• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'ta Etiyopya/Afrika Kahveleri Demlemek

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan rhaegar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar. Elimde olan Etiyopya kahvelerinin hepsinden kötü sonuçlar aldım şimdiye kadar. Hepsinde demlemenin bir yerinden sonra tıkanmayla karşılaştım ve süreler uzadı, uzadıkça tadı hoş olmayan fincanlar ortaya çıktı.

Sorunun çekirdek olduğunun farkına dün vardım. Tamamen aynı ayarlarda ( Molent g50 38 klik, 15gr. -225 ml. Hoffmann tarifi ile) Colombia Salado Blanco demledim ve hedef süreme gayet rahat ulaştım, hatta erken bile bitti ama ne yaparsam yapayım Etiyopyalarda bir türlü güzel bir drawdown sağlayamıyorum. Sürekli over extracted fincanlar alıyorum.

Verebileceğiniz öneriler var mıdır? Daha fazla toz üretmesi ve çok çok zor öğütülmeleri konusunda bilgi sahibiyim ama nasıl daha güzel, dengeli bir fincan alabilirim?

Teşekkürler.
 
40 hatta 42 klikte denedim ama daha kötü sonuç verdi. Galiba "fine migration" olayını daha kolaylaştırıyor kalına gitmek. Lilydrip'e erişim imkanım yok henüz maalesef :(
 
bloomingte spin atmayıp, sondaki spini de bitişe yakın atarsanız daha kısa sürelere gelirsiniz. ben bu sekilde tıkanma sorunu yasamıyorum abacada..
 
bu filtre demlemek zor, aşırı türbülansla demlemeye gelmiyor.
çiçeklenme sonrası tek döküş tavsiye ederim eğer parçalı döküş kullanıyorsanız
spin kullanıyorsanız diğer arkadaşlarımın önerdiği gibi sona doğru yapmanız filtrenin tıkanmaması açısından iyi olur.
Farklı çekirdekle sorun yaşamadım, ayrıca Hario 100'lü Japon filtre de tıkanıyordu Etiyopya çekirdekleriyle.
 
Merhabalar. Elimde olan Etiyopya kahvelerinin hepsinden kötü sonuçlar aldım şimdiye kadar. Hepsinde demlemenin bir yerinden sonra tıkanmayla karşılaştım ve süreler uzadı, uzadıkça tadı hoş olmayan fincanlar ortaya çıktı.

Sorunun çekirdek olduğunun farkına dün vardım. Tamamen aynı ayarlarda ( Molent g50 38 klik, 15gr. -225 ml. Hoffmann tarifi ile) Colombia Salado Blanco demledim ve hedef süreme gayet rahat ulaştım, hatta erken bile bitti ama ne yaparsam yapayım Etiyopyalarda bir türlü güzel bir drawdown sağlayamıyorum. Sürekli over extracted fincanlar alıyorum.

Verebileceğiniz öneriler var mıdır? Daha fazla toz üretmesi ve çok çok zor öğütülmeleri konusunda bilgi sahibiyim ama nasıl daha güzel, dengeli bir fincan alabilirim?

Teşekkürler.
Merhaba, öğütüm araliginizi değiştirmeden sadece döküşünüzü kesintisiz ve daha hassas yaparak tikanmanin önüne geçebilirsiniz. Belkide benim gibi Etiyopya kahvelerini sevmiyor da olabilirsiniz. Bu arada kolombiya yı nasıl buldunuz? Ben çok beğenmiştim.
 
Merhaba, öğütüm araliginizi değiştirmeden sadece döküşünüzü kesintisiz ve daha hassas yaparak tikanmanin önüne geçebilirsiniz. Belkide benim gibi Etiyopya kahvelerini sevmiyor da olabilirsiniz. Bu arada kolombiya yı nasıl buldunuz? Ben çok beğenmiştim.
Gooseneck kullanmadan yaptım hep demlemeleri, ondan olabileceğini düşünüp nurgaz campout demlik aldım şu an kargoda. Elime geçince çok daha nazik demlemeyi deneyeceğim. Aslında çiçeksi aromaları sevdiğim için deniyorum Etiyopya kahvelerini ama henüz güzel bi demleme yakalayabilmiş değilim.

Kolombiya'yı çok beğendim ciddi tropikal meyve tatları var. Şu an hafif acımsı bi tat geliyor ama degassingi tamamlanmadığı için sanırım, 29 kasım tarihli kavrum.
 
Gooseneck kullanmadan yaptım hep demlemeleri, ondan olabileceğini düşünüp nurgaz campout demlik aldım şu an kargoda. Elime geçince çok daha nazik demlemeyi deneyeceğim. Aslında çiçeksi aromaları sevdiğim için deniyorum Etiyopya kahvelerini ama henüz güzel bi demleme yakalayabilmiş değilim.

Kolombiya'yı çok beğendim ciddi tropikal meyve tatları var. Şu an hafif acımsı bi tat geliyor ama degassingi tamamlanmadığı için sanırım, 29 kasım tarihli kavrum.
Gooseneck kettle olsa bile bahsettiğim şekilde dökmek ciddi deneyim istiyor. Ama yinede demlemenizde epey yol almanıza çok yardımcı olacak. Bir an evvel güzel güzel kahveler içmeniz dileğiyle.
 
Bence bu tarz durumlarda en mantıklısı tüm degişkenleri sabit tutup sadece bir tanesi ile oynamak. Örn vermek gerekirse diyelim cmd 25 click. suyun derecesi kahve gramajı vs her şey aynı bir tek döküş agresifliğiniz ve basamaklarınız farklı. Blooming +2 - 3 - 4 döküş gibi. Her seferinde fincanın tadımını yaparak ona göre değişiklik yapabilirsiniz. Veya döküşler blooming + 2 döküşte sabit sadece öğütüm ayarınızı değiştirirsiniz ve doğruyu (kendinizce) bu şekilde bulmaya çalışırsınız. Bazı çekirdekler var çok fazla toz üretip tıkanmaya çok meyilli oluyor. Bu durumda biraz daha kalın öğütürsünüz yine de süre uzuyorsa su derecesini biraz düşürüp bunu durumu aleyhinize çevirmeye çalışırsınız gibi gibi vs.
 
Sorun çekirdekten ziyade işleme yöntemi ile alakalı olabilir. Natural çekirdekler biraz daha sert oluyor. Öğütüm kalınlığı ile oynayabilirsiniz en etkin yöntem bu. Sonrasında benim farkettiğim başlarda suyu hızlı döküp kahve yatağını yükseltip sonrasında bu yüksekliği korumak, bu sayede su dökümünüz erken bitecek kahve yatağı daha ince olacak(çünkü kahve seviyesini yükselttiğiniz için bir miktar kahve kenarlara kalacak) bu da süzülme direncini azaltarak daha hızlı bir bitiş sağlayacak. Birde tadsal olarak overextract tad alıyorsanız Erikli su deneyebilirsiniz. Bazı kahveler ciddi anlamda farklı sularda farklı çözünüyorlar. Benim elimde peak olduğu için istediğim gibi su elde edebiliyorum. Aynı kahvede farklı ayarlarda elde ettiğim su kahveyi bambaşka boyuta taşıyor.
 
Bence bu tarz durumlarda en mantıklısı tüm degişkenleri sabit tutup sadece bir tanesi ile oynamak. Örn vermek gerekirse diyelim cmd 25 click. suyun derecesi kahve gramajı vs her şey aynı bir tek döküş agresifliğiniz ve basamaklarınız farklı. Blooming +2 - 3 - 4 döküş gibi. Her seferinde fincanın tadımını yaparak ona göre değişiklik yapabilirsiniz. Veya döküşler blooming + 2 döküşte sabit sadece öğütüm ayarınızı değiştirirsiniz ve doğruyu (kendinizce) bu şekilde bulmaya çalışırsınız. Bazı çekirdekler var çok fazla toz üretip tıkanmaya çok meyilli oluyor. Bu durumda biraz daha kalın öğütürsünüz yine de süre uzuyorsa su derecesini biraz düşürüp bunu durumu aleyhinize çevirmeye çalışırsınız gibi gibi vs.
Yaklaşık 1 saat önce 1:1:1 yöntemini denedim 12 gr 180 ml olarak. İlk döküşte güzelce süzüldü 1. dakikaya kadar. 2. döküşte tıkanma başladı, 3. döküşü 2.22de bitirdikten sonra suyun süzülmesi 4 dakikayı buldu. Özellikle yatağı ajite etmemek için çok dikkatli döktüm suyu ama sonuç yine böyle.
Sorun çekirdekten ziyade işleme yöntemi ile alakalı olabilir. Natural çekirdekler biraz daha sert oluyor. Öğütüm kalınlığı ile oynayabilirsiniz en etkin yöntem bu. Sonrasında benim farkettiğim başlarda suyu hızlı döküp kahve yatağını yükseltip sonrasında bu yüksekliği korumak, bu sayede su dökümünüz erken bitecek kahve yatağı daha ince olacak(çünkü kahve seviyesini yükselttiğiniz için bir miktar kahve kenarlara kalacak) bu da süzülme direncini azaltarak daha hızlı bir bitiş sağlayacak. Birde tadsal olarak overextract tad alıyorsanız Erikli su deneyebilirsiniz. Bazı kahveler ciddi anlamda farklı sularda farklı çözünüyorlar. Benim elimde peak olduğu için istediğim gibi su elde edebiliyorum. Aynı kahvede farklı ayarlarda elde ettiğim su kahveyi bambaşka boyuta taşıyor.
Bir önce kullandığım complexx chelchele aşırı sert bi kahveydi, g50 ile bile zor öğütüyordum. Sanırım çok çok az kavrulmuştu, hatta bazı yeşil kalmış çekirdekler bile buldum içinde. Şu an paper wolichu wachu kullanıyorum o da sert bi çekirdek ama biraz daha rahat öğütmesi. Her türlü tıkanmaya sebep oluyor. Öğüttükten sonra kavanozun dibinde finelar kalır ya onları tarttım, 12 gr çekirdekten 11 gr normal 1 gr tamamen toz çıktı.
 
Bir önce kullandığım complexx chelchele aşırı sert bi kahveydi, g50 ile bile zor öğütüyordum. Sanırım çok çok az kavrulmuştu, hatta bazı yeşil kalmış çekirdekler bile buldum içinde. Şu an paper wolichu wachu kullanıyorum o da sert bi çekirdek ama biraz daha rahat öğütmesi. Her türlü tıkanmaya sebep oluyor. Öğüttükten sonra kavanozun dibinde finelar kalır ya onları tarttım, 12 gr çekirdekten 11 gr normal 1 gr tamamen toz çıktı.

Çekirdekleri değiştiremeyeceğinize göre çıkan sonuca göre demleme yönteminizi değiştirmeniz gerekicek. Sürenin önüne geçemiyorsanız daha düşük gramaj seçeneği deneyebilirsiniz veya benim yazdığım demleme şekline bir göz atın. Süre uzaması overextract tat ortaya çıkar bunuda çözmek daha kalın öğütüm daha soğuk sudur.
 
  • Hangi çekirdekler var elinizde?
  • Elinizde Abaca dışında bir filtre var mı?

Elinizde kazboyun ısıtıcı yoksa, biraz kalın öğütmeniz gerekiyor ya da su akışını kontrol edecek melodrip gibi bir ekipman gerekiyor. Evdeki çay süzgeci ya da kevgir gibi bir nesne de kullanabilirsiniz. Kahve yatağındaki fazla çalkantı, demlemeyi olumsuz etkiler. Elimde Paper Wolichu Wachu var, nispeten sert bir çekirdek ve kavrumu başarılı. Ciddi bir tıkanma yaşamadım ama ekipmanlarım sizinkilerden farklı olabilir.
 
Geri
Üst