• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sonuç Aralık 2024 - Kahve Kulübü Toplu Alım Etkinliği

Sizinki bir kaç soru oldu birini seçelim ne dersiniz?

- "Kavrulmuş kahvenin ideal nem değeri diye bir şey var mıdır ve kavrumdan son tüketiciye gelinceye kadar hangi seviye en idealdir?"

bu şekilde kayıt edeyim mi?
Tabi ki ?

Şimdi tekrar baktım, 77 değil 87 ile yapmışım öğütümü
Hocam yarin bi demleme yapıp reçeteyi sizinle de paylaşayım. R3 ile hiç denemedim ideal sıcaklığı ,öğütüm kalınlığını vs detaylı atayım
Aynı kahveyi americano olarak tüketiyorum ve çok mutlu etti beni açıkçası. Agizda uzun süre kalan yeşil mandalina ve üzerine içtiğim her çayda notaları belirginlestiriyor

Kolombiya Alto Cielo Geisha Natural
11.25 .24 kavrum
R3 36 klik
Nestle 100 derece
Picopresso
18gr kahve 40ml çıktı 10sn bekleme toplam 40sn
Fincanın 3 te 1 sicak su üzerine çıktı alıyorum
2 kez ısıtma ve sepeti isitma
Sitede ne yazıyorsa o
24 un favori çekirdeği

Ekli dosyalar

• Screenshot_20241214_230211_Gallery.jpg
    Screenshot_20241214_230211_Gallery.jpg
    80.4 KB · Görüntüleme: 42
  • Screenshot_20241214_230157_Gallery.jpg
    Screenshot_20241214_230157_Gallery.jpg
    79 KB · Görüntüleme: 42
#35225 ile Kolombiya Alto Cielo Geisha Natural bir paket daha ekledim (bununla birlikte 750 gr oldu )
Kolombiya Alonso Bustos El Mirador Papayo
Da ekledim
Emeğinize yüreğinize sağlık

Şimdi tekrar baktım, 77 değil 87 ile yapmışım öğütümü
90 -95 klik ideal hocam yaptım site Reçetesini 2.20 de bitti ama gaz salınımı 20 gününde güzel sonuç veriyor bilginiz olsun nestle su kullandım

Alım yaptığım çekirdekler konusundaki fikirlerim:

1: Kolombiya Juan David Cardona
Kararında fermente olan, ya da en azından beni rahatsız etmeyen bu çekirdek kuru kokusunda ananas kokusu veriyor, tadımda ise tam olarak alamasam da içimi ferah ve güzel... Asiditesi dengeli, hafif tatlı tam bir performans/fiyat çekirdeği... İndirimle 260 liraya geldi; bu piyasada bu fiyata bu tadı bulmak inanılmaz. :) Özetle, fiyatından bağımsız olarak kavrumunu ve tadını beğendiğim bir çekirdek oldu.

2: Panama Mi Finquita Geisha Washed Lot #15-2
Bir çekirdek ne kadar kayısı marmeladı tadı verebilirse o kadar kayısı marmeladı tadı veriyor ve ilginç olarak filtre demlemede alışkın olmadığım şekilde aftertaste uzun, yani kayısı marmeladı yediğimde bile ağzımda kayısı tadı bu kadar uzun süre kalmıyor. :) Asiditesi düşük-orta; tatlılığı yüksek olan bu çekirdek performans/fiyat çekirdeği değil. Nitekim 90 gramı 675 liraya geliyor ama denemek istediğim bir çekirdekti. Kavrumu ve tadı çok iyi ama "bence" bir deneyim kahvesi olmayabilir. Nitelikli kahveye yeni başlayanlar için, "Aaa gerçekten kayısı aroması var bu çekirdekte." diyecekleri bir deneyim yaşatabilir. Daha önce zarif Panama, Etiyopya Geishaları denememiş olanların da fikri farklı olabilir ama benim algım şimdilik böyle...

Ben bunları genelde geldiği gibi demliyorum; belki ilerleyen günlerde daha da açılırlar. Panama Geisha için 20 gün verilmiş degass için, ama o kadar bekleyemezdim. Sitedeki reçetelerin çalıştığını söyleyebilirim. Panama için 30 saniyelik sapmada bile sonuç güzeldi. Bu arada klik önerisi de vereyim:

Cardona: 1zpresso K-Ultra 70
Panama Geisha: 1zpresso K-Ultra 65 Klik

Bu ayarlarla sitedeki tarifteki sürelere ulaşılabilir diye tahmin ediyorum. Ben Cardona'yı 65, Panama'yı 60 ile demledim.

Philos'la da deneyeceğim.

Alım yaptığım çekirdekler konusundaki fikirlerim:

1: Kolombiya Juan David Cardona
Kararında fermente olan, ya da en azından beni rahatsız etmeyen bu çekirdek kuru kokusunda ananas kokusu veriyor, tadımda ise tam olarak alamasam da içimi ferah ve güzel... Asiditesi dengeli, hafif tatlı tam bir performans/fiyat çekirdeği... İndirimle 260 liraya geldi; bu piyasada bu fiyata bu tadı bulmak inanılmaz. :) Özetle, fiyatından bağımsız olarak kavrumunu ve tadını beğendiğim bir çekirdek oldu.

2: Panama Mi Finquita Geisha Washed Lot #15-2
Bir çekirdek ne kadar kayısı marmeladı tadı verebilirse o kadar kayısı marmeladı tadı veriyor ve ilginç olarak filtre demlemede alışkın olmadığım şekilde aftertaste uzun, yani kayısı marmeladı yediğimde bile ağzımda kayısı tadı bu kadar uzun süre kalmıyor. :) Asiditesi düşük-orta; tatlılığı yüksek olan bu çekirdek performans/fiyat çekirdeği değil. Nitekim 90 gramı 675 liraya geliyor ama denemek istediğim bir çekirdekti. Kavrumu ve tadı çok iyi ama "bence" bir deneyim kahvesi olmayabilir. Nitelikli kahveye yeni başlayanlar için, "Aaa gerçekten kayısı aroması var bu çekirdekte." diyecekleri bir deneyim yaşatabilir. Daha önce zarif Panama, Etiyopya Geishaları denememiş olanların da fikri farklı olabilir ama benim algım şimdilik böyle...

Ben bunları genelde geldiği gibi demliyorum; belki ilerleyen günlerde daha da açılırlar. Panama Geisha için 20 gün verilmiş degass için, ama o kadar bekleyemezdim. Sitedeki reçetelerin çalıştığını söyleyebilirim. Panama için 30 saniyelik sapmada bile sonuç güzeldi. Bu arada klik önerisi de vereyim:

Cardona: 1zpresso K-Ultra 70
Panama Geisha: 1zpresso K-Ultra 65 Klik

Bu ayarlarla sitedeki tarifteki sürelere ulaşılabilir diye tahmin ediyorum. Ben Cardona'yı 65, Panama'yı 60 ile demledim.

Philos'la da deneyeceğim.
Kayısı marmeladından çok damakta kalması müthiş gerçekten ve bunu yıkanmış bir çekirdekte elde etmek aslında kahvenin gerçek doğasına şahit olmakla eşdeğer, ne yazık ki böyle çekirdekler astronomik fiyatlarda oluyor ama belki arada bir hatırlamak için 90 gram ziyaret edilebilecek tecrübeler… Afiyet olsun @CoFFeePaTh

Arkadaşlar an itibarı ile "Sonraki Kavrum Tarihi" 23.12.24 Pazartesi olarak güncellenmiştir. Yoğun ilginiz için teşekkür ederim.

Arkadaşlar biraz önce Yurtiçi Kargo 9 kavrumundan kalan 30 siparişinizi de aldı, saat 4e kadar takip mesajları gelmiş olmalı. Sabrınız için tekrar teşekkürler ben birazdan 13 Aralık kavrumlarına başlıyorum.

Bu ay çok farklı, zor ama heyecanlı bir yeniliğe giriştim. Bana deli misin ne yapıyorsun diye yan yan bakan 15 kilo kapasiteli makinamdansa (saatte yüzün üstünde paket) 1 kilo kapasiteli ve saatte 10-15 paket üreten makinayı kullanıyorum. Böyle yaptım çünkü büyük makinalardaki kontrol çok fazla dikkat istiyor ve ben bu kampanyadaki mikro kavrum kahvelerde sıfır hata peşindeyim.

Bu sürdürülebilir değilmiş gibi görünen hedefin aslında daha önce olmayan yeni süreç ve ekipmanlarla yeni standardımız haline gelmesi de söz konusu hatta an meselesi, şu anda ise ben ölçümlere devam edeceğim, kahvelerinizi olabildiğince zamanında göndereceğim ve bu yeni süreçleri prosedüre dökmeye devam edeceğim, bir hızlandırılmış video sözüm var onu da ilk fırsatta paylaşırım daha iyi anlaşılması için.

Tuhaf ama bu sene geçen senelerden daha az yorucu oluyor çünkü aklımda bu parti ya tutmazsa soru işareti yok, siz de bunu mikro-kavrum paketlerinizdeki ölçümlerden sitedeki olması gerekenlerle birlikte karşılaştırmaya / sorgulamaya başlayabilirsiniz.

Ve sorgulayın da lütfen, aslında burada kavurduğum kahveleri sizin denetiminize açıyorum bu kampanyada. Gecikmeler için tekrar üzgün olduğumu dile getireyim fakat böyle büyük çapta bir deneyin herhalde benzeri yoktur. Geçen senelerden daha heyecanlı bir toplu tadım tecrübesi yaşayacağız.

Sizin de aktif katılımınızı rica ediyorum.

Selamlar sevgiler
Merhaba genetik özellikler çekirdeğin yağ, protein, karbonhidrat ve diğer aromatik bileşiklerin çeşit ve miktarını etkiliyorsa kavrum esnasındaki sıcaklık ve hız bu makromeleküllerin parçalanma miktar ve dağılımında ne kadar etki ediyor acaba? Mesela belli bir sıcaklıkta karbonhidratı daha fazla parçalanan bir çekirdeğin yoğunluk değişimi ile bu sıcaklık değiştirilip yağ molekülünün daha iyi tatlar veren parçalanmanın olduğu optimum sıcaklıkta kavrulmasıyla yoğunluk birbirinden farklı olur mu ve bu yoğunluk farkına bakıp bu çekirdekğin tadında ki farkları tahmin edebilir miyiz?
Mesela a profilinde kavrulan bir çekirdeğin yoğunluğuna bakıp bunda daha çok karbonhidrat parçalanmış bu daha tatlı olabilir, b profilinde kavrulan aynı çekirdeğin yoğunluğu buysa bu sefer daha çok yağlardan ortaya çıkan yeni aromatikler oluşmuştur diyebilir miyiz? Bu kadar kompleks bir molekül zenginliğine sahip kahve çekirdeğindeki kavrum sonucu oluşabilecek yeni bileşikleri sizin ölçüm verilerinizden azda olsa tahmin etmek mümkün müdür?
Belli bir sıcaklıkta karbonhidrattaki ve yağdaki kavrum sonucu oluşan gazların farkı ile çekirdeğin yoğunluğunda da değişiklik söz konusu olursa belki kabaca bunlara dair fikir yürütlebilir mi?

Merhaba genetik özellikler çekirdeğin yağ, protein, karbonhidrat ve diğer aromatik bileşiklerin çeşit ve miktarını etkiliyorsa kavrum esnasındaki sıcaklık ve hız bu makromeleküllerin parçalanma miktar ve dağılımında ne kadar etki ediyor acaba? Mesela belli bir sıcaklıkta karbonhidratı daha fazla parçalanan bir çekirdeğin yoğunluk değişimi ile bu sıcaklık değiştirilip yağ molekülünün daha iyi tatlar veren parçalanmanın olduğu optimum sıcaklıkta kavrulmasıyla yoğunluk birbirinden farklı olur mu ve bu yoğunluk farkına bakıp bu çekirdekğin tadında ki farkları tahmin edebilir miyiz?
Mesela a profilinde kavrulan bir çekirdeğin yoğunluğuna bakıp bunda daha çok karbonhidrat parçalanmış bu daha tatlı olabilir, b profilinde kavrulan aynı çekirdeğin yoğunluğu buysa bu sefer daha çok yağlardan ortaya çıkan yeni aromatikler oluşmuştur diyebilir miyiz? Bu kadar kompleks bir molekül zenginliğine sahip kahve çekirdeğindeki kavrum sonucu oluşabilecek yeni bileşikleri sizin ölçüm verilerinizden azda olsa tahmin etmek mümkün müdür?
Belli bir sıcaklıkta karbonhidrattaki ve yağdaki kavrum sonucu oluşan gazların farkı ile çekirdeğin yoğunluğunda da değişiklik söz konusu olursa belki kabaca bunlara dair fikir yürütlebilir mi?
Sorunuz çok güzel, evet sıcaklık ve hızın içerideki bir çok reaksiyona (maillard, karamelizasyon gibi) etkisi yüksek ve yazdıklarınız özündeki "Basitçe yapılabilecek renk ve özkütle ölçümleri ile kahvede oluşan bileşikleri analiz ve tahmin etmek mümkün olabilir miydi nasıl?" benim de en heyecan duyduğum konulardan.

Diğer taraftan: Isı transferinin (veya çekirdeğe ısı aktarımının demek daha doğru) okuduğumuz "çekirdek" sıcaklık değeri (!) ve aktarımın hızı ile ilişkileri ve sonuç olarak bunların özkütleye ve renge etkileri ile ilgili konuyu bu soru bölümünden sonra daha fazla irdelemek konuyla ilgili fikir yürütmek isterim.

Geçen aylarda bir araştırma haberi aldım ve daha önce bahsettiğim Christopher Hendon'ın elektrokimya alanında yaptığı bazı heyecan verici çalışmalar olduğundan bahsediyordu ve çalışma sanırım çok fazla ilerlemediğinden fazla detay verilmemiş olsa da ilk aklıma gelen "refraktometre'nin bileşik kompozisyonunu veren hali olsa ne müthiş olurdu" oldu. Aslında bir kavurucuların böyle bir cihaza ihtiyacı var ana gruplar halinde de olsa bu bileşiklerin dökümü ile reçeteleri yönlendirebilirdik örneğin ben doğrudan denge ve karbonhidrata çalışırdım muhtemelen :) bir başka arkadaşım asitlere belki ya da belki de o sihirli formülü (reçeteyi) bulmak için yarışırdık ve ne muhteşem bir ortam olurdu düşünsenize...

Şimdilik özkütle ve agtron çalışmalarına devam bu kadar detayın da bu büyük ölçekte (bildiğim kadarıyla) paylaşılması bir başlangıç olabilir ve buradan beklemediğimiz sonuçlar çıkartabiliriz ancak belirttiğiniz bu ölçümlerle "bileşiklerin tahmini" konusu bana iyimser geliyor, yine de yaklaşmamıza yani tahminlerde bulunmamıza yarayabilir ve bu da çok önemli, üstüne gitmeye değer mutlaka.

Sorunuzu: "Basitçe yapılabilecek renk ve özkütle ölçümleri ile kahvede oluşan bileşikleri analiz ve tahmin etmek mümkün olabilir miydi? Nasıl?" olarak kaydediyorum uygun mudur? Ya da belki siz bir cümleye indirirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim bu detaylı sorunuz için.

Son düzenleme:
Sorunuz çok güzel, evet sıcaklık ve hızın içerideki bir çok reaksiyona (maillard, karamelizasyon gibi) etkisi yüksek ve yazdıklarınız özündeki "Basitçe yapılabilecek renk ve özkütle ölçümleri ile kahvede oluşan bileşikleri analiz ve tahmin etmek mümkün olabilir miydi nasıl?" benim de en heyecan duyduğum konulardan.

Diğer taraftan: Isı transferinin (veya çekirdeğe ısı aktarımının demek daha doğru) okuduğumuz "çekirdek" sıcaklık değeri (!) ve aktarımın hızı ile ilişkileri ve sonuç olarak bunların özkütleye ve renge etkileri ile ilgili konuyu bu soru bölümünden sonra daha fazla irdelemek konuyla ilgili fikir yürütmek isterim.

Geçen aylarda bir araştırma haberi aldım ve daha önce bahsettiğim Christopher Hendon'ın elektrokimya alanında yaptığı bazı heyecan verici çalışmalar olduğundan bahsediyordu ve çalışma sanırım çok fazla ilerlemediğinden fazla detay verilmemiş olsa da ilk aklıma gelen "refraktometre'nin bileşik kompozisyonunu veren hali olsa ne müthiş olurdu" oldu. Aslında bir kavurucuların böyle bir cihaza ihtiyacı var ana gruplar halinde de olsa bu bileşiklerin dökümü ile reçeteleri yönlendirebilirdik örneğin ben doğrudan denge ve karbonhidrata çalışırdım muhtemelen :) bir başka arkadaşım asitlere belki ya da belki de o sihirli formülü (reçeteyi) bulmak için yarışırdık ve ne muhteşem bir ortam olurdu düşünsenize...

Şimdilik özkütle ve agtron çalışmalarına devam bu kadar detayın da bu büyük ölçekte (bildiğim kadarıyla) paylaşılması bir başlangıç olabilir ve buradan beklemediğimiz sonuçlar çıkartabiliriz ancak belirttiğiniz bu ölçümlerle "bileşiklerin tahmini" konusu bana iyimser geliyor, yine de yaklaşmamıza yani tahminlerde bulunmamıza yarayabilir ve bu da çok önemli, üstüne gitmeye değer mutlaka.

Sorunuzu: "Basitçe yapılabilecek renk ve özkütle ölçümleri ile kahvede oluşan bileşikleri analiz ve tahmin etmek mümkün olabilir miydi? Nasıl?" olarak kaydediyorum uygun mudur? Ya da belki siz bir cümleye indirirseniz sevinirim.

Teşekkür ederim bu detaylı sorunuz için.
Teşekkür ederim, sizin sorunuz güzel bir özet olmuş ve eklediğiniz diğer bilgilerde çok hoştu. 😊

Merhaba, geçen sene sattığınız Elkin Guzman çekirdekleri, farklı kavurucularda da bulunmasına rağmen, onlarda olmayan kurabiye lezzetini nasıl ortaya çıkardınız? Bu tür spesifik tatları yakalamada başlangıç özkütlesi ve kavurma profili arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Merhaba, geçen sene sattığınız Elkin Guzman çekirdekleri, farklı kavurucularda da bulunmasına rağmen, onlarda olmayan kurabiye lezzetini nasıl ortaya çıkardınız? Bu tür spesifik tatları yakalamada başlangıç özkütlesi ve kavurma profili arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?
Bu söylediğiniz elbette çok onur verici fakat eminim onlar da benim başka çekirdeklerde çıkaramadığım şeyler buluyorlardır bu süreç bende şöyle işliyor:

İlk tadım için çok standart genel geçer bir reçete uyguluyorum, çekirdeğin kapasitesini hayal ediyorum ve eğer gözümde bazı olasılıklar beliriyorsa ona yönelik denemeler yapıyorum yani o tarafa oynuyorum, tatlılık olabilir, asiditedeki canlılık tamamlayıcılık olabilir veya hiç aklımıza gelmeyecek bir şeyse (örneğin kurabiye resmini hatırlıyor musunuz içi krema dolgulu olan) öyle bir görsel beliriyorsa da ne yapıp edip oluşturduğum son reçetede onun altını iyice çiziyorum.

Özkütle şu ana kadar benim radarımda değildi çünkü yakın zamana kadar ya bir kavurma cihazı bedeline bir özkütle ölçer almalıydınız ya da kolları sıvayıp çekirdeği suya batırıp sudaki yükselmeyi gözlemlemeliydiniz. İkincisi benim süreçlerime uygun değildi :) Birincisi için ise biraz beklersem geliştireceklerini biliyordum ve ancak bunu artık yapabiliyoruz yani cevaplar için erken.

Kavurma profili için ise sanırım bu tarafı uzun olur neticede günler sürüyor kavurma eğitimleri ama görüştüğümüzde beni lafa tutun bu konuda (umuyorum ki sadece bu konudadır) ne kadar geveze olduğuma da şaşırırsınız.

Fakat renk-profil-tat arasında önemli bağlar var. Eh bu da artık paketlerinizde yazıyor dolayısıyla bu bağları beraberce analiz edip yorumlayabiliriz. Daha ne isteyelim bence:)

Ve sorunuzu da şu şekilde ekliyorum o halde: "Spesifik tadım notalarını almak için (kurabiye gibi) özkütle bize yol gösterici olabilir mi?"

Son düzenleme:
Panama Mi Finquita Geisha Washed Lot tekrar stoğa girecek mi? @Ömer Aydın

Espresso için çekirdek bakıyorum ama bütün çekirdeklerin tadım notlarında çikolata mevcut. Meyve notalarının daha belirgin olduğu çekirdek önerileriniz var mı espresso için? @Ömer Aydın

Geri