• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cafflano Kompresso Manuel Espresso Makinesi

Bu sabahki çıktım da ekşi oldu. Şimdi azıcık güzel bir şey içmek istediğimden hiç tadına bile bakmadan sıcak süt ekledim üzerine öyle içiyorum.
Değirmeni mi suçlayayım, kendimi mi bilemiyorum. Bulabilirsem 2. el uygun/temiz nanopresso almak istiyorum.
Bulamazsam da bir anlık gazımla amazondan çekebilirim ikisini ama cidden 2.750 lira nanopressoya vermek içimden geçmiyor.
Daha geçen forumda 1.500 liraya picopresso satıldı...

Bu sabahki çıktım da ekşi oldu. Şimdi azıcık güzel bir şey içmek istediğimden hiç tadına bile bakmadan sıcak süt ekledim üzerine öyle içiyorum.
Değirmeni mi suçlayayım, kendimi mi bilemiyorum. Bulabilirsem 2. el uygun/temiz nanopresso almak istiyorum.
Bulamazsam da bir anlık gazımla amazondan çekebilirim ikisini ama cidden 2.750 lira nanopressoya vermek içimden geçmiyor.
Daha geçen forumda 1.500 liraya picopresso satıldı...
ekşiliğin sebebi espressoda da filtrede de diğer tüm demleme türlerinde de aynı aslında. az çözünme. kompresso hiç kullanmadım ama daha ince öğütüm ya da daha sıcak su tercih edebilirsiniz. hatırladığım kadarıyla cihazı çok iyi ısıtmak gerekiyordu.

ekşiliğin sebebi espressoda da filtrede de diğer tüm demleme türlerinde de aynı aslında. az çözünme. kompresso hiç kullanmadım ama daha ince öğütüm ya da daha sıcak su tercih edebilirsiniz. hatırladığım kadarıyla cihazı çok iyi ısıtmak gerekiyordu.
Daha ince öğütürsem muhtemelen pistonu indiremeyeceğim. Fokurdayan su koyuyorum alete de.
Kahve de koyu kavrum.

Evde 2 kahve var. 2'si de koyu kavrum.
1 tanesinde benden kaynaklanan bir sorun olmadığı sürece tadı normal oluyor. Diğeri ne yaparsam yapayım ekşi oluyor.
2'si de sanalbaharat kahvesi.
Ekşi olan Santos Fine Cup.
Ki 7 klikte öğütüyorum, bastırması da öyle kolay değil. Daha da ince öğütürsem alete zararı dokunacak.
Diğeri ise ismini unuttum tadım notu meyveli olan bir kahve. Asıl onun ekşi olması beklenirken daha iyi bir sonuç veriyor.
Sanal baharat tan 2 seneye yakın alışveriş yapıp, kavrumlarını tutarlı bulmadığım için son 1 senedir alım yapmadım. Aynı değirmeni kullanmadığımız için fikir yürütemiyorum. Bu tür aletlerde değirmenin izin verdiği öğütüm aralığı çokomelli malesef. Kahve belirli tazeliği geçtikten sonra, içinde bulunan gaz salınımı azaldığı için ince öğütüm ve sıkı tamp ayarı bir süre sonra işe yaramıyor ideal profilin dışında kalınıyor. Benim deneyimlerinde genel olarak orta kavrum degass süresinden 20 gün sonra bir ince öğütüm istiyor 30 gün sonra o da kar etmiyor. Aynı kahveyi başka bir espresso makinesi ile de deneyip aynı sonucu alıp almadığınızı gözlemleyebilirsiniz.Kahve degass süresini doldurmamışsa da benzer sorunlar olabilir :)

Saka su ile az önce yaptığım denemem bir miktar daha iyi bir sonuç verdi ama hafif ekşilik oldu gene. Ekşiliği kayda değer şekilde azaldı ama.
Çok ekşiden az ekşi oldu. :D

Kahvesini mahvesini koyup aleti birleştirdiğimde sıcak su ekliyorum, ısınınca o suyu aleti ters çevirip döküyorum. Videolarda da öyle yapılıyor.
Ama öyle yapınca biraz kahve partikülü yukarı çıkıyor ters çevirdiğim için ve sonradan eklediğim suyun rengi biraz kahverengileşiyor.

Videolarda milletin kahvesi sanki espresso makinesinden akarmışçasına akıyordu. Bende ise süreyi 20-30 saniyeye yayacağım diye çok hafif bastırdığımdan damla damla akıyordu sağından solundan. Gene öyle demlerken yarısında dedim ki bastır gitsin, bastırdım.
Tıpkı espresso makinesinde olduğu gibi kahve filtrenin ortasında birleşerek kremamsı bir şekilde aktı. Ayrıca krema-köpük daha iyiydi.
Süre kısaldığından belki daha da ekşi olur diye düşündüm ama tam tersi, daha dengeli bir espresso ortaya çıktı.
Kahve yatağı daha düzgündü. Böyle az güçle bastırıp 20-30 saniyeye yaymaya çalışırken kahve yatağı Türk kahvesinin telvesi gibi kötü bir görüntüde oluyordu.
Sağa sola akıyordu böyle. Bu seferkinde topkek gibiydi aynı. Bir sonraki demlememde direkt güçlü bir şekilde bastıracağım.
Akşam olsa da denesem. :D

Videolarda milletin kahvesi sanki espresso makinesinden akarmışçasına akıyordu. Bende ise süreyi 20-30 saniyeye yayacağım diye çok hafif bastırdığımdan damla damla akıyordu sağından solundan. Gene öyle demlerken yarısında dedim ki bastır gitsin, bastırdım.
Tıpkı espresso makinesinde olduğu gibi kahve filtrenin ortasında birleşerek kremamsı bir şekilde aktı. Ayrıca krema-köpük daha iyiydi.
Süre kısaldığından belki daha da ekşi olur diye düşündüm ama tam tersi, daha dengeli bir espresso ortaya çıktı.
Kahve yatağı daha düzgündü. Böyle az güçle bastırıp 20-30 saniyeye yaymaya çalışırken kahve yatağı Türk kahvesinin telvesi gibi kötü bir görüntüde oluyordu.
Sağa sola akıyordu böyle. Bu seferkinde topkek gibiydi aynı. Bir sonraki demlememde direkt güçlü bir şekilde bastıracağım.
Akşam olsa da denesem. :D
Tutarlı ve devamlı basınç süreden daha önemli, öğütüm homojen ve topaklanma yoksa, kanallanma olmadığı için ortada toplanıyor doğal olarak . Ben dirsek veya göğüs kafesinin ortasındaki kemiği kullanıyorum uzun süredir eller ile tutarlılık daha zor.

1 deneme daha yaptım. Pistonu hızlı indirmeme rağmen istediğim gibi bir akış olmadı, damla damla düştü. Çok az miktarda su çıktı.
Tadı da ekşiydi. Döküp 1 deneme daha yaptım.

Kahveyi 1.5 gram azalttım. Tamp yaparken daha az bastırdım ama gene istediğim gibi bir akış olmadı, damla damla düştü.
Farklı bir kahve kullandım bu arada, bitti çünkü. Kahve yatağı öyle popkek gibi olmadı, gene Türk kahvesinin telvesi gibiydi.
Tat olarak birkaç gündür yaptığım denemelerdeki kadar ekşi değildi çok daha hızlı bir demleme yapmış olmama rağmen ama gene hafif ekşilik mevcuttu.
Acaba bu kahveyi fazla ince öğüttüğüm anlamına mı geliyor? (Timemore C3 7 klik)

Güzel bir Honduras çekirdeğiyle lezzetli bir Americano

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.27.15.jpeg
    WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.27.15.jpeg
    75.4 KB · Görüntüleme: 25
  • WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.27.14.jpeg
    WhatsApp Image 2023-10-11 at 15.27.14.jpeg
    62.2 KB · Görüntüleme: 25
Sonunda inadımı kırıp dirsek ile bastırma yöntemini denedim. Arıtma suyu kullanmama rağmen ekşilik az sayılırdı.
Düşük PPM arıtma suyuyla demlediğimi göz önünde bulundurursak çok başarılıydı. :D
Üstelik normalde aldığım espresso çıktısından biraz daha fazla çıktı aldım.
Saka su kullanmış olsaydım muhtemelen çok dengeli ve lezzetli bir espresso olacaktı.
Latte yapacağımdan dolayı suyu çok takmamıştım kafaya evde de yoktu zaten. Öyle tadına bakma amaçlı ufak 1 fırt aldım sadece.
Dirsekle bastırma yöntemi güzel bir sonuç verdi.

Normalde artık bu aleti sütlü içecekler dışında kullanmayacaktım ama bu sabah canım filtre kahve istemeyince deneyeyim dedim.
İlk denememde espresso makinelerindeki gibi bir akış istediğimden dolayı güçlü bastırdım ve 10-15 saniyede demlemeyi bitirdim.
12.5 gram kahveye sadece 20 ml kahve çıktı. Ekşiydi, döktüm.

2. denememde 40 saniyeye yaydım demlemeyi. Espresso makinesindeki gibi bir akış değil de damla damla düştü bardağa kahve.
Kahve çıktısı daha fazlaydı. Dengeli, lezzetli bir kahve oldu. Ne acı, ne ekşi, tam ortasında. Biraz krema olsa fena olmazdı ama buna da şükür. :D

İnsanların taşınabilir espresso aletlerinde sıcaklıktan şikayetçi olduğunu görüyorum, özellikle Wacaco markalı olanlarda.
Bu alette böyle bir şikayetim asla yok. Gayet sıcak bir kahve yapıyor. Ağız yakmıyor ama kesinlikle ılık değil, sıcak kategorisinde.
Demleme biter bitmez shot atsam hatta biraz yakar.

Kremaya takılmamayı öğrendim ben , genelde etki görsel. Demlenme hatalı ise kötü etkileri az buçuk yumuşatıyor krema; ilk yudumda araya hava alındığı için. Basınç uygularken tepmeden 3 aşağı 5 yukarı nasıl bir ürün çıkacağını anlayabiliyorum.
Wacaco naopresso söz konusu olduğunda, kapalı sistem olduğu için su sistemi de düzenli temizlenme gerektirebiliyor(sert su kullanılmak zorunda kalınmışsa ). Hatta düzgün yapılmazsa iç basınç çok artıyor sisteme zarar veriyor. Picopresso da o sistemi güncellemişler . Ama genel olarak wacaco da ön ısıtma gerekli demleme sıcaklığını yakalamak için.

Şurayı bi canlandırayım.

14,5 gr kahve,
Hario Mini 5 klik yapıyorum.
Dışarıda içtiğim çoğu ticariye göre daha fazla keyif alıyorum.
Yolculukta yada kısıtlı bütçe ile destan yazmak için öneririm.

Geri