• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'da Nasıl Bir Reçete Tavsiye Edersiniz?

darkspace

Barista
İsim
Berkay
Daha fazla  
İsim
Berkay
Merhabalar. 3 aya yakın bir süredir 20gr/300ml Coffea Circulor'un 1:1:1 tarifini uygulayarak kahvelerimi demliyorum ve çok güzel sonuçlar elde ediyorum, fakat günde 2 demleme yaptığım için 250 gramlık bir kahvenin ömrü 6 güne denk geliyor, bu yüzden dozu azaltarak yine tadım notalarına ulaşabileceğim, dengeli bir fincan çıkarabileceğim bir reçete arıyorum. Bu hafta boyunca Orkun Üstel'in 15gr/240ml 4 basamaklı döküşünü yaptım fakat süre olarak ne yazık ki Orkun Bey gibi 2.05-2.20 aralığını göremiyorum. Molent G50'de genellikle 38-42 aralığını kullanıyorum fakat kalın öğütümlerde nedenini bilmediğim bir rahatsız edicilik var. Forumdaki çoğu kişi CMD 20-23, G50 de 32-38 aralığında güzel fincanlar çıkarırken 40-42 kliklerle hedef süremi de tutturamadan demlemek beni biraz rahatsız ediyor. 1:1:1 tarifinde fincanların gövdesi tam istediğim gibi ve dengeli oluyor fakat Orkun Bey'in tarifinde notalar yine alınırken kahve su içiyormuşum gibi hissettirdi.

15 gramlık bir doz için nasıl bir reçete kullanırdınız? Yeni bir kahvede kullandığınız referans reçetiniz var mı?

hocam çok yüksek ihtimalle cevabınız filtre kağıdında yatıyor. Hario kullanıyorsanız yavaşça yere bırakıp, hemen Cafec Traditional alın derim.

İlk başladığımda 3.00'ın altına inemezken, şimdi 2.00'ın üstüne çıkmakta zorlandığım oluyor :) Molent'te de 32-33 klikte 2.10-2.20 dakika arasında demleme bitirebiliyorum. Kesinlikle Cafec TR'yi bir deneyin, ciddi fark göreceksiniz.

#cmd 22-23 klik
#15gr kahve-250 gr su, 92-94 derece aralığında açık kavrumlarda, koyularda en fazla 90 derece
#cafec traditional veya abaca filtre
#50 gr blooming taze kahvede 40 saniye, sonra iki eşit döküş 0.40 ve 1.10da 100er gramdan 15 saniyede döküş, 2.00-2.30 aralığı hedef
#drippera müdahale kesinlikle önermiyorum
#ekstraksiyon ölçümü sonrası tadım, ölçüm şansı yoksa aroma, asidite ve gövdeye göre öğütüm kalınlığı ve döküş sayısıyla oynanabilir..

Son düzenleme:
Cafec Traditional'ı pazartesi günü edindim ve toplu alımdan gelecek çekirdeklere saklıyorum :D. Şu an elimde Molent kampanyasından gelen çekirdekler var, o yüzden reçete öğrenimi ve denemelerimi onlarla yapıyorum. En problem çıkaranı Etiyopya, 3 altını göstermedi :D.
#cmd 22-23 klik
#15gr kahve-250 gr su, 92-94 derece aralığında açık kavrumlarda, koyularda en fazla 90 derece
#50 gr blooming taze kahvede 40 saniye, sonra iki eşit döküş 100er gramdan, 2.00-2.30 aralığı hedef
#ekstraksiyon ölçümü sonrası tadım, ölçüm şansı yoksa aroma, asidite ve gövdeye göre öğütüm kalınlığı ve döküş sayısıyla oynanabilir..
Çok teşekkür ederim paylaşımınız için. Peki iki eşit döküşü kaç saniye aralıkla yapmalıyım? Veya hangi süre birimlerinde birinci ve ikinci döküşü yapmalıyım?

Cafec Traditional'ı pazartesi günü edindim ve toplu alımdan gelecek çekirdeklere saklıyorum :D. Şu an elimde Molent kampanyasından gelen çekirdekler var, o yüzden reçete öğrenimi ve denemelerimi onlarla yapıyorum. En problem çıkaranı Etiyopya, 3 altını göstermedi :D.

Çok teşekkür ederim paylaşımınız için. Peki iki eşit döküşü kaç saniye aralıkla yapmalıyım? Veya hangi süre birimlerinde birinci ve ikinci döküşü yapmalıyım?
#editledim
#hario 100lü filtresi olanlar lilydriple ters çevirip cmd 25 klikte kasuya gibi demleme yapabilirler, özellikle koyu kavrumlarda güzel içilebilir sonuç veriyor..

Akşama Cafec'lere kıyıp deneyeceğim o zaman reçeteleri, çok teşekkür ederim yanıtlarınız ve yardımınız için :)

Bence April ın kullanmış olduğu reçete düşük gramlar gayet iyi sonuç veriyor. 13 gr 🙂

Bence April ın kullanmış olduğu reçete düşük gramlar gayet iyi sonuç veriyor. 13 gr 🙂

20gr 1:1:1 reçetesine geçmeden önce uzun bir süre bu tarifi uyguladım ve beni çok memnun etti, hatta Orkun Bey'in tarifinin dozu azaltılmış hali gibi çünkü prensip aynı. Fakat ne yazık ki 200ml'lik demleme de az geldiği için bırakmıştım. Bu gidişle eğer uygun bir reçete bulamazsam mecburen tekrar April Coffee tarifine döneceğim gibi duruyor 😁

Merhabalar. 3 aya yakın bir süredir 20gr/300ml Coffea Circulor'un 1:1:1 tarifini uygulayarak kahvelerimi demliyorum ve çok güzel sonuçlar elde ediyorum, fakat günde 2 demleme yaptığım için 250 gramlık bir kahvenin ömrü 6 güne denk geliyor, bu yüzden dozu azaltarak yine tadım notalarına ulaşabileceğim, dengeli bir fincan çıkarabileceğim bir reçete arıyorum. Bu hafta boyunca Orkun Üstel'in 15gr/240ml 4 basamaklı döküşünü yaptım fakat süre olarak ne yazık ki Orkun Bey gibi 2.05-2.20 aralığını göremiyorum. Molent G50'de genellikle 38-42 aralığını kullanıyorum fakat kalın öğütümlerde nedenini bilmediğim bir rahatsız edicilik var. Forumdaki çoğu kişi CMD 20-23, G50 de 32-38 aralığında güzel fincanlar çıkarırken 40-42 kliklerle hedef süremi de tutturamadan demlemek beni biraz rahatsız ediyor. 1:1:1 tarifinde fincanların gövdesi tam istediğim gibi ve dengeli oluyor fakat Orkun Bey'in tarifinde notalar yine alınırken kahve su içiyormuşum gibi hissettirdi.

15 gramlık bir doz için nasıl bir reçete kullanırdınız? Yeni bir kahvede kullandığınız referans reçetiniz var mı?
Aynı tarifi 80-80-80 olarak da deneyebilirsiniz :) 15-240 oranında. Güzel sonuç veriyor.
scott rao tariflerine bakabilirsiniz. Parçalı döküşü azaltınca tıkanma ihtimali de azalıyor.

16/250 cafec geleneksel.
Cmd 22-23( klik baya ince oluyor)
50 gr blooming hunharca sallama ve 30 saniye sonra yavasca tum suyu ekleme.
Hedef bitiş 1.50-2.0 dakika arası
En net ve genel sonuç veren reçetem
Bu hedef süre ile olarak genel olarak çekirdeklerde iyi sonuç alabiliyor musunuz? Lakto fermentede tamam da diğerleri zor gibi.

Son düzenleme:
#cmd 22-23 klik
#50 gr blooming taze kahvede 40 saniye, sonra iki eşit döküş 0.40 ve 1.10da 100er gramdan 15 saniyede döküş, 2.00-2.30 aralığı hedef
#drippera müdahale kesinlikle önermiyorum
Az önce bu reçeteyi G50 32 klik ve Cafec Traditional (ne mucize bir filtre ama öve öve bitmez, denilenlerin çok daha ötesinde) ile yaptım ve 2.22 sürede bitti. Kahveyi şu an yudumladığımda 1:1:1 reçetesindeki elde ettiğim sonuca yakın, fakat daha az gövdeli bir içim elde ettim. Şu an elimdeki tabi ticari bir Kolombiya çekirdeği, o yüzden de doğru mu yaptım yanlış mı yaptım emin değilim fakat çıkan fincandan gayet memnun kaldım, CD siparişimdeki çekirdeklerle mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkür ederim yardımınız ve reçeteniz için, tam istediğim porsiyonu veren güzel bir fincan sundu :)

Az önce bu reçeteyi G50 32 klik ve Cafec Traditional (ne mucize bir filtre ama öve öve bitmez, denilenlerin çok daha ötesinde) ile yaptım ve 2.22 sürede bitti. Kahveyi şu an yudumladığımda 1:1:1 reçetesindeki elde ettiğim sonuca yakın, fakat daha az gövdeli bir içim elde ettim. Şu an elimdeki tabi ticari bir Kolombiya çekirdeği, o yüzden de doğru mu yaptım yanlış mı yaptım emin değilim fakat çıkan fincandan gayet memnun kaldım, CD siparişimdeki çekirdeklerle mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkür ederim yardımınız ve reçeteniz için, tam istediğim porsiyonu veren güzel bir fincan sundu :)
#çok sevindim, yardımcı olduysam ne mutlu.. :)
#gövdeyi artırmak isterseniz blooming sonrası döküş sayısını 3e çıkartabilirsiniz..

15 gram kullanacağım zaman genelde bu tarifle demliyorum. Düzeltmem gereken bir durum hissedersem de bu demlemenin sonuçlarına göre parametrelerde oynama yapıyorum.

Kavurucu: Muttley&Jack's
Çekirdek: Costa Rica Sonora
Kavurma Profili: Omni
Kahve Miktarı: 15gr
Su Miktarı: 240gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 94c
Demleme Süresi: 2:30dk
Demleme Yöntemi: V60 / Chemex filtresi ile
Değirmen: Comandante 20 klik

Sonora ile yaptığım demlemelerde en hoşuma giden kombinasyonlardan biri bu oldu diyebilirim. 40 gr su ile 30 saniye öndemleme, sonrasında yavaş dairesel döküş ile 2*100 gr su ilavesi.

Chemex filtresinin kullanımıyla aromatik yapının güçlü notalarla önplana çıkmasına karşın gövde biraz geride kalıyor. Aldığınız yudumu ağzın ve dilin tüm bölgelerine dağıttığınızda blackcherry ve benzeri nüanslar kendini iyice belli ediyor. Bu haliyle aftertaste'de gayet kalıcı.

benim yaptigim hoffmann tarifi v60 icin

45/750 (orana gore olculenir)
23-27 click cmd icin (cekirdege gore)
92-96 derece (kavruma gore)
60gr ciceklenme ardindan dripper kaldir dokmeden bi calkala (homojenlik icin )
45.sn ve 1:30 arasi 420gr a kadar su ilavesi (demlemenin %60 lik kismi)
1:30 ile 3:15 veya 3:30 arasi yavasca su ilavesi (max seviye dripper ust sinirinda kalacak yavaslikta su dokusu)
kasikla yavasca kenarlardaki kahveleri alaraktan hafifce , su dengesini bozmadan
ardindan dripper 2/3 su kahve kalmisken son bi kaldirip hafif calkalama
4.45 5.00 gibi bitis

not. miktar fazla oldugu icin demleme 3.15 i geciyor daha az miktarlarda daha kisa sure

Hario kullanıyorsanız yavaşça yere bırakıp, hemen Cafec Traditional alın derim.

Kalın öğüterek dengeyi bulabilirsiniz. Şöyle düşünün kalın öğüttükçe ext azalacak ama süre arttıkça ext artacak. Bu durumda damağınıza göre kalibre olup altın noktayı bulabilirsiniz. Kağıdı değil demlemenizi değiştirin :)

benim yaptigim hoffmann tarifi v60 icin

45/750 (orana gore olculenir)
23-27 click cmd icin (cekirdege gore)
92-96 derece (kavruma gore)
60gr ciceklenme ardindan dripper kaldir dokmeden bi calkala (homojenlik icin )
45.sn ve 1:30 arasi 420gr a kadar su ilavesi (demlemenin %60 lik kismi)
1:30 ile 3:15 veya 3:30 arasi yavasca su ilavesi (max seviye dripper ust sinirinda kalacak yavaslikta su dokusu)
kasikla yavasca kenarlardaki kahveleri alaraktan hafifce , su dengesini bozmadan
ardindan dripper 2/3 su kahve kalmisken son bi kaldirip hafif calkalama
4.45 5.00 gibi bitis

not. miktar fazla oldugu icin demleme 3.15 i geciyor daha az miktarlarda daha kisa sure
V60 02'de 45 gram kahve mi demliyorsunuz? Sonuç nasıl oluyor acılık vs?

Ben bol poset 02 hario kullaniyorum.Ogutme araligim genel olarak cmd 21 22 23. Su sicakligim kahvenim kavrulma derecesine gore 90 - 96 arasi. Kahve su orani 15 e 240 genelde. 15 gr kahve yi 50 ml su ile blooming. Suyun kalan yarisini 55. Saniyeye kadar dokup yarisini 1.05 te dokmeye baslayip 1.30 civari bitiyorum. Demlemem ortalama 2.20 2.40 arasi bitiyor. Kucuk bi swirl, su dokus stilindeki farkliliklar kahvenin gecirgenligi, toz durumu vs hepsi sureyi etkiliyor. Damak tadiniza gore degiskenlerle oynayin. Size tavsiyem ayni anda farkli degiskenlerle oynamamaniz.

Geri