• Temmuz Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Temmuz ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Vitus Coffee & Roastery olarak seçildi. Bu konudan Temmuz ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Zümrüt Karaca - Etiyopya Koke Doğal Tadım Notları ve Reçeteler

fonder

Üye
Konum
Ankara
İsim
Fatih Mehmet Önder
Daha fazla  
İsim
Fatih Mehmet Önder
Espresso Makinesi
Lelit Grace
Değirmen
Comandante, Eureka Crono
Ekipmanlar
V60, Delterpress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Keçiören
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Çankaya (Söğütözü)
Kavrum Tarihi: 19.06.2020
Demleme Yöntemi: V60 + Lilydrip
Öğütüm: Comandante 20 click
Kahve/Su: 16/256
Su: 91 derece Buzdağı
Metod: 45 g 45 s blooming ardından tek seferde 1:15’e kadar tüm suyu döküş
Demleme Süresi: 2:20
Tadım: Arkaplanda belli belirsiz bir lavanta tadı var ancak asıl baskın olan kremamsı sütlü çikolata tadı. Espresso makinem gelirse espresso olarak da deneyeceğim.

5*250 g sipariş vermiştim. Kahvelerin 1/3’ünü vakumlayıp dondurucuya attım. Kahveleri sırayla deniyorum ve oldu bu dediğim ilk demleme bu oldu.
 
Son düzenleme:
Bu sabah ilk demlemesini yaptım. Cmd18 klik, v60, pınar Uludağ su ile 2.40sn de demleme bitti. Lavanta çok baskın yanında kremamsi gövde ve bitişte sütlü çikolata damağa vuruyor. Kokusu çiçek bahçesi gibi lezzette arkadan gelen gül aroması da aldım ben. Bana göre günlük içimde ikinci fincan damağı yorar. Günde tek fincan sabah değil ama akşam yorgunluk kahvesi olarak hoş olacağına emin olduğum bir kahve.
Ve artık emin oldum ki ince öğütüm kahvenin performansını açığa çıkartmak için çok daha etkili bir yöntem. Artık cmd de 20klik bile yapmıyorum desem yeridir.
 
Espressoda güzel neticeler veriyor, şurup gibi tatlı ve çikolatalı tatları net biçimde öne çıkarıyor.
 
Nasıl bir tarif uyguluyorsunuz?
Suat hocam benim makşnada profilleme çok mevcıt değil maalesef. makine de yeni bakımdam çıktı.
Kullandığım parametreler
16,5-17 gr in / 34-40 gr out şeklinde.
 
Kavrum Tarihi: 19.06.2020
Demleme Yöntemi: V60 kasuya
Öğütüm: Timemore c2 24 click
Kahve/Su: 15/240
Su: 93 derece Buzdağı
Metod: 30 g 35 s blooming ardından tek seferde 1:20’e kadar tüm suyu döküş
Demleme Süresi: 2:40
Tadım: Baskın lavanta kokusunu aldım. Sonlara doğru sütlü çikolata tadı daha baskın hale geldi.Üzerinde yaxzan tarçını hiç gözlemleyemedim.
 
Kahveyi yeni açtım. Kavrumuna çok şaşırdım bana koyu geldi. Hem espresso hem filtre için kavrulduğunu hatırladım sonra ama yine de filtre için koyu geldiğinden 91 derece ile demledim.
Kavrum Tarihi: 19.06.2020
Demleme Yöntemi: v60 blooming + tek döküş + spin
Öğütüm: Lelit fred 6
Kahve/Su: 20/320
Su: 91 derece ~77ppm Hamidiye
Demleme Süresi: 2:45
Öğüttükten sonra çekirdekteki o espresso kavrumu havası gitti güzel bir çiçek kokusu geldi ama lavanta mı bilemiyorum. Aynı şekilde demlerken de koku güzeldi. Soğudukça hafif bir çikolata geldi. Çok fazla tanımlayamadım bir sonraki denemeyi 90 derece ile yapmayı planlıyorum.
 
Espresso da tadı güzel ama filtre de nedense ben beğenmedim fazla koyu kavrum geldi
 
arkadaşlar bu etiyopya kahvelerinin hepsi mi sırf çiçek-bitki tadından kokusundan oluşuyor. bu kahvede de çoğunlukla sanki kahve değil de bitki özü içiyor gibi oldum ve pek beğenmedim. asiditesi yüksek çiçeksiliği minimum bir etiyopya kahvesi var mıdır yoksa tek çare kenya mı?
 
arkadaşlar bu etiyopya kahvelerinin hepsi mi sırf çiçek-bitki tadından kokusundan oluşuyor. bu kahvede de çoğunlukla sanki kahve değil de bitki özü içiyor gibi oldum ve pek beğenmedim. asiditesi yüksek çiçeksiliği minimum bir etiyopya kahvesi var mıdır yoksa tek çare kenya mı?
Aynı şeyleri içerken ben de dedim Kenya da hep çiçek tadı alıyordum ama Etiyopya da ilkkez çiçek tadı aldım ana sora güzeldi daha meyvemsiydi.
 
@zumrutkaraca ile bayıldığınız Japon usulü soğuk demleme tarifimiz:

V60 02 Seramik - Japon Filtre
300 gram ters ozmoz su - 10 gram Uludağ Premium Soda - 88 derece Celcius
veya Bolu Abant + 3 gram Uludağ
20 gram Koke - Commandante 17 Klik
V60 içindeki filtreyi başka bir yerde ıslatıyoruz sürahinin ısınmasını istemediğimizden
Sürahiye 120 gram buz

60 gram ilk döküm, çekirdeklerin hepsini ıslatıcak şekilde çeviriyoruz
30. saniye ikinci 60 gram döküm ve yumuşakça Rao Spin
1:45 gibi son ve 60 gram döküm

Toplam demleme 3 dakika civarları. Demleme bittikten sonra sürahiyi hızlıca çeviriyoruz iyice soğutmak için. Buzlar eriyecek merak etmeyin. Bardağa koyduğunuzda 20-40 gram daha buz ekliyorsunuz ve afiyet olsun.

Lavantayı bu kahvede kesinlikle almalısınız.
 
90 derece su ile 2:30 dk lık demleme yaptım. Alınan tatların hepsi sınırlanmış gibi. Yani potansiyellerine çıkamamış gibi hissettim. Espresso denemeyi çok isterdim ama maalesef makinem yok. Mokapot deneyeceğim bakalım neler çıkacak.
20200711102513_IMG_4748.JPG
 
@zumrutkaraca ile bayıldığınız Japon usulü soğuk demleme tarifimiz:

V60 02 Seramik - Japon Filtre
300 gram ters ozmoz su - 10 gram Uludağ Premium Soda - 88 derece Celcius
veya Bolu Abant + 3 gram Uludağ
20 gram Koke - Commandante 17 Klik
V60 içindeki filtreyi başka bir yerde ıslatıyoruz sürahinin ısınmasını istemediğimizden
Sürahiye 120 gram buz

60 gram ilk döküm, çekirdeklerin hepsini ıslatıcak şekilde çeviriyoruz
30. saniye ikinci 60 gram döküm ve yumuşakça Rao Spin
1:45 gibi son ve 60 gram döküm

Toplam demleme 3 dakika civarları. Demleme bittikten sonra sürahiyi hızlıca çeviriyoruz iyice soğutmak için. Buzlar eriyecek merak etmeyin. Bardağa koyduğunuzda 20-40 gram daha buz ekliyorsunuz ve afiyet olsun.

Lavantayı bu kahvede kesinlikle almalısınız.

suyun formülünü tam olarak anlayamadım :) kullandığınız suyun tam ppm değeri nedir?
 
Zümrüt Karaca Etiyopya Koke, Kahve Fabrikasının Ana Sorası ve Probador'un El Boqueron'u ile birlikte filtre olarak deneyimlediklerim arasında en çok beğendiğim çekirdekler oldu.

Cmdte 20 klik
Erikli 93 °C
Hario V60 Seramik
18,7gr:300 ml(1:16)
60ml (30 sn blooming)
/90ml/90ml(uraldrip)/80
 
@zumrutkaraca ile bayıldığınız Japon usulü soğuk demleme tarifimiz:

V60 02 Seramik - Japon Filtre
300 gram ters ozmoz su - 10 gram Uludağ Premium Soda - 88 derece Celcius
veya Bolu Abant + 3 gram Uludağ
20 gram Koke - Commandante 17 Klik
V60 içindeki filtreyi başka bir yerde ıslatıyoruz sürahinin ısınmasını istemediğimizden
Sürahiye 120 gram buz

60 gram ilk döküm, çekirdeklerin hepsini ıslatıcak şekilde çeviriyoruz
30. saniye ikinci 60 gram döküm ve yumuşakça Rao Spin
1:45 gibi son ve 60 gram döküm

Toplam demleme 3 dakika civarları. Demleme bittikten sonra sürahiyi hızlıca çeviriyoruz iyice soğutmak için. Buzlar eriyecek merak etmeyin. Bardağa koyduğunuzda 20-40 gram daha buz ekliyorsunuz ve afiyet olsun.

Lavantayı bu kahvede kesinlikle almalısınız.

120 gr buz üzerine 310 gr'lık su+sodayı mı döktünüz acaba? Genelde 20 gr kahveye 120 gr buz, 180 ml su gibi tariflerle yapılıyor da merak ettim bu sebeple.
 
Ters ozmoz 0-20ppm arası diyebiliriz. Önemi yok düşük ppm olduğu sürece. Minerilizasyon için soda ekliyoruz. 80-120 ppm aralığı iyidir.

180 gram döküm. Sıcaklar için 300 hazırlıyoruz. 180 için 6 gram soda yeterli.
 
Son düzenleme:
Bu çekirdek için özellikle çift kişilik demlemelerde iyi bir reçete tutturan oldu mu? Varsa detayları öğrenmek isterim. V60, kalita, aeropress, tek/çok döküş, düşük/yüksek sıcaklık, 60-140ppm arası su ile çeşitli denemeler yaptım ama iyi demleyemediğimi düşünüyorum.
 
Bu çekirdek için özellikle çift kişilik demlemelerde iyi bir reçete tutturan oldu mu? Varsa detayları öğrenmek isterim. V60, kalita, aeropress, tek/çok döküş, düşük/yüksek sıcaklık, 60-140ppm arası su ile çeşitli denemeler yaptım ama iyi demleyemediğimi düşünüyorum.
Ben Lilydrip ile 20 klik civarında demlemeler yapıyordum ve 93 derece Abant 32 ppm ile sonuç alamadım. Öğütümü 23-24 klik seviyesine çıkardım su sıcaklığı 91 derece ve Pınar Geyiktepe (62-63ppm)kullandım. Daha güzel sonuçlar aldım. Özellikle lavanta çıktı ortaya. Oranım da 25/400.
 
Bu çekirdek için özellikle çift kişilik demlemelerde iyi bir reçete tutturan oldu mu? Varsa detayları öğrenmek isterim. V60, kalita, aeropress, tek/çok döküş, düşük/yüksek sıcaklık, 60-140ppm arası su ile çeşitli denemeler yaptım ama iyi demleyemediğimi düşünüyorum.
Ben bu çekirdeği tek kişilik bile istediğim kıvamda demleyemedim. Çok yüksek çiçek kokuları ve çiçeksi tatlar alıyorum. Düşük govdesiyle de kahve olmaktan uzak karışık bitki çayı gibi geliyor.
 
Ben Lilydrip ile 20 klik civarında demlemeler yapıyordum ve 93 derece Abant 32 ppm ile sonuç alamadım. Öğütümü 23-24 klik seviyesine çıkardım su sıcaklığı 91 derece ve Pınar Geyiktepe (62-63ppm)kullandım. Daha güzel sonuçlar aldım. Özellikle lavanta çıktı ortaya. Oranım da 25/400.
Teşekkürler, tarifi biraz daha detaylı alabilir miyim eğer mevcut ise :)
Son demlemede yine Lillydrip var mıydı? Hangi filtreyi kullanmıştınız?
Bloom+kaç döküş yaptınız, süre ne kadar oldu?
 
Geri
Üst