• Eylül
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı gelmesi ile birlikte Kahve Kulübü kahve alım anketini sonuçlandırdık. Sizlerin oyları ile belirlenecn firmadan Ekim ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Ekim ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

V60 kanallanma

Turgut17

Yeni Üye
İsim
Turgut
Daha fazla  
İsim
Turgut
Merhaba arkadaşlar Goosneck kettle kullanmama rağmen bloomimgten sonra her zaman kanallanma oluyor. Bunu 2. Döküşte rao yaparak dengeliyorum. Bu normal mi?
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Kanallanma değil o gazların çıkmasıyla oluşan çukurlar.İlk döküşten sonra yok olurlar
 

pharmD

Üye
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
her döküş sonrası bir defa spin hareketi yapılmalı mı?
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Merhaba arkadaşlar Goosneck kettle kullanmama rağmen bloomimgten sonra her zaman kanallanma oluyor. Bunu 2. Döküşte rao yaparak dengeliyorum. Bu normal mi?
Kahveniz çok taze ise ön demlemede karbondioksit çıkışından dolayı da kanallama olabilir. Yaptığınız kötü birşey değil kesinlikle. Tazelik kaynaklıysa eğer bahsettiğiniz durum, demlemeden yarım saat kadar önce de öğütüp kahveyi dinlendirebilirsiniz kahveyi, sonrasında demleyebilirsiniz, ya da gaz salınım süresi için genel olarak biraz daha bekleyebilirsiniz. Başka bir yol da ön demleme esnasında kaşıkla karıştırarak da bu durumun önüne geçebilir, çözünmeyi arttırabilirsiniz.
 

Leylifer

İyi Bilinen Üye
Konum
Balıkesir
İsim
Furkan
Daha fazla  
İsim
Furkan
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Balıkesir
Kahveniz çok taze ise ön demlemede karbondioksit çıkışından dolayı da kanallama olabilir. Yaptığınız kötü birşey değil kesinlikle. Tazelik kaynaklıysa eğer bahsettiğiniz durum, demlemeden yarım saat kadar önce de öğütüp kahveyi dinlendirebilirsiniz kahveyi, sonrasında demleyebilirsiniz, ya da gaz salınım süresi için genel olarak biraz daha bekleyebilirsiniz. Başka bir yol da ön demleme esnasında kaşıkla karıştırarak da bu durumun önüne geçebilir, çözünmeyi arttırabilirsiniz.

Orkun Bey,

Kavrum sonrası 5-10 gün beklemiş bir kahvenin blooming süreci sırasında karıştırma ya da çalkalama işlemlerine gerek yok mudur?

Rao, Hoffmann vs. birçok demleme tarifinde blooming için kahveyi döktükten hemen sonra kahvenin tamamının ıslatılması amaçlı öneriliyor ama bu taze kahveler için mi geçerli daha çok, ne dersiniz?
 

orkunustel

İyi Bilinen Üye
Konum
İstanbul
İsim
Orkun Üstel
Daha fazla  
İsim
Orkun Üstel
Espresso Makinesi
La Marzocco Mini, Linea Classic, Linea PB, Strada EP, Modbar, Mavam, Steam
Değirmen
Mazzer Robur, Kony, Victoria Arduino Mythos 1, Anfim Scody 2, Mahlkönig EK43, K30, Peak, Comandante
Ekipmanlar
V60, Kalita, Clever, Acaia Tartı, Comandante Değirmen, Bonavita Kettle
Orkun Bey,

Kavrum sonrası 5-10 gün beklemiş bir kahvenin blooming süreci sırasında karıştırma ya da çalkalama işlemlerine gerek yok mudur?

Rao, Hoffmann vs. birçok demleme tarifinde blooming için kahveyi döktükten hemen sonra kahvenin tamamının ıslatılması amaçlı öneriliyor ama bu taze kahveler için mi geçerli daha çok, ne dersiniz?
Gerek var mıdır ya da yok mudur sorusunu elde ettiğiniz kahvenin lezzet durumuna göre değerlendirmeniz en iyisi. 👍 Ben tercihen kahve yatağını ajite etmeyi daha kuvvetli dökerek ya da su sıcaklığıyla oynayarak tercih ediyorum. Elde etmek istediğiniz ve elde ettiğiniz tatlara göre parametreleri kahvenin ihtiyacına göre istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Tek bir doğru yok. Kahveyi güzel yapan şey de bu. 🤘🤘
 

teyyaredenkahve

İyi Bilinen Üye
Editör
Konum
Anadolu Yakası
İsim
Levent
Merhaba arkadaşlar Goosneck kettle kullanmama rağmen bloomimgten sonra her zaman kanallanma oluyor. Bunu 2. Döküşte rao yaparak dengeliyorum. Bu normal mi?

Ben ön demleme için suyu döktükten sonra, cam bir tüp ya da çubuk yardımıyla kahve yatağını 1-2 kez karıştırıyorum. Bu da bütün kahvenin ıslanmasını sağlıyor. Kanallanma riskini azaltıyor. Rao spin de aynı amaç için kullanılabilir.

Ön demleme ardından 15-20 saniye daha baloncuk çıkışı olabilir ama bu süreden sonra devam ediyorsa, kanallanmadan şüphe etmek lazım.

@orkunustel dediği gibi taze kahvelerde önceden öğütmek CO2 çıkışını hızlandırır. Ben taze kahvelerde ön demleme süresini 40 sn olarak yapıyorum. Kahve çok taze değilse 30 saniye yapıyorum. Bir de ön demleme için uzun süredir 1:3 kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Immersion dripper varsa, o da çok yardımcı olan bir ekipman.
 
Üst