• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'da su döküş yönünün demlemeye etkisi

ert--exxen

Barista
James Hoffman ve Scott Rao saat yönünün tersi yönünde dökerken Tetsu Kasuya saat yönünde döküyor. Bizim çoğu demleyiciler ise saat yönünde dökmeyi tercih ediyor. V60'ın kanalları saat yönünde ve aşağı doğru logaritmik azalan artış gösterdiği de varsayılacak olursa döküş yönünün kesinlikle bir etkisinin olduğunu düşünüyorum fakat hangisi daha doğrudur tartışılır. Dünya çapında isim yapmış 3 demleyiciden herhangi birinin tercih ettiği döküş yönüne yanlış demek haddimize değil tabiki ama el yatkınlığı ile geçiştirelemeyeceği de muhakkak.

James Hoffman ve Scott Rao saat yönünün tersi yönünde dökerken Tetsu Kasuya saat yönünde döküyor. Bizim çoğu demleyiciler ise saat yönünde dökmeyi tercih ediyor. V60'ın kanalları saat yönünde ve aşağı doğru logaritmik azalan artış gösterdiği de varsayılacak olursa döküş yönünün kesinlikle bir etkisinin olduğunu düşünüyorum fakat hangisi daha doğrudur tartışılır. Dünya çapında isim yapmış 3 demleyiciden herhangi birinin tercih ettiği döküş yönüne yanlış demek haddimize değil tabiki ama el yatkınlığı ile geçiştirelemeyeceği de muhakkak.
Bunun hakkında bir yazı okumuştum aylar önce ama hatırlayamadım tam, bulursam atayım. Yer çekiminden dünya üzerindeki konuma kadar girmişti bu su döküş tarzı üzerinden 😄 evet açıkça bir etkisi olduğu belli, hele ki v60 gibi bir yöne doğru çıkıntılı bir ekipmanda. Ama yine de bir sağlak için saat yönünün tersine dökmek daha zor olacaktır. İçgüdüsel olarak zaten direkt saat yönüne doğru döküyoruz, diğer türlüsü daha çok zorlayacak gibi

Konu ilgili buradaki mesajlara bakabilirsiniz. oradan da devam edilebilir.

Döküş yönü bana da sorulmuştu bir kaç kez. İki yönede demleme denemeleri yapıp tds ekstraksiyon ve tat kıyaslaması yaptığımda ne rakamsal ne tatsal dramatik bir fark gözlemlememiştim. İki yön arasında demleme sürelerinde 5-10 saniyelik farklar gözlemlemiştim sadece denemelerimde. Bunun direkt olarak yivlerin yönüyle alakalı olduğunu kesin olarak söyleyemem, döküş hızı bizlere sabit gibi gözükse dahi en hassas döküşte bile debi farkı olabiliyor çünkü. Akış hızıyla kaynaklı süre farkı olmuş olması da mümkün diye düşünmüştüm ben.

Ben düz mantık kurarak şöyle düşündüm (test etmedim yani bu şekilde bir mantık kurmak direkt olarak safsata oluyor ama neyse) eğer önemli bir fark yaratsaydı bence o kadar barista şampiyonundan en azından bir tanesi çıkıp su döküş yönü şu şekilde etki ediyor derdi. Kullandığı suyuna kadar kendisi hazırlayıp kahveyi kavuran insanlar böyle bir ayrıntıyı atlamaz diye tahmin ediyorum (ya da belki de reçeteyi ona göre hazırlıyorlardır bilemem). Zaten Orkun abi de denemesini yapmış.

Bunun hakkında bir yazı okumuştum aylar önce ama hatırlayamadım tam, bulursam atayım. Yer çekiminden dünya üzerindeki konuma kadar girmişti bu su döküş tarzı üzerinden 😄 evet açıkça bir etkisi olduğu belli, hele ki v60 gibi bir yöne doğru çıkıntılı bir ekipmanda. Ama yine de bir sağlak için saat yönünün tersine dökmek daha zor olacaktır. İçgüdüsel olarak zaten direkt saat yönüne doğru döküyoruz, diğer türlüsü daha çok zorlayacak gibi
Bulabilirseniz süper olur.

Geri