• Ocak Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ve Karşınızda Timemore'un Amiral Gemisi: Chestnut X!

PepukKahve

Üye
İsim
İsmail Gökcan
Daha fazla  
İsim
İsmail Gökcan
Timemore'un Amiral Gemisi Chestnut X'i Türkiye'de ilk kez Kahve Masası'ndan Levent Öncü @teyyaredenkahve sizin için inceledi.

Timemore'un en yeni el değirmeni ve kickstarter projesi olan Chestnut X incelemesi ile beraberiz.
42mm SUS440 Spike to Cut (S2C) kesici ile iki aşamalı öğütüm sunabilen, markanın en üst segmentteki değirmeni. Özellikle öğütme ayarı mekanizması ile diğer değirmenlerden ayrılıyor.
Her ana ayar kademesi için 5 adet 0.2 kliklik ayar kademesi mevcut ve yenilikçi çözümler de var!
Katlanan öğütme kolu tasarımı Nanodan alınmış ve üstüne iyileştirmeler yapılmış.
Ana gövde tasarımı ise G1 den esinlenmiş.
Detaylar, artılar/eksiler, öğütme performansı ve daha fazlası videoda.

Kahve Masası Youtube Kanalına abone olarak bizi destekleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Değirmen hoş duruyor ancak elimize alıp inceleyemeyince mekanizmanın tam olarak nasıl çalıştığını anlayamıyoruz :) Ayar vidasını takıp 0 noktasına getirdiğinizde bi kolu bırakmanızı ve sonra 1 klikte düşüp düşmediğine bakmanızı bekledim. Değirmende 0 noktasında kol kilitleniyor mu yoksa değirmenin sıfır noktası kolun sabit kaldığı noktadan farklı mı merak ettim. Çok başarılı güzel bir değirmen gibi duruyor.

Değirmen hoş duruyor ancak elimize alıp inceleyemeyince mekanizmanın tam olarak nasıl çalıştığını anlayamıyoruz :) Ayar vidasını takıp 0 noktasına getirdiğinizde bi kolu bırakmanızı ve sonra 1 klikte düşüp düşmediğine bakmanızı bekledim. Değirmende 0 noktasında kol kilitleniyor mu yoksa değirmenin sıfır noktası kolun sabit kaldığı noktadan farklı mı merak ettim. Çok başarılı güzel bir değirmen gibi duruyor.
Ayar vidasını 0 a getirdiğinizde kol sabit duruyor. 1 klikte düşüyor. :) tabi 20dk video çekip, göstermemek ayıp olmuş 😇 haklısınız.

Değirmendeki ayar mekanizması ile 0 ayarı yapma derdi kalmıyor 😉

Her video ile yeni şeyler öğreniyoruz. Sağ olun yorumunuz için.

Son düzenleme:
Leventin incelediği değirmeni inceleme şansım oldu. Diğer giriş seviyesi timemore değirmenlere göre kesinlikle üst sınıf hissettiriyor. Ama bunun yanında bir iki handikapı mevcut.

Değirmenin kullanıma bağlı olarak alt kapak ile gövde arasında boya atmaları mevcut.

Gövde çok ağır ve bir süre sonra yorucu oluyor. Comandanteden yaklaşık 180gr daha ağır ve bunun en önemli nedeni Leventin bahsettiği kol kısmı. CMD kolu 30-40gr ken bu değirmen 200 gr ın üstünde.
0.2 ayar mekanizması yuvarlak yerine çentikli bir tasarım olabilirmiş yuvarlağı çevirmek çok daha kolay değil. Büyük ayar vidası gibi bir tasarım yapılabilirmiş. Diğer bir noktada bıçak tasarımında üst giriş kesiciler nedeni ile bıçağın ağız kısmı daraldığı için çekirdeklerin öğütme aralığına girişi zorlanmış buda öğütümün uzamasına ve ağır olan değirmenin iyice elinizde ağırlaşmasına neden oluyor. Son noktada değirmenin gövdesi kayıyor. Biraz daha sert bir çekirdek kullanırsanız bunu net hissediyorsunuz. Elinizden kayıp gidecekmiş gibi oluyor. Kaymayı engelleyince bir aksesuar kutuya konulması gerekir diye düşünüyorum.

Gelelim asıl kısma öğütüm hissi diğer değirmenlere göre kesinlikle çok farklı. El değirmeni olduğu için kahve ile bıçak arasında olan ilişkiyi direk hissediyorsunuz ve gerçekten önce ki denediğiniz değirmenlere göre farklı ve yumuşak bir his var. Bunun en önemli nedeni sanırım üst kısımda çekirdeklerin büyük parçalara ayrılıp alt kısımda daha az dirençle karşılaşması. Tadsal testleri yaptıkça fikirlerimi yazacağım :)

Bana biraz ilginç geldi. Mesela Comandante'de Timemore C2'ye göre daha çok klik var (bilmiyorum kaç tane). Ve Comandante'de 22 klik C2'de 17-18 gibi düşünüyoruz.

Chestnut X'te ise 120 klik. Yani C2'ye göre 3-4 kat daha fazla. Ama sizin önerdiğiniz V60 değerleri 14 civarı. Videoyu dün izlemiştim tam hatırlamıyorum ama French Press için de 20 klik civarı demiştiniz galiba. Ben C2'ye göre daha yüksek klikler kullanılacaktır diye düşünüyordum Comandante örneğinden hareketle.

Bu sebeple ilginç geldi. 14 civarı için V60 kullanacaksak bu değirmende 40-50 klikten sonrasında ne için öğüteceğiz?

Ho
Bana biraz ilginç geldi. Mesela Comandante'de Timemore C2'ye göre daha çok klik var (bilmiyorum kaç tane). Ve Comandante'de 22 klik C2'de 17-18 gibi düşünüyoruz.

Chestnut X'te ise 120 klik. Yani C2'ye göre 3-4 kat daha fazla. Ama sizin önerdiğiniz V60 değerleri 14 civarı. Videoyu dün izlemiştim tam hatırlamıyorum ama French Press için de 20 klik civarı demiştiniz galiba. Ben C2'ye göre daha yüksek klikler kullanılacaktır diye düşünüyordum Comandante örneğinden hareketle.

Bu sebeple ilginç geldi. 14 civarı için V60 kullanacaksak bu değirmende 40-50 klikten sonrasında ne için öğüteceğiz?
Hocam değirmende click sayma diye bir şey yok, sabit gözüken 0 dahil 23 yani toplam 24 click var. Her click arasında ise 0.2 click ayarlı yani 5 kademe ikincil bir mekanizma var bu da 24x5=120 click oluyor. 0.8, 20.2, 18.4, 14.6 gibi terimlerle ifade ediliyor anlayacağınız. Ayrıca değirmen Türkiye pazarına girdi, gelburada lansman fiyatına satılıyor.
Kayma meselesi de bir problemmiş bir YouTuber söylemişti onu engellemek için deriden bir kılıf yapmışlar kaliteli duruyor, molent anti slip band gibi değil. (Molentten daha çok kayıyormuş gözlemlediğim)

24 ana klik var. 14 veya 20 için ana klik değerleri kastedilmiştir.

24 ana klik var, her klik için ayrıca 5 klik ara ayar var.

Ara ayarlar aslında daha çok espresso için faydalı. Filtrede büyük faydası olmuyor.

Forumda Chestnut X kullanan yok sanırım pek, hatta bu başlık dışında konusu da yok gördüğüm kadarıyla. Hazır Türkiye fiyatı yurtdışına göre epey uygunken almaya değer mi diye düşünüyorum bir süredir.

Levent Bey'in videosunu izledim tabii, o çok faydalı oldu. Hatta değirmeni de ilk orada görmüştüm zaten, ama insanların uzun süreli kullanım yorumlarını da merak ediyorum. Yabancı forumlarda da pek adı geçmiyor nedense, çok tutmadı gibi geliyor o yüzden.

Forumda Chestnut X kullanan yok sanırım pek, hatta bu başlık dışında konusu da yok gördüğüm kadarıyla. Hazır Türkiye fiyatı yurtdışına göre epey uygunken almaya değer mi diye düşünüyorum bir süredir.

Levent Bey'in videosunu izledim tabii, o çok faydalı oldu. Hatta değirmeni de ilk orada görmüştüm zaten, ama insanların uzun süreli kullanım yorumlarını da merak ediyorum. Yabancı forumlarda da pek adı geçmiyor nedense, çok tutmadı gibi geliyor o yüzden.
@Coffeemean Kullanıyordu benim bildiğim, bilgilendirme yapar büyük ihtimalle.

@Coffeemean Kullanıyordu benim bildiğim, bilgilendirme yapar büyük ihtimalle.
Ben epey memnunum G1 den geçiş yaptım. Banada bir arkadaşım önerdi yabancı bir YouTuber övmüş baya filtre kahve için kullanıyorum evimde espresso makinesi yok. İkinci ayar kısmını daha bir kere kullandım filtre için çok ince ayara ihtiyaç duyulmuyor öğütüm tutarlılığı bakımından gayet iyi belki referans olur Hario mini 100/30, TM slim plus 100/60, G1 100/70, Chestnut X 100/90 veririm CMD yada K Plus kullanmadım.
Beğendiğim yanları ne diye sorarsan
- Klik sistemi herhangi bir kalibrasyona ihtiyaç duymadan sadece sayılara giderek klik ayarlıyorun klik unuttum derdine sonn:)
-Öğütüm ergonomisi ve tutarlılığı gerçekten çok başarılı. İlk değirmen geldiğinde eleştiriyordum öğütme topuzu neden metal diye muhtemelen bir mühendislik detayı var kola çok az güç uygulayarak öğütüm sağlayabiliyorsun.
-Tasarım :) Tasarımda hiç plastik malzemeye yer verilmemiş. Gerçekten premium hissettiriyor.
Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirecek minik ama mutlu eden detaylar var. Öğütme haznesi çok kolay takıp çıkartılabilir. Öğütme kolu kapanıp açılabilir.
Timemore logosunun baskı değilde pirinç bakır gibi bir malzemeden yapılması vs.
Eksi olarak sayabileceğim tek konu sanırım öğütme kolu açıkken değirmen tam ayakta durmuyor duruyor ama durmuyor yani dokunsa biri devrilir bunun nedeni de öğütme topuzunun metal olması.

Son düzenleme:
Ben epey memnunum G1 den geçiş yaptım. Banada bir arkadaşım önerdi yabancı bir YouTuber övmüş baya filtre kahve için kullanıyorum evimde espresso makinesi yok. İkinci ayar kısmını daha bir kere kullandım filtre için çok ince ayara ihtiyaç duyulmuyor öğütüm tutarlılığı bakımından gayet iyi belki referans olur Hario mini 100/30, TM slim plus 100/60, G1 100/70, Chestnut X 100/90 veririm CMD yada K Plus kullanmadım.
Beğendiğim yanları ne diye sorarsan
- Klik sistemi herhangi bir kalibrasyona ihtiyaç duymadan sadece sayılara giderek klik ayarlıyorun klik unuttum derdine sonn:)
-Öğütüm ergonomisi ve tutarlılığı gerçekten çok başarılı. İlk değirmen geldiğinde eleştiriyordum öğütme topuzu neden çelik diye muhtemelen bir mühendislik detayı var kola çok az güç uygulayarak öğütüm sağlayabiliyorsun.
-Tasarım :) Tasarımda hiç plastik malzemeye yer verilmemiş. Gerçekten premium hissettiriyor.
Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirecek minik ama mutlu eden detaylar var. Öğütme haznesi çok kolay takıp çıkartılabilir. Öğütme kolu kapanıp açılabilir.
Timemore logosunun baskı değilde pirinç bakır gibi bir malzemeden yapılması vs.
Eksi olarak sayabileceğim tek konu sanırım öğütme kolu açıkken değirmen tam ayakta durmuyor duruyor ama durmuyor yani dokunsa biri devrilir bunun nedeni de öğütme topuzunun çelik olması.
Öğütme yaparken özellikle sert çekirdeklerde elinizde kayma yapıyor mu? Özellikle timemore slim gibi yüzeyi tırtıklı, kolay tutuşlu bir değirmenden sonra kaygan olduğu söylenen yüzey sizi zorladı mı, zorluyor mu?

Belki bir fikir oluşturur demleme yatağını paylaşayım. K-Plus, CMD gibi üst düzey değirmenlerle yarışacağı için demleme yatağında zaten çamurlaşma olmaz. Ama filtre duvarlarına yapışan tozlara bakarsanız belki bir fikir oluşturabilir. Ayrıca RDT tekniği ile öğütüm sağladım yani normalden bir tık daha fazla toz olduğunu varsayabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210519-160419608~3.jpg
    Screenshot_20210519-160419608~3.jpg
    103.9 KB · Görüntüleme: 36
Öğütme yaparken özellikle sert çekirdeklerde elinizde kayma yapıyor mu? Özellikle timemore slim gibi yüzeyi tırtıklı, kolay tutuşlu bir değirmenden sonra kaygan olduğu söylenen yüzey sizi zorladı mı, zorluyor mu?
Slim dairesel bir yapıya sahip olduğu için tırtıklı yüzey kullanma gereği duymuşlar. Chestnut X ovalleştirilmiş kenarlara sahip. Bu yüzden kavramak daha rahat.
Ayrıca belki abartmış gibi olacağım ama cidden kol boşta dönüyor gibi zaten çok sıkı tutmanıza gerek kalmıyor. Bunun sebebi de çekirdeklerin önce büyük daha sonra küçük parçalara ayrılması sanırım.

Geri