• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yeni Proje: Kahve Kulubü Aylık Etkinlikler: Kahve ve Su

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

NoDRaC

Üye
Yönetici
Editör
Konum
İstanbul
İsim
Suat
Daha fazla  
İsim
Suat
Espresso Makinesi
Lelit Bianca
Değirmen
Niche, Comandante
Ekipmanlar
V60, Chemex, Kalita, Melodrip
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
gaziosmanpaşa
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
taksim
Kahve kulübü aylık alımları bir yılını doldurmak üzere. İlk alımımız 30kg civarlarındayken şu anda 280 kg aylık alım yapıyoruz. Bir kaç aya kadar aylık alım organizasyonunun çoğunluğunu üstleniyordum. Son iki aydır arkadaşlarımız benden daha başarılı bir şekilde bu süreci yönetiyorlar :). Bana da bu sayede farklı projeler düşünmek için zaman ve enerji kalıyor. Projeye yaratıcı bir isim bulamadığım için aylık etkinlikler olarak belirledim, sizden daha yaratıcı ve güzel isimler geleceğine inanıyorum. Nedir aklım daki proje ortak alım yaptığımız kahveleri ortak belirlediğimiz değişkenler ile kahvenin tadına ve profilne etkisini incelemek. Bunun için ilk etknliği kahve ve su olarak belirledim. Kafamdaki proje su kolay bulunabilir oldukları için Abant (30ppmm) ve Erikli (70-80ppm) su ile aynı kahveleri sadece suyu değiştirerek test etmek ve tada etkisini karşılaştırmak. Eğer siz bu su markalarını bulamıyorsanız farklı ppm değerlerinde ki su lar ile demleme yaparak yaşadığınız deneyim farklarını foruma yazabilirsiniz :) Kahvesiz kalmayın efendim :)
 
Bir kaç gündür kahvemi 30ppm'li abant su ile demleyip eski ~70ppmli hamidiye suyu ile tadım farklarını düşünüyordum. Şişe bitince de buzdağı ile karşılaştıracaktım. Bir tane de erikli alıp Coffee Department kahveleriyle etkiliğe varım :)
 
Son düzenleme:
Çok güzel bir çalışma olur. Burada tartışılan bir çok şeyi toplu olarak deneyimleyebiliriz.

Değerlendirmek için ortak bir form yada şablon hazırlarsak, ve puanlama formatınıda sayısal yaparsak günün sonunda bütün sonuçları bir arada toplama fırsatıda elde etmiş oluruz. Aylık alımdaki gibi google anket olabilir sonuçları tek noktada düzgün toparlamak için. Benim kullandığım tadım parametreleri:
Strength Color Acidity AfterTaste Complexity Body Sweetness Bitterness Overall
 
demleme yöntemi sabit değil sanırım. yani herkes V60 la yapmayacak örneğin..

aynı çekirdekleri aynı öğüterek aynı yöntemle demleme yaparak karşılaştıracağız..değil mi?
 
Ben geçenlerde şöyle bir şey yaptım. Aynı kahve, öğütüm ve reçete.


Coffee Project X - Buzdağı + RO Blend
  • Aroma,vişnemsi ve biraz da karanfilimsi, hafif fermente kokular aldım. Soğudukça azalıyor.
  • Asidite: Sıcakken düşük, ılıdıkça orta seviye tartarik/fosforik asidite gibi farklı bir asiditesi vardı.
  • Tat: Çikolatalı pudingin yoğun kremamsı tadı, bir de bana karayemişi andıran tatlar verdi. Onun tatlılığı ve ağızda bıraktığı tatlı mayhoş hissiyat vardı.
  • Gövde: Orta seviye bir gövde aldım

Coffee Project X - Nestle Purelife
  • Aroma, Fermente bir koku ya da vişne kokusu yerini kayısı benzeri bir kokuya bıraktı.
  • Asidite: Orta seviye malik asidite vardı. Ağız sulandırıcı bir asidite buldum.
  • Tat: Yumuşak olgun olmayan, sert kayısılar vardır ya, çok tatlı değil, kıvamında tatlı ve sonunda tatlılık yerini hafifi mayhoşluğa bırakır, o tarz bir hissiyat vardı. Kremamsı gövdeyle birleşince, keyifli bir tat çıktı.
  • Gövde: Orta seviye kremamsı bir gövde aldım
 
üç su ile Coffee Saphiens’in Diquinho#2’sini demledim: Abant (30ppm), Erikli Uludağ (66ppm) ve Nestle Pure Life (71ppm). Her üç suyun üzerinde yer alan değer etiketini ekliyorum

1614555F-C3CF-4554-A3FF-4F61753FFD9D.jpegB677F738-C79C-4D1C-B94A-E6D4CF88F4F0.jpegC66AC663-C1B0-4938-B1BF-17DD4B2F03C7.jpeg
İki-üç kişilik demlemeler yaptığımdan bütün demlemelerimde Hoffman reçetesini kullandım

V60
30gr kahve/500 ml su
sıcaklık 92 derece
Comandante 20 klik

Hem aroma hem de tat profili olarak, Nestle Pure Life’in daha iyi olduğunu söylemem gerek. Hatta kahveyle arası pek olmayan kişiler de Nestle ile demlediğim kahvelerden keyif aldılar diyebilirim.

Aslında Abant ve Erikli karşılaştırmasıyla başlansın dendi. Elimde Nestle olunca onu da denkleme dahil etmek istedim.
 
üç su ile Coffee Saphiens’in Diquinho#2’sini demledim: Abant (30ppm), Erikli Uludağ (66ppm) ve Nestle Pure Life (71ppm). Her üç suyun üzerinde yer alan değer etiketini ekliyorum

Ekli dosyayı görüntüle 3554Ekli dosyayı görüntüle 3555Ekli dosyayı görüntüle 3556
İki-üç kişilik demlemeler yaptığımdan bütün demlemelerimde Hoffman reçetesini kullandım

V60
30gr kahve/500 ml su
sıcaklık 92 derece
Comandante 20 klik

Hem aroma hem de tat profili olarak, Nestle Pure Life’in daha iyi olduğunu söylemem gerek. Hatta kahveyle arası pek olmayan kişiler de Nestle ile demlediğim kahvelerden keyif aldılar diyebilirim.

Aslında Abant ve Erikli karşılaştırmasıyla başlansın dendi. Elimde Nestle olunca onu da denkleme dahil etmek istedim.
Bu suları bulamayanlar için farklı sular olabilir. Ana tema farklı ppm in aromaya etkisi. PPM tek başına yeterli mi? Yoksa kompozisyon da mı önemli bunları karşılaştırma fırsatımız olacak. @selamet bununla ilgili bir excel hazırlayabilir belki ya da soruları belirleyebilir.
 
Farklı ppm fark edip etmediğini denemek istiyorsanız bir kaşık NaCl (sofra tuzu) karıştırıp ppm'i 5 katına çıkarın, extraction/TDS veya tat dahilinde (biraz tuzlu olabilir tabi) bir fark olmadığı anlaşılır.
 
Lütfen bu konuyu unutmayalım. Yarın bu konunun duyurusunu kahve kulübü gruplarından yapacağım. Ben kolay ulaşılabilir olması nedeni ile abant ve erikli sularını yazdım. Siz bulabildiğiniz ya da denemek istediğiniz sular ile aynı kahveyi bu sular ile demleyip karşılaştırmanızı foruma yazabilirsiniz :)
 
Lütfen bu konuyu unutmayalım. Yarın bu konunun duyurusunu kahve kulübü gruplarından yapacağım. Ben kolay ulaşılabilir olması nedeni ile abant ve erikli sularını yazdım. Siz bulabildiğiniz ya da denemek istediğiniz sular ile aynı kahveyi bu sular ile demleyip karşılaştırmanızı foruma yazabilirsiniz :)
Nestle Pure Life ta olabilir suat hocam ulaşılabilirliği yüksek bir su.
 
Aynı kahveyle, bütün değişkenleri sabit tutup iki farklı su ile demleme yaptım biri Erikli (65ppm), diğeri Nestle Püre Life (70ppm). Her ikisi de Uludağ kaynağı.

Her iki demlemenin detayları:
Kahve: Coffee Department, Ruanda Shanga
İşlem: Naturel
Dripper: V60
Filtre: Hario 40’lı paket
Değirmen: Cmd 22 klik
Oran: 1/16,33 - 15/245, 91 derece
Demleme: 4 eşit döküş-ilk 30 sn blooming, (Orkun Üstel reçetesi)+son döküş sonrası tek tur rao spin
Bitiş: Erikli 2:27, Nestle: 2:32

Değerlendirme:

Erikli ile dün akşam yaptığım demlemede çilek aromasını rahat bir şekilde aldım. İlk yudumda bir miktar acılık kendini belli etti. Bitişe doğru asidite daha baskın hale geldi. Tam olarak dengeli bir fincan olduğunu söyleyemem. Fincan sonrası bir miktar rahatsız edici acılık kaldı damağımda. Bu kahvenin sevdiğim yönlerini Erikli ile tam alamadım diyebilirim.

Nestle Püre Life ile bu sabah demleme yaptım. Aromalar daha net alınıyordu. İlk yudumda acılık neredeyse hiç yoktu. Ayrıca hem gövde, hem de asidite oldukça dengeliydi. Bu denge fincanın sonuna kadar devam etti. Sonlara doğru asidite daha ön plana çıksa da, belirgin bir durumdan bahsedemem. Bitiş sonrasında damağımda rahatsız edici ne acılık vardı ne de başka tat. Hatta keyifli bir tat kaldı diyebilirim.

Erikli’ye göre Nestle’yle yaptığım demeleme daha başarılıydı demem mümkün. Bu iki demlemenin biri sabah biri akşamdı. Hissettiğim farklar bununla ilgili olabilir. Fakat Shanga’yla yaptığım daha önceki demlemelerimden birini çok beğenmiştim. O demlemem de Nestle ileydi.

Yarın bütün değişkenleri sabit tutarak Abant ile demleme yapmayı düşünüyorum. Onu da paylaşabilirim.
 
Tabu Burkayı Erikli ve Abant ile karşılaştırmalı demledim. Erikli daha başarılı sonuç verdi. Kahvenin notaları Erikli ile belirgin şekilde artttı.
 
Tabu Burkayı Erikli ve Abant ile karşılaştırmalı demledim. Erikli daha başarılı sonuç verdi. Kahvenin notaları Erikli ile belirgin şekilde artttı.

Abant’ın sertliği sanırım daha düşük. Ön yargılı yaklaşmak istemem ama sanırım Abant bir tık düşük sonuç verebilir. Yani yarın yapacağım demlemede :)
 
Abant derken ayrım yapmak lazım ama. Bolu Abant ve Gölcük Geyiktepe olmak üzere iki farklı kaynakları var ve aralarında çok ciddi kalite farkı mevcut. Sağlık Bakanlığının belli kriterlere göre puanlama yaptığı (ve hep üst sıralarda yer alan) suyun numunesi asıl kaynak Abant’tan veriliyor. Ancak maalesef İstanbul’a o suyu ne damacana (cam dahil) ne de pet olarak getirmiyorlar. En azından ben karşılaşmadım.
 
Kahve kulübü aylık alımları bir yılını doldurmak üzere. İlk alımımız 30kg civarlarındayken şu anda 280 kg aylık alım yapıyoruz. Bir kaç aya kadar aylık alım organizasyonunun çoğunluğunu üstleniyordum. Son iki aydır arkadaşlarımız benden daha başarılı bir şekilde bu süreci yönetiyorlar :). Bana da bu sayede farklı projeler düşünmek için zaman ve enerji kalıyor. Projeye yaratıcı bir isim bulamadığım için aylık etkinlikler olarak belirledim, sizden daha yaratıcı ve güzel isimler geleceğine inanıyorum. Nedir aklım daki proje ortak alım yaptığımız kahveleri ortak belirlediğimiz değişkenler ile kahvenin tadına ve profilne etkisini incelemek. Bunun için ilk etknliği kahve ve su olarak belirledim. Kafamdaki proje su kolay bulunabilir oldukları için Abant (30ppmm) ve Erikli (70-80ppm) su ile aynı kahveleri sadece suyu değiştirerek test etmek ve tada etkisini karşılaştırmak. Eğer siz bu su markalarını bulamıyorsanız farklı ppm değerlerinde ki su lar ile demleme yaparak yaşadığınız deneyim farklarını foruma yazabilirsiniz :) Kahvesiz kalmayın efendim :)
Güzel fikir olmuş Suat bey. Emeğinize, fikrinize sağlık. Bu etkinliği James Hoffman’ın yaptığı gibi canlı yayında tadım etkinliği gibi de yapabilirsiniz aslında, bayağı keyifli olur.
 
Aynı kahveyle, bütün değişkenleri sabit tutup iki farklı su ile demleme yaptım biri Erikli (65ppm), diğeri Nestle Püre Life (70ppm). Her ikisi de Uludağ kaynağı.

Her iki demlemenin detayları:


Değerlendirme:

Erikli ile dün akşam yaptığım demlemede çilek aromasını rahat bir şekilde aldım. İlk yudumda bir miktar acılık kendini belli etti. Bitişe doğru asidite daha baskın hale geldi. Tam olarak dengeli bir fincan olduğunu söyleyemem. Fincan sonrası bir miktar rahatsız edici acılık kaldı damağımda. Bu kahvenin sevdiğim yönlerini Erikli ile tam alamadım diyebilirim.

Nestle Püre Life ile bu sabah demleme yaptım. Aromalar daha net alınıyordu. İlk yudumda acılık neredeyse hiç yoktu. Ayrıca hem gövde, hem de asidite oldukça dengeliydi. Bu denge fincanın sonuna kadar devam etti. Sonlara doğru asidite daha ön plana çıksa da, belirgin bir durumdan bahsedemem. Bitiş sonrasında damağımda rahatsız edici ne acılık vardı ne de başka tat. Hatta keyifli bir tat kaldı diyebilirim.

Erikli’ye göre Nestle’yle yaptığım demeleme daha başarılıydı demem mümkün. Bu iki demlemenin biri sabah biri akşamdı. Hissettiğim farklar bununla ilgili olabilir. Fakat Shanga’yla yaptığım daha önceki demlemelerimden birini çok beğenmiştim. O demlemem de Nestle ileydi.

Yarın bütün değişkenleri sabit tutarak Abant ile demleme yapmayı düşünüyorum. Onu da paylaşabilirim.

Abant ile de demledim (31ppm). Demleme 2:21’de bitti. Düşük gövdeli bir fincan çıktı.

Erikli, Nestle ve Abant ile yaptığım demlemelerde en iyi sonucu Nestle ile aldım
 
Güzel fikir olmuş Suat bey. Emeğinize, fikrinize sağlık. Bu etkinliği James Hoffman’ın yaptığı gibi canlı yayında tadım etkinliği gibi de yapabilirsiniz aslında, bayağı keyifli olur.
Teşekkür ederim, daha önce tadımı denedik ama üyelerimiz biraz utangaç kamera açmak istemediler ama bir gün sizinle beraber bir etkinlik yapabiliriz :) ne dersiniz?
 
Bu etkinliği uzun zamandır yapmak istiyordum kısmet bu akşamaymış. Su olarak,
1.Abant Geyiktepe(29derecede 31ppm) kaynağı ile
2.Nestle Pure Life Uludağ(29derecede 85ppm) sularını kullandım.
Kahve: Coffeemamma Honduras Marcala Finca Liquidambar
Ilk olarak Abant suyu ile 17gr kahveyi 4 eşit parçada 280gr olarak demledim. Süre:2:40
Dengeli ve güzel bir kahve oldu, soğuk çaya benzer bir gövdesi vardı. Tadımda çok belirgin bir şey diyemeyeceğim ama şeftaliye benziyordu sanki.
2. Demlemede Nestle Pure Life ile diğer parametreleri değiştirmeden demledim. Süre de yine 2:40 oldu.
Fincanlar benzerdi ama beni ve eşimi şaşırtan asiditede belirgin bir artış vardı(ppm arttıkça düşer diye düşünmüştüm). Bu değişimi çok olumlu karşıladım. 2demleme arasında 30-45dk zaman vardı. İmkan bulursam aynı deneyi eş zamanlı tekrarlamayı düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst