• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 - nerede yanlış yapıyorum :)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sergen
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sergen

Barista
İsim
Mehmet Sergen
Daha fazla  
İsim
Mehmet Sergen
Merhabalar
V60 ile demlemeye yeni başlayan biriyim . Bir kaç çeşit kahve alarak agız tadıma uygun bir çeşide karar vermeye çalışıyorum . Şu ana kadar denediğim kahvelerde en önemli sıkıntım kahve aromalarını neredeyse ( keskin bir şekilde) hiç alamıyor olmam.. misal içeriğinde tarçın karamel , bitter veya fındık yazıyor ama benim kahveler sanki standardt aromasız kahve gibi oluyor o karamel veya tarçın tadlarını alamıyorum .. hario beyaz filtre, 93 derece, 16-256 , 50 ml blooming sonra iki seferde 256 ml e tamamlıyorum ( 18-300 de denedim , yine 50 ml blloming ve 2 seferdr 300 mle tamamlama ) Elbette her tarif farklıdır ama özellikle aromaları net hissetmemi sağlayacak bir demleme öneriniz var mıdır ?

Belki de bu tarçın karamel tadlarını o kadar net alamıyor olmamız gerekli ( kahve dünyasınında ucuz kahvelerde ki net aldıgımızdan farklı 🤔.. olayın özü bu mu acaba 😀

çok teşekkürler

V60 ı iyi demlerseniz aromaları alabilirsiniz ama hata kaldırma konusunda iyi bir ekipman değildir. Yaptığınız ufak bir hata etkileyebilir.
Aroma konusu damağınızın gelişmesiyle paralel ilerliyor. Cupping yaprak geliştirebiliyorsunuz.
Bazı kahvelerde notalar yazıyor ama neye göre belirlenmiş belli olmuyor.
Forumda aroma aldım denilen kahvelere yönelirseniz hem içen kişiye soru sorabilirsiniz hem de nasıl aromalar alınabileceğini görürsünüz.
Toplu alımlar çok iyi bu konuda nisan yeni açıldı ay sonuna kadar mart için de sipariş verilebiliyor.

Bende yeni başladım sayılır V60 demlemeler biraz zaman alıyor damağımızın gelişmesi de gerekir. Ben en net notaları Delter ile alabiliyorum henüz. Diğer demlemeler için kullandığınız kahveyi ismiyle aratıp reçetelere baktınız mı forumda. Birde detay belirtmemişsiniz öğütücünüz var mı? Var ise model ve klik sayısı gibi? Ayrıca hangi kahve ile denediniz ? Kullandığınız su nedir? Biraz daha bilgi verebilirseniz eminim deneyenler reçete verebilirler size .

Ben de çok çok ayırt edemiyorum bazen notları ama denemelerim ve gözlerime göre daha iyi ve aromatik fincanlar çıkarabiliyorum şunlara dikkat ederek. Öncelikle iyi bir kahve çekirdeği mi kullanıyorsunuz bu önemli. Eğer öyleyse taze öğütüyor musunuz? öğütmüyorsanız değirmen almanızı tavsiye ederim. Değirmeniniz var ise biraz daha ince öğütüm yapabilirsiniz.

Kahveler nitelikli - kaz boyunlu demlik var- öğütücü, tartı timemore .. yani iyi bir kahve için asgari ekipman var aslında demleme tekniğimde sorun oldugunu düşünüyorum sanki

Günün kahvesi başlığında çok fazla reçete bulabilirsiniz. Hatta kahveleri söylerseniz daha önce demleyen arkadaşlar da reçete verebilir. Ama bu yinede tam çözüm olur mu bilemem. Bolca deneyim ve zaman isteyen bir şey damağın gelişmesi.

Kahveler : cofdee department ( aricha, idido. Anasora ) ve dripcoffeeist kahveleri

Forumda aratabilirsiniz. Deneyimlerini paylaşan arkadaşlar var. İdido ve Anasorayı görmüştüm (Anasora adına açılmış bir başlık var şu an). Günün kahvesi başlığını da incelemenizi öneririm.

Hocam bende yeni başladım v60'a, tecrübeli üyelerin ve sizin affınıza sığınarak bir tavsiye vermek isterim çok bilgili olmasam da , aynı şekilde bende aromaları anlamada çok sorun yaşadığım için tabiri caizse bir "yöntem" geliştirdim, bu bahsedilen aromaları tecrübeli tadımcılar tek çeşit bir kahveyi sadece onu içip anlayabiliyor ama bizde bir referans noktası olmadığı için sanırım o yüzden tam olarak anlayamıyoruz. Bu olayı aşabilmek için ben aynı anda birbirine özellik olarak (aroma/gövde/asidite gibi) zıt sayılabilecek kahveleri yan yana içmeyi deniyorum ve olabildiğince höpürdeterek deniyorum, aldığınız kahvelerden örnek verirsem mesela İdido'nun meyvemsi aromalarına karşılık daha çikolatamsı sayılabilecek Cuzhacapha gibi bir kahveyle yan yana demliyorum (yani genel anlamda Amerika kahveleri yanına Afrika kahveleri diyebilirim). Sonra yan yana ikisini sırayla içip arada bazen suyla damağımı temizleyerek tat farklılıklarını yakalamaya çalışıyorum, işime oldukça yarıyor. Notaları paketlerde yazanlar gibi direk isimlendiremesem de en azından profil olarak anlamlandırabiliyorum, ne kadar doğru bişey bilemiyorum ama keyif alıyorum yaparken :D

Kahveler : cofdee department ( aricha, idido. Anasora ) ve dripcoffeeist kahveleri
Kahveler iyi kahveler, bence bir de rao veya hoffmann gibi teknikleri deneyin, onların extraction oranı daha yüksek, belki yeterli extraction alamıyorsunuzdur

Naçizane tavsiyelerim;
Demleme sürenizi özellikle 2:30 gibi sürelerde tamamlamaya çalışın.
Filtre çeşitliliği edinin.( Özellikle Cafec) Çünkü öğütümü sabit tutarak demleme süresinde oynayabiliyorsunuz.
Sonuç her ne olursa olsun demlemeye devam edin, her demleme de yeni bir deneyim kazanıyorsunuz.

Kaliteli çekirdek ve temel ekipmanlarınız olduğu için onları söylemiyorum bunun dışında filtre kağıdı çok önemli hario 100'lü kağıtlardan istediğim verimi kesinlikle alamıyorum hatta 40lı filtreler bile iyi değil artık. Tavsiyem cafec traditional bu konuda f/p olarak en iyisi kesinlikle. Ayrıca suda çok fark ediyor damacana suyundan yapıyorsanız dışarıdan hazır sular ile test edebilirsiniz ben uludağ premium 1lt plastik şişeleri alıyorum arada ama forumda buzdağı çok öneriliyor. Son olarak istediğiniz reçeteyi ararken her seferinde tek bir parametreyi değiştirin, yaptığınız değişikliğin sonucunu daha iyi fark edersiniz.

Tarif önemli. Orkun Üstel tarifini forumda araştırabilirsiniz. Blooming suyunun daha yüksek gramajda olması önemli. Bu tarifte 60-60-60-65 kullanılıyor genel olarak. Bazen kahvesine göre su miktarı değişebilir. Geçen 45-75-60-60 denedim bir kahveyi. Ne asidite vardı ne tatlılık. Yani blooming suyu ekstraksiyonu artırabiliyor. Fazla ekstraksiyon acılık yapabilir, gövdeyi artırıp aromaların da önüne geçebilir o yüzden abartmamak gerek.

Geri