• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Vasat değirmen v60 reçete önerisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mbayrav
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mbayrav

Barista
İsim
melikşah
Daha fazla  
İsim
melikşah
Herkese merhabalar. Şu an elimde sözen değirmen ve Arzum Okka Beangourmet var. Yakın zamanda Aliexpress'ten timemore c2 sipariş ettim ve gelmesini bekliyorum fakat gelmesini beklerken elimdeki bu 2 değirmenle idare etmeye çalışıyorum. Arzum Okka'yı v60 için kullanamıyorum çünkü filtre öğütümlerde aşırı tutarsız öğütüyor ve öğüttüğü toz miktarı çok fazla. Elimdeki sözen değirmenin ise vidası kayıp ve medium-fine aralığından daha ince fakat tutarlı denebilecek bir öğütüm sağlıyor. Bu sebepten dolayı v60 için sözen değirmeni kullanıyorum fakat olması gerekenden ince öğüttüğü için iyiye yakın fincanlar çıkarmakta zorlanıyorum. Timemore c2 gelene kadar vasat öğütümü bir nebze kurtarmamı sağlayacak v60 reçete önerisi olanlar bu reçete önerilerini paylaşabilirse çok sevinirim.

Herkese merhabalar. Şu an elimde sözen değirmen ve Arzum Okka Beangourmet var. Yakın zamanda Aliexpress'ten timemore c2 sipariş ettim ve gelmesini bekliyorum fakat gelmesini beklerken elimdeki bu 2 değirmenle idare etmeye çalışıyorum. Arzum Okka'yı v60 için kullanamıyorum çünkü filtre öğütümlerde aşırı tutarsız öğütüyor ve öğüttüğü toz miktarı çok fazla. Elimdeki sözen değirmenin ise vidası kayıp ve medium-fine aralığından daha ince fakat tutarlı denebilecek bir öğütüm sağlıyor. Bu sebepten dolayı v60 için sözen değirmeni kullanıyorum fakat olması gerekenden ince öğüttüğü için iyiye yakın fincanlar çıkarmakta zorlanıyorum. Timemore c2 gelene kadar vasat öğütümü bir nebze kurtarmamı sağlayacak v60 reçete önerisi olanlar bu reçete önerilerini paylaşabilirse çok sevinirim.
Hocam, çok kısa süre Sözen kullanmış biri olarak en önemli tavsiyem evinizdeki en ince elek ile kahvenizi elemeniz. Burada elek olarak en azından çay süzgeci kullanın ama un eleği gibi bir şey daha iyi olur. Ben böyle daha tutarlı demlemeler yapıyordum.

Ben de uzun süre sözen değirmen kullandım. Öncelikle civatasını bulabileceğinizi düşünüyorum uzunluğu zaten önemsiz. 8mm olması lazım bir civata ve somun alarak kullanabilirsiniz.
Demleme önerisine gelince malum tozlu bir öğütüm oluyor filtreniz daha çabuk tıkanıyor bu açıdan filtrenizi hızlı seçmenizi öneririm(cafec traditional ilk önerim).
Tarif olarak da 18/300
50+100+150 ml şeklinde döküş yapmanızı öneririm. Döküşlerinizi dışarıdan toplayarak yapmayın mümkünse. 3 döküşte de ortadan başlayın ve en dış duvarlara doğrudan dökmeyin, duvardaki kahveleri toplamayın. En son 150 ml döktüğünüzde su süzülürken duvarda kahve kalacaktır ancak takılmayın bir tadına bakın derim. Duvardan topladığınızda tozlar daha çok tıkanmaya sebep oluyor hem süre uzuyor hem bitterlik katıyor.

En maliyetsiz öneriyi @aztec hocam yapmış. Ben de buna benzer bir yöntem ile V60 kahvelerimi tozdan arıtıp güzel olduğunu düşündüğüm fincanlar elde ediyorum. Herhangi ufak bir plastik kutunun dibini keserek tül benzeri bir kumaş altına yapıştırarak benim gibi kendi eleğinizi kendiniz yapabilirsiniz.

Hocam alabileceğiniz en iyi kahveyi almaya ve kahvenize uygun su kullanmaya çalışın. İyi bir kahve işinizi çok kolaylaştıracaktır.

@corvus un bahsettiği demleme işinize yarayacaktır. Alternatif olarak tek döküş yapabilirsiniz, çünkü çoğu zaman bu konu açıldığında parçalı döküşlerin daha hızlı tıkanmaya yol açtığını okudum. Bahsettiğiniz şekilde değirmeniniz de orta-ince öğüttüğüne göre o zaman Kasuya 1:12 tek döküş işinize yarayacaktır. Kahve oranı 1:12, yani kendi tarifinde 25 grama 300 ml su kullanıyordu. Kahve orta-ince öğütüm. İlk başta suyu ortadan dışarı doğru her kahveyi ıslatacak şekilde döktükten sonra 15. Saniyeye gelmeden tüm 300 ml i ortadan ekliyordu. Bu yöntemle çok güzel ve tatlı fincanlar çıktığını ama sonradankalan tatların nispeten daha kısa kaldığını belirtmişti.

Çok teşekkürler öneriler için, hepsini uygulamaya çalışacağım bundan sonraki demlemelerde.

@corvus un bahsettiği demleme işinize yarayacaktır. Alternatif olarak tek döküş yapabilirsiniz, çünkü çoğu zaman bu konu açıldığında parçalı döküşlerin daha hızlı tıkanmaya yol açtığını okudum. Bahsettiğiniz şekilde değirmeniniz de orta-ince öğüttüğüne göre o zaman Kasuya 1:12 tek döküş işinize yarayacaktır. Kahve oranı 1:12, yani kendi tarifinde 25 grama 300 ml su kullanıyordu. Kahve orta-ince öğütüm. İlk başta suyu ortadan dışarı doğru her kahveyi ıslatacak şekilde döktükten sonra 15. Saniyeye gelmeden tüm 300 ml i ortadan ekliyordu. Bu yöntemle çok güzel ve tatlı fincanlar çıktığını ama sonradankalan tatların nispeten daha kısa kaldığını belirtmişti.
Bana ucuz bir değirmen için riskli geldi 1:12 Kasuya, channellinge çok açık bi metod bu, durumun iyi olması gerekiyor, kullandığım süreden anladığım kadarıyla. Hoffmann gibi bloom+tek döküş daha garantili ve tutarlı olabilir diye tahmin ediyorum, denenmesi lazım tabii ki, ikisi de uygun normalden ince öğütülmesi gerektiği düşünülürse

Bana ucuz bir değirmen için riskli geldi 1:12 Kasuya, channellinge çok açık bi metod bu, durumun iyi olması gerekiyor, kullandığım süreden anladığım kadarıyla. Hoffmann gibi bloom+tek döküş daha garantili ve tutarlı olabilir diye tahmin ediyorum, denenmesi lazım tabii ki
O yöntemin teoride işe yarayabileceğini düşünüyorum. Çünkü 4:6 ya kıyasla özellikle orta-ince bir öğütüm kullanıldığı için, ve öğütüm inceldikçe tutarlılık da, en azından kalın öğütüme göre, artacağı için teoride olabilecek gibi görünüyor. Ama channeling kısmında size katılıyorum çünkü tek bir döküş yapılacağı için muhtemel bir döküş hatasını telafi edemeyiz. Ama büyük ihtimalle dripper yarısına kadar suyla doldurulduktan sonra hedef kütleye tamamlamak için hızlı döküşe geçildiğinde bence channeling ihtimali en aza indirgenebilir. Buna benzeyen ve özellikle hızlıca dökülerek bilinçli olarak aşırı ajitasyon yaratılan bir yöntem daha duymuştum, ismi Chanho-Tornado. O yöntem de aslında denenebilir ama oradaki o istenen "yarım daire" şeklini oluşturmak için V60 da biraz daha tecrübe gerekiyor.

James Hoffmann yönteminde ise kendim de denediğim kadarıyla kullanılan doz döküş hassasiyetinin ayarlanmasını gerektiriyor. İlk denemelerimde 15/250 şeklinde tarifi yarıya bölerek yapıyordum fakat kesinlikle döküşün çok daha hassas olması gerekiyor, büyük ihtimalle bundan ötürü orijinal 30/500 dozunda en iyi sonuçları almıştım.

Merhaba
1-Benim ilk tavsiyem elemek. Kruve yoksa en kolayı bir çay makinesi süzgeci. Tadı çok değiştirecek.
2-Filtre çok önemli cafec tercih edebilirsiniz. Hario 100'lük çeşitlerinin hepsi tıkanır. Toza dayanamıyorlar :) filtreye çok para harcamak istemezseniz yine bol poşetli olanları ters çevirip deneyebilirsiniz, forumda bir arkadaşın Hario v60 filtreleri ilgili güzel bir konusu vardı galiba şu an bulamadım.
3-Spin yapmayın, karıştırma yapmayın yine filtre tıkanır
4-Çok agresif dökmeyin, yavaşça ortadan dökmeyi tercih edebilirsiniz.
5- Kalın öğütüp Kasuya 4 6 metodunu kullanabilirsiniz.
6-Bunları yaparken sürenize de dikkat edin.
7- Koyu kavrulmuş çekirdek kullanmayın. Acılık çok artacaktır. İyi kavrulmuş nitelikli çekirdekler bazı hataları kaldırabilir diğer çekirdeklerde tıkanma ve sürenin uzaması fincanı içilmez hale getirebilir. Yoğun gövdeli çekirdekler ve doğal işlem çekirdekler yıkanmış ve düşük gövdeli çekirdeklere kıyasla işini daha da zorlaştırır.

Şu konuyu inceleyebilirsiniz.

Son düzenleme:
Tekrardan merhabalar, bugün öğüttüğüm kahveyi eleyerek demleme yapmayı denedim ve gerçekten elde ettiğim fincanın tadı inanılmaz fark etti. 20 gramlık sözen öğütümünden yaklaşık 6 gram toz çıktı, mümkün olduğunca kenarlara yaklaşmadan suyu ortadan dökmeye çalışarak 3 döküşte yaklaşık 3 dakika gibi bir sürede demlemeyi tamamladım. Bunun sonucunda ise dengeli denebilecek, ekşi tadların olmadığı bir fincan elde ettim.

Geri