• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Pratik Çözümler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mvguzes
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mvguzes

Barista
İsim
mvguzes
Daha fazla  
İsim
mvguzes
Ekipmanlar
V60
V60 için pratik çözümlerin olduğu bir başlık açmak uzun zamandır aklımdaydı. Dün @teyyaredenkahve nin hikayesinde lilydrip için bir sene önce önerdiği çözümü görünce başlığı açtım.
Bazı çözümlerin neredeyse maliyetli yok fincana da etkisi çok fazla. Bununla ilgili çoğunu uyguladığım bazı çözümleri yazacağım. Bunları elbette hatırladığım kadarıyla kaynak göstererek yazacağım. Hatırlamadığım veya bulamadığım kaynak olursa bildirirseniz yeniden düzenlerim. Amacım birçok farklı yerde olan çözümleri bir araya getirmek yeni pratik çözümler için bir başlık oluşturmak. Buradan çözümleri ortaya koyan ve Türkiye'de nitelikli kahve için çok şey yapmış arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum.

1- Değirmen çok tozlu öğütüyorsa kruve yerine bir çay makinesi süzgeci kullanılabilir. Bununla ilgili bir görsel paylaşacağım. Bazı süzgeçler pour over için uygun büyüklükte.

2- Yeni kavrulmuş kahveyi gaz salınımını beklemeden içmek isterseniz öğütüp bir süre bekledikten sonra içmeniz tada olumlu yönde etki edecektir.

3- Melodrip yerine çay süzgeci kullanılabilir bu özellikle uygun kettle olmayanlar için su akışı için faydalı. Bununla ilgili de bir görsel paylaşacağım. Bunu @teyyaredenkahve Levent Bey'den duymuştum.

4-Yine Kettle olmayanlar için su akışını kontrol edecek kirpi süzgeç ile ilgili bu forumda @ucanpenguen bir konu açmıştı

5- Su sertliğinizle oynamak ve güzel fincanlar elde etmek için maden suyu kullanabilirsiniz.

6- Eleyerek kahve demliyorsanız elediğiniz kahveyi sonlara doğru ekleyip ekstraksiyonu arttırabilirsiniz. @cagrierdogan tavsiye etmişti o da Aryan Joshani' den görmüş.

Konu içindeki mesaj 'Öğüttüğü kahveyi eledikten sonra demleyenlerin tecrübeleri' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...nra-demleyenlerin-tecrubeleri.2033/post-52672

7-Hario bol poşet filtreler tıkanıyor. Bu filtre çok kullanılıyor. Ters çevirince su akışı çok fark ediyor. Süresi çok uzayanlar mutlaka denemeli. @Kahveciningalaksirehberi nden duymuştum.

Thread 'V60 Filtreler Arasındaki Farklar ve Kolay Bir Çözüm' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/v60-filtreler-arasindaki-farklar-ve-kolay-bir-cozum.290/

8- Filtreleriniz tıkanmaya meyilliyse yatağı düzeltmek ve kahveleri daha iyi suyla buluşturmak için rao spini yerine bir kaşıkla yavaşça ileri geri sağ sol şeklinde karıştrma yapılabilir. Barista Hustle de görmüştüm ilk.

9-Lilydrip v60 için bence çok önemli bununla ilgili forumda konular var. @teyyaredenkahve nin çözümü

Mesele kahvenin lezzetli olan kısmını suda çözmek bunun için pek çok yol olabilir. Deneyip görmekte fayda var yukarıdakilerin çoğu benim için faydalı oldu sizlere de olabilir.

Bu yöntem çözüm benim diyen yazsın düzenlerim :) amacım çözümleri derlemekti, hatırladığım kadarıyla kaynak verdim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2021-04-12-13-53-08-878_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2021-04-12-13-53-08-878_com.google.android.apps.photos.jpg
    35.8 KB · Görüntüleme: 79
  • Screenshot_2021-04-12-13-53-04-257_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2021-04-12-13-53-04-257_com.google.android.apps.photos.jpg
    58.6 KB · Görüntüleme: 51
7-Hario bol poşet filtreler tıkanıyor. Bu filtre çok kullanılıyor. Ters çevirince su akışı çok fark ediyor. Süresi çok uzayanlar mutlaka denemeli. @Kahveciningalaksirehberi nden duymuştum.
Bunu deneyenler deneyimlerini paylaşabilir mi ?

Ben beceremeyip filtreyi yırtmıştım, sonrası zaten Cafec Traditional. Ha tıkanmaz mı, tıkanır, mesela CD Aricha bu filtreyi de tıkayabiliyor, ama akışı Hario'dan çok çok daha stabil ve arada fiyat olarak aşırı bir fark yok. En iyisi, tabi ki mümkünse, Cafec Traditional almak ama olmuyorsa Hario ile biraz daha kalın öğüterek uzayan süre sayesinde kahve çözünebilir, yine güzel sonuç verir.

Çevirmek biraz zor ama dikkatice uğraşılınca yapılıyor. Fark olabilir ama şahsen pek fazla fark hissetmedim. Nitelikli kahveye ilk başladığım zamanlardı o yüzden farkı anlamamış olabilirm ama kahvede hala bariz acılık vardı. O zamanlardaki döküş tekniğimle de alakalı olabilir tabi ama bi süre sonra çevirmeye üşenip bırakmıştım. Kendiniz deneyin ama uğraşmaya değer mi tartışılır.

@mvguzes eline sağlık. güzel bir derleme olmuş.

Konu içinde verilen paylaşımımda bir jigger yardımı ile nasıl çevirebileceğinizi gösteren kısa bir video da mevcut. Hollanda dışında, kulakçıklı (tabbed) filtreleri de ters çevirerek daha hızlı akış elde edebilirsiniz.

Neden ters çevirince daha hızlı olduğuna dair bilgilendirme için:

O zaman bir pratik çözüm de benden gelsin. Kaz boyunlu demlik alamayan arkadaşlar özellikle baksın bence :)
Ben kaz boyunlu demliğe şimdilik bütçe ayıramayacağım için kamplarda bana uzun süre hizmet eden üst tarafından ağızlı demliğimin o kısmını kapattırıp küçük bir su deliği açtırıp yeni bir ağız kaynattırdım. Gayet güzel dengeli bir akış alabiliyorum.
Demlik tamiri yapan bir yere yaptırabilirsiniz. Demlik bende hazır olduğu için sadece 20₺ ye işi kapatmış oldum.
Not: kaz boyunlu demliklerin ağzı kalınlığında paslanmaz çelik boru bulabilseydim tam anlamıyla harika bir şey çıkacaktı ortaya ama hiçbir yerde bulamadım. Bulabilecek arkadaşlar değerlendirebilir.

IMG_20210507_022242.jpgIMG_20210507_024341.jpgIMG_20210507_022915.jpgIMG_20210507_023714.jpg

Son düzenleme:
Merhabalar peki v60. Dripper olarak ne kullanmaliyiz f/p urunu olup cok pahali olmayan . Ayrica numarasi ne olmali ? Espresso cekiyordum birazda v60 a doneyim dedim .

Merhabalar peki v60. Dripper olarak ne kullanmaliyiz f/p urunu olup cok pahali olmayan . Ayrica numarasi ne olmali ? Espresso cekiyordum birazda v60 a doneyim dedim .

Bununla ilgili burada pek çok konu ve tavsiye var.

Bir çok farklı tavsiye olmakla birlikte çoğu Hario v60 plastik dripper diyor.

Yeni pour over'a başlayanlar için immersion veya düz taban tavsiyeleri de var. Detaylı Bilgi için yukarıdaki linkteki ilgili konuları inceleyebilirsiniz.

Merhaba, v60 için genellenmez ama pratik bilgi olması açısından burada paylaşmak mantıklı geldi.

Şöyle bir takvim buldum eskiciden, çevirdikçe gün atlıyor (perpetual flip calendar). Benim gibi el değirmeninizin kaç klikte olduğunu unutup sürekli sıfırlayıp sayıyorsanız hatırlamaya son derece yardımcı olur :)

Tek eksisi maksimum 31 click sayabiliyor oluşu. Comandante ve timemore için çok sorun olmasa da molent kullananların işine yaramaz.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20210526-194243.jpg
    Screenshot_20210526-194243.jpg
    119.4 KB · Görüntüleme: 40
Percolataion V60'ı immersion'a dönüştürmek için bir çözümü olan var mı bugün @nuclearmoonrise ın cold drip çözümünü görünce aklıma geldi. Ama o olmaz galiba.

Percolataion V60'ı (Klâsik her yerde olan fiyatı uygun :)) immersion v60'a dönüştürmek için bir çözüm ;

Thread 'French Press To V60' https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/french-press-to-v60.2532/

Bu yöntemi denedim. Bunu denerken immersion konusu ve oradaki tarifler faydalı olur.

Güzel bir kahve oldu.
Celsius Aponte
1/15 kahve su oranı
Molent g50: 44
Su: Buzdağı
Su ile kahveyi karıştırmak için French Press veya herhangi bir kavanoz, bardak olur.

50 gram su Blooming (30 sn)
Sonra 225 gram suyu tamamladım. (30 saniyeden 2 dakikaya kadar)
Sağ sol ileri geri az bir karıştırma
Bekeleme (2 dakika dan 3 dakikaya kadar)
Hazırladığım v60'tan süzme (3 dakikadan 4 dakika 10 saniyeye kadar sürdü)

V60' ta tıkanma sorunu yaşayanlar, v60 ile bazı kahvelerde güzel bir sonuç alamayanlar, immersion ile percolation farkını görmek isteyenler deneyebilir.

Son düzenleme:
Geri