• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Top 100 Roasters - Roastful Listesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan selamet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

selamet

Barista
Editör
İsim
Gökhan Selamet
Daha fazla  
İsim
Gökhan Selamet
ABD merkezli bir firma olan Roastful, kahve tutkunları için büyük bir önem taşıyan bir liste yayınladı ve dünyanın en iyi 100 kahve kavurucu firmasını seçti. Bu prestijli listede yerli bir firmanın yer almaması beni biraz üzdü açıkçası. Ancak, tanıdığımız bir ismin jüri üyeleri arasında yer alması sevindirici bir duygu. (@Alireza Razzaghzadeh )

Liste, kahve severler için bir tür rehber niteliğinde. İçinde, dünya çapında tanınmış ve başarılı pek çok kavurucu firma bulunuyor. Bu da bize hangi ülkede hangi kavurucudan kahve içebileceğimiz ve nereden kaliteli kahve çekirdekleri satın alabileceğimiz konusunda değerli bilgiler sunuyor. Kaliteli kahve deneyimini artırmak isteyenler için de mükemmel bir kaynak.

Şahsen, Roastful'un listesinde yer alan ve daha önce denediğim kahve firmalarını görmek beni sevindirdi. Özellikle Avrupa firmaları, sıkça ve keyifle tükettiğim markalar arasında yer alıyor. Ancak, listenin Amerika, Uzak Doğu ve Avustralya'dan gelen kavurucuları benim için ilgi uyandırıcı ve keşfedilmemiş bir alanda. Bu bölgelerde ki kahveler, lojistik nedenlerle erişimimin oldukça ötesinde. Yine de, bu listede keşfettiğim yeni ve etkileyici kahve kavurucuları, bir sonraki alışverişim için radarımda olacak muhakkak.

Roastful'un bu detaylı ve titiz çalışması, kahve dünyasındaki çeşitliliği ve zenginliği bir kez daha gözler önüne seriyor ve yeni lezzetler keşfetmek isteyenler için harika bir rehber olmuş.

Top 100 Kahve Kavurucu Listesi

Ülkelere göre firma sayısı:

15 USA
11 Japan
11 Australia
7 UK
6 Sweden
6 Canada
5 France
4 Netherlands
4 Germany
4 Denmark
3 South Korea
3 Singapore
3 Czech Republic
2 Switzerland
2 Spain
2 Italy
2 Ireland
2 Hong Kong
1 UAE
1 Taiwan
1 Romania
1 Norway
1 Malaysia
1 Greece
1 Finland
1 Colombia
1 Belgium
1 Austria

Yerli kavurucu firmaları için benzer bir liste yapmak üzerine bir adım atsam güzel olmaz mı? Aynı metodolojiyi kullanırız. Güzel ve değerli bir çalışma olabilir. Ne dersiniz bu konuda?

Son düzenleme:
coffea circulor gibi bir oluşumun, Ivica gibi kahve filozofu gibi bir adamın bu listede ilk 10da olmayışı çok komik. Ayrıca son zamanlarda yükselen yıldız standout da öyle.
Bizim kavurucularımıza gelince orada rahatlıkla olabilecek en az 3-5 kavurucuyu hepimiz bir çırpıda sayabiliriz. Global kahve akışında ne yazık ki payımız az, o yüzden tanınırlığımız da az. Umarım bir gün bu durum düzelir de bizim kavurucularımız da bu listenin üst sıralarında olur.

coffea circulor gibi bir oluşumun, Ivica gibi kahve filozofu gibi bir adamın bu listede ilk 10da olmayışı çok komik. Ayrıca son zamanlarda yükselen yıldız standout da öyle.
Bizim kavurucularımıza gelince orada rahatlıkla olabilecek en az 3-5 kavurucuyu hepimiz bir çırpıda sayabiliriz. Global kahve akışında ne yazık ki payımız az, o yüzden tanınırlığımız da az. Umarım bir gün bu durum düzelir de bizim kavurucularımız da bu listenin üst sıralarında olur.
Daha önce hiç coffee circulor denemediğimi belirteyim. Dolayısıyla söyleyeceklerim çok dışarıdan bir göz ile olacak. Bariz bir şeyleri kaçırıyor olabilirim haliyle.

Üyesi olduğum ve ara ara takip ettiğim bir İsveç kahve forumunda favori kavurucularınız başlığında bir kaç kişi yazmıştı sadece bu firmayı. Çoğunluk ise bu liste ile uyumlu olacak şekilde fikir belirtmişti. Bu listede olmayan Johan&Nyström, Muttley&Jack, Gringo Nordic daha sık zikredilmişti hatta. Tam da bu liste ile alakalı bir üyenin yorumu şu şekilde hatta:

"Genellikle bunun gibi listelere aşırı ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini ve bunun yerine popülerlik yarışmalarının yapıldığını düşünüyorum. Ancak paneldeki oldukça çeşitli bir liste ve mantıklı bir puanlama yöntemiyle, bence olabildiğince iyi gibi görünüyor"

İsveç nüfusunun bizim 8'de 1'imiz kadar olduğunu dolayısıyla forum kullanımının da bununla ilişkili olarak az olduğunu belirtmek lazım tabi. Ama genel olarak şöyle bir kaç ihtimal var diye düşünüyorum:

- Damak tadımız diğer ülkelere göre farklılık gösteriyor olabilir
- Markanın algısı bizim ülkede daha farklı olabilir, dolayısıyla bu da duyularımıza etki ediyor olabilir
- Mevcut listenin değerlendirme kriterleri salt lezzet odaklı olmayabilir
- İsveç insanının kahveden beklentisi daha farklı olabilir (f/p vb), dolayısıyla yorumları bizi bağlamayabilir :D

Bütün bu maddeleri liste ile birlikte düşündüğüm zaman kendi içinde tutarlı bir liste olma ihtimalini yüksek görüyorum.

Edit: Sıralamanın nasıl yapıldığını paylaşmışlar, görmemişim. NBA oylamaları mantığı ile yapılmış:

Ekran görüntüsü 2024-05-24 114545.png
Dolayısıyla 3. ihtimalim taca çıktı biraz :D

@enkoppkaffe popülerlik yarışması olayına katılıyorum ben de. sonuçta algıyı ne kadar iyi yönetirsen o kadar çok adını telaffuz edilir. Muttley&Jack ve Gringo Nordic'i de çokça duydum ama alışveriş yapma fırsatım olmadı. Circuloru kesinlikle tavsiye ederim, aşırı p/f olduğunu söyleyemem ama
1)verdiğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alırsınız.
2)kimsede olmayan özel lotlara ulaşırsınız.
3)adamın Kenya'da çiftliği var ve deli dehşet tek varyete kenyalar üretiyor. ufuk açıcı gerçekten.
4)Circulorun Türkiye'de çok müşterisi var o yüzden bizde yaşanan birçok olumsuz durumdan haberleri var ve yardımcı olabildikleri kadar oluyorlar.
5)Haliyle iletişime de son derece açıklar.

Konudan uzaklaştık biraz ama genel olarak böyle bir 1den 50ye "en iyi" sıralaması yapmaktansa sıra belirtilmeden genel bir en iyiler yapılmasını tercih ederim. Sonuçta iş damakta bitiyor ve o da subjektif.

Şimdi burda da bir liste yapılsa probador collectiva kesin listeye girer belki ilk 10a girer sonuçta çıkan listeden ziyade kimlerin oy verdiği önemli :D ivica kahve sektöründe belkide en mesafeli yaklaşılan Kenya kahvelerini her alışverişte bize sepete attiriyorsa onu ilk 50 ye koymayan liste boştur

ilk 10 da sanal baharatın olmadığı bir liste çöptür arkadaşlar. :cool:

Geri