• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahve borsasının son 18 ayın dibinde olması

letruffaut

Yeni Üye
İsim
kadir
Daha fazla  
İsim
kadir
Değirmen
timemore c3
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
fatih
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
avcılar
“Geçen yılın Ekim ayında libre başına 4.37 USD seviyelerini görerek tarihi zirve yapan Arabica vadeli işlemleri, bugün itibarıyla 2.45 - 2.49 USD bandına kadar çekildi. Bu da zirveden bu yana %43’ün üzerinde net bir düşüş anlamına geliyor. Sadece yılbaşından bu yana yaşanan değer kaybı bile %28'i aşmış durumda.”

merhaba. böyle bir yazı gördüm, borsa hususunda pek bilgim yok. o sebeple sizlerin yorumunu merak ediyorum. bilhassa, burada- forumda- olan kavurucular var. çekirdek niçin bu kadar pahalı diye sorulduğunda müsebbib olarak dünyada artan kahve fiyatlarını söylüyorlardı. hadi diyelim 8 ay önce libre başına 3.10 dolar iken almış olsun, peki elindeki stok bitince 2.45 libreden aldığı için indirim yapacaklar mı? merak ediyorum

Bu konu defalarca dile getirildi. Daha fazla kâr elde etmek varken neden indirim yapsınlar ki? Zaten ara ara indirim yapıyor çoğu firma.

Öncelikle belirteyim amacım kimseyi savunmak değil, sizler gibi tüketici olduğum için ben de sizler gibi kahveleri uygun fiyatla almak isterim.

Ama forumda daha önce de defalarca paylaşılan küresel kahve kontrat fiyatlarındaki düşüşe ilişkin birkaç şey söylemek isterim. Yukarıda bahsi geçen düşüş kahve kontratlarında gerçekleşmekte bunun da nedeni dünya genelindeki arz fazlasından kaynaklanmakta (arz-talep dengesi). Ancak bu fiyatlar emtia (evet kahve de dünya genelinde bir emtia olarak kabul edilmekte) referans fiyatları, daha da spesifik olmak gerekirse sca puanı 80 altı olan ticari kahveler için belirlenen referans fiyatlar. Bu da şu demek dünya genelinde ticari kahvelerin alış fiyatında bir gerileme var evet, ama nitelikli kahveler bu düşüşten ticari kahveler kadar etkilenmiyor çünkü zaten sınırlı üretime konu oldukları için (sınırlı rakım, sınırlı lot gibi) arz artışı sağlanamıyor. Bunun yanında alış fiyatlarına ek olarak lojistik kısmındaki navlun fiyatlarında savaş nedeniyle %80 oranında bir artış söz konusu, yani ticari de olsa kahve fiyatlarındaki azalış navlun artışı ile tüketicinin önüne gelen kahve fiyatlarında bir artışa neden oluyor, nitelikli kahvelerin alış fiyatlarında düşüş olmadığı için yurda ulaşan nitelikli kahve fiyatı daha da artmış oluyor. Son olarak ülkemizde enflasyon nedeniyle yurtiçi maliyetlerin de yıllık minimum %35 oranında arttığı düşünüldüğünde alım yaptığımız kahve fiyatlarında sürekli bir artış görüyoruz.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın, tekrar yazayım yüksek kahve fiyatlarından ben de sizler gibi rahatsızım ama işin ekonomik tarafı biraz bu şekilde.

Öncelikle belirteyim amacım kimseyi savunmak değil, sizler gibi tüketici olduğum için ben de sizler gibi kahveleri uygun fiyatla almak isterim.

Ama forumda daha önce de defalarca paylaşılan küresel kahve kontrat fiyatlarındaki düşüşe ilişkin birkaç şey söylemek isterim. Yukarıda bahsi geçen düşüş kahve kontratlarında gerçekleşmekte bunun da nedeni dünya genelindeki arz fazlasından kaynaklanmakta (arz-talep dengesi). Ancak bu fiyatlar emtia (evet kahve de dünya genelinde bir emtia olarak kabul edilmekte) referans fiyatları, daha da spesifik olmak gerekirse sca puanı 80 altı olan ticari kahveler için belirlenen referans fiyatlar. Bu da şu demek dünya genelinde ticari kahvelerin alış fiyatında bir gerileme var evet, ama nitelikli kahveler bu düşüşten ticari kahveler kadar etkilenmiyor çünkü zaten sınırlı üretime konu oldukları için (sınırlı rakım, sınırlı lot gibi) arz artışı sağlanamıyor. Bunun yanında alış fiyatlarına ek olarak lojistik kısmındaki navlun fiyatlarında savaş nedeniyle %80 oranında bir artış söz konusu, yani ticari de olsa kahve fiyatlarındaki azalış navlun artışı ile tüketicinin önüne gelen kahve fiyatlarında bir artışa neden oluyor, nitelikli kahvelerin alış fiyatlarında düşüş olmadığı için yurda ulaşan nitelikli kahve fiyatı daha da artmış oluyor. Son olarak ülkemizde enflasyon nedeniyle yurtiçi maliyetlerin de yıllık minimum %35 oranında arttığı düşünüldüğünde alım yaptığımız kahve fiyatlarında sürekli bir artış görüyoruz.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın, tekrar yazayım yüksek kahve fiyatlarından ben de sizler gibi rahatsızım ama işin ekonomik tarafı biraz bu şekilde.
estağfirullah, çok teşekkür ederim hocam.

Geri