• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Yarı otomatikten manuele geçmek mantıklı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Secron
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Secron

Barista
İsim
Cengizhan
Daha fazla  
İsim
Cengizhan
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Picopresso
Değirmen
1zpresso K Pro, Eureka Atom Specialty 75, Timemore Sculptor 078
Ekipmanlar
Hario v60, kalita 155, timemore crystal eye, chemex, aeropress, minipresso, prismo, clever, origami,oceanrich, mokapot, syphon, cold dripper, lilydrip, melodrip, balance cone, phin
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İzmir
Evet hazır flair indirime giderken aklımdaki soruyu sorayım 😄 elimde sonifer marka yarı otomatik, giriş seviyesinde bi makine var. Yaklaşık 5 aydır kullanıyorum ve memnunum da. Sizce bu makineden flair'a geçmek mantıklı olur mu?

Bence değil hocam flair iyi güzel ama ısı koruyucu bir özelliği olmadığı için demleme esnasında ısı düşüyor onun dışında seksi bir makine 😂

Yani ya ikisini de elimde bulundurmak ya da yarı otomatikte kalmak daha mantıklı 😄

Bence değil hocam flair iyi güzel ama ısı koruyucu bir özelliği olmadığı için demleme esnasında ısı düşüyor onun dışında seksi bir makine 😂
Kahve üzerine içerik üretenler Cafelat Robot ve Flair gibi manuel cihazlardan iyi espresso aldıklarını söylüyorlar. Elektrikliler gibi bakım vs. gerektirmiyor olması ve özellikle Flair’in mobil olması avantajları. Ama ısı kaybı çok önemli bir konu. Sizce bu tarz bir manuel ekipman, giriş seviyesinde bile bir elektrikli cihazdan kötü bir tercih olacaktır? Yorumunuzdan bu tarz manuel ekipmanların elektrikli bir cihazın yerini tutamayacağını anlıyorum. (Bilmediğim için soruyorum, yanlış anlamayın ltf)

Flairi annemgil masa da görse narları portakalları çıkartır valla 😂 bence de görünümü cezbediyor ancak uzun süreli kullanım olayını unutmamanız gerekiyor.

- Temizlik olayı sıkıntılı gibi görünüyor

- Süt köpürtme olayı yok

- Taşınabilir olma olayı güzel ama bir ormana götürüp kimse yapmaz diye düşünüyorum ama iş yerine ya da evden eve taşımak için süper

- Basınçla oynayabilmeniz enfes ki bu ancak ciddi bütçe gerektiren makinelerde mümkün

- Kireç derdi yok

- Elektrik derdi yok

- Bozulma olayı konusunda feedbackleri iyice okumak gerekiyor ancak elektronik cihazlara göre daha azdır diye tahmin ediyorum

- İş gücüyle çalışıyor 😅 bu güzel ama alışana kadar bir miktar kahvenin ziyanı mümkün

Şuanlık hiç kullanmadan aklıma gelenler bunlar 😅

Flairi annemgil masa da görse narları portakalları çıkartır valla 😂 bence de görünümü cezbediyor ancak uzun süreli kullanım olayını unutmamanız gerekiyor.

- Temizlik olayı sıkıntılı gibi görünüyor

- Süt köpürtme olayı yok

- Taşınabilir olma olayı güzel ama bir ormana götürüp kimse yapmaz diye düşünüyorum ama iş yerine ya da evden eve taşımak için süper

- Basınçla oynayabilmeniz enfes ki bu ancak ciddi bütçe gerektiren makinelerde mümkün

- Kireç derdi yok

- Elektrik derdi yok

- Bozulma olayı konusunda feedbackleri iyice okumak gerekiyor ancak elektronik cihazlara göre daha azdır diye tahmin ediyorum

- İş gücüyle çalışıyor 😅 bu güzel ama alışana kadar bir miktar kahvenin ziyanı mümkün

Şuanlık hiç kullanmadan aklıma gelenler bunlar 😅
Aslında doğru noktalara parmak bastınız hocam. Ben yaklaşık 3 buçuk aydır kullanıyorum, basınçla oynayabilmek gerçekten çok güzel. Ön demlemenin kahve üzerindeki etkilerini çok güzel bir şekilde anlayabiliyorsunuz mesela, bence bu tarz makineler espressoya deneysel yaklaşabilmek açısından çok avantajlı.
Bir diğer nokta sıcaklık, sıcak kalabilmesi için uğraşmak gerekiyor. Bazen iyice ısıtıcam diye elimi yakabiliyorum :)
Arka arkaya shot alınacaksa uğraştırıcı olabiliyor.
Ürünün şimdiye kadarki kullanımım neticesinde sağlamlığına dair şüpheye düşürecek bir yanını gözlemledim.

Evet hem artıları var hem eksileri, çok kafa kurcalıyor. Yarı otomatik makinemde sadece kalınlık ve tamp ile kahve üzerinde oynayapibiliyorum. Ön ısıtma, basınç, ısı ayarı, profilleme vs yok doğal olarak. Ama bunda basınç üzerinde ve ön ısıtma üzerinde oynayabilmek cezbediyor

Aslında doğru noktalara parmak bastınız hocam. Ben yaklaşık 3 buçuk aydır kullanıyorum, basınçla oynayabilmek gerçekten çok güzel. Ön demlemenin kahve üzerindeki etkilerini çok güzel bir şekilde anlayabiliyorsunuz mesela, bence bu tarz makineler espressoya deneysel yaklaşabilmek açısından çok avantajlı.
Bir diğer nokta sıcaklık, sıcak kalabilmesi için uğraşmak gerekiyor. Bazen iyice ısıtıcam diye elimi yakabiliyorum :)
Arka arkaya shot alınacaksa uğraştırıcı olabiliyor.
Ürünün şimdiye kadarki kullanımım neticesinde sağlamlığına dair şüpheye düşürecek bir yanını gözlemledim.
Bende de yarı otomatik bir makine var, alacak olsam ( ki düşünüyorum uygun fiyata denk gelirse ) tek motivasyonum pre-infusion olurdu ama gördüğüm kadarı ile makinelerdeki gibi 9 bardan smooth akıcı bir bar düşüşü sağlamak zor gibi duruyor. Bu bence pre-infusion kadar önemli bir nokta, 9 barda keskin bir bitiriş genelde kanallaşma ile sonuçlanıyor.

Bende de yarı otomatik bir makine var, alacak olsam ( ki düşünüyorum uygun fiyata denk gelirse ) tek motivasyonum pre-infusion olurdu ama gördüğüm kadarı ile makinelerdeki gibi 9 bardan smooth akıcı bir bar düşüşü sağlamak zor gibi duruyor. Bu bence pre-infusion kadar önemli bir nokta, 9 barda keskin bir bitiriş genelde kanallaşma ile sonuçlanıyor.
Bar düşüşü de ayarlanabiliyor aslında çok zor olmadan, bu sizin makineye alışmanıza bağlı biraz da.

@Kahveciningalaksirehberi Teoman bey, bildiğim kadarı ile siz de uzun zamandır manuel bir espresso cihazı olan Robot kullanıcısısınız. Sizin deneyiminiz nasıl? Manuel cihazların ısı kaybı nedeniyle elektrkli cihazların yerini tutamayacağı görüşüne katılıyor musunuz?

@Kahveciningalaksirehberi Teoman bey, bildiğim kadarı ile siz de uzun zamandır manuel bir espresso cihazı olan Robot kullanıcısısınız. Sizin deneyiminiz nasıl? Manuel cihazların ısı kaybı nedeniyle elektrkli cihazların yerini tutamayacağı görüşüne katılıyor musunuz?

Ağır modlanmış Beko 2170’ten Cafelat Robot’a geçtim; manuel bir espresso makinesi bahsi geçince aklımıza ilk gelen şeylerden biri sıcaklığın korunması, ama Cafelat bu konuda çok başarılı.

1) Sepet 79g, içine koyduğunuz kaynar su ile termal dengeye ulaşması çok kısa süre alıyor.

2) Sepet, portafiltreye takılmıyor, tutunuyor. Bu sayede temasta olduğu tek şey hava.

Home-barista’da termokupl ile denemeler yapmışlar ama Paul yılların lever’cısı, lever makinelerde kademeli azalan bir sıcaklık sözkonusu olduğundan bahsediyor. Benim için önemli olan istikrardı, aldığım shot’ı tekrar alabilecek miyim?

Kısa cevap, evet, aynı shot’ı tekrar tekrar alırsınız. O kadar memnunum ki bahsederken bile eve koşup espresso yapasım geldi...

Evet hazır flair indirime giderken aklımdaki soruyu sorayım 😄 elimde sonifer marka yarı otomatik, giriş seviyesinde bi makine var. Yaklaşık 5 aydır kullanıyorum ve memnunum da. Sizce bu makineden flair'a geçmek mantıklı olur mu?
aslında bu sorunun cevabı sizin espressoya ilginiz ve bütçenize bağlı. yukarıda arkadaşlar zaten artılarını-eksilerini açıklamışlar. videoda da gösterilmiş. ben 2 latte hazırlamak için 10-15 dk uğraşırım, ısı ayarını da bi şekilde hallederim diyorsanız manuel tercihinde bulunabilirsiniz. ben mesela mümkün değil bu videodaki kadar uğraşmam. ancak şu an PID'li eli yüzü düzgün single boiler espresso makinelerinin de 6.000 TL'den ucuz olmadığını da unutmamak lazım. flair ile de mevcut makinenize göre baya bir sınıf atlamış olacaksınız.

aslında bu sorunun cevabı sizin espressoya ilginiz ve bütçenize bağlı. yukarıda arkadaşlar zaten artılarını-eksilerini açıklamışlar. videoda da gösterilmiş. ben 2 latte hazırlamak için 10-15 dk uğraşırım, ısı ayarını da bi şekilde hallederim diyorsanız manuel tercihinde bulunabilirsiniz. ben mesela mümkün değil bu videodaki kadar uğraşmam. ancak şu an PID'li eli yüzü düzgün single boiler espresso makinelerinin de 6.000 TL'den ucuz olmadığını da unutmamak lazım. flair ile de mevcut makinenize göre baya bir sınıf atlamış olacaksınız.
Yani ben espresso içiyorum, arada aileme latte yapıyorum. Süt konusunda sıkıntu yaratacağını düşünmüyorum, fp ile yaparım latte yaparken, zaten önceden de öyle hazırlıyordum 😄 işte merak ettiğim asıl nokta son cümlenizdeki kısım, bu makine bana sınıf atlatır mı

Yani ben espresso içiyorum, arada aileme latte yapıyorum. Süt konusunda sıkıntu yaratacağını düşünmüyorum, fp ile yaparım latte yaparken, zaten önceden de öyle hazırlıyordum 😄 işte merak ettiğim asıl nokta son cümlenizdeki kısım, bu makine bana sınıf atlatır mı
Hocam sonifer'den sonra mutlaka sınıf atlatır tabii 😁

Ben de Beko 2170’ten Flair’e geçtim ve sınıf atlamış gibi hissediyorum açıkçası 🙂 Aldığım zaman Robot denk gelse Robot alırdım ve eminim yine çok memnun olurdum. Isı kontrolü konusunda Robot daha iyi ama Pro 2’nin ısı problemi de biraz fazla abartılıyor bence. Düzgün preheat yaparsanız shot alma sonlanana kadar su haznesinin dışındaki temp-strip 85 dereceye falan düşüyor ki hazne çok etli malzeme iç sıcaklık çok daha iyi korunuyordur.

Selam, Konuyu okuyunca müdahil olmak istedim,
demişsinizki "bana sınıf atlatır mı" mevcut durumunuzdan, level cihazlarla farklı bir boyuta geçeceğinizi düşünüyorum, ama level cihazları iyi tecrübe etmek ve dillerinden anlar hale gelmek kaydıyla. (robot, flair ayarında cihazlarla yada benim gibi pavoni düşüne bilirsiniz).İmkanlar elveriyorsa bence bu maceraya atılmaya değer sizi pişman etmeyecektir zannımca ;)

Elektrikli manuel bir cihaz almayacaksanız çokta mantıklı değil.

Flairin RoK tan daha başarılı olduğunu bir kaç incelemede okudum. @moretimeforcoffee

Geri