• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60'da az miktar kahve demlemek (10-13gr)

Tek kişilik v60 demlemelerinizde kaç gr kahve kullanıyorsunuz?

• 10-12

Oy: 7 2.7%
  • 12-14

Oy: 23 8.9%
  • 14-16

Oy: 102 39.4%
  • 16-18

Oy: 71 27.4%
  • >18

Oy: 56 21.6%

• Kullanılan toplam oy
    259

cemix

Üye
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Merhaba,
Ne kadar kahveye özel ilgi duysak da bu kupalarca kahve içeceğimiz anlamına gelmiyor. Nitelikli kahveye olan ilgisini az ve öz içerek sürdürenler vardır benim gibi diye bu başlığı açayım dedim. Genelde eşimle beraber içtiğimizden 20gr civarında kahve demliyorum ve bu miktar demleme kontrolü ve tekrarlanabilirlik açısından çok güzel. Fakat yalnız içeceğim zamanlarda 10gr demlemeye kalkarsam ayarı tutturmakta çok zorlanıyorum. Tabi ki kahve iyiyse sonuç çok kötü olmuyor ama burada bahsettiğim kahve potansiyelini maksimum fincana yansıtmak ve bunu tekrarlayabilmek. Denemelerime göre 14dan daha az miktarlarda demleme kontrolü zorlaşıyor ve filtre kağıdı daha çok tıkanmaya başlıyor. 13, 12, 11 ve 10gr da yaptığım denemelerde 20grlık demlemelerimi hep arıyorum. Benim gibi az miktar demleyenler keşfettikleri tekrarlanabilir, nitelikli tarifleri yazabilirlerse sevinirim. Ben kendimce aşağıdaki gibi değişiklikler yapıyorum ama hala tam olarak ideali bulamadım:

Kahveyi normalde 4 parçada demlerken, bu demlemelerde 2 veya 3 parçada demliyorum.
Akış çok çabuk yavaşlayıp tıkandığı için kahveyi daha kalın çekiyorum.
Eğer daha ince çekim yapacaksam oranı 1-17 veya biraz daha arttırıyorum.

Bir de 01 boy v60 kullanıp 10-13gr demleyenler varsa yorumlarını yazarlarsa sevinirim.

12gr kullanan Matt Perger tarifi var, yıllardır bana düşük miktarlarda demlemede en tutarlı sonucu veren tarif. Oranı biraz sulu görünebilir ama normalde 20/300 kullanırken düşük miktarlarda demlediğimde daha yüksek su oranının daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum. Linkini ekliyorum tarifin.

12gr kullanan Matt Perger tarifi var, yıllardır bana düşük miktarlarda demlemede en tutarlı sonucu veren tarif. Oranı biraz sulu görünebilir ama normalde 20/300 kullanırken düşük miktarlarda demlediğimde daha yüksek su oranının daha iyi sonuç verdiğini düşünüyorum. Linkini ekliyorum tarifin.

Güzel gözüküyor mutlaka deneyeceğim, teşekkürler :)

Tek porsiyon kahve demleyeceksem 13gr kahve ile 50gr blooming sonrası 3 döküş 60gr yaparak 2:30 ile 3 dakika arasında güzel demlemeler yapıyorum. İki kişilik demleme yaparken ben daha çok zorlanıyorum öğütümü biraz daha kalın yapıyorum ama gene de hem süre üzüyor hem de fazla çözünerek acımaya başlıyor. Sırf bu yüzden kahve demleme sırası gelen misafire çok bozuluyorum 😂

Tek porsiyon kahve demleyeceksem 13gr kahve ile 50gr blooming sonrası 3 döküş 60gr yaparak 2:30 ile 3 dakika arasında güzel demlemeler yapıyorum. İki kişilik demleme yaparken ben daha çok zorlanıyorum öğütümü biraz daha kalın yapıyorum ama gene de hem süre üzüyor hem de fazla çözünerek acımaya başlıyor. Sırf bu yüzden kahve demleme sırası gelen misafire çok bozuluyorum 😂
Aslında 25-26gr lara kadar çok rahat oluyor. Döküşler yine toplam 4e bölüp daha hızlı yapmayı deneyin bakalım. Belki de mesele sadece alışmakla alakalıdır :)

Bende size April Coffee nin 13 gr kahve ile yaptığı reçeteyi paylaşayım. Profilimde demlemesini yapmıştım.

Burada çok önemli bir detay var.Kullanılan V60 boyutu 02 değil 01.Ben bir süredir V60 01 kullanıyorum.Hep 16 gr ile demlediğim için sonuçlar çok farkediyor 02'ye göre.Suyu döktüğüm noktanın yüksekliği çok daha az olduğu için daha temiz bir fincan çıkıyor ortaya.

Benim demlemelerim de 12-13 gram arası 01 boy ile daima. James Hoffmann'ın tarifini kullanıyorum. 30-40 ml blooming'in ardından hızlı bir döküşle 120'ye tamamlayıp sonrasında yavaş yavaş dökerek 200'e tamamlamak şeklinde. 01 boyutu 02'ye göre daha rahat oluyor alışkanlıktan mıdır bilemiyorum. 16 gram ve üzeri demlemelerde (02 boy) nedense tutarsızlık fark ediyorum ben. Hatta filtre en çok daha yüksek oranlarla demleme yapıldığında tıkanıyor gibi sizin dediğiniz aksine.

15-16 gr kullanıyorum. daha düşük gramları da uygun su oranlarıyla demledim ancak iyi sonuçlar alamamıştım. V60-01 detayı önemliymiş anlaşılan.

15-16 Gram arası kullanıyorum genellikle. 1/15-15.5 arası yapacaksam 16 gramı tercih ediyorum. 1/16-1/17 arası yapacaksam 15 gramı tercih ediyorum. Yüksek gramajlarda demlemeyi tercih etmememin sebebi, teknik sebeplerden ziyade, daha az miktarda kahve içmek ve farklı kahveleri de gün içerisinde bolca içebilmek için tercih ediyorum. :)

iki kişilik yapmak için Kalita daha uygun bence. miktarın artması kahve tadını olumsuz etkilemiyor. en azından benim tecrübelerime göre öyle.

ben Hario Immorsion Dripper da Hybrid demleme yaparken mutlaka 17gr kullanıyorum. Bu dripper'ı kullanacak kişilere de tavsiyem 17gr kullanmaları. Daha aşağısında kanallama söz konusu. Bu da under extracted kahve olmasına neden oluyor.
neden 17gr cevabı ise basit. Immersion dripper da switch on konumdan off konuma getirdiğinizde hızlı bir vorteks oluşuyor bu da kahve de kanallamaya sebep olduğundan çözünmeden akış almanıza sebep olur. Bunu gidermek için
1. Hybrid metodu
2. 17gr kahve kullanımı
tavsiye ederim.

Elinizde v02 dripper var ise 20gr üstüne çıkmak sadece el alışkanlığı ile ilgili bir durum, süreyi de çıktıyı da istediğiniz gibi manipüle etmek elinizde, denemekten çekinmeyin derim.

02 dripper ile bazen 15 çoğu zaman 30 gram demliyorum. 30 gram demlemelerim 30 sn ile 1 dk arası daha uzun tutmaya çalışıyorum. Bence iki ayrı demleme yapmaya gerek yok, tek kişilik ve çift kişilik demleme arasında tatsal olarak oluşan farklar minimal düzeyde.

Haftaiçi tek başıma çalışırken, genellikle V02 dripperda 25 gram kahveye 450 gram su ile demleme yapıyorum. Ofiste karaf yerine Contigo termos kullanıyorum ve termosun kapasitesi 450 ml olduğu için bu miktar termosa tam uyuyor. Genelde sabah 1 demleme, öğleden sonra yine 1 demleme yapıyorum. Demleme sonrasında kahvenin yarısını hemen, kalan miktarı ise bi 15-20 dakika sonra içiyorum.

20 gramla demlemeyi denedim, ama bir oturuşta 300 gram su bana az geliyor. O zaman, bir demleme daha yapmam gerekiyor. Sabah ve öğleden sonra bu şekilde 2şer demleme yapınca da gün içinde 1 litreden fazla kahve içmiş oluyorum :)

Ben 1/10 oranıyla 10 gr kahve 100 ml suyla 1 dk 40 saniyede güzel bir sonuç elde etmiştim .

Geri