• Temmuz Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Temmuz ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Vitus Coffee & Roastery olarak seçildi. Bu konudan Temmuz ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Kasuya metodu tarifi ve excel uygulaması

jackjoker

Üye
Konum
Turkey
Daha fazla  
Ekipmanlar
Delter Coffee Press, Aeropress, Comandante c40, V60, Konchero, Hario Tarti
Merhabalar

V60 ile uğraşanların yakından bildiği bir yöntemdir Kasuya yöntemi.
Japon bir arkadaşın kendi geliştirdiği ve kendi ismini verdiği metod aslına bakarsanız klasik V60 yöntemlerinin dışında bir sisteme sahip.
Yani kalın öğütüm ile v60 olur mu sorusunun cevabı? evet olur arkadaşlar.
Ama nasıl olur?
Kasuya döküm aralıkları ve süreleri ile hesaplamalar yaparak aslında kahve içinde ki aromaların, gövdenin, asitlik dengesinin sağlanabileceğini söylüyor.
Yani aslında nasıl bir kahve içmek istiyorsanız bunun cevabı sizin hangi metodu kullanmanız gerektiğinde yatıyor.
bunun için basit ve güzel bir formül yapmış.
bende sizler daha iyi anlayın ve uygulayın diye bir excel haline getirdim ve basitleştirdim.
Benzerleri yine nette bulunabilir ama bunun kadar sade değiller.

40:60 Method Tetsu Kasuya Excel Chart by JackJoker
Kasuya Method Excel by JackJoker

bağlantı linki için yetki talebi ederken hangi forumdan geldiğinizi yazarsanız sevinirim. herkese açmıyorum excel'i.

herhangi bir sorunuz olursa Kasuya metodu ile ilgili bu başlık altından yazabilirsiniz.

not: Kasuya dripper için ideal öğütme aralığı Comandante için 33 - 35 klik arasıdır.
Su sıcaklığı 93 Derece

1579617752376.png
 
Son düzenleme:
Hazırlamış olduğunuz bu uygulamayı geçen gün kullandım sonuç hem pratik (hesap yapmak zorunda kalmıyorum 😊) hemde muazzam. Emeğinize sağlık.
 
Bu yöntemin özellikle çok verimli olduğunu düşündüğünüz bir özel durum var mı? Örneğin "doğal işlenmiş kahvelerde çok verimli oluyor", "açık kavrumlarda kullanıyorum" gibi durumlar?
 
Bunu biraz geç gördüm, elinize sağlık mükemmel bir tablo olmuş.
 
Bu yöntemin özellikle çok verimli olduğunu düşündüğünüz bir özel durum var mı? Örneğin "doğal işlenmiş kahvelerde çok verimli oluyor", "açık kavrumlarda kullanıyorum" gibi durumlar?
Açıkcasi benim tecrübem bir genelleme yapamamak tarafında. Doğal olup iyi sonuç aldığım da oldu, yıkanmış olup çok kötü sonuç aldığımda.
Bu yöntemin bence artısı, gerçekten asidite ve tatlılık vurgusunu büyük ölçüde manipüle edebiliyor olmanız. Ama öğütüm çok kalın olduğu için çoğu durumda daha ince çekim yaptığım başka metodlar kadar bazı lezzetleri çok yoğun alamıyorum.
Bu metoddan en büyük kazancım, Blooming aşamasında kullanılan su miktarının kahvenin genel karakterini nasıl değiştirdiği oldu.
Herhangi başka bir metod da demleseniz Blooming de kullanılan su x2 orana ne kadar yaklaşırsa o kadar tatlıya vurgu, x3 un üzerine cikilmaya başlandığında o kadar asiditeye vurgu oluyor.
 
Son düzenleme:
Merhabalar

V60 ile uğraşanların yakından bildiği bir yöntemdir Kasuya yöntemi.
Japon bir arkadaşın kendi geliştirdiği ve kendi ismini verdiği metod aslına bakarsanız klasik V60 yöntemlerinin dışında bir sisteme sahip.
Yani kalın öğütüm ile v60 olur mu sorusunun cevabı? evet olur arkadaşlar.
Ama nasıl olur?
Kasuya döküm aralıkları ve süreleri ile hesaplamalar yaparak aslında kahve içinde ki aromaların, gövdenin, asitlik dengesinin sağlanabileceğini söylüyor.
Yani aslında nasıl bir kahve içmek istiyorsanız bunun cevabı sizin hangi metodu kullanmanız gerektiğinde yatıyor.
bunun için basit ve güzel bir formül yapmış.
bende sizler daha iyi anlayın ve uygulayın diye bir excel haline getirdim ve basitleştirdim.
Benzerleri yine nette bulunabilir ama bunun kadar sade değiller.

40:60 Method Tetsu Kasuya Excel Chart by JackJoker
Kasuya Method Excel by JackJoker

bağlantı linki için yetki talebi ederken hangi forumdan geldiğinizi yazarsanız sevinirim. herkese açmıyorum excel'i.

herhangi bir sorunuz olursa Kasuya metodu ile ilgili bu başlık altından yazabilirsiniz.

not: Kasuya dripper için ideal öğütme aralığı Comandante için 33 - 35 klik arasıdır.
Su sıcaklığı 93 Derece

Ekli dosyayı görüntüle 26
merhaba, ben Güneç.

kahvekulübü.net forumu'ndayım.

yetki verirsen hazırladığın tablodan faydalanmak isterim.
 
Ben de yeni gördüm hazırlamış olduğunuz tabloyu. Emeğinize sağlık. Hep 22/350 reçete yapan ben 70'lik basamakla gittiğimi farkettim, dengeli bir yapıdaymışım. 🙂
 
Emeğinize sağlık fazlasıyla istifade edeceğim bir belge olmuş. Çok teşekkürler paylaştığınız için.
 
500 ml için su oranını değiştirdim sweetness için 90 - 110 diyor oranlar birbirine fazla yaklaştı sanki
 
Belirttiğiniz aralıklar Q2'de (muhtemelen 35-40 click aralığı) kaça takabül ediyor bilmiyorum fakat aşağıdaki fotoğraftaki Comandante'de 30 click diye paylaşılmış. Eser dediğiniz kalınlıkta ise referans olarak bu kalınlığı baz alabilirim +2-2 vs değiştirerim tadıma göre.

stpIq39.jpeg
 
Merhabalar, Kasuya metodunu denemeye yeni başladım da excel tablosundaki süreler değişik geldi her periyot 45 saniye değil miydi ? 4. ve 5. döküşün süresi farklı görünüyor tabloda. Kafam karıştı.
 
Geri
Üst