• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

"Yeni Normal" ile birlikte Cafeler ve Misafirler neye dikkat etmeli?

İsim
Şerif
Daha fazla  
İsim
Şerif
Değerli Arkadaşlar Merhaba.

Bu başlığı açma sebebim, gördüğüm kadarıyla halen bir kaç mekan sahibinin ve ziyaret edenlerin "Yeni Normal" (Pandemi süreci, Covid ile birlikte yaşam...) sürecine Riayet etmediğini gördüğümden dolayıdır. Yeni Kuralların bir amacı var ve bu amaç hastalığı kontrollü bir şekilde atlatmaktır (ister buna Sürü Bağışıklığı dersiniz, ister Aşı çıkana kadar süreyi uzatma).

Başlıca kurallar (Misafir ve Cafeler için):

- İçeri Maskesiz girilmez. Masaya oturduktan sora maske çıkartılabilir. Tuvalet veya Bar kısmına hareket edecekseniz tekrar maske takılacak. Kısaca, oturduğunuz sürece maske yok, yürüdüğünüz sürece maske var. Take Away alıyorsanız mutlaka maske.

- 2, 4, 6, 8 kişilik masalara 2-8 kişi grup halinde gidiyorsanız oturabilirsiniz. Yani 8 kişilik birbirini tanıyan grup toplantı masasında oturabilir, ama sandalye arası mesafe 60 cm olmak zorunda, masa genişliği de en az 70 cm.

- Masalar arası 1.5 mt mesafe olacak. Sırt sırta oturma düzeni varsa sandalyeler arası en az 60 cm mesafe olmalı.

- 4 kişilik bir masaya tek başına gelen 1 kişi oturuyorsa, diğer 3 sandalyeye kimse oturamaz (1.5 mt uzunluğunda bir masa değilse).

- Girişlerde sıra oluşmaması için yerlere 1.5 mt'lik "Sosyal Mesafeyi Koruyun" stickeri yapıştırılır. Ama yine 2 arkadaş geliyorsa, bu arkadaşların yanyaya durmasına izin veriliyor.

- Girişte uzaktan ateş ölçülür, 38 derece ve üzeri müşterinin girişleri yasaktır.

- Girişlerde dezenfektan olmak zorunda (pedalli veya fotoselli), her giren misafir kullanmak zorundadır.

- İşletmeler Porselen ve Paslanmaz Çelik tabak, bardak, çatal/bıçak kullanabilir, ama sonrasında yüksek ısılı Bulaşık Makinelerinde yıkamak zorundadır (elle değil).

- Tuzluk, biberlik, sosluk, şekerlik gibi ortak kullanım ürünleri mümkünse tek kullanımlık porsiyon halinde, mümkün değilse her misafir ve kullanım sonrası dezenfekte edilmelidir (sabunlu su ile ovalayarak veya min. %70 alkol bazlı dezenfektan).

- Eğer son 14 gün içerisinde yurtdışında bulunduysanız veya covid19 belirtileri gösterdiyseniz şimdilik evde kahve içmeye devam edelim lütfen.

- Cafe çalışanları ağız ve burunu kapatacak şekilde maske ve/veya siperlik ile çalışmak zorunda. Eldiven takılmamalı, ama eller her 20 dakikada bir sabunlu suyla yıkanmalıdır. Toplu taşıma ile gelen personeller kıyafetlerini torbaya koyup depoda tutacak ve temiz kıyafet ile işe başlayacak. Toplu taşımada giydiği kıyafet ile çalmamalı.

- Menüyü her verdikten sonra dezenfekte etmelisiniz. PVC kaplarsanız kolay silinir. Veya Menü'yü dijitalleştirin, misafir kendi cep telefonundan ulaşabilsin, oluyorsa sipariş versin ve ödeme yapsın (bu konuda bilgi isteyen varsa bana yazsın, bizim kullandığımız POS sistem cep telefonu ile masadan sipariş vermeye ve masadan ödeme almaya izin veriyor).

- Tuvaletleriniz her 15 veya 30 dakikada bir temizlenmeli (kapı kolları, klozet kapağı, musluklar, havluluk vs). Tuvalet Kapı arkalarında çizelge olsun, her temizleyen ismi, imza ve saati belirtsin.

- Mekan kapasiteniz en fazla %50 olabiliyor. Bu demek değil ki, 100 kişilik mekana 50 kişi sokabilirsiniz. Eğer 1.5 mt masa ve 60cm sandalye mesafe olayını koruyamıyorsanız bu kapasite %30-40'lara da düşebilir.

Edit1 - Klimaları açmayın, camları açıp bol bol havalandırın. Ege ve Güney sahillerinde bu çok zor evet, ama bir süre idare edilmesi gerekiyor. Klimaların hemen hemen hepsi içerdeki havayı çeker, soğutur ve geri verir. HEPA yetersiz, ULPA filtre olmak zorunda (virüsün mikron boyutu 0,08 ile 0.16 arasıdır).

Eğer bu kuralları uygulamazsak, yakın bir zamanda tekrar tüm cafeler, mekanlar kapanır, eve yeninden hapsoluruz. İkinci bir pandemiyi ekonomiksel olarak çok az kişi atlatır. Kapanan cafe sayısı (gözlemlediğim) şimdilik %15 civarı, ancak bu 2-3 ay mülk sahipleri kira, çalışanlara da maaş ile birlikte kapatan sayısı %30'ları bulacak diye düşünüyorum.


Bir de Nodrac ve arkadaşları için bir önerim olacak;

Bu kulübün hem tüketicileri, hem de işletme sahipleri birbirini desteklemesi açısından; Kahve Kulübü plaketi veya stickeri yaptıralım işletmeler için, girişe asalım ve bir harita ile üye işletmeleri gösterelim. Kahve Kulübü üyelerine Üyelik kartı ile de özel indirimler sunulsun (Eski üyelere % x, çok puan/ like toplayanlara % y, yeni üyelere %0 :D ). Ben işletmemde de ister istemez "White Chocolate Mocha" isteyen ile "geçen yıl Nensebo içmiştim" diyen misafirlere farklı bir sunum yapıyorum, birinde dişimi sıkıyor ve gülümsüyorum, diğerinde ise heyecanla aynı düşüncelerimi ve tadım notlarını paylaşıyorum. Böyle bir kart ile bence fark yaratırız.... nazçizane fikrim
 
Son düzenleme:
@SerifBasaran , öncelikle Ana Sora gibi bir kahveyi bize tattırdığınız için teşekkür ederiz.
Mesafe kuralına maalesef bir çok cafe ve müşteri uymuyor. İşletme masayı boş bırakmak için gelen müşteriyi uyarsa da sonra boş bırakılan masallar mesafe vs ortadan kalkıyor. Doğrudan masa sayısını azaltılabilir. Ama Bayram sonrası insanlarda aşırı bir umursamazlık var. Toplu olarak maskesiz ve mesafe korumadan oturmaya başladı. Ankara Seğmenler Parkı'nda 100 metre kareye 150 kişi düşüyor :)

Kart uygulaması da güzel olur. Benzerini yapan Ankara'da Gastronomi toplulukları var, yemek veya şarap gastronomi toplulukları .
 
@SerifBasaran Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederiz. Açıklayıcı ve detaylı bir yazı olmuş. Her ne kadar siz ve sizin gibi duyarları işletme sahipleri olsada Beşiktaş'ta bu kurallara hiç uymayan mekanlar görüyorum ve bu beni rahatsız ediyor. Dışarıda kahve içmek hiç içimden gelmiyor :)

Umarım bütün işletmeler önlemlerini gerekliği gibi alırlar. Tabi haklı durumları da var. Dükkanlar aylarca kapalı kaldı ve şimdi yarı kapasite ile çalışabiliyorlar.
 
"İçeri Maskesiz girilmez. Masaya oturduktan sora maske çıkartılabilir. Tuvalet veya Bar kısmına hareket edecekseniz tekrar maske takılacak. Kısaca, oturduğunuz sürece maske yok, yürüdüğünüz sürece maske var. " işte koronayı bitirecek hamle 😂😂😂
 
Ben işletmemde de ister istemez "White Chocolate Mocha" isteyen ile "geçen yıl Nensebo içmiştim" diyen misafirlere farklı bir sunum yapıyorum, birinde dişimi sıkıyor ve gülümsüyorum, diğerinde ise heyecanla aynı düşüncelerimi ve tadım notlarını paylaşıyorum. Böyle bir kart ile bence fark yaratırız.... nazçizane fikrim
Şerif hocanın özel ilgi ve heyecanına herkes gibi ben de şahit oldum. Bizden beklenen bu fikrin Şerif hocadan gelmesi de samimiyetinin göstergesi. Her şey için tekrar tekrar teşekkürler :)
 
Şerif abi yazdıklarınız konusunda size hak veriyorum. Kafelerin açıldığı ilk gün bir kafeye uğradım. Dükkan alanı hem küçük hem de çok kalabalaktı. Barın arkasın da ufacık alanda 3-4 Barista aynı anda çalışmak zorunda kalıyordu. Benim de hasta muayene ederken yaşadığım maske çıkartma sorununa barista arkadaşlar daha fazla maruz kalıyorlar. İçeri maske ile giren kişi kasa da siparişken verirken maalesef maskesini çıkarıyor. Çalışanlar da ya bu durumun farkında değiller yada bıkmışlar bu insanları uyarmıyorlar. Bence kasa ile müşteri arasındaki o şeffaf plakalara maskenizi indirmeden sipariş verin gibi bir uyarı iyi olabilir.

Kahve Kulübü hakkında yazdıklarınızı ve bu oluşumu sahiplemeniz beni hem çok mutlu etti hem de duygulandırdı. Bahsettiğiniz uygulamaya benzer projeler benim de aklımda var ama hem maddi hem bilgi hem de deneyim olarak tamamlamam gereken noktalar var. Bahsettiğiniz uygulamayı bir cep telefonu aplikasyonu üzerinden yapılabilir. Kafelere özel kahve kulübü qr kod verilebilir. Mekana giden kişi hem indirim alıp hem de qr kodu taratıp orada bulunduğunu sosyal medya üzerinden paylaşabilir vs... Tabi bunları yapabilmek için ya program kodlamayı öğrenmek ya da programcı bulabilmek için maddi bir bütçe oluşturmak gerekiyor. Tshirt projesini hayata geçirebilirsem oradan yarattığım kaynağı program için harcayabilirim. Kahve Arkadaşlığı projesi de kafamda ki planların birer adımı :).
 
"İçeri Maskesiz girilmez. Masaya oturduktan sora maske çıkartılabilir. Tuvalet veya Bar kısmına hareket edecekseniz tekrar maske takılacak. Kısaca, oturduğunuz sürece maske yok, yürüdüğünüz sürece maske var. " işte koronayı bitirecek hamle 😂😂😂

Devletin zorunlu tuttuğu bu önlemlerin hiç biri Covid19'u bitirmek için değil, kesin bir çözüm bulunana kadar onunla beraber yaşamayı öğrenmek için. Bütün işletmeler bu kurallara harfiyen uymak zorunda. Özellikle de normalleşme sürecinin başında olduğumuz bu günlerde. Bazı maddelere uyulması her ne kadar zor görünse de, uyulduğu sürece riski azaltacaktır.

Şerif Bey farkındalık yaratmak, bizlere bilgi vermek ve bu konunun önemini vurgulamak için paylaşmış. Teşekkürler @SerifBasaran
 
"İçeri Maskesiz girilmez. Masaya oturduktan sora maske çıkartılabilir. Tuvalet veya Bar kısmına hareket edecekseniz tekrar maske takılacak. Kısaca, oturduğunuz sürece maske yok, yürüdüğünüz sürece maske var. " işte koronayı bitirecek hamle 😂😂😂


Bu kısmı bir yandan bana da pek korunaklı gelmese de, Almanya ve Avusturya "Gastronomie" Covid sonrası HoReCa önlemlerinde aynı uygulamayı yapıyor.

Bir de diğer açıdan da düşünmek lazım:
- koridordan geçerken hapşırsa, öksürse veya nefes alıp verirken yaysa diğer masaların tamamına etki eder.
- bir de otururken maske taksa, bu sefer kahvesini nasıl içecek :D
 
Bu kısmı bir yandan bana da pek korunaklı gelmese de, Almanya ve Avusturya "Gastronomie" Covid sonrası HoReCa önlemlerinde aynı uygulamayı yapıyor.

Bir de diğer açıdan da düşünmek lazım:
- koridordan geçerken hapşırsa, öksürse veya nefes alıp verirken yaysa diğer masaların tamamına etki eder.
- bir de otururken maske taksa, bu sefer kahvesini nasıl içecek :D

ayrıca maskenin ne kadar koruyucu olduğu da tartışma konusu. virüsün ilk çıktığı dönemler sanırım ocak ayında bir çok yazı çıkmıştı koruma oranının çok düşük olduğu konusunda.
 
ayrıca maskenin ne kadar koruyucu olduğu da tartışma konusu. virüsün ilk çıktığı dönemler sanırım ocak ayında bir çok yazı çıkmıştı koruma oranının çok düşük olduğu konusunda.

Hasta kişi takması önemli hasta takarsa koruyuculuk yüzde 90 her iki kişi takarsa yüzde 95. Bez maskenin koruyuculuğu yok maalesef.

Maske sizi korumuyor bulaşı engelliyor.
 
Klima Olayı sıkıntılı Belediyeler hiçe sayıyor gördügüm kadarıyla bir çok İldeki belediye otobüsleri klimaları kullanmaya devam ediyor. Denizlide o durumda ve neredeyse tıka basa yolcu alıyorlar sosyal mesafe hak getire ve çoğu kişi maskesini yarım yamalak takıyor burnu açık felan eğer bu şekilde devam ederse çok ciddi sonuçlar ile karşılaşabiliriz çok erken rahatladık.
 
Ek olarak çoğu işletmede hala dezenfektan yok olandada aman diyor giren müşteri ister kullansın ister kullanmasın umurlarında değil ayrıca elli sistem koymuş çoğu işletme Ayaklı veya hareket sensörlü olması gerekir
 
Değerli Arkadaşlar Merhaba.

Bu başlığı açma sebebim, gördüğüm kadarıyla halen bir kaç mekan sahibinin ve ziyaret edenlerin "Yeni Normal" (Pandemi süreci, Covid ile birlikte yaşam...) sürecine Riayet etmediğini gördüğümden dolayıdır. Yeni Kuralların bir amacı var ve bu amaç hastalığı kontrollü bir şekilde atlatmaktır (ister buna Sürü Bağışıklığı dersiniz, ister Aşı çıkana kadar süreyi uzatma).

Başlıca kurallar (Misafir ve Cafeler için):

- İçeri Maskesiz girilmez. Masaya oturduktan sora maske çıkartılabilir. Tuvalet veya Bar kısmına hareket edecekseniz tekrar maske takılacak. Kısaca, oturduğunuz sürece maske yok, yürüdüğünüz sürece maske var. Take Away alıyorsanız mutlaka maske.

- 2, 4, 6, 8 kişilik masalara 2-8 kişi grup halinde gidiyorsanız oturabilirsiniz. Yani 8 kişilik birbirini tanıyan grup toplantı masasında oturabilir, ama sandalye arası mesafe 60 cm olmak zorunda, masa genişliği de en az 70 cm.

- Masalar arası 1.5 mt mesafe olacak. Sırt sırta oturma düzeni varsa sandalyeler arası en az 60 cm mesafe olmalı.

- 4 kişilik bir masaya tek başına gelen 1 kişi oturuyorsa, diğer 3 sandalyeye kimse oturamaz (1.5 mt uzunluğunda bir masa değilse).

- Girişlerde sıra oluşmaması için yerlere 1.5 mt'lik "Sosyal Mesafeyi Koruyun" stickeri yapıştırılır. Ama yine 2 arkadaş geliyorsa, bu arkadaşların yanyaya durmasına izin veriliyor.

- Girişte uzaktan ateş ölçülür, 38 derece ve üzeri müşterinin girişleri yasaktır.

- Girişlerde dezenfektan olmak zorunda (pedalli veya fotoselli), her giren misafir kullanmak zorundadır.

- İşletmeler Porselen ve Paslanmaz Çelik tabak, bardak, çatal/bıçak kullanabilir, ama sonrasında yüksek ısılı Bulaşık Makinelerinde yıkamak zorundadır (elle değil).

- Tuzluk, biberlik, sosluk, şekerlik gibi ortak kullanım ürünleri mümkünse tek kullanımlık porsiyon halinde, mümkün değilse her misafir ve kullanım sonrası dezenfekte edilmelidir (sabunlu su ile ovalayarak veya min. %70 alkol bazlı dezenfektan).

- Eğer son 14 gün içerisinde yurtdışında bulunduysanız veya covid19 belirtileri gösterdiyseniz şimdilik evde kahve içmeye devam edelim lütfen.

- Cafe çalışanları ağız ve burunu kapatacak şekilde maske ve/veya siperlik ile çalışmak zorunda. Eldiven takılmamalı, ama eller her 20 dakikada bir sabunlu suyla yıkanmalıdır. Toplu taşıma ile gelen personeller kıyafetlerini torbaya koyup depoda tutacak ve temiz kıyafet ile işe başlayacak. Toplu taşımada giydiği kıyafet ile çalmamalı.

- Menüyü her verdikten sonra dezenfekte etmelisiniz. PVC kaplarsanız kolay silinir. Veya Menü'yü dijitalleştirin, misafir kendi cep telefonundan ulaşabilsin, oluyorsa sipariş versin ve ödeme yapsın (bu konuda bilgi isteyen varsa bana yazsın, bizim kullandığımız POS sistem cep telefonu ile masadan sipariş vermeye ve masadan ödeme almaya izin veriyor).

- Tuvaletleriniz her 15 veya 30 dakikada bir temizlenmeli (kapı kolları, klozet kapağı, musluklar, havluluk vs). Tuvalet Kapı arkalarında çizelge olsun, her temizleyen ismi, imza ve saati belirtsin.

- Mekan kapasiteniz en fazla %50 olabiliyor. Bu demek değil ki, 100 kişilik mekana 50 kişi sokabilirsiniz. Eğer 1.5 mt masa ve 60cm sandalye mesafe olayını koruyamıyorsanız bu kapasite %30-40'lara da düşebilir.

Edit1 - Klimaları açmayın, camları açıp bol bol havalandırın. Ege ve Güney sahillerinde bu çok zor evet, ama bir süre idare edilmesi gerekiyor. Klimaların hemen hemen hepsi içerdeki havayı çeker, soğutur ve geri verir. HEPA yetersiz, ULPA filtre olmak zorunda (virüsün mikron boyutu 0,08 ile 0.16 arasıdır).

Eğer bu kuralları uygulamazsak, yakın bir zamanda tekrar tüm cafeler, mekanlar kapanır, eve yeninden hapsoluruz. İkinci bir pandemiyi ekonomiksel olarak çok az kişi atlatır. Kapanan cafe sayısı (gözlemlediğim) şimdilik %15 civarı, ancak bu 2-3 ay mülk sahipleri kira, çalışanlara da maaş ile birlikte kapatan sayısı %30'ları bulacak diye düşünüyorum.


Bir de Nodrac ve arkadaşları için bir önerim olacak;

Bu kulübün hem tüketicileri, hem de işletme sahipleri birbirini desteklemesi açısından; Kahve Kulübü plaketi veya stickeri yaptıralım işletmeler için, girişe asalım ve bir harita ile üye işletmeleri gösterelim. Kahve Kulübü üyelerine Üyelik kartı ile de özel indirimler sunulsun (Eski üyelere % x, çok puan/ like toplayanlara % y, yeni üyelere %0 :D ). Ben işletmemde de ister istemez "White Chocolate Mocha" isteyen ile "geçen yıl Nensebo içmiştim" diyen misafirlere farklı bir sunum yapıyorum, birinde dişimi sıkıyor ve gülümsüyorum, diğerinde ise heyecanla aynı düşüncelerimi ve tadım notlarını paylaşıyorum. Böyle bir kart ile bence fark yaratırız.... nazçizane fikrim

Şuraya son meta-analitik çalışmalardan birisini bırakıyorum.
Ben kendim de poliklinikte mutlaka uyguluyorum. Cerrahi maskenin koruyuculuğu bir şekilde yüz siperinden daha iyi değil ve yüz siperide neredeyse toz maskesi kadar koruyucu. Bu nedenle asıl yöntem bulaşın önlenmesi değil kendi kendini korumak olduğuna inanıyorum. Bu da görece bir şekilde ülke çapında bulaşı öneleycektir.

Biz hastane girişlerinde (COVID hastası olan bir hastane); insanların maskesiz girmesini, bir refekatçiden fazla girmemesini sağlayamıyoruz. Bunun için güvenlikler de var (mesela yani). Kısacası her kuralın tamamen uygulanması çok pratik değil ne yazık ki.

Ek olarak; otururken ütopik şekilde maske taktırılabiliniyorsa çok daha güzel olur.
 
işletmelerin birçoğu dikkat etmiyor bu kurallara bence sıkı bir denetim yapılmalı yada burada bir konu açıp hepimiz dikkat etmeyenleri yazmalıyız.Hepimiz dikkat etmezsek geçmez bu virüs iki taraf da üstüne düşeni yapmalı şerif abinin dediği uygulama güzel ama fırsatçı işletmeler değil de gerçekten forum da denenmiş takdir edilmiş yerler olursa iki taraf açısından güzel olur.Böylelilkle onlarda hakett,ği kazancı kazanır.Diğerleride bu durumda işlerini iyi yapmaya başlarlar arada ki farkı görünce diye düşünüyorum.
 
maske takmak, mesafeye uymak, dikkatli olmak.
bu herşeyden önce şu an "SAYGI" meselesi.
insanın kendine saygısı, başkalarına saygısı varsa bunlara riayet etmek zorunda. boşlayan önemsemeyen kişilerin saygısından şüphe duyarım.
bugün Covit19 ile karşılaştık, bütün dünyayı kitledi.
bir şekişde bu virüsle ya da ileride bir başkasıyla bi şekilde yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor, bu da bize verilen bu koruma önlemlerine riayet etmekle başlıyor.
Dikkat çektiğiniz için teşekkürler hocam, @SerifBasaran
Güzel teklifiniz için ayrıca teşekkürler, güzel bir uygulama olacaktır. Nitelikli kahve servis etmek isteyen kafeler ile nitelikli kahve peşinde olan bizim gibi kahveseverlerin bir arada olacağı güzel bir uygulama olacaktır.
 
İnsanların unuttuğu bir şey var. Bu virüs tüm dünyaya sadece 1 kişiden yayıldı. Yani enfekte hasta sayısı 1 olsa bile, hala tehlike var demektir. O yüzden normalleşme diye bir şey aslında söz konusu değil. Tek mesele ekonominin ölmemesini sağlamak ve bunu yaparken olabildiğince dikkatli olmaktır.
 
Bu virüs tüm dünyaya sadece 1 kişiden yayıldı.
Bu dediğiniz tam olarak tespit etmek çok zor ve çok olası bir seçenek gibi gelmiyor.

Çindeki canlı hayvan pazarı imha edilmeden önce (yani virüs tehlikesi fark edilmeden önce) bir sürü insana hayvandan yayılması olasıdır. Kaldı ki tek bir noktadan mutasyona uğramış dahi olsa insan ile teması öncesinde bir çok hayvanada bulaşmış olabilir. Bu konuda ne kadar çalışma yapılıyor bilmiyorum. Fakat Çinde ki güncel veriler, bana virüsün hayvan pazarı dışındaki hayvanalara da bulaştığı ihtimalini düşündürüyor.
 
Aşı çıksa dahi Tüm dünyayı bir anda aşılayamayacağımız için aşılama süresicinin dahi 1 Yıl hatta daha uzun sürebileceğini düşünüyorum. Ek olarak bu işin kurtuluşu birazda toplumsal bağışıklıkta yatıyor tabi bunu kontrollü yapmak çok önemli sağlık sisteminin yükü kaldırabileceği şekilde. Kurallara ne kadar dikkat edersek kontrollü bir şekilde toplumsal bağışıklık uygulayabilirsek hastane vb sağlık sistemi ekonomi çökmeden bu işi sürdürebiliriz. Yoksa yine evlere kapanmak zorunda kalırız ve işler çok kötü noktalara gelebilir bkz: Hindistan Brezilya vb ülkelerde işler çok kötü noktalara gidiyor.
 
Geri
Üst