• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

SSP Kahve Bıçak (Burr) Setleri Arasındaki Farklar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bu idose normal üzerinde gelen dişli ile beni dükkanda yarı yolda bırakır mı? Kasar mı? Tası yer bitirir mi?

İdose mi fellmu bi cvb nolur ya? Ssp almama gerek varmı?
Merhaba Murat Bey

Öncelikle bahsettiğiniz iki değirmende hem idose df64 hemde fellow ode ev kullanıcıları için tasarlanmış cihazlar. Bahsettiğiniz senaryoda bu cihazların problem çıkaracağını düşünmüyorum. Siz yinede temkinli olun.

Stock bıçak SSP MP?

Kahveden para kazacağınızı düşünürsek hangi değirmeni alırsanız alın SSP MP bıçak almanızı öneririm. SSP ile öğütülen kahveler aroma açısından daha keyifli. Buda gelen müşterilerin memnuniyetini artıracaktır.

Fellow Ode mi? DF64 mü?

Ben her iki cihazıda kullanıyorum. İki cihazda sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. İlerleyen süreçte espresso bazlı bir demleme düşünmüyorsanız Fellow Ode öneririm.Nedenleri;
Daha küçük, daha şık(bana göre)
Daha temiz bir çalışma alanı
Daha sessiz
Hopper kapasitesi DF64 e göre daha fazla. (50gr üzeri öğütümlerde statikten dolayı df64 çok fazla etrafa kahve saçıyor). Ode kapalı sistem olduğu için bunu yaşamıyorsunuz. Ode bu noktada negatif özelliği içinde kahve tutuyor beklenmedik anda birden 3-4 gr kahve düşebiliyor.

Espresso demleme konusunda en ufak bir ihtimaliniz varsa tartışmasız idose df64. Ode 'nin espresso öğütüm seçeneği maalesef yok.

Cvb için çooooook
Sizi yarı yolda bırakmaz garantili ürün. Hiç fellow kullanmadım ama üzerindeki dişli ile sanırım fellow idose a göre filtre kahvede daha iyi çünkü onun amacı sadece filtre kahve. Fakat kafeniz iyi iş yapıyor ve espresso talepleri geliyor arada bir makine alıyım derseniz fellow o zaman isteklerinize cevap veremez idose verir.
Teşekkürler..

Cvb için.
Merhaba Murat Bey

Öncelikle bahsettiğiniz iki değirmende hem idose df64 hemde fellow ode ev kullanıcıları için tasarlanmış cihazlar. Bahsettiğiniz senaryoda bu cihazların problem çıkaracağını düşünmüyorum. Siz yinede temkinli olun.

Stock bıçak SSP MP?

Kahveden para kazacağınızı düşünürsek hangi değirmeni alırsanız alın SSP MP bıçak almanızı öneririm. SSP ile öğütülen kahveler aroma açısından daha keyifli. Buda gelen müşterilerin memnuniyetini artıracaktır.

Fellow Ode mi? DF64 mü?

Ben her iki cihazıda kullanıyorum. İki cihazda sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. İlerleyen süreçte espresso bazlı bir demleme düşünmüyorsanız Fellow Ode öneririm.Nedenleri;
Daha küçük, daha şık(bana göre)
Daha temiz bir çalışma alanı
Daha sessiz
Hopper kapasitesi DF64 e göre daha fazla. (50gr üzeri öğütümlerde statikten dolayı df64 çok fazla etrafa kahve saçıyor). Ode kapalı sistem olduğu için bunu yaşamıyorsunuz. Ode bu noktada negatif özelliği içinde kahve tutuyor beklenmedik anda birden 3-4 gr kahve düşebiliyor.

Espresso demleme konusunda en ufak bir ihtimaliniz varsa tartışmasız idose df64. Ode 'nin espresso öğütüm seçeneği maalesef yok.
Espresso kesinlikle amacım degil. Bahsettiğim gibi minimal gelenek olmuş kahve sektörüne bi elde ben atayım çırpınışı. Ama idolüm minimal lakin harbi kahve aşkı olduğu ve kocaman zengin bi adam olmadığım için, hatalı secim bile olsa Malkönig e şuan filtre için param olmadığı için, asıl paramı kahve, espresso öğütücü, (Malkönig, peak, hitting vb sakladığım için) espresso makinesi ne saklamak daha dogrusu borclanmak istedigm ve dükkan hali hazırda hazır olmadığı için, ele para geçtikçe bişeyler alayım diye baya kğçğk aletleri aldım.
Buda filtre içindi ve yiğit bey onca mail attıgım, yok fulll doluyuz diye dönmeyen belkide bimalet için tenezzül etmeyenlerin aksine cana yakım ilgilendiği için ( lan cümleyi bitiremiyorum :)) * gelbura dan aldım indirime giren bi model idose DF64 beyaz.. Statik olayı rtt ile çözen dolu.. Tad olayına ssp için param yetmedi. 3000 eksikti. Bakalım gelsin de bir.. Sağolun varolun cvblar için. Lakin site yöneticisi üsradım sayfalar 3 4 gündür açılırken deliriyor çok zor açılıyor.

Fellow Ode mi? DF64 mü?

Ben her iki cihazıda kullanıyorum. İki cihazda sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
Bunlara ek Niche'yi de sayarsak benim bildiğim kadarıyla 3 farklı değirmeni de kullandınız. Sadece konik bıçakların gerçek single dose olduğu ve düz bıçakların altlarında tozlar kaldığı için gerçek single dose olmadığını düşünebilir miyiz?

Ve devamında single dose alet alacağımızı kesinleştirdik fakat hangi tip bıçak alacağımıza asidik-gövdeli skalasına göre karar vermeliyiz diye bir çıkarım yaptım kendimce, doğru mu ilerliyorum? Çünkü seçim yapabilmek için bir sonraki adım için şu soruya yanıt vermek bulmak gerekiyor: %100 espresso performansı veren değirmenler %100 fitre performansı veremiyorlar. Eğer doğruysam ne içeceği için çekim yapacağımızı da netleştirmek gerekiyor.

Sonuç olarak;
  • Single dose, asidik ve aromatik fitre demlemek için ne önerirsiniz?
  • Single dose, gövdeli filtre demlemek için ne önerirsiniz?
  • Single dose, modern espresso için ne önerirsiniz?
  • Single dose, klasik espresso için ne önerirsiniz?
Yani arkadaşlar benim anladığım bu dördünü de %100 hakkını vererek yapabilen bir değirmen yok. Önce bu 4 sorudan hangisini soracağımızı belirlememiz gerek. Çıkarımlarım umarım doğrudur. 2 gündür bilfiil değirmen başlıklarını taciz ederken beynim yanmış olabilir.

Bunlara ek Niche'yi de sayarsak benim bildiğim kadarıyla 3 farklı değirmeni de kullandınız. Sadece konik bıçakların gerçek single dose olduğu ve düz bıçakların altlarında tozlar kaldığı için gerçek single dose olmadığını düşünebilir miyiz?

Ve devamında single dose alet alacağımızı kesinleştirdik fakat hangi tip bıçak alacağımıza asidik-gövdeli skalasına göre karar vermeliyiz diye bir çıkarım yaptım kendimce, doğru mu ilerliyorum? Çünkü seçim yapabilmek için bir sonraki adım için şu soruya yanıt vermek bulmak gerekiyor: %100 espresso performansı veren değirmenler %100 fitre performansı veremiyorlar. Eğer doğruysam ne içeceği için çekim yapacağımızı da netleştirmek gerekiyor.

Sonuç olarak;
  • Single dose, asidik ve aromatik fitre demlemek için ne önerirsiniz?
  • Single dose, gövdeli filtre demlemek için ne önerirsiniz?
  • Single dose, modern espresso için ne önerirsiniz?
  • Single dose, klasik espresso için ne önerirsiniz?
Yani arkadaşlar benim anladığım bu dördünü de %100 hakkını vererek yapabilen bir değirmen yok. Önce bu 4 sorudan hangisini soracağımızı belirlememiz gerek. Çıkarımlarım umarım doğrudur. 2 gündür bilfiil değirmen başlıklarını taciz ederken beynim yanmış olabilir.
Yaklaşımınız ve sorduğunuz sorular çok güzel. Temel faktör bıçağın yapısından ziyade partiküllerin dağılımı. Partikül dağılımında iki faktör etkili oluyor. Bunlar;
1) Partiküllerin boyutsal dağılımı, bazı bıçaklar partikülleri mümkün oldukça çok dar bir aralıkta aynı boyutta öğütürken bazı bıçaklar bunu büyük küçük iki pik noktada toplayabiliyor. Homojen öğütmeyen bıçaklarda ise bu dağılımı belirli boyutsal aralıklara toplanmıyor. SSP gibi homojen öğüten düz yapılı bıçaklar genelde tek bir noktada toplarken konik bıçaklar iki noktada bunu topluyor. Partiküllerin eşit boyutda olması her bir partikül eşit demlenmesine ve sizin tadları daha net bir şekilde ayırt etmenize olanak sağlıyor. Partiküller eşit boyutta olmadığında büyük partiküllere su temas edip merkeze ulaşıp ekstraksiyon meydana gelmesi için geçen sürede küçük partiküller aşırı ekstrakte olmuş oluyor. Elinizde aşırı demlenmiş ve yeterince demlenmemiş bir kahve ortaya çıkıyor ve sonuç olarak aromaları net olarak alamıyorsunuz.

2) Partiküllerin kesiliş/öğütülüş yapısı, partiküll boyutsal olarak benzer aralıkta toplansada bıçakların sunduğu tad profilleri farklı olabiliyor. Bunun sonucunda yapılan şekilsel analizlerde bacı bıçakların daha yuvarlak küre gibi düşünün partiküller ortaya çıkarırken bazılarının daha girdili çıktılı ve dikensi partiküller ortaya çıkardığı analiz edilmiş. Bu da partikül boyutu gibi benzer bir durum ortaya çıkarıyor. Küre gibi partiküller ortaya çıktığında çevreden merkeze ulaşma eşit olurken dikensi olanda bu homojenlik maalesef olmuyor.

Filtre kahve demlemede bıçak seçimi yapmak kolay en dar aralıkta eşit ve düzgün kesim yapan bir bıçağa sahip değirmen. Bu konuda benim ve çevremde konuştuğum ağırlık filtre kahve içen arkadaşlarımın değerlendirmesi SSP Multip Purpose bıçaklar. Bu bıçaklar ile en net temiz içimli filtre kahveleri demleyebilirsiniz.

Espressoda ise işler biraz daha karışık hale geliyor. Bunun temel nedeni basınç ve kısa süren demleme. Eğer tek bir boyutta öğütüm yaparsanız partiküller arasında boşluklar olacağı için kanallama ve yeterince demlenmeme problemi ortaya çıkıyor. Buda kahve israfı ve moralinizin bozulmasına sebep oluyor. Ama konik dişli gibi bimodal öğütüm yapan değirmenlerde ise küçük partiküller büyük partiküller arasına girerek daha dirençli bir yapıyı oluşturuyor buda daha az kanallama daha çok krema vb gibi sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Biraz kafanızı karıştırdığımın farkındayım bu girişten sonra sorularınıza tek tek yanıt veriyim:

Sadece konik bıçakların gerçek single dose olduğu ve düz bıçakların altlarında tozlar kaldığı için gerçek single dose olmadığını düşünebilir miyiz?

Bu düşünce yanlış "single dose" kavramında öğütüm sonrasında değirmen içerisinde minimum kahve kalması gerekiyor. Bunu başaran çok sayıda düz bıçaklı değirmen mevcut. Hatta dikey olarak bıçakları konumlandırılmış değirmenlerde var. Düz bıçaklı single dose değirmenler var.
Single dose, asidik ve aromatik fitre demlemek için ne önerirsiniz?

Bu soruya net cevap verebilirim. SSP Multi Purpose
Single dose, gövdeli filtre demlemek için ne önerirsiniz?

Bunun için konik ve düz bıçak diğer ssp stock bıçakları tercih edebilirsiniz. Veya daha küçük partikül uzun demleme süresi koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri ilede gövdeli filtre demleyebilirsiniz.
Single dose, modern espresso için ne önerirsiniz?
Bu soruya cevabım SSP Multi Purpose. Ama bu cevabı korkarak yazıyorum. Nedeni ise espressoda demlemede belirli bir deneyim kazanmadan SSP MP kullanmak sizi kahveden soğutabilir saç baş yoldurabilir. Bu nedenle belirli bir deneyim kazandıktan sonra SSP Mp bıçak kullanmanızı tavsiye ederim.
Single dose, klasik espresso için ne önerirsiniz?
Bu sorunun net cevabı 64 Konik Bıçaklı Niche. Sebepleri kolay kullanım, fiyat uygunluğu. Olumsuz yönü temin etmesi problem.

Bu yazının sonunda söyleyebileceğim her demlemeyi en iyi şekilde gerçekleştiren bir değirmen maalesef yok. Sizin için hangi demleme öncelikli ise (espresso/filtre) o işte başarılı olduğuna karar verdiğiniz bir değirmen seçip diğer demleme yönteminde sonucu kabul etmek veya her iki demleme yöntemi için birer değirmen satın almak.

Demleme yöntemleri dışında değerlendirme kritlerleriniz arasına almanızı önerdiğim faktörler fiyat/perfornmans oranı, aldığınız ekipmanı kullanan kullanıcı topluluğunun yoğunluğu ve kullanıcı dostu çalışma ortamı. Bazı değirmenleri maalesef kullanmak problem olabiliyor.

Son düzenleme:
Dostlar, romalılar.

Halihazırda CMD var. Yanına standart burr DF64 eklenecek inşallah.
Düzenli v60 tüketiyorum. Yine düzenli koyu kavrum klasik diyebileceğimiz espresso ile yapılmış latte içiyorum. Modern espresso hitap etmiyor.

Bu senaryoda V60 için CMD ile devam edip DF64'e de high uniformity burr upgrade yapmak en iyisi gibi duruyor, ne dersiniz?

Dostlar, romalılar.

Düzenli v60 tüketiyorum. Yine düzenli koyu kavrum klasik diyebileceğimiz espresso ile yapılmış latte içiyorum. Modern espresso hitap etmiyor.

Bu senaryoda V60 için CMD ile devam edip DF64'e de high uniformity burr upgrade yapmak en iyisi gibi duruyor, ne dersiniz?
Güzel olur. CMD zaten Filtre için yeterli. Filtre kahve'de iyi sayılan bir değirmenle müthiş sayılan bir değirmen arasında tatsal atla deve fark etmiyor ama iş daha ince ögütüm ve espresso'ya gelince makine de iyiyse değirmen Burr ciddi fark yaratıyor.

Dostlar, romalılar.

Şu videoda bir tadım testi var 3 farklı DF64 üzerinde HU, SS (stok) ve MP dişlilerin karşılaştırması var tavsiye ederim.

sonra da şu videoyu tavsiye ederim DF64 üzerinde 7 farklı dişli testi

yetmediyse şu video da var.

Son düzenleme:
SSP Sweet Lab v3 kullanan var mıdır acaba? Niche’yi sattım, planım DF64 alıp bu dişlilerle kullanmak. Yüzde 90 espresso için kullanacağım.

Geri