• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Döküş İpuçları - Düz Kahve Yatağının (Flat bed) Çözünmeye Etkisi

Konum
İstanbul
İsim
Levent
Merhabalar,

Düz kahve yatağı ile dengeli bir çözünme arasında genelde bağlantı olduğu düşünülür.Bunun sebeplerinden birisi de filtrenin yan tarafında yapışan kahve taneciklerinin, kahve yatağına itilerek, çözünmeye katkıda bulunması diyebiliriz. B

Bugün paylaştığım yazıda, kısaca bu konuya değindim. Günün sonunda döküş yönteminiz ve kontrolünüz, V60 demlemelerindeki görünmez kahraman diyebiliriz :)

Özellikle V60 tarzı demlemeye yeni başlayanların, kesinlikle dikkat etmesi gereken bir konu diye düşünüyorum.

Parçalı döküş: 1. Video
Parçalı döküş ile kahve yatağını belli bir yükseklikte tutarak, daha dengeli demleme yapabilirsiniz. Parçalı döküş, çalkalanma (agitation) eğilimini arttıracağından,kahvenizi normalden 1-2 klik daha kalın öğütmenizi tavsiye ederim. Bu tarz bir döküş, kanallanma riskini de azaltacaktır.

Girdap Oluşturmak: 2. Video
Döküş yetenekleriniz ile doğal bir girdap oluşturabilirsiniz. Bu da kahve taneciklerinin demleme boyunca su ile temasını sağlayacaktır. Barista yeteneklerinize güveniyorsanız buyrun :)

Yapamam derseniz kolay yolu, kaşık ile hafif bir tur üstten döndürmek. Her ne kadar tehlikeli de olsa, Rao Spine alternatif diyebilirim.

Rao Spin: 3.Video
Son dönemlerde, demlemelerin olmazsa olmazı Rao Spin... Demleme ekipmanının hafifçe sallayarak, kenarda biriken kahve taneciklerini su ile kahve yatağına itiyor ve hafif bir girdap oluşturuyoruz. Bu hareketi, ön demleme (blooming) sonrası ve su döküşünü bitirdikten sonra kullanabilirsiniz.

Bu konu hakkında farklı görüşler de mevcut. @Kahveciningalaksirehberi de düz kahve yatağının bir kandırmaca mı değil mi olduğunu üzerine bir konu açmıştı.

Sizler de farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yorumlarınızı ve demleme tecrübelerinizi merak ediyorum. Umarım keyifli deneyimlerin paylaşıldığı bir gönderi olur :)

Videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 
Son düzenleme:
Demlemede ne karıştırma ile ne de rao spin ile güzel sonuçlar alamıyorum pek sevmiyorum.Girdap oluşturunca son döküşten sonra yine kenarlarda kalıyor ancak kenarda kahve kalması fincanda sorun çıkarmıyor benim adıma.Yapılan hamleler hep acılaşmaya sebep oluyor gibi geliyor olabildiğince dokunmadan duvarda kahve kalsa da ellemeden demliyorum ve sanki daha güzel sonuçlar alıyorum.Elinize sağlık.
 
Demlemede ne karıştırma ile ne de rao spin ile güzel sonuçlar alamıyorum pek sevmiyorum.Girdap oluşturunca son döküşten sonra yine kenarlarda kalıyor ancak kenarda kahve kalması fincanda sorun çıkarmıyor benim adıma.Yapılan hamleler hep acılaşmaya sebep oluyor gibi geliyor olabildiğince dokunmadan duvarda kahve kalsa da ellemeden demliyorum ve sanki daha güzel sonuçlar alıyorum.Elinize sağlık.

Şahsen tercih ettiğim yöntem parçalı döküş ile kontrolü sağlamak ve süre kısa kalacaksa Rao Spin yaparak çalkantıyı arttırıp demleme süresini bir nebze uzatmak.

Döküşünüz kontrollü ve tutarlı ise, bunları yapmanıza gerek kalmayabilir. Teşekkürler yorumunuz için 🙏
 
Düz kahve yatağının sırrı dripper içinde ki su biterken bir spin yaparsanız dümdüz bir yatak oluyor :)
 
Bende kahve yatağını hiç ellemeyenlerdenim.
Parçalı ve kısa döküş yapıp kontrolü elden hiç bırakmıyorum. Uzun sürüyor ama bana göre çok güzel oluyor. 2 tık kalın öğütünce daha da güzel oluyor 😊
Sonuçta dümdüz kahve yatağı, kenarlara takılmayan kahve taneleri, dengeli ama uzun demleme süresi.
Bunu keşfettim edeli kahveden kat be kat zevk alır oldum.
Yaşasın V60😁
 
Bende kahve yatağını hiç ellemeyenlerdenim.
Parçalı ve kısa döküş yapıp kontrolü elden hiç bırakmıyorum. Uzun sürüyor ama bana göre çok güzel oluyor. 2 tık kalın öğütünce daha da güzel oluyor 😊
Sonuçta dümdüz kahve yatağı, kenarlara takılmayan kahve taneleri, dengeli ama uzun demleme süresi.
Bunu keşfettim edeli kahveden kat be kat zevk alır oldum.
Yaşasın V60😁
Ben de parçalı döküşlerle kontrolü sağlayanlardanım. @orkunustel in reçetelerini kullanıyorum genelde. 250 ml su ile uzun da sürmüyor aslında. (Cmd 23 klik) Yine 2:20 2:40 kahveye göre o civarlarda sonlanıyor. Hem kahve yatağı düz oluyor, hem de kenarlarda takılan kahveler minimum düzeye iniyor.
 
Ben de parçalı döküşlerle kontrolü sağlayanlardanım. @orkunustel in reçetelerini kullanıyorum genelde. 250 ml su ile uzun da sürmüyor aslında. (Cmd 23 klik) Yine 2:20 2:40 kahveye göre o civarlarda sonlanıyor. Hem kahve yatağı düz oluyor, hem de kenarlarda takılan kahveler minimum düzeye iniyor.
Ben 4 dakikadan aşağı dusurmemeye özellikle dikkat ediyorum. 4.15 gibi yatak tamamen kurumuş oluyor.
 
Hiç o süreleri görmedim ama tadından memnunsunuz zaten :) oranlarınız nedir?
Ben süreleri 2 dakikalara çekemedim diye geceleri uyuyamazken şimdi özellikle süreyi uzatmaya çalışır oldum.
Bu benim kendim için bana göre her kahveye ufak tefek değişikliklerle uydurabilecegim en iyi demleme şekli oldu. Cmd 25-26 klik ile öğütüp 15/240 oran ile demliyorum. Su sıcaklığım buradaki en önemli unsur. Kahveye göre 1 derece bile acilastiriyor. Ben max 94 derece su kullanıyorum çok az acilik bile alsam hemen 1 derece düşürüp deniyorum. 30 veya 40ml ile blooming yaptıktan sonra döküşlere 40ml olarak devam ediyorum, her döküşten sonra kahve yatağının tamamen kurumasını bekliyorum. Denerseniz yorumunuzu da bekliyorum 😊
 
Ben süreleri 2 dakikalara çekemedim diye geceleri uyuyamazken şimdi özellikle süreyi uzatmaya çalışır oldum.
Bu benim kendim için bana göre her kahveye ufak tefek değişikliklerle uydurabilecegim en iyi demleme şekli oldu. Cmd 25-26 klik ile öğütüp 15/240 oran ile demliyorum. Su sıcaklığım buradaki en önemli unsur. Kahveye göre 1 derece bile acilastiriyor. Ben max 94 derece su kullanıyorum çok az acilik bile alsam hemen 1 derece düşürüp deniyorum. 30 veya 40ml ile blooming yaptıktan sonra döküşlere 40ml olarak devam ediyorum, her döküşten sonra kahve yatağının tamamen kurumasını bekliyorum. Denerseniz yorumunuzu da bekliyorum 😊
Sürenin neden uzadığı şimdi anlaşıldı :) deneyip yorumlarımı paylaşacağım.
 
Ben süreleri 2 dakikalara çekemedim diye geceleri uyuyamazken şimdi özellikle süreyi uzatmaya çalışır oldum.
Bu benim kendim için bana göre her kahveye ufak tefek değişikliklerle uydurabilecegim en iyi demleme şekli oldu. Cmd 25-26 klik ile öğütüp 15/240 oran ile demliyorum. Su sıcaklığım buradaki en önemli unsur. Kahveye göre 1 derece bile acilastiriyor. Ben max 94 derece su kullanıyorum çok az acilik bile alsam hemen 1 derece düşürüp deniyorum. 30 veya 40ml ile blooming yaptıktan sonra döküşlere 40ml olarak devam ediyorum, her döküşten sonra kahve yatağının tamamen kurumasını bekliyorum. Denerseniz yorumunuzu da bekliyorum 😊

Demleme olayının güzelliği de burada. Genel kalıplardan çıkıp, kendinize uygun yöntemi bulduysanız çok güzel. Önemli olan çıkan fincanın sizin için keyifli olması. :)

Ben genelde biliyorsun 3-3:30 arasını fazla geçmiyorum :) Genelde 3dk altında tutuyorum ama öğütümüm 22 klik civarında oluyor.
 
Ben de parçalı döküşlerle kontrolü sağlayanlardanım. @orkunustel in reçetelerini kullanıyorum genelde. 250 ml su ile uzun da sürmüyor aslında. (Cmd 23 klik) Yine 2:20 2:40 kahveye göre o civarlarda sonlanıyor. Hem kahve yatağı düz oluyor, hem de kenarlarda takılan kahveler minimum düzeye iniyor.

Bugün @orkunustel ile kısaca bu konu hakkında yazıştık. Onun fikirleri ve yöntemleri tabi ki bu konuda hepimize referans olacak nitelikte.

Ben de bazı demlemelerde onun gibi duvarlardan su döküyorum ve dengeli çözünme olan fincanlar elde ediyorum. Bazı kaynaklarda bunun bypass a yol açacağından bahsedilmiş ama bazı kaynaklarda da bypass etkisinin önemsiz olacağı yazılmış. Ben bir sorun yaşamadım.
 
Demleme olayının güzelliği de burada. Genel kalıplardan çıkıp, kendinize uygun yöntemi bulduysanız çok güzel. Önemli olan çıkan fincanın sizin için keyifli olması. :)

Ben genelde biliyorsun 3-3:30 arasını fazla geçmiyorum :) Genelde 3dk altında tutuyorum ama öğütümüm 22 klik civarında oluyor.
Şimdi konu şu aslında; ben bu şekilde demliyorum bu şekilde seviyorum. Tarif veriyorum başka birisi demliyor ekşi oldu diyor bir başkası daha demliyor acı diyor. Ağız tatları çok farklı. Dolayısı ile ben birisinin reçetesini deneyip aynı tatları alamadığımda kafaya bunu takacağıma kendi reçetemi oluşturup ortada dönen reçeteleri kafaya takmamayı yeğliyorum.
 
Bugün @orkunustel ile kısaca bu konu hakkında yazıştık. Onun fikirleri ve yöntemleri tabi ki bu konuda hepimize referans olacak nitelikte.

Ben de bazı demlemelerde onun gibi duvarlardan su döküyorum ve dengeli çözünme olan fincanlar elde ediyorum. Bazı kaynaklarda bunun bypass a yol açacağından bahsedilmiş ama bazı kaynaklarda da bypass etkisinin önemsiz olacağı yazılmış. Ben bir sorun yaşamadım.
Ben de sorun yaşamadım. Aksine rao spin yapmak veya kahve yatağını karıştırmak yerine bu şekilde demlemek daha tatlı sonuçlar veriyor.
 
Demleme olayının güzelliği de burada. Genel kalıplardan çıkıp, kendinize uygun yöntemi bulduysanız çok güzel. Önemli olan çıkan fincanın sizin için keyifli olması. :)

Ben genelde biliyorsun 3-3:30 arasını fazla geçmiyorum :) Genelde 3dk altında tutuyorum ama öğütümüm 22 klik civarında oluyor.

Su hacminde yaptığınız değişiklikler (diğer tüm değişkenleri sabit tutabildiğinizi varsaysak) demleme toplam süresini nasıl etkiliyor? (Örneğin Hoffman'ın ünlü 500ml.'lik v60 demleme kaydında, toplam demlemenin 3:30 civarı sürdüğünü belirtiyordu.) Siz 200ml. değil de 500ml. lik bir demleme yaparsanız bu toplam sürede kayda değer bir değişikliğe neden olur mu?
 
Ben de parçalı döküşlerle kontrolü sağlayanlardanım. @orkunustel in reçetelerini kullanıyorum genelde. 250 ml su ile uzun da sürmüyor aslında. (Cmd 23 klik) Yine 2:20 2:40 kahveye göre o civarlarda sonlanıyor. Hem kahve yatağı düz oluyor, hem de kenarlarda takılan kahveler minimum düzeye iniyor.

Faydalı oluyorsa ne mutlu. :) Teşekkürler.

Bugün @orkunustel ile kısaca bu konu hakkında yazıştık. Onun fikirleri ve yöntemleri tabi ki bu konuda hepimize referans olacak nitelikte.

Ben de bazı demlemelerde onun gibi duvarlardan su döküyorum ve dengeli çözünme olan fincanlar elde ediyorum. Bazı kaynaklarda bunun bypass a yol açacağından bahsedilmiş ama bazı kaynaklarda da bypass etkisinin önemsiz olacağı yazılmış. Ben bir sorun yaşamadım.

2016'da sektöre ilk başladığımda da ben kenarlardaki kalın partikülleri toplayıp yatağı olabildiğince eşit demlemek adına döküşler yapıyordum ve çok eleştiriliyordum. :) Refraktometrede TDS, sonrasında ekstraksiyon hesaplamaları ve tat referanslarıyla aslında bir sululuk veya zayıflık değil tam tersi reçete güzel olduğu müddetçe iyi tatlar alındığı görülüyordu. Kaldı ki 4 yıldır tüm yarışmalarımda benzer stillerde demleme yapıyorum. Onlarca jüriler ve başhakemler de tatları iyi bulduğuan göre... :) Bu konuyla alakalı detaylı bir video planım var üç dört hafta içerisinde. Levent'in paylaşımı da gerçekten güzel bir örnek.

Reçete yapmak ekolayzır ayarlamaya benziyor. Elinizde bulunan kahvenin profiline göre ne iyi gelecekse parametreleri ona göre ayarlıyorsunuz. Tüm parametreler tam iyi tadı alabilmeye tekabül ettiğinde gerçekten lezzetli bir kahve elde ediyorsunuz.
 
Su hacminde yaptığınız değişiklikler (diğer tüm değişkenleri sabit tutabildiğinizi varsaysak) demleme toplam süresini nasıl etkiliyor? (Örneğin Hoffman'ın ünlü 500ml.'lik v60 demleme kaydında, toplam demlemenin 3:30 civarı sürdüğünü belirtiyordu.) Siz 200ml. değil de 500ml. lik bir demleme yaparsanız bu toplam sürede kayda değer bir değişikliğe neden olur mu?

Eger ayni receteyi kullaniyorsam ve kahve kalinligi ayni ise, daha cok suyu ayni zamanda ya da biraz daha uzun zamanda dokmem gerekecektir. Bu da daha fazla calkanti (agitation) olusturacaktir. Bir sure sonra da filtre tikanacaktir ve sure uzamaya baslayacaktir.
 
Geri
Üst