• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Süreyi Tutturamama Sorunsalı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Thrash
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Thrash

Yeni Üye
İsim
Kubilay
Daha fazla  
İsim
Kubilay
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Kadıköy
Efenim merhabalar öncelikle, forumdaki ilk konum, böylelikle tümünüzü selamlamış olayım ✋,

Bilgide hazıra koncu bir insan olmayı pek sevmiyorum, fakat demleme süreleri o kadar vahim ki birileriyle birebir konuşmadan içim rahat etmeyecekti.

Bir süredir giriş seviyesi ekipmanlarla yürüttüğüm kahve yolculuğuma, biraz yatırım yaparak daha da ilerletmek istedim. Kısa bir süre önce Comandante ve V60 edindim. Daha önceleri French press - Makine dönüşümlü kullanıyordum.

Bir türlü demleme süresini tutturamıyorum, ve akıl almaz süreler çıkıyor ortaya. Acaba comandante'm mi bozuk demeye başladım kendi kendime. Yardımcı olabilecek herkese çok teşekkür ederim şimdiden.

Ekipman: Hario v60 02 seramik + 100lü naylon paket bleached hollanda üretimi hario filtre.

Deneme 1: Standart 26 klikte öğütülmüş 21 gram light roast guetamala + 320 ml su. 93-94 derece. Demleme süresi 4:50
Deneme 2: Standart 29 klikte öğütülmüş 23 gram light-medium roast brezilya + 350 ml su. 93-94 derece. Demleme süresi: 5:10

30 sn 50 ml blooming. Spiral ve düşük debide, kahvelerin üzeri kurumaya yanaştıkça su ekleme. 3-4 part sürüyor en az. Swirl söz konusu değil.

Bir de etiyopya kullansam başıma neler gelecekti düşünmek dahi istemiyorum...

Dipnot: O kadar uzun sürüyor ki, artık su süzülmeye devam etse de ben alıyorum v60'ı server'ın üzerinden. Bıraksam daha devam edecek utanmaz.
Birkaç yerden hario hollanda filtrelerin uzun sürdüğünü okudum. Lakin sadece bu sebepten bu setup'ta bu korkunç süreleri almam normal midir ? Grinder'ın burrlerinde gözle bir sorun görülmüyor. Ana endişem ise (böyle bir şey var mı bilemiyorum lakin) comandantemde bir problem olması.

Cümleten iyi forumlar!

Hoş geldiniz. O filtre ile bu süreleri almanız normal. Kaldı ki demleme oranınız da yüksek. Döküş şekliniz ve kaç parçada döktüğünüz de süreyi etkiler. Öncelikle filtrenizi değiştirip bir deneyin. Sürenin 30/40 sn kadar düştüğünü göreceksiniz. Sonrasında kullandığınız reçeteye göre döküșlerinizi yapın. Aynı reçeteyi uygulayıp yine absürt bir süre alıyorsanız onu da ayrıca konuşuruz. Suyu dökmek için de uygun bir kettle vardır umarım.

Efenim merhabalar öncelikle, forumdaki ilk konum, böylelikle tümünüzü selamlamış olayım ✋,

Bilgide hazıra koncu bir insan olmayı pek sevmiyorum, fakat demleme süreleri o kadar vahim ki birileriyle birebir konuşmadan içim rahat etmeyecekti.

Bir süredir giriş seviyesi ekipmanlarla yürüttüğüm kahve yolculuğuma, biraz yatırım yaparak daha da ilerletmek istedim. Kısa bir süre önce Comandante ve V60 edindim. Daha önceleri French press - Makine dönüşümlü kullanıyordum.

Bir türlü demleme süresini tutturamıyorum, ve akıl almaz süreler çıkıyor ortaya. Acaba comandante'm mi bozuk demeye başladım kendi kendime. Yardımcı olabilecek herkese çok teşekkür ederim şimdiden.

Ekipman: Hario v60 02 seramik + 100lü naylon paket bleached hollanda üretimi hario filtre.

Deneme 1: Standart 26 klikte öğütülmüş 21 gram light roast guetamala + 320 ml su. 93-94 derece. Demleme süresi 4:50
Deneme 2: Standart 29 klikte öğütülmüş 23 gram light-medium roast brezilya + 350 ml su. 93-94 derece. Demleme süresi: 5:10

30 sn 50 ml blooming. Spiral ve düşük debide, kahvelerin üzeri kurumaya yanaştıkça su ekleme. 3-4 part sürüyor en az. Swirl söz konusu değil.

Bir de etiyopya kullansam başıma neler gelecekti düşünmek dahi istemiyorum...

Dipnot: O kadar uzun sürüyor ki, artık su süzülmeye devam etse de ben alıyorum v60'ı server'ın üzerinden. Bıraksam daha devam edecek utanmaz.
Birkaç yerden hario hollanda filtrelerin uzun sürdüğünü okudum. Lakin sadece bu sebepten bu setup'ta bu korkunç süreleri almam normal midir ? Grinder'ın burrlerinde gözle bir sorun görülmüyor. Ana endişem ise (böyle bir şey var mı bilemiyorum lakin) comandantemde bir problem olması.

Cümleten iyi forumlar!
Filtreler ile ilgili bu videoya da bakabilirsiniz.

Merhaba,

Demleme süresi diğer değişkenlerden ve fincandaki sonuçtan bağımsız değerlendirilmemeli, ancak değinebileceklerimize değinelim:

- Demleme stiliniz hangi ekipmanı kullanırsanız kullanın görece uzun sürelere sebep olacak. Her seferinde kahve yatağının kurumasını bekleyip çok parçalı döküşler yaparsanız döküş debinize bağlı olarak daha hızlı demleme stillerine göre 30-60 saniye aralığında uzatabilirsiniz süreyi. Hem süreyi döküş açısından uzatmanız hem de her seferinde kahve yatağına müdahale etmeniz sebebiyle uzar süreniz. Her bir parça döküş daha fazla hareketlendirir kahve yatağınızı, tutarlılığınız da azalabilir.

- Filtreleriniz süreniz üzerinde dramatik etkilere sahip olabilir. Çok fazla arkadaşımız benzer sorunlardan şikayetçiydi.

Gerçekçi çözüm: Cafec Traditional kullanıp aynı Guatemala'yı aynı ayarda ve aynı stilde demlemeyi deneyebilirsiniz. Daha hızlı demleme stillerini de öneriyorum, ön demlemeden sonra kalan suyu tek parça ya da iki parçada döküp, toplam döküşü 1:30 civarlarında bitirmek gibi.

Bunları denerken fincandaki sonuçları da mutlaka gözleyin, yardımcı olabileceğimiz bir şey olursa ne mutlu. Comandante ve Cafec yanyana geldiğinde uğranılacak ilk yer biz oluruz sanırım. :)

Sevgiler.

Merhaba,

Demleme süresi diğer değişkenlerden ve fincandaki sonuçtan bağımsız değerlendirilmemeli, ancak değinebileceklerimize değinelim:

- Demleme stiliniz hangi ekipmanı kullanırsanız kullanın görece uzun sürelere sebep olacak. Her seferinde kahve yatağının kurumasını bekleyip çok parçalı döküşler yaparsanız döküş debinize bağlı olarak daha hızlı demleme stillerine göre 30-60 saniye aralığında uzatabilirsiniz süreyi. Hem süreyi döküş açısından uzatmanız hem de her seferinde kahve yatağına müdahale etmeniz sebebiyle uzar süreniz. Her bir parça döküş daha fazla hareketlendirir kahve yatağınızı, tutarlılığınız da azalabilir.

- Filtreleriniz süreniz üzerinde dramatik etkilere sahip olabilir. Çok fazla arkadaşımız benzer sorunlardan şikayetçiydi.

Gerçekçi çözüm: Cafec Traditional kullanıp aynı Guatemala'yı aynı ayarda ve aynı stilde demlemeyi deneyebilirsiniz. Daha hızlı demleme stillerini de öneriyorum, ön demlemeden sonra kalan suyu tek parça ya da iki parçada döküp, toplam döküşü 1:30 civarlarında bitirmek gibi.

Bunları denerken fincandaki sonuçları da mutlaka gözleyin, yardımcı olabileceğimiz bir şey olursa ne mutlu. Comandante ve Cafec yanyana geldiğinde uğranılacak ilk yer biz oluruz sanırım. :)

Sevgiler.
Pandemi de demlemelerim bitmiyor diye senin dükkana koştuğum günleri hatırlıyor musun 😁

Hoş geldiniz. O filtre ile bu süreleri almanız normal. Kaldı ki demleme oranınız da yüksek. Döküş şekliniz ve kaç parçada döktüğünüz de süreyi etkiler. Öncelikle filtrenizi değiştirip bir deneyin. Sürenin 30/40 sn kadar düştüğünü göreceksiniz. Sonrasında kullandığınız reçeteye göre döküșlerinizi yapın. Aynı reçeteyi uygulayıp yine absürt bir süre alıyorsanız onu da ayrıca konuşuruz. Suyu dökmek için de uygun bir kettle vardır umarım
Rahatlatıcı yorumunuz için teşekkür ederim. Acilen yeni filtre siparişi geçiyorum :LOL:. Kettle için de ısı ayarlı konchero edindim (comandante cüzdanı boşalttığı için stagg mümkün olmadı).
Filtreler ile ilgili bu videoya da bakabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim. Çok işime yaradı keza bu kadar farkedebileceğini düşünmüyordum hiç.
Merhaba,

Sevgiler.
Fincan hakkındaki yorumlarımı es geçmişim, son derece haklısınız. Fincandaki sonuçlar için şunu diyebilirim; İçimi imkansız derecede over extracted bir kahve. Ki şahsen ristretto sevenlerdenim.
Bunun yanı sıra, gözüme cafec abaca'yı kestirmiştim lakin değerli yorumunuzu baz alıp traditional siparişi geçeceğim. Abaca'yı deneme vakti de gelecektir elbet.

Emek verip cevap veren herkese çok teşekkür ediyorum, elinize emeğinize sağlık!

Edit: Fellow yerine Felicita yazmak :oops:

Son düzenleme:
Yapacağınız ilk şey filtreyi değiştirmek kesinlikle. Bunlar hario 40'lı, cafec traditional veya th3 olabilir.

Tek başına demleme süresi vermeniz de problemi anlamamıza pek yardımcı olmuyor. Döküşleriniz kaç basamakta kaç ml ile gerçekleşiyor ve son döküşünüz hangi sürede bitiyor onu yazmalısınız.

Ancak herkesin dediği gibi öncelikle filtreyi değişin lütfen.

Güncelleme:
Elimde bir paket bleachlenmemiş hario filtre vardı (v60 setinden çıkan). Malzemeler japon üretimi olduğu için bunun da japon olduğunu varsayıyorum. Guetamala reçetesini birebir aynı şekilde demledim. 4:50'den 3:30'a düştü. Ardından ikinci denemede önerileriniz doğrultusunda, suyu daha büyük batchler halinde döktüm. blooming dahil 3 döküşte bitirdim demlemeyi. Ve 2:50'ye düştü. Artık ne yapıyorduysam dökerken. Birazcık klik ayarlarını incelterek istediğim demi elde edeceğimi düşünüyorum. Sırada cafec var :)
Herkese tekrardan çok teşekkür ederim (y)

O zamanlar abacalar ve diğerleri yoktu. Şimdiki baristalar çok şanslı 🤣 kargodan söylüyorduk gelip gelmeyeceği belli değil bütün kargolar patlamış, gidip alacak yer yok (şimdi sen varsın). Gerçekten şimdiki olanaklar bundan aylar önce kesinlikle yoktu.

Geri