teyyaredenkahve
Üye
- Konum
- İstanbul
- İsim
- Levent
Demlemelerimde genelde Hario V60-02 ile kullanıyorum ve filtre olarak da 01 tip, Japonya üretimi,kulakçıksız kağıt filtreleri tercih ediyorum. Yaygın olmayan 2 alternatif ise şu şekilde:
Kağıt Filtre - Kumaş Filtre Farklar:
Kumaş filtre, kağıt filtreye göre biraz daha geçirgen olduğundan, kahve fincanına demleme sırasında yağları daha çok geçiriyor.
Ayrıca, kahve fincanının dibinde çok çok az miktarda kahve parçacığı görebilirsiniz fakat kumaş filtrenin bu konuda iyi iş yaptığını söylemem gerek. Kesinlikle bir French Press ya da Metal filtredeki kadar rahatsız edici parçacık geçmiyor.
Not: Birkaç demlemeden sonra kumaş filtre tam anlamıyla kullanıma hazır oluyor.
Kağıt filtrede ise gözenekler çok sıkı olduğundan yağların çoğunu filtreliyor ve fincana kahve parçacığı geçisini tamamen engelliyor. Bu da size daha canlı, temiz bir fincan sunuyor.
Tadım Farkı:
Kumaş filtre ile kahvenin gövdesinde ve ağızda bıraktığı tattaki kalıcılıkta (mouthfeel) farkedilir bir artış oldu. Bunun dışında, asidite de bir miktar artış olduğunu belirtmem gerek.
Kağıt filtredeki aromatik tatlar kumaş filtre ile de alınabiliyor ama biraz daha baskılanıyor diyebilirim.
Temizlik ve Bakım:
Kağıt filtre kullan at olduğundan, temizliği söz konusu değil. Gayet pratik. Bu da neden çok fazla tercih edildiğini açıklıyor
Kumaş filtre ise çevreci ve tekrar kullanılabilir, fakat temizliği bir alışkanlık gerektiriyor. Kullanımdan sonra güzelce temizleyip, durulamanız ve hafif nemli bir şekilde saklamanız lazım. Aksi takdirde, bir önceki demlemeden kumaşa yapışan yağlar ve partiküller bir sonraki demlemelerinizi etkileyecektir.
Özet:
Not: Kullandığınız kumaşa göre kesinlikle farklı bir fincan çıkacaktır, fakat benim denediğim filtre ile aynı demleme parametrelerini kullandığımda benzer demleme süreleri elde ettim.
Yeni ve kullanılmış kumaş filtre:
- Metal filtreler
- Kumaş filtreler
Kağıt Filtre - Kumaş Filtre Farklar:
Kumaş filtre, kağıt filtreye göre biraz daha geçirgen olduğundan, kahve fincanına demleme sırasında yağları daha çok geçiriyor.
Ayrıca, kahve fincanının dibinde çok çok az miktarda kahve parçacığı görebilirsiniz fakat kumaş filtrenin bu konuda iyi iş yaptığını söylemem gerek. Kesinlikle bir French Press ya da Metal filtredeki kadar rahatsız edici parçacık geçmiyor.
Not: Birkaç demlemeden sonra kumaş filtre tam anlamıyla kullanıma hazır oluyor.
Kağıt filtrede ise gözenekler çok sıkı olduğundan yağların çoğunu filtreliyor ve fincana kahve parçacığı geçisini tamamen engelliyor. Bu da size daha canlı, temiz bir fincan sunuyor.
Tadım Farkı:
Kumaş filtre ile kahvenin gövdesinde ve ağızda bıraktığı tattaki kalıcılıkta (mouthfeel) farkedilir bir artış oldu. Bunun dışında, asidite de bir miktar artış olduğunu belirtmem gerek.
Kağıt filtredeki aromatik tatlar kumaş filtre ile de alınabiliyor ama biraz daha baskılanıyor diyebilirim.
Temizlik ve Bakım:
Kağıt filtre kullan at olduğundan, temizliği söz konusu değil. Gayet pratik. Bu da neden çok fazla tercih edildiğini açıklıyor
Kumaş filtre ise çevreci ve tekrar kullanılabilir, fakat temizliği bir alışkanlık gerektiriyor. Kullanımdan sonra güzelce temizleyip, durulamanız ve hafif nemli bir şekilde saklamanız lazım. Aksi takdirde, bir önceki demlemeden kumaşa yapışan yağlar ve partiküller bir sonraki demlemelerinizi etkileyecektir.
Özet:
Kumaş Filtre | Kağıt Filtre |
Temizliği alışkanlık ve ilave süre istiyor. | Pratik, kullan at |
Çevreci, tekrar kullanılabilir | Tedariği çok kolay |
Tedariği zor | Çevreci değil |
Temiz, aromatik, daha gövdeli ve ağızda kalıcı | Çok temiz, aromatik ve canlı |
Not: Kullandığınız kumaşa göre kesinlikle farklı bir fincan çıkacaktır, fakat benim denediğim filtre ile aynı demleme parametrelerini kullandığımda benzer demleme süreleri elde ettim.
Yeni ve kullanılmış kumaş filtre: