• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yapay Zeka Destekli Kahve Kavurma

rookiecoffee

Yeni Üye
İsim
Erdem
Daha fazla  
İsim
Erdem
Ekim 2026 anketinde @Giiizzle'nin yorumunu görünce merak edip biraz araştırdım. Buna benzer deneme yapan firmalar gördüm (bellwether vb.) gibi ancak tabiki yapay zeka destekli kavrucular olsada acaba ilerde tamamen evde mutfak tezgahına sığabilecek büyüklükte, amatörlerin de kullanabileceği tam/yarı otomatik ev ekipmanları olacak mı ya da ne zaman olacak mı bilmiyorum. Açıkçası böyle bir ürün çıksa (makul fiyatla) denemek isterdim.

Burada merak ettiğim noktalardan biri, iyi bir kavurucunun deneyerek bulduğu metrikleri acaba yapay zeka nasıl daha standart hale getirebilir?
Sanırım 1 yıla görürüz artık

Ekim 2026 anketinde @Giiizzle'nin yorumunu görünce merak edip biraz araştırdım. Buna benzer deneme yapan firmalar gördüm (bellwether vb.) gibi ancak tabiki yapay zeka destekli kavrucular olsada acaba ilerde tamamen evde mutfak tezgahına sığabilecek büyüklükte, amatörlerin de kullanabileceği tam/yarı otomatik ev ekipmanları olacak mı ya da ne zaman olacak mı bilmiyorum. Açıkçası böyle bir ürün çıksa (makul fiyatla) denemek isterdim.

Burada merak ettiğim noktalardan biri, iyi bir kavurucunun deneyerek bulduğu metrikleri acaba yapay zeka nasıl daha standart hale getirebilir?
Sanırım 1 yıla görürüz artık
Kahve zirai ve artizan bir ürün olduğu için yıllar içinde kahveye dair bildiklerimiz değişti, değişmeye de devam edecektir. Haliyle internette de epey bir bilgi kirliliği mevcut. İşinin ehli bir üreticinin veya kavurucunun yapay zekayı deneyimleriyle şekillendirerek kendine refakatçi haline getirmelerinin önünde kültürel olmayan bir engel yok aslında ve muhtemelen değişen dünya düzeninde bu yola gidilecektir de. Ama deterministik bir şey olmadığı için hiç bilmeyen ve bilmeye pek de niyeti olmayan birine ancak belki başka bir dünyada yardımcı olabilir.

Merhaba arkadaşlar, yapay zekaya sorduğumuz soru çok önemli diye düşünüyorum ve eminim soruların kalitesi arttıkça yapay zeka işini daha doğru yapacak ve ev kavuruculuğuna da etkisi olacak.
Mesela geçen sene 1. çıtlamadaki ses aşamalarına göre kavurmaya başlamıştım ve bu yaz bunu yapay zeka yardımı ile ölçülebilir bir sinyale dönüştürebilir miyiz diye bir uygulama geliştirdim. Uygulama özetle çıtlamadaki belirlenebilir örüntüleri odaklayan bir algoritma ile ses aşamalarını tespit etmeye yarıyor. Burada yapay zekaya düşen pay insanın değil uygulamanın "tespit" yapabilmesi ve tüm kavuruculara da açık bence ev kavurucularınının da ilgisini çekebilir: https://guide.coffeenutz.net/crack-listen yeni öğrencilerim bunu kullanarak kavurmaya başladı... Tabii yine de şimdilik tüm üretimi modelin manuel kontrolü ile yapıyoruz henüz otomatik pilota geçmek için hala yeterince test yaptığımızı düşünmüyorum ama tam olarak @rookiecoffee nin sorduğu "kavurucunun deneyerek bulduğu metrikleri acaba yapay zeka nasıl daha standart hale getirebilir?" için diyebilirim ki evet böyle bir şey var;)

çok bilgilendirici yorumlar teşekkürler. @Giiizzle Acaba deterministik olmaması onu yapay zeka ile daha olasılıksal bir halde içilebilir bölgeye getirmesini ve orada kullanıcının oynamasına olanak sağlamasına faydalı olabilir mi diye düşündüm. @Ömer Aydın araç gerçekten ilgi çekici duruyor, bunun var olması koku hariç çoğu metriğin yeterli sensör ve ekipmanla belirli bir aralıkta ölçülebilir gibi düşündürttü. Size bu noktada bir soru sormak istiyorum, deneyerek bulmak amatör için zaman ve para kaybı olabilir, gelecekte amatör biri tarafından ilk defa denenen bir çekirdeğin benzer çekirdekleri benchmark alarak tek seferde içilebilir alana taşımak mümkün mü sizce?

Merhaba @rookiecoffee

Aslında koku metriğinin de üzerinde çalışmalar var ve kesinlikle; Koku, Görüntü ve Ses gibi çekirdeğin kendisinden doğrudan gelen bilgilerin hepsi yüksek kalitede hatta ben bunlara "gerçeğin kaynağı" diyorum. Burda özellikle iddialı bir terim kullanıyorum çünkü gerçek olmayan kaynaktan gelen yani spekülasyondan ibaret ölçümler on yılı aşkın süredir ve hala fazlaca ön planda fakat:

Ses örüntüsü dediğimde elbette kavrum süresinin hızına göre değişen ama her zaman standart normal dağılıma benzer bir tablo ile karşılaşıyoruz ve bu renk ölçümlerimizde tutarlı karşılıklar buluyor.

Örneğin aşağıdaki grafik gerçek bir kavrumun 1. çıtlama yoğunluğunu gösteriyor. Her çekirdekte benzer tırmanış-zirve-düşüş görüyoruz ve sonra ise bir defalık o çekirdeğe ait harita çıkarılarak sonraki kavrumlar çok daha tutarlı hale getirilebiliyor. Seslerin frekansına da bakabilirdik yani ötesi olabilirdi fakat açıkçası bu ve buradaki öngörü yazılımı şu an bile oldukça işimizi görüyor.

1.png

Yani sorunuzun bir cevabı: Evet içilebilir bir kahveyi şu anda rahatlıkla bu "Akustik Kavrum" metodu ile ilk seferde yapabiliyorsunuz.

Kahvenin istenen haline ulaşmak için de bazı kolaylıklar keşfettik; artık tek numune kavrumunda 3 ayrı sample alarak en istenen bölgeye tadımla karar verebiliyoruz.

Örneğin şu anda 6 yeni kahvemiz yolda ve hepsinin reçetesi 1 gün kavrum + ertesi gün tadım ile çıkacak. Eskiden olsa 1 haftayı bulurdu.

Makina üreticileri ne yazık ki biraz geriden geliyorlar ve çoğunlukla (istisnalar var) uzmanlardan yardım alınmadığını gözlemliyorum.

Beğenmenize sevindim umarım deneme fırsatınız da olur zira bu kullanacağınız makinadan bağımsız bir araç ve sadece çekirdeklerin sesini duyabiliyor olmanız yeterli.

Sevgiler

Geri