• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Diyetetik ve Sağlıklı Yaşam

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fast24
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Doktor değilim, beslenme gibi konularda aslında tıp sayılmayacak durumlar için paylaşım yapılabilir.
Tabii ki tıbbın hobisi olmaz.

Aklınızda nasıl bir içerik paylaşımı var acaba?

Aklınızda nasıl bir içerik paylaşımı var acaba?
Hobi kısmında olduğumuz için illa içerik paylaşmamıza gerek yok, maksat muhabbet.

Misal ben diyetisyene başladım, 13 kilo verdim ve iyi diyetisyenin nasıl olması gerektiği konusunda bilinçlendim. Bir ara bunu anlatabilirim.

Herkesin vücudu farklı her şey herkese iyi gelmez, o yüzden çok mikro ya da nokta atışı söylemler yerine makro söylemlerde kalsak iyi olur. Sırtıma alabalık bağlayarak taş düşürdüm tadında değil de daha akıllı söylemler ile ilerlersek bir problem olmaz diye düşünüyorum.

Kahve ve insan vücudu üzerine konuşularak başlanabilir. Aslında konuyu açan arkadaşın aklındakini sormak daha isabetli olabilir. 🙂

Hayat tarzı güncelleme

4 sene kadar önce 10kg verdim. Hala aynı kilodayım. Durum stabil ve sürdürülebilir görünüyor. Bilinçlendim sanırım. Zorunlu oldu. Sebepsiz konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk gibi durumlar oluyordu.

Bazı belgelerden öğrendiğim kendimce tespit ettiğim şekilde devam ediyorum. Yanlışlarım da olabilir.
  • Haftada en fazla 1 kg verilecek. Sabah aç olarak tartılmak uygun. Dijital tartı gerekli. Ayda en fazla 4kg verilmeli.
  • İşin özü: Karbonhidrat günde 100g tüketilecek. Fazlası kilo aldırır, azı sağlık açısından uygun değil
  • Et, peynir, balık yumurta serbest. Kızartma çok zararlı. Airfryer kullanımı, haşlama, buğulama, ızgara serbest. Gıdalar kızartılmayacak. (Karbonhidrat artıyor). Bunu yemek sonrası gelen uyku haliyle anlayabiliyorum. (İnsülin direnci)
  • Meyve dilim olarak yenecek. Tek seferde en fazla yarım elma veya portakal uygun
  • Çay, kahve şekersiz tüketilir. 1 veya 2 tane baklava yenebilir. Mümkünse tatlıdan uzak durulmalı.
  • Ekmek veya diğer un mamülleri %60 kadar karbonhidrat demektir. Bir öğünde kibrit kutusu gibi az miktarda ekmek tüketilmeli. Hiç yenmese de olur. Domates, salatalık vb karbonhidrat içerir. Patates, kestane gibi gıdalar, belki %70 karbonhidrat içerir. Çok az tüketilmeli. Tehlikeli gıdalar.
  • Yiyeceklerin karbonhidrat miktarını gösteren bir tablo vardı. İlk zamanlar bakıyordum. Yıllardır tabloya gerek olmadı.
  • Spor? Düzenli spor, günde 10bin adım öneriliyor. Bana bu durum abartılı geldi. Hafta 1 saat ancak yürüyorum. 2.3 kat Merdiven çıkarım. Yeterli oluyor gibi. Kas kaybını önlemek için bazı zor işler yapmalıyız.

Son düzenleme:
Marketten alınan hazır ayran içinde modifiye nişasta var. Üzerine yazmışlar. Sağlıklı gıda değil. Ekmek gibi zararlı. Kola, sade gazoz.. aynı. Yakın zamana kadar severek tükettiğim kepekli bisküvi içinde şeker olduğunu görünce dehşete düştüm. Artık almıyorum.

Zararsız kalorisiz içecek olarak şalgam tespit ettim. Reklam olmasın Do.. marka iyi. Tarım kooperatifi markette satılan başka marka berbat çıkmıştı.

Sürekli şalgam içilmez tabi.

Bazen deneme yapıyorum Mesela günde 1 litre boza içmiş olsam, şu durumda bana zararı olmaz. Hemen kilo alacak değilim.

Alınan karbonhidrat toplamı, ortalaması önemlidir.

Son düzenleme:
Marketten alınan hazır ayran içinde modifiye nişasta var. Üzerine yazmışlar. Sağlıklı gıda değil. Ekmek gibi zararlı. Kola, sade gazoz.. aynı. Yakın zamana kadar severek tükettiğim kepekli bisküvi içinde şeker olduğunu görünce dehşete düştüm. Artık almıyorum.
İlla paketli atıştırmalık lazımsa Eti Lifalif Yulaf Topları'nı öneririm.

717w1k+7o8L._AC_SX569_.jpg

Hobi kısmında olduğumuz için illa içerik paylaşmamıza gerek yok, maksat muhabbet.

Misal ben diyetisyene başladım, 13 kilo verdim ve iyi diyetisyenin nasıl olması gerektiği konusunda bilinçlendim. Bir ara bunu anlatabilirim.
Anladım hocam bende başlığın detayını anlamak maksadıyla yazmıştım o soruyu

Zararsız kalorisiz içecek olarak şalgam tespit ettim. Reklam olmasın Do.. marka iyi. Tarım kooperatifi markette satılan başka marka berbat çıkmıştı.

Sürekli şalgam içilmez tabi.

Bazen deneme yapıyorum Mesela günde 1 litre boza içmiş olsam, şu durumda bana zararı olmaz. Hemen kilo alacak değilim.

Alınan karbonhidrat toplamı, ortalaması önemlidir.
Bende şu an stj diyetisyenim, etiket okuma alışkanlığınızın bu kadar yüksek olması ve ürünleri içeriğine göre tercih etmeniz takdiri hakediyor hocam, siz yinede 1L boza içmeyin bence :)

Dünyanın en basit konusunu insanlar artık aç duramadığı için derinleştirmek :D 42 kiloyu kyk yurt yemekleri ve kötü okul yemekhanesiyle verebilen bir arkadaş olarak söyleyebileceğim en önemli konu sadece yediğinizin hesabını yapıp spor yapmak ve bu düzeni uzun bir süre bırakmamak. Etrafımda çoğu arkadaşım çok hızlı bir şekilde kilo verip hayat tarzlarına oturtamadıkları için sonrasında eskisinden bile daha fazla kilo aldılar. Açı bir gerçek istediğiniz kadar kilo verin fakat o yağ hücreleri hiçbir zaman yok olmayacak. Bu yüzden, hayatı boyunca zayıf olan birine kıyasla her zaman daha dikkatli olmak zorundasınız.

Diyet için en büyük tavsiyelerim
1- "tatlı yiyerek zayıflanabiliyor sadece kalori açığı önemli" yalanına inanmamak.
1 2 tatlıyla kimsenin durabildiğini görmedim kilolu insanlar olarak başlayınca yiyoruz kendimizi kandırmayalım. Yediğimiz tatlıların kalorileri düşündüğümüzden cok fazla bunu diyete entegre etmek cok zor

2- atıştırmalık ürünler almak yada günlük hayatta tüketmeyi sevdiğimiz şeyleri evde saklamak.
Atıştırmalık niyetine alıyorsunuz fakat açlıktan öğün gibi tüketiyorsunuz yapmayın almayın. Evde olmazsa yiyemezsiniz :D

3- kalori takibi.
4- Aç olmaktan korkmayın
düşündüğünüzden cok daha fazla kalori alıyorsunuz korkmayın az açlıktan

kötü diyet bağırsak sağlığınızı bitirir. Şişman ve zayıflama amacı gütmeyen evrim ağacının da dediği gibi ergenlik zamanı kilolu olanın yağ hücreleri kötü kalpli birer şişmanlama makinasına dönüşüyor ama günde 1800-2000 kalori alan erkek kişi zamanla ideal ağırlığına dönüyor. Paketli gıda tüketmemek, lifli beslenme(günde 40g üzeri), karbonhidratın ve yağların sağlıklısını tüketmek yetiyor.

Ben de nisan ağustos arası 20 kilo vermiş biri olarak egzersiz + beslenmeyle yapılabilecek bir şey olduğunu gördüm. Egzersiz türünü herkes kendine uygun olan şekilde seçebilir. Yani spor salonuna gidebilirsiniz, evde koşu bandı veya eliptik bisiklet veya dışarıda yürüyüş yapılabilir. Ben eliptik + tempolu yürüyüş seçtim. Evde zaten yıllardır duran bir eliptik bisiklet vardı. Yürüyüş için de evin yakınında yürüyüş yolu var oraya gittim sık sık. Kendimdeki değişimi de çok net gördüm. Mayıs'ta kmde 9'30" tempoyla 160 bpm kalp atışıyla yürürken şimdi 8-8'30" aralığında 130 bpm ile yürüyebiliyorum. Gün içinde enerjim çok yüksek oluyor. Yorgunluk hissetmiyorum. Burada beslenme de devreye giriyor. Ben diyetisyenle çalışmadım ama bana nelerin iyi gelmediğini bildiğim için ilk yaptığım şey onları hayatımdan çıkarmak oldu. Daha sade, hem midemi hem bağırsaklarımı rahatsız etmeyecek şeyler yemeye başladım. Aslında hem beslenme hem egzersizdeki en önemli şeyler istikrar ve kararlılık. Bunlardan taviz verdiğiniz an ibre tersine döner. O yüzden dikkat etmekte fayda var.

Kahvenin kilo vermeye katkısı var bence. Tamamen bilimsel etkisi var diyecek kadar yetkim yok. Sadece buradaki herkes kaliteli kahve içme peşinde ve genelde sade tüketiyor. Kalori olarak bakabilirim sadece o da neredeyse yok dolayısıyla diyet bozmadığı için şanslıyız. Sadece sağda solda sosyal medyada gördüğüm şeyleri burada belki bir tartışmaya açabiliriz; bazı kahvelerin ödem yaptığı söyleniyor bazılarının tam aksine ödem yapmadığı söyleniyor veya sabah aç karna kahvenin yağ yakımına olumsuz etkisi olduğu söyleniyor. Uzman olan arkadaşlar varsa bilgilendirebilir.

Ben iyi bir diyetisyenin aynı zamanda iyi bir psikolog olması gerektiğini gördüm. Hanımefendi ile 1 saat sohbet ediyoruz ve tartı muhabbeti sadece birkaç dakika sürüyor. Diyetisyenin sizi motive etmesi, anlaması ve size dürüst olması gerekiyor. Yaşayış biçiminizi, alışkanlıklarınızı, en çok hangi öğünü sevdiğinizi, ne zaman yatıp ne zaman kalktığınızı, rahatsızlıklarınızı, kullandığınız ilaçları not alması ve bunlar üzerine düşünmesi gerekiyor. En önemli şeylerden biri de size ton balığı, keten tohumu, chia tohumu, aç karnına sirke, bilmem ne özü gibi absürt şeyler vermemesi, beslenme alışkanlıklarınıza paralel bir liste oluşturması lazım.

Ağırlıklar ile yürüyüş yaptığım sıralarda kas kütlem 75 kiloya çıktı. İşe başlayınca kas alımım yavaşladı çünkü artık yürüyüş yapamıyorum, iş yerinde sürekli ayakta olsam da bu bacak kaslarına hiçbir şekilde etki etmiyor. Geçen hafta kilo verimim biraz yavaşladı, 900 gram yağ yakıp 300 gram kas almıştım. En azından bir kilo hafiflemeyince rahatsız oldum ve kendime "Sıfır Ekmek Haftası" yaptım, öğünümden ekmeği eksilttim ve yerine hiçbir şey koymadım, aldığım kalori düştü doğal olarak. Dün gittim ve 2.5 kilo vermişim, lafta çok iyi değil mi? Ama 1.5 kilosu kas. Karbonhidrat olmayınca enerjiyi proteinden harcadığını düşündük. Demek ki benim egmeğınla yemem gerekiyormuş, karbonhidratsız ya da çok düşük karbonhidratlı diyet bana yaramazmış. :)

Geri