeti ve kendi fiyatı yüzünden. Sonuçta piyasada 100TL'ye bile dripper bulabilecekken bunun belki 10 katını chemex'e verip hamal yüküyle de filtresine para gömmek ne kadar efektiftir karar verin.

Ha illa da kahvesini merak ediyorum derseniz de gidin bi yerde aynı çekirdekten chemex ve v60 sipariş edip farkı görün, ona göre karar verin diyecem amaaa, ödeyeceğiniz toplam hesapla bi chemex alabileceğiniz gerçeği de apayrı bi komedi. 😁
Zamanında üç harfli markette 130₺’ye çakmasını görmüştüm bir tane vardı. Dedim bu indirime girer kimse almaz dediğim de oldu 70₺‘ye aldım metal bir de süzgeci vardı amatör zamanlarımda onu kullandım sonra filtre olarak kafiltro aldım aman yarabbim dedim ben ne içiyorum odun suyunda kaynamış kahve oluyordu metal süzgeç zaten hak getire olduğu gibi aşağı süzülüyor kahve. Kısa bir süre sonra V60 aldım onunla karaf olarak kullandım. Sıcak soğuk buzlu ne varsa demledim. 4 sene sonunda çatlayıp miadı dolunca saksı olarak kullanmaya başladım. 😅☺️

V60 - Chemex kıyası açısından bir tık V60 lehine sanırım fikriniz. Peki Chemex demleme ekipmanı açısından marka olarak öneriniz var mı?

Siz de diğer arkadaşa dediğim gibi V60 lehine sanırım fikriniz bu kıyaslamada. Chemex demleme ekipmanı açısından marka olarak öneriniz var mı peki? Filtre kağıdı olarak orijinal Chemex kağıdı alınması gerektiğini ve çok kalite farkı olduğunu okumuştum ben de.

V60 - Chemex kıyası açısından bir tık V60 lehine sanırım fikriniz. Peki Chemex demleme ekipmanı açısından marka olarak öneriniz var mı?
Hangi ildesinizz bilmiyorum ama örneğin İzmirde iseniz barmar'a gidin. Yok değilseniz bulunduğunuz ilde illa ki böyle bir toptancı vardır. Sonuçta tümü borosilikattan ve aynı kalıp. İnternetten almamanızı öneririm. Kırılabilir.

edi büdü: az evvel 500TL'ye %10 indirimle 87 liraya 100'lü filtre kağıdı yakalayınca (elektrolüxün ürettirdiği mal imiş) 4 dene yabıştırdım. (1x4) Katlar katlar kullanırım her bişeyde 😁 :ROFLMAO: İndirimden sonna 80TL altında kalıyor.

Son düzenleme:
Hangi ildesinizz bilmiyorum ama örneğin İzmirde iseniz barmar'a gidin. Yok değilseniz bulunduğunuz ilde illa ki böyle bir toptancı vardır. Sonuçta tümü borosilikattan ve aynı kalıp. İnternetten almamanızı öneririm. Kırılabilir.
Çanakkale'deyim hocam. Satış yapan biri vardır mutlaka burada da araştırırım ama ekipman olarak çok da fark etmez diyorsunuz sanırım doğru mu ? Ya da nelere dikkat etmeliyim alışveriş için dışarı çıktığım zaman ? Kağıdı internetten alırım orijinal Chemex.

Çanakkale'deyim hocam. Satış yapan biri vardır mutlaka burada da araştırırım ama ekipman olarak çok da fark etmez diyorsunuz sanırım doğru mu ? Ya da nelere dikkat etmeliyim alışveriş için dışarı çıktığım zaman ? Kağıdı internetten alırım orijinal Chemex.
Heee... Anlaşıldı vehbinin kerrakesi 😁
Sen şindi çık evden, petrol ofisinin ordan gir inönü caddesine, yabıştır aynalı çarşıya doğru (tabanvayla ama) Solda 2 tane züccaciye olması lazım. Biri endüstriyel çay kazanları falan da satar idi. Bi onlara bak. ;)

Ekleme: 17burda unutulmamalı.
Ekipman olarak hepsi aynı benim gözümde. Şekil şemal, camın yapısı, hepsi birbirinin kopyası.

Son düzenleme:

Düzenli olarak chemex ile demleme yapıyorum, tecrübem şu şekilde:

Karaf için orijinali almak bence pek gerekli değil ancak orijinal kağıdı gerçekten ciddi bir fark yaratıyor. Demleme tecrübesine gelince; yeni demleyiciyseniz su döküşü -tecrübe bakımından- pek kontrollü olmuyor, chemex ekipmanın yapısı gereği kahve yatağını çok sıkıştırıyor ve bence bu su döküşteki acemiliği tolare etmekte çok ciddi bir destek sağlıyor.

Orijinallik takıntısı varsa Chemex orijinal alın. Yoksa herhangi bir borosilikat Chemex alın geçin. Marka çok var bakın seçin dokunun ona göre karar verin. İkea, tchibo, glass in love(benimki buydu), migros, evidea, epinox, şu bu home vs hepsinde var görüp alabileceğiniz.

Heee... Anlaşıldı vehbinin kerrakesi 😁
Sen şindi çık evden, petrol ofisinin ordan gir inönü caddesine, yabıştır aynalı çarşıya doğru (tabanvayla ama) Solda 2 tane züccaciye olması lazım. Biri endüstriyel çay kazanları falan da satar idi. Bi onlara bak. ;)

Ekleme: 17burda unutulmamalı.
Ekipman olarak hepsi aynı benim gözümde. Şekil şemal, camın yapısı, hepsi birbirinin kopyası.
17 burda yakın bana bir bakayım teşekkür ederim çarşıya da ancak pazar günü belki işten vakit olmuyor çünkü

Orijinallik takıntısı varsa Chemex orijinal alın. Yoksa herhangi bir borosilikat Chemex alın geçin. Marka çok var bakın seçin dokunun ona göre karar verin. İkea, tchibo, glass in love(benimki buydu), migros, evidea, epinox, şu bu home vs hepsinde var görüp alabileceğiniz.
Takıntı değil. Dokunun ona göre karar verin derken neye göre seçeceğim kriterin ne olsun diyorum işte. Tecrübeli olsam zaten bilirim. Kriterim neler olsun seçerken?

Takıntı değil. Dokunun ona göre karar verin derken neye göre seçeceğim kriterin ne olsun diyorum işte. Tecrübeli olsam zaten bilirim. Kriterim neler olsun seçerken?
Cam kalitesine bakın tok kalın bir hissi varsa alınabilir. Aslında karaf çok önemli değil uygun olan hangisi ise onu alabilirsiniz demek istediğim bu.

Peki bi soru da benden gelsin.

V60 ya da benzeri dripperlarda 1x4 kağıt ile her türlü şaklabanlığı yapıyorum. Hatta cılkını çıkarıp, hangi marka idi unuttum (solodur muhtemelen ama???) gıdaya teması uyumlu, kızartma altına falan serdikleri mutfak havlusu var, onu bile kullanmayı düşünüyorum sırf ne menem çıktı vereceğini denemek için.

Chemex için böyle bir şey yapılabiliyor mu? Deneyen oldu mu kağıt katlama işini ya da böyle bir fantaziyi.

edit: laptopun klavyesi sapıtmış gene. Çift basılan harfleri kasti yapmış değilim. Şimdi fark edip düzelttim.

Son düzenleme:
Orijinal Chemex filtre kağıdının yıkanabilir olanı var mı acaba ya? Tek kullanımlık mı var sadece acep ?
Kaput bezi ya da amerikan, bunlar iyidir. zamanında şarap için, pazene kadar elde ne vardı ise çokça deneme şansım oldu.

Tek önemli noktası var, sıfır ise apresinin gitmesi için elde olan bi şey ise de deterjan kalıntısından kurtulmak için en az 20 su elde yıkayın, tabi ki sabun veya deterjan kullanmadan. Her kullanım sonrasında da yine deterjan kullanmadan duru su ile yıkamalısınız. Beyazdan kahverengine dönecektir illa ama rengin önemi yok.

İlk nitelikli kahve serüvenime, görüntü itibarıyla hoş bulduğum Chemex markasının karafı ile başlamıştım. Akabinde görüntüyü bir kenara bırakıp, bu serüvene damak tadıma daha çok uyan bir demleme ekipmanı olan V60 ile devam ettim. Fakat Chemex'i dekor olarak beğendiğim için elden çıkarmadım, duruyor :)

Sorunuza gelecek olursam, daha önce de belirtilmiş fikirlere katılıyorum. Karaftan ziyade filtre kağıdının kalitesinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle tekrar kullanılabilen kumaş filtre kağıtları var, her ne kadar mantıklı gibi görünse de asla tavsiye etmem. Su akışı çok hızlı oluyor ve bu her şeyi bozuyor.

Geri