• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 ile Hangi Yöntemi Tercih Ediyorsunuz?

darkspace

Barista
İsim
Berkay
Daha fazla  
İsim
Berkay
Bir süredir kahveyi hemen bitirmekten çekindiğim için 13gr/200ml April Coffee tarifini yapıyorum, ve süre olarak 2.15-2.20 arasını hedefliyorum. Fakat kahve demlemenin en güzel olaylarından birisi de farklı kahvelerin yanı sıra farklı demleme yöntemleri de denemek. Bugün 1:1:1 yöntemini denedim ve CleanCup Santa Rosa ile ilginç bir sonuç çıktı, tatlılık daha azdı fakat asidite daha belirgindi. Bunu da görünce sırayla yöntemleri denemek istiyorum, ve forumda en çok kullanılan yöntemler üzerinden bir sıralamayla giderek denemek istiyorum.

Siz en çok hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Farklı veya aynı kahvelerde farklı özellikleri çıkarabilmek için yöntem değiştiriyor musunuz yoksa standart bir yöntem üzerinden mi gidiyorsunuz? Sizlerin de bilgisini ve tecrübesini öğrenmek isterim :)

brew timer diye bir uygulama var orda da değişik tarifler gösteriyor ben sürekli değişik yöntemler deniyorum çok beğenmediğim sürece değiştiriyorum yöntemi sürekli farklı fincanlar almak hoşuma gidiyor

Bir süredir kahveyi hemen bitirmekten çekindiğim için 13gr/200ml April Coffee tarifini yapıyorum, ve süre olarak 2.15-2.20 arasını hedefliyorum. Fakat kahve demlemenin en güzel olaylarından birisi de farklı kahvelerin yanı sıra farklı demleme yöntemleri de denemek. Bugün 1:1:1 yöntemini denedim ve CleanCup Santa Rosa ile ilginç bir sonuç çıktı, tatlılık daha azdı fakat asidite daha belirgindi. Bunu da görünce sırayla yöntemleri denemek istiyorum, ve forumda en çok kullanılan yöntemler üzerinden bir sıralamayla giderek denemek istiyorum.

Siz en çok hangi yöntemi kullanıyorsunuz? Farklı veya aynı kahvelerde farklı özellikleri çıkarabilmek için yöntem değiştiriyor musunuz yoksa standart bir yöntem üzerinden mi gidiyorsunuz? Sizlerin de bilgisini ve tecrübesini öğrenmek isterim :)
Sayenizde April ve 1:1:1 öğrendim... (y) İkisini de deneyeceğim ve 1:1:1 çok iddalı geldi doğrusu

https://coffeacirculor.com/pages/guide sitede şöyle birşey gördüm: :oops: {We believe "blooming" belongs to year pre-2010 analogies in coffee brewing and do not apply in our vision and coffee brewing pipeline.}

Orkun Üstel'in youtube'da V60 SSS. videolarından esinlenerek oluşturduğum referans reçetem var yeni aldığım çekirdekleri ilk bu reçeteyle demleyip sonra parametrelerle oynuyorum, birkaç demlemede istediğim lezzete ulaşıyorum, oldu dediğim zaman sabitliyorum genelde klik ayarıyla ve su sıcaklığıyla oynuyorum. Her demlememde mutlaka tadım notu alırım aldığım notun sonuna da birsonraki demlemede kullanmam gerektiğine inandığım değerleri yazarım çünkü bazen iki demleme arası 2-3 günü buluyor dışarda çok kahve içmiş oluyorum yada araya mokapot sıkıştırıyorum

250ml 94 derece (Buzdağı veya Hayat)
ratio= 1:16,6
15gr kahve
Molent G50 38 klik
0':00'' = 40 ml (30'' blooming)
0':30'' = 110 ml
01':00'' = 180 ml
01':30'' = 250 ml
02':15'' = Bitiş Hedefi

Son düzenleme:
v60 02 plastik ile bu videodaki tarifleri kullanıyorum. Gerçekten çok tuhaf tarifler. Hem şapırdata şapırdata döküyor, hem de çift bloom ya da direk 2 dk bloom gibi uygulamalar var. Kahve fabrikasının nordikleri ile denediğimde çok çok beğendiğim sonuçlar elde ettim. Denemenizi tavsiye ederim.

v60 02 plastik ile bu videodaki tarifleri kullanıyorum. Gerçekten çok tuhaf tarifler. Hem şapırdata şapırdata döküyor, hem de çift bloom ya da direk 2 dk bloom gibi uygulamalar var. Kahve fabrikasının nordikleri ile denediğimde çok çok beğendiğim sonuçlar elde ettim. Denemenizi tavsiye ederim.

Şaka değil di mi bu? Akşam eve geçince Colombia el Encanto ile deneyeceğim çünkü. Bayağı şapır şupur dökeceğiz yani suyu. Şaka değil di mi?

Son düzenleme:
Şaka değil di mi bu? Akşam eve geçince Colombia el Encanto ile deneyeceğim çünkü. Bayağı şapır şupur dökeceğiz yani suyu. Şaka değil di mi?
Şaka değildir diye umut ediyorum. Videonun altında çeşitli kaynaklar verilmiş döküş tekniği ve bloom süresiyle ilgili. Ben de tam olarak bu kahve ile denedim ve çok beğendim, umarım israf etmenize sebep olmam :) Denediğim tarif 30 + 30 + 70 +70 olan.

Kendi yaptığım bir hatadan yola çıkarak faydalı olabilecek bir dipnot düşeyim: çok yüksek ısı kullanılmasının sebebi önden bir ısıtma işleminin yapılmamasına ve döküşler arasındaki ısı kaybına dayanıyor sanırım. Filtre iyi yapışsın diye soğuk su dolduruyor içine. Denerseniz lütfen paylaşın sonucunuzu 🙏

Sayenizde April ve 1:1:1 öğrendim... (y) İkisini de deneyeceğim ve 1:1:1 çok iddalı geldi doğrusu

https://coffeacirculor.com/pages/guide sitede şöyle birşey gördüm: :oops: {We believe "blooming" belongs to year pre-2010 analogies in coffee brewing and do not apply in our vision and coffee brewing pipeline.}

Orkun Üstel'in youtube'da V60 SSS. videolarından esinlenerek oluşturduğum referans reçetem var yeni aldığım çekirdekleri ilk bu reçeteyle demleyip sonra parametrelerle oynuyorum, birkaç demlemede istediğim lezzete ulaşıyorum, oldu dediğim zaman sabitliyorum genelde klik ayarıyla ve su sıcaklığıyla oynuyorum. Her demlememde mutlaka tadım notu alırım aldığım notun sonuna da birsonraki demlemede kullanmam gerektiğine inandığım değerleri yazarım çünkü bazen iki demleme arası 2-3 günü buluyor dışarda çok kahve içmiş oluyorum yada araya mokapot sıkıştırıyorum

250ml 94 derece (Buzdağı veya Hayat)
ratio= 1:16,6
15gr kahve
Molent G50 38 klik
0':00'' = 40 ml (30'' blooming)
0':30'' = 110 ml
01':00'' = 180 ml
01':30'' = 250 ml
02':15'' = Bitiş Hedefi
Hangi konudaydı hatırlamıyorum. Denizhan Bey ile ön demleme üstüne güzel bir muhabbetimiz olmuştu. Galiba SSS ön demleme konusunda ya da SSS Reçete nasıl yapılır konusunda yazışmış olabiliriz forumda. Circulor'dan çıkmıştı muhabbetimiz hatta. Güzel bir konuşmaydı, ufak bir kaynak paylaşımı da yapmıştım bakmanızı tavsiye ederim. ✌️

2. tarifi süre olarak birebir uygulayabildim, normalden bayağı ince öğüterek. V60da filtreyi parmaklarımla kenarlara iyice yapıştırmaya çalıştım, tabii ki daha çok bypass olmuştur Kono'ya göre.
Bomba de Fruta'yı içiyorum, asiditesi çok belirgin hoşuma giden bir bardak çıktı. Çok ince öğütmemden ötürü diye düşündüğüm hafif kuruluk hissi dışında başarılı buldum. Bundan önce bu kahveyi bir kere V60 bir kere de Clever ile denemiştim, beğenememiştim. Çiğ biber yiyorum gibi bir hissi vardı, ve asiditesi sönüktü. Çözememişim demek ki.

Şaka değildir diye umut ediyorum. Videonun altında çeşitli kaynaklar verilmiş döküş tekniği ve bloom süresiyle ilgili. Ben de tam olarak bu kahve ile denedim ve çok beğendim, umarım israf etmenize sebep olmam :) Denediğim tarif 30 + 30 + 70 +70 olan.

Kendi yaptığım bir hatadan yola çıkarak faydalı olabilecek bir dipnot düşeyim: çok yüksek ısı kullanılmasının sebebi önden bir ısıtma işleminin yapılmamasına ve döküşler arasındaki ısı kaybına dayanıyor sanırım. Filtre iyi yapışsın diye soğuk su dolduruyor içine. Denerseniz lütfen paylaşın sonucunuzu 🙏
Teşekkürler. Denedim, doğru yolun şapırdatmak olduğuna karar verdim. Bu yolda devam edeyim. Kristal-Göz'de demleme 3.45'te bitiyor. Ama daha fazla çözünebilir 🤩 Mugen bu işi görür sanırım? Mugen alayım da, şapırdatma yeteneğimi geliştireyim, diye düşünüyorum şu an.

Edit-: Ya da Abaca yerine Cafec Traditional mı kullansam, sorunlu denen seriyi? 3.45'in üstüne çıkıp 5 dakikaya yaklaşırsam çok daha güzel olabilir çünkü bu şapırdatma tekniğinde.

Son düzenleme:

Bu squid game usulü demleme değil mi :)

Benim içim el vermez. Kendimi zorlarım ama yapamam. Gece uyuyamam yoksa. 🚬

Ben kabaca
%80 Switch (switch'in tabanında cam V60 dripperı ile. @PepukKahve 'dan duymuştum bunu)
%15 Kasuya
%5 de normal V60
kullanıyorum diyebilirim

çoğu zaman yöntem değiştirmeden Switch kullanıyor olsam da özellikle aroma beklentim yüksek kahvelerde Kasuyaya geçiyorum

Çok çok ender olsa da üşengeçliğe yenik düştüğüm fakat canımın iyi kahve istediği vakitlerde drip demleme için kullandığım kahveyi Mocamaster ile demlediğim de oluyor

Hangi konudaydı hatırlamıyorum. Denizhan Bey ile ön demleme üstüne güzel bir muhabbetimiz olmuştu. Galiba SSS ön demleme konusunda ya da SSS Reçete nasıl yapılır konusunda yazışmış olabiliriz forumda. Circulor'dan çıkmıştı muhabbetimiz hatta. Güzel bir konuşmaydı, ufak bir kaynak paylaşımı da yapmıştım bakmanızı tavsiye ederim. ✌️
@orkunustel Hocam videolarınızdan inanılmaz istifade ediyorum hakikaten rehber niteliğinde… Kıymetli vaktinizi ayırdığınız İçin teşekkür ederim… Bahsettiğiniz konuyu forum üzerinden araştırdım fakat konu birhayli kalabalık olduğundan telefondan bulamadım geniş bir zamanda bilgisayar üzerinden de bakacağım, sizin de vaktiniz olursa paylaştığınız kaynağı özelden yada bu başlık üzerinden paylaşabilirseniz sevinirim…

Ben V60 için genelde Kasuya metodunu kullanıyorum. Sonuç bana göre yumuşak, tatlı ve dengeli oluyor. 2 kişilik demlemelerde,
  • 25 gr kahve - Timemore C2 30 klik
  • 500 gr 95 C su
  • 5 eşit parçada döküş; 0:00 - 0:45 - 1:30 - 2:10 - 2:50, bitiş 3:30
  • Kahve çok asidikse ilk 2 döküşü %40-60 arası değiştiriyorum

@orkunustel Hocam videolarınızdan inanılmaz istifade ediyorum hakikaten rehber niteliğinde… Kıymetli vaktinizi ayırdığınız İçin teşekkür ederim… Bahsettiğiniz konuyu forum üzerinden araştırdım fakat konu birhayli kalabalık olduğundan telefondan bulamadım geniş bir zamanda bilgisayar üzerinden de bakacağım, sizin de vaktiniz olursa paylaştığınız kaynağı özelden yada bu başlık üzerinden paylaşabilirseniz sevinirim…
Selamlar. ✌️

Ben teşekkür ederim desteğiniz için. Konuşmayı buldum ben, nasıl linkleyeceğime bakamadığım için (yarışma hazırlıkları) direkt söylüyorum konuyu. 🙂 Sıkça sorulan sorular bölüm 1 konusunda ikinci sayfada yazışmamız. Bir bakın derim. ✌️

Selamlar. ✌️

Ben teşekkür ederim desteğiniz için. Konuşmayı buldum ben, nasıl linkleyeceğime bakamadığım için (yarışma hazırlıkları) direkt söylüyorum konuyu. 🙂 Sıkça sorulan sorular bölüm 1 konusunda ikinci sayfada yazışmamız. Bir bakın derim. ✌️
Tamamdır @orkunustel hocam bakıyorum şimdi…

Bu arada şu yazışma da hoşuma gitti baya faydalı oldu: https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...-stilleri-demlemeyi-nasil-etkiler.1416/page-2

EDİT: aynı anda bulmuşuz sanırım 👍🤗

Son düzenleme:
Tamamdır @orkunustel hocam bakıyorum şimdi…

Bu arada şu yazışma da hoşuma gitti baya faydalı oldu: https://www.kahvekulubu.net/sosyal/...-stilleri-demlemeyi-nasil-etkiler.1416/page-2

EDİT: aynı anda bulmuşuz sanırım 👍🤗
Evet tam kastettiğim buydu. :)

Kitap da eski bir kitap olsa da demleme hakkında bildiğim şeylerin çok büyük bir çoğunluğunu bu kitaptan öğrenmişimdir. Sitelerde satılıyorsa hala tavsiye ederim. SCAA The Coffee Brewing Handbook. Belki SCA araştırmalarla destekleyip güncellemiş de olabilir kitabı.

Ben V60 için genelde Kasuya metodunu kullanıyorum. Sonuç bana göre yumuşak, tatlı ve dengeli oluyor. 2 kişilik demlemelerde,
  • 25 gr kahve - Timemore C2 30 klik
  • 500 gr 95 C su
  • 5 eşit parçada döküş; 0:00 - 0:45 - 1:30 - 2:10 - 2:50, bitiş 3:30
  • Kahve çok asidikse ilk 2 döküşü %40-60 arası değiştiriyorum
Hocam 30click biraz fazla dehil mi? French press öğütüm kalınlığından da kalın oluyor, çözünmesi az olur diye tahmin ediyorum🤔

Geri