• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 ve MokaPot Demleme için öneriler

Konum
istanbul
İsim
Gökhan
Daha fazla  
İsim
Gökhan
Değirmen
Comandante C40
Merhabalar, evde uzun süredir makine filtre kahve kullanan birisiyim ama artık kahve işine biraz daha fazla eğilmek istiyorum.

Forumdaki başlıkları okuduğum kadarıyla belli şeylere karar verebildim ama belli konularda sorularım olacak.

- Epinox Seramik V60 ve Bialette Moka Pot (4 cup) aldığımı varsayıyorum, temel olarak bunlar zaten fiks gibi. (Epinox V60 yerine başka bir V60'ı ısrarla önerecek yoksa)

- V60 filtresi için Cafec Traditional almam yeterli gibi.

- Nurgaz demlik. Genel olarak övülmüş, bunu alayım diyorum.

Sorular kısmı:
1- Cafec'in TH-1, TH-2 vb filtrelerinin Traditional'a olan farkını anladığım söyleyemem. Neden traditional da diğerleri değil? Abaca diye de bir filtre var.

2- Termometre çok konuşulmuş. Süt olaylarına girmeyeceksem gerek var mıdır? Su içinse elimde derece ayarlı Xiaomi Kettle var. Oradan suyun derecesini ayarlayabiliyorum. Oradan nurgaza aktarabilirim suyu. Hoş zaten kaynatıp koysam, bir ısı kaybı olacağından 95ler seviyesine de yaklaşır herhalde diye düşünüyorum. Dereceye gerek var mıdır?

3- Evde ikea'dan zamanında almış olduğum tartı var. https://www.ikea.com.tr/urun-katalo...suarlari/90100057/ordning-mutfak-tartisi.aspx
0.x gibi hassas değil ama V60 demlerken o derece çılgın bir hassaslığa da gerek yok gibi. Gözden kaçırdım bir nokta var mıdır? Bu arkadaş yeterli midir? Test ettiğim kadarıyla düzgün de tartıyor.

4- Genel olarak (öğütücümün hali hazırda olduğunu varsayıyorum) başka ihtiyacım olan bir şey kalıyor mu? Aklıma gelen bir tek server var, onu da ya alırım ya da altına bi şey koyar hallederim, dert etmiyorum.

Teşekkürler :)
 
Genel olarak suyun ilk başta başka kettle'da ısıtılıp gooseneck'e aktarılması tavsiye edilmiyor sonuçta gooseneck ısınmak için sudan ısı çekecektir naçizane tavsiyem suyu gooseneck'te kaynatıp 30-40 saniye beklemeniz diğer konularda pek bilgim olmadığı için konuşmam pek doğru olmaz , güzel kahveli günler dilerim 😋
 
Sadece Traditional filtrelerini denediğim için filtre sorusuna cevap veremeyeceğim.
Bence termometreye çok gerek yok çünkü çok kullanışlı olmuyor. Ketteldan ayarlayıp düşecek dereceleride düşünerek demlemeye başlayabilirsiniz.
Tartı'nın 0.1 hassasiyette olması bence kahve tartma konusunda bir avantaj sağlıyor. Su dökerken birkaç mililitre su az veya fazla olması çok sorun olmuyor. İsterseniz sadece kahve tartmak için küçük 0.1 hassasiyetinde olan tartılardan alabilirsiniz ya da kaan tartıya da bakabilrsiniz. Çok kullanan var sorularınız olursa sorabilirsiniz.
 
Selamlar
V60 ile demlemeye yeni başlayacaksanız
-tartınızın en azından 1 gr mümkünse 0.1 Gr hassasiyetle çalışması önemli
-derece ayarlı kettle varsa termometre bence de şart değil fakat her tarifin sıcaklık değeri farklı oluyor. Bunu ayarlamakta zorluk çekebilirsiniz. Kettle ı önceden kaynar su ile ısıtmanız mantıklı olabilir belki. Malesef böyle su israfınız artacak.
-v60'ın başarısı öğütücü ile paralel artıyor. Bu yüzden iyi öğütücü almanız çok önemli. Kahve ne kadar homojen öğütüldüyse o kadar v60 tariflerinizi standardize etmiş olursunuz. Malum, kıyma ile kuşbaşı aynı tavada pişmez
-server şart değil. Fakat bitişte son bir çalkalama hareketi yaparken büyük bir bardağa ihtiyacınız olacak
-filtreleri ben de henüz denemedim. Fakat şimdilik başlarken standart filtrelerle başlamak daha sağlıklı olacaktır. Hario 40lı ya da cafec traditional gibi. Diğerlerinin akış hızları biraz daha farklı. Tariflerinizi manipüle etmek için iyi olur ama önce demlemeye başlamak lazım :)

Başka ihtiyaç var mı sorusuna gelince. Şu an için yok fakat demledikçe canınız bütün ekipmanları almak istiyor benden söylemesi :D
Ben Sinbo tartı, Sözen değirmen ve bir termos ile başlamıştım
 
Bildiğim kadarıyla xiaomi kettle 5 er derece farkla ayarlama yapmanıza izin veriyor yani yeterince hassas değil bunu bi kontrol edin isterseniz.Bir de aktarma yaptığınızda kesinlikle yüksek sıcaklıklara ulaşamıyorsunuz. Sadece bir dönem mecburi denedim aktarma işini ve kaynarken dökmeme rağmen 90-89 dereceye düşüyordu sıcaklık (gooseneck metal kısmı da kalındı çok ısı emiyordu) .Yani yüksek sıcaklık için goosenecki biraz suyla ısıtıp sonra kullanacağınız suyu dökmeniz gerekecektir bu da biraz yorar.

Tartıya gelince de diğer arkadaşların dediği gibi v60 la demleme yaparken sorun değil ancak kullanacağınız kahveyi tartarken 0.1gr hassasiyet bence ihtiyaç. Çünkü 0.1gr hassasiyeti olan tartılar 0.3gr ye kadar sapabiliyor aynı şekilde 1gr hassasiyetli tartı eğer 2 3 gr saparsa zaten 18 gram kahvede neredeyse %20 yapar yani büyük fark.
 
Herkese selamlar,
Gelen mesajlara da çok teşekkürler. Bu bilgilerden anladıklarım şu şekilde, yanlışım varsa düzeltebilirsiniz:
- Kahve 1 gram bile farketse (bence max bu kadar sapar diye düşünüyorum) sonucu çok fazla etkiliyor.
- Su sıcaklığı da birkaç derecede çok sorun olmaz diyordum ama oluyor galiba. O yüzden hızlı reaksiyon veren bir derece alıp demlemeden hemen önce ölçmem lazım.

Bu noktada bir termometre, bir tartı, bir de server ekledim mi tamamım galiba :)

Ek bir soru olarak; hario'nun plastik olan dripper'ı var, bunun benim yukarıda yazdığım epinox seramik olana göre avantajı ya da dezavantajı bariz midir yoksa çok farketmez mi? Ben plastik duyunca azcık irite oluyorum ama.
 
Son düzenleme:
Herkese selamlar,
Gelen mesajlara da çok teşekkürler. Bu bilgilerden anladıklarım şu şekilde, yanlışım varsa düzeltebilirsiniz:
- Kahve 1 gram bile farketse (bence max bu kadar sapar diye düşünüyorum) sonucu çok fazla etkiliyor.
- Su sıcaklığı da birkaç derecede çok sorun olmaz diyordum ama oluyor galiba. O yüzden hızlı reaksiyon veren bir derece alıp demlemeden hemen önce ölçmem lazım.

Bu noktada bir termometre, bir tartı, bir de server ekledim mi tamamım galiba :)

Ek bir soru olarak; hario'nun plastik olan dripper'ı var, bunun benim yukarıda yazdığım epinox seramik olana göre avantajı ya da dezavantajı bariz midir yoksa çok farketmez mi? Ben plastik duyunca azcık irite oluyorum ama.
https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/hario-dripper-olarak-plastik-mi-yoksa-seramik-mi.675/ Bu konuyu inceleyebilirsiniz genel tecrübelerle alakalı
 
Geri
Üst