• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 suyu çok yavaş süzülüyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan rhaegar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar. Ben V60'ta James Hoffmann'ın tekniği ile demleme yapıyorum. 12 gr. kahve kullanıyorum ve kahvemi de Hario Skerton Plus'ta 3 adımda öğütüyorum ancak sorun şu ki 1.45'te su döküşünü bitirmeme rağmen suyun süzülmesi 3.15-3.30'u buluyor ve çok boş fincanlar elde ediyorum. Bunun sebebi ne olabilir sizce? Değirmenin çok toz üretmesinden olabileceğini düşünüyorum ben.

Merhabalar. Ben V60'ta James Hoffmann'ın tekniği ile demleme yapıyorum. 12 gr. kahve kullanıyorum ve kahvemi de Hario Skerton Plus'ta 3 adımda öğütüyorum ancak sorun şu ki 1.45'te su döküşünü bitirmeme rağmen suyun süzülmesi 3.15-3.30'u buluyor ve çok boş fincanlar elde ediyorum. Bunun sebebi ne olabilir sizce? Değirmenin çok toz üretmesinden olabileceğini düşünüyorum ben.
çok büyük ihtimalle değirmendendir. ikinci ihtimal ise kullanılan kağıttan olabilir. hangi v60 kağıdını kullanıyorsunuz?

1) Kahve öğütümü çok ince ya da tozlu olabilir.
2) Döküşünüz çok çalkantı yaratıyor olabilir.
3) Filtreniz Hario Hollanda yapımı yavaş akış sağlayanlardan olabilir.
4) Kazboyun kettle var mı? Kullandığınız su miktarı nedir?

Öneri:
1) Su akışını 1:20 gibi bitirmeyi deneyebilirsiniz.
2) Öğütümü az daha kalınlaştırabilirsiniz.
3) Döküş sayısını azaltabilirsiniz.
4) Kahveyi eleyebilirsiniz.

Merhaba,

Öncelikle hangi filtreyi kullanıyorsunuz,
Hario vakumlu 100 lü poşet , normal 100 lü poşet ve 40 lı karton kutuya göre yavaş akış sağlıyor.
12 gr kahve için belirtilen süre yüksek, çok ince öğütmüş olabilirsiniz yada değirmeniniz seramik burr olduğundan toz yapmaya meyillidir. Rao ve Hoffman stillerindeki spin hareketi tozu aşağı çekebilir.
Değirmenden kaynaklı toz için minimun ajitasyonla demleme yapmanız gerek.

çok büyük ihtimalle değirmendendir. ikinci ihtimal ise kullanılan kağıttan olabilir. hangi v60 kağıdını kullanıyorsunuz?
Hario 100'lü geniş poşet kullanıyorum, Japonya üretimli olanından
1) Kahve öğütümü çok ince ya da tozlu olabilir.
2) Döküşünüz çok çalkantı yaratıyor olabilir.
3) Filtreniz Hario Hollanda yapımı yavaş akış sağlayanlardan olabilir.
4) Kazboyun kettle var mı? Kullandığınız su miktarı nedir?

Öneri:
1) Su akışını 1:20 gibi bitirmeyi deneyebilirsiniz.
2) Öğütümü az daha kalınlaştırabilirsiniz.
3) Döküş sayısını azaltabilirsiniz.
4) Kahveyi eleyebilirsiniz.
Öğütüm kalınlaşınca ekstrasyon azalıyor diye çok oynama yapmak istemiyorum aslında ve Skerton Plus'ta öğütümü kalınlaştırdıkça daha da tutarsız oluyor. Kazboynu kettle'ım yok şu an alternatif olarak metal bir demlikte kaynatıp döküyorum suyumu.
Merhaba,

Öncelikle hangi filtreyi kullanıyorsunuz,
Hario vakumlu 100 lü poşet , normal 100 lü poşet ve 40 lı karton kutuya göre yavaş akış sağlıyor.
12 gr kahve için belirtilen süre yüksek, çok ince öğütmüş olabilirsiniz yada değirmeniniz seramik burr olduğundan toz yapmaya meyillidir. Rao ve Hoffman stillerindeki spin hareketi tozu aşağı çekebilir.
Değirmenden kaynaklı toz için minimun ajitasyonla demleme yapmanız gerek.
Seramik burr evet. Swirl yapmanın etkisini bilmiyordum teşekkür ederim. Ajitasyon kavramını açıklayabilir misiniz? Kabaca biliyorum ama neleri yapmak ajitasyondur mesela?
Swirl yapmayı da bırakabilirsiniz.
Teşekkür ederim.

Hario 100'lü geniş poşet kullanıyorum, Japonya üretimli olanından

Öğütüm kalınlaşınca ekstrasyon azalıyor diye çok oynama yapmak istemiyorum aslında ve Skerton Plus'ta öğütümü kalınlaştırdıkça daha da tutarsız oluyor. Kazboynu kettle'ım yok şu an alternatif olarak metal bir demlikte kaynatıp döküyorum suyumu.

Seramik burr evet. Swirl yapmanın etkisini bilmiyordum teşekkür ederim. Ajitasyon kavramını açıklayabilir misiniz? Kabaca biliyorum ama neleri yapmak ajitasyondur mesela?

Teşekkür ederim.

Ajitasyonu kahve yatağını çok hareketlendirmek olarak tanımlayabiliriz @teyyaredenkahve nin de belirttiği üzere demlikle yaptığınız döküş çalkantıya sebebiyet verebilir. Spin, swirl, kaşıkla karıştırma da aynı etkiyi yaratabilir. Mümkün olan senaryoda demliğinizden alçak döküş ve blooming sonrası 1 yada 2 döküşte bitirmek olabilir. V60 nazlı bir yapıya sahip, kalita da edinebilirsiniz hata toleransı daha yüksektir.
Kaz boyunlu kettle ve daha iyi bir değirmen temin etmeniz sağlıklı olacaktır.

Merhaba,
Çekiminiz tozluysa ve ajitasyonu etkileyecek noktalar varsa tıkanma olur. Cafec demleme kağıtlarını tavsiye ederim, normallere göre akış daha tutarlı. Hario seramik burr değirmenleri daha önce kullandım ve performansı olarak çok kötü. Commandante veya Molent'i denemenizi tavsiye ederim.

Ajitasyonu kahve yatağını çok hareketlendirmek olarak tanımlayabiliriz @teyyaredenkahve nin de belirttiği üzere demlikle yaptığınız döküş çalkantıya sebebiyet verebilir. Spin, swirl, kaşıkla karıştırma da aynı etkiyi yaratabilir. Mümkün olan senaryoda demliğinizden alçak döküş ve blooming sonrası 1 yada 2 döküşte bitirmek olabilir. V60 nazlı bir yapıya sahip, kalita da edinebilirsiniz hata toleransı daha yüksektir.
Kaz boyunlu kettle ve daha iyi bir değirmen temin etmeniz sağlıklı olacaktır.
Teşekkür ederim.
Hario Skerton’da 3 click’le espresso yaparsınız, çok ince. Ben eskiden Hario Mini Mill’de filtre için 6-7 click kullanıyordum (Skerton’la click ayarları aynı). Bir de tavsiyem değirmenin sıfır ayarını doğru yaptığınızdan emin olun.
6-7lere çıkınca çok büyük parçalar oluyor ve pour over için 2-3 öneriyorlardı o yüzden o şekilde denedim.
Merhaba,
Çekiminiz tozluysa ve ajitasyonu etkileyecek noktalar varsa tıkanma olur. Cafec demleme kağıtlarını tavsiye ederim, normallere göre akış daha tutarlı. Hario seramik burr değirmenleri daha önce kullandım ve performansı olarak çok kötü. Commandante veya Molent'i denemenizi tavsiye ederim.
Tozlu galiba evet, su süzülünce kahve yatağı çamurumsu bir görüntüde oluyor.

Teşekkür ederim.

6-7lere çıkınca çok büyük parçalar oluyor ve pour over için 2-3 öneriyorlardı o yüzden o şekilde denedim.

Tozlu galiba evet, su süzülünce kahve yatağı çamurumsu bir görüntüde oluyor.

Öğütürken yavaş (saniyede 1.5-2 tur gibi) ve tutarlı bir şekilde aynı hızda ve değirmeni dik tutarak öğütürseniz biraz yardımcı olabilir.

Bunun dışında çamurumsu bir kahve yatağı 2 şeye işaret.

1) Döküşte hatalar olduğuna
2) Öğütümün ince olduğuna

Evinizde bir çay süzgeçi varsa suyu üstünden dökebilirsiniz. Bir nebze su döküşü konusunda yardımcı olur.

Öğütürken yavaş (saniyede 1.5-2 tur gibi) ve tutarlı bir şekilde aynı hızda ve değirmeni dik tutarak öğütürseniz biraz yardımcı olabilir.

Evinizde bir çay süzgeçi varsa suyu üstünden dökebilirsiniz. Bir nebze su döküşü konusunda yardımcı olur.
Döküşteki hatalar ne gibi olabilir? Kağıdın duvarlarına yaklaşmadan ortaya doğru dairesel hareketlerle dökmeye çalışıyorum. Kazboynu kettle'ım olmadığı için metal bi demlikten döküyorum suyu.

Döküşteki hatalar ne gibi olabilir? Kağıdın duvarlarına yaklaşmadan ortaya doğru dairesel hareketlerle dökmeye çalışıyorum. Kazboynu kettle'ım olmadığı için metal bi demlikten döküyorum suyu.
Dokusteki hatalardan kastim suyun debisinin ayarlananamasi ve kahve yatagina dusus acisinin surekli degismesi. Yani bunlari asmak icin en iyi cozum kaz boyun kettle oluyor.

Suyun debisini ve dokus siddetini olabildigince kontrol etmeniz, demlemelerinizi iyilestirebilir. Bu yuzden elinizde bir suzgec varsa kullanabilirsiniz demistim.

Teşekkürler deneyeceğim.
Dökerken 3 şeye dikkat etmekte fayda var,

Sabit debi
Sabit yükseklik
Sabit hız

Kahve yatağının her tarafına eşit yükseklikten, eşit debi ve eşit hız ile döküş yapmak dengeli bir dem alınması için önemli oluyor.

Örnek vermek gerekirse yatağın sağ tarafında daha yüksekten veya daha yüksek debi ile dökmek eşit olmayan su temasına yol açacaktır keza hız de eşit olmalı ki dairesel hareketler yaparken her çizilen dairede suyun kahve ile teması eşit olsun.

Çektiğiniz kahvelerin bir fotoğrafını görsek, arkadaşların dediği gibi akla gelen ilk ihtimal ince öğütüm ve tıkanma.

İlk sorulması gereken hangi kahveyi kullanıyorsunuz? Hangi tarihte kavrulmuş? Ve kahveyi nasıl saklıyorsunuz?
Nasıl bir su kullanıyorsunuz? Kaç dereceye kadar suyu ısıtıyorsunuz?

İlk önce lütfen değirmeni değiştirin en büyük etkiyi bu şekilde elde edersiniz. Diğer tavsiyeler minör etki eder.

6 ay kadar Hario Mini ve Hario 100'lü paket ile v60 demleyip, filtrelerde görüdüğüm manzaraya kudurup sonunda kıyıp Comandante almış birisi olarak, ve geçenlerde bir arkadaşımda Skerton'ı deneme fırsatı bulmuş birisi olarak, ne yaparsanız yapın, öğütücünüzü değiştirin derim.

Hariolar özellikle orta ve kalın öğütümlerde inanılmaz dengesiz profiller çıkarıyor, 2 demleme arasında bile ayarı aynı tutarak 20şer saniye fark alırsınız.

O süreyi düşürseniz bile dengeli bardaklar içemeyeceğinizi garanti ederim. Dolayısıyla tavsiyem daha kaliteli bir öğütücü. Diğer tüm sorular arkasından gelecek, kullandığınız su nedir, kahve nedir, filtre nedir, nasıl bir tat almak isteniyor vs. gibi her türlü oynamaya girilir. Ama o öğütücüyle girseniz de çok değişiklik olmuyor.

Ben hario'yu 'acaba bu iş beni saracak mı, devam edecek miyim?' diye almıştım, edeceğimi görünce de yatırımımı arttırdım. Sizde de böyle ilerlerse diye kişisel yolculuğumu paylaşayım dedim :)

Şöyle bir taze kaynak da bırakayım:

Melodripi bırakıp bunu deneyeceğim yarın :D

Çektiğiniz kahvelerin bir fotoğrafını görsek, arkadaşların dediği gibi akla gelen ilk ihtimal ince öğütüm ve tıkanma.
Yarınki demlememden sonra fotoğraflayıp paylaşırım.
3 adımda öğütmek ne demek? Aynı kahveyi 3 kez öğütürseniz çok fazla tozlanacaktır eğer yaptığınız buysa.
Dişli diyeyim. Skerton'da klik olmadığı için nasıl anlatayım bilemedim :D
İlk sorulması gereken hangi kahveyi kullanıyorsunuz? Hangi tarihte kavrulmuş? Ve kahveyi nasıl saklıyorsunuz?
Nasıl bir su kullanıyorsunuz? Kaç dereceye kadar suyu ısıtıyorsunuz?

İlk önce lütfen değirmeni değiştirin en büyük etkiyi bu şekilde elde edersiniz. Diğer tavsiyeler minör etki eder.
Petra Acme kullanıyorum şu an, ondan önce de probador collectiva'dan colombia ve ruanda kullandım hepsinde aynı sonucu aldım. Kavrum tarihleri 1 ayı geçmemiş kahveler kullanmaya özen gösteriyorum. Şu an arıtma suyu kullanıyorum ama iyi olmadığına dair şeyler okumuştum, önerilere açığım.
6 ay kadar Hario Mini ve Hario 100'lü paket ile v60 demleyip, filtrelerde görüdüğüm manzaraya kudurup sonunda kıyıp Comandante almış birisi olarak, ve geçenlerde bir arkadaşımda Skerton'ı deneme fırsatı bulmuş birisi olarak, ne yaparsanız yapın, öğütücünüzü değiştirin derim.

Hariolar özellikle orta ve kalın öğütümlerde inanılmaz dengesiz profiller çıkarıyor, 2 demleme arasında bile ayarı aynı tutarak 20şer saniye fark alırsınız.

O süreyi düşürseniz bile dengeli bardaklar içemeyeceğinizi garanti ederim. Dolayısıyla tavsiyem daha kaliteli bir öğütücü. Diğer tüm sorular arkasından gelecek, kullandığınız su nedir, kahve nedir, filtre nedir, nasıl bir tat almak isteniyor vs. gibi her türlü oynamaya girilir. Ama o öğütücüyle girseniz de çok değişiklik olmuyor.

Ben hario'yu 'acaba bu iş beni saracak mı, devam edecek miyim?' diye almıştım, edeceğimi görünce de yatırımımı arttırdım. Sizde de böyle ilerlerse diye kişisel yolculuğumu paylaşayım dedim :)

Şöyle bir taze kaynak da bırakayım:

Evet hocam ona karar verdim, molent almayı düşünüyorum. Ben de baştan ucuz yollu bi çözüm olarak almıştım Skerton'ı ama kahve hobisinde ciddileşince en büyük yatırımın öğütücüye yapılması gerektiğini anladım ve yapacağım da :)

Geri