• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 için Kumaş Filtre mi? Kağıt Filtre mi? - Kendin Yap Kumaş Filtre Tecrübeleriyle

Kumaş filtre ile demleme yaptınız mı?

• Evet

Oy: 5 12.8%
  • Hayır

Oy: 34 87.2%

• Kullanılan toplam oy
    39
İsim
Levent
Demlemelerimde genelde Hario V60-02 ile kullanıyorum ve filtre olarak da 01 tip, Japonya üretimi,kulakçıksız kağıt filtreleri tercih ediyorum. Yaygın olmayan 2 alternatif ise şu şekilde:
  1. Metal filtreler
  2. Kumaş filtreler
Kendi filtreni kendin yap (DIY) diyerekten ve biraz da meraktan, evde kumaş filtre diktirdim ve denemeye karar verdim :)

Kağıt Filtre - Kumaş Filtre Farklar:

Kumaş filtre, kağıt filtreye göre biraz daha geçirgen olduğundan, kahve fincanına demleme sırasında yağları daha çok geçiriyor.

Ayrıca, kahve fincanının dibinde çok çok az miktarda kahve parçacığı görebilirsiniz fakat kumaş filtrenin bu konuda iyi iş yaptığını söylemem gerek. Kesinlikle bir French Press ya da Metal filtredeki kadar rahatsız edici parçacık geçmiyor.

Not: Birkaç demlemeden sonra kumaş filtre tam anlamıyla kullanıma hazır oluyor.

Kağıt filtrede ise gözenekler çok sıkı olduğundan yağların çoğunu filtreliyor ve fincana kahve parçacığı geçisini tamamen engelliyor. Bu da size daha canlı, temiz bir fincan sunuyor.

IMG_7120.jpeg

Tadım Farkı:
Kumaş filtre ile kahvenin gövdesinde ve ağızda bıraktığı tattaki kalıcılıkta (mouthfeel) farkedilir bir artış oldu. Bunun dışında, asidite de bir miktar artış olduğunu belirtmem gerek.

Kağıt filtredeki aromatik tatlar kumaş filtre ile de alınabiliyor ama biraz daha baskılanıyor diyebilirim.

Temizlik ve Bakım:
Kağıt filtre kullan at olduğundan, temizliği söz konusu değil. Gayet pratik. Bu da neden çok fazla tercih edildiğini açıklıyor :)

Kumaş filtre ise çevreci ve tekrar kullanılabilir, fakat temizliği bir alışkanlık gerektiriyor. Kullanımdan sonra güzelce temizleyip, durulamanız ve hafif nemli bir şekilde saklamanız lazım. Aksi takdirde, bir önceki demlemeden kumaşa yapışan yağlar ve partiküller bir sonraki demlemelerinizi etkileyecektir.

Özet:
Kumaş Filtre
Kağıt Filtre
Temizliği alışkanlık ve ilave süre istiyor. Pratik, kullan at
Çevreci, tekrar kullanılabilirTedariği çok kolay
Tedariği zorÇevreci değil
Temiz, aromatik, daha gövdeli ve ağızda kalıcıÇok temiz, aromatik ve canlı

Not: Kullandığınız kumaşa göre kesinlikle farklı bir fincan çıkacaktır, fakat benim denediğim filtre ile aynı demleme parametrelerini kullandığımda benzer demleme süreleri elde ettim.

Yeni ve kullanılmış kumaş filtre:
IMG_7702_small.jpg

Amerika’da demleme 2.’sinin uyguladığı yöntemi denemek üzere düşünüyorum bir metal filtre.

Onyx ekibinden olan Lance Hedrick, önce kağıt, sonra metal filtre koydu; demlemenin ortasında ‘fine’ denilen küçük partikülleri kağıt filtreye hapsettikten sonra, kağıdı çekip metal ile demlemeye devam etti.

Amerika’da demleme 2.’sinin uyguladığı yöntemi denemek üzere düşünüyorum bir metal filtre.

Onyx ekibinden olan Lance Hedrick, önce kağıt, sonra metal filtre koydu; demlemenin ortasında ‘fine’ denilen küçük partikülleri kağıt filtreye hapsettikten sonra, kağıdı çekip metal ile demlemeye devam etti.

Hmmm... düşününce kumaş filtre kağıt ve metal filtre arasında bir tat profili sunuyor. Demleme ortasında kağıt filtreyi kaldırdıktan sonra, küçük partiküller çok çok az olacaktır, ve demlemenin bu aşamasından sonra kağıt filtre ile tutulan yağlar daha çok geçecektir. Tat profili olara kumaşa yakın bir tat beklerim ama denemek lazım. Yeni yöntemler bazen çok şaşırtıyor :) teşekkürler!

kumaş filtrenin temizliği çok sıkıntı olur diye düşünüyorum. sonuçta kullan at mantığı yok. her seferinde temizlik zorunlu. üstelik kahveyi demledikten hemen sonra yapılması lazım kumaş olduğundan. aksi durumda daha uzun süreli bir temizlik çilesi olabilir.

James Hoffmann kumaş filtre hakkında bir video yayınladı. Referans olması açısından buraya ekliyorum.

James Hoffmann kumaş filtre hakkında bir video yayınladı. Referans olması açısından buraya ekliyorum.

Guzel bir video olmus. Paylasim icin tesekkurler. Kesinlikle katiliyorum. Her kahve icin istenilen sonucu vermeyebilir ama guzel demlendiginde govdesi James in de dedigi gibi "silky" "velvety" yani ipeksi ve kadifemsi oluyor. Dusuk govdeli kahvelerde deneyebilirsiniz.

Geri