teyyaredenkahve
Üye
- Konum
- İstanbul
- İsim
- Levent
Merhabalar,
Düz kahve yatağı ile dengeli bir çözünme arasında genelde bağlantı olduğu düşünülür.Bunun sebeplerinden birisi de filtrenin yan tarafında yapışan kahve taneciklerinin, kahve yatağına itilerek, çözünmeye katkıda bulunması diyebiliriz. B
Bugün paylaştığım yazıda, kısaca bu konuya değindim. Günün sonunda döküş yönteminiz ve kontrolünüz, V60 demlemelerindeki görünmez kahraman diyebiliriz
Özellikle V60 tarzı demlemeye yeni başlayanların, kesinlikle dikkat etmesi gereken bir konu diye düşünüyorum.
Parçalı döküş: 1. Video
Parçalı döküş ile kahve yatağını belli bir yükseklikte tutarak, daha dengeli demleme yapabilirsiniz. Parçalı döküş, çalkalanma (agitation) eğilimini arttıracağından,kahvenizi normalden 1-2 klik daha kalın öğütmenizi tavsiye ederim. Bu tarz bir döküş, kanallanma riskini de azaltacaktır.
Girdap Oluşturmak: 2. Video
Döküş yetenekleriniz ile doğal bir girdap oluşturabilirsiniz. Bu da kahve taneciklerinin demleme boyunca su ile temasını sağlayacaktır. Barista yeteneklerinize güveniyorsanız buyrun
Yapamam derseniz kolay yolu, kaşık ile hafif bir tur üstten döndürmek. Her ne kadar tehlikeli de olsa, Rao Spine alternatif diyebilirim.
Rao Spin: 3.Video
Son dönemlerde, demlemelerin olmazsa olmazı Rao Spin... Demleme ekipmanının hafifçe sallayarak, kenarda biriken kahve taneciklerini su ile kahve yatağına itiyor ve hafif bir girdap oluşturuyoruz. Bu hareketi, ön demleme (blooming) sonrası ve su döküşünü bitirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Bu konu hakkında farklı görüşler de mevcut. @Kahveciningalaksirehberi de düz kahve yatağının bir kandırmaca mı değil mi olduğunu üzerine bir konu açmıştı.
Sizler de farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yorumlarınızı ve demleme tecrübelerinizi merak ediyorum. Umarım keyifli deneyimlerin paylaşıldığı bir gönderi olur
Videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Düz kahve yatağı ile dengeli bir çözünme arasında genelde bağlantı olduğu düşünülür.Bunun sebeplerinden birisi de filtrenin yan tarafında yapışan kahve taneciklerinin, kahve yatağına itilerek, çözünmeye katkıda bulunması diyebiliriz. B
Bugün paylaştığım yazıda, kısaca bu konuya değindim. Günün sonunda döküş yönteminiz ve kontrolünüz, V60 demlemelerindeki görünmez kahraman diyebiliriz

Özellikle V60 tarzı demlemeye yeni başlayanların, kesinlikle dikkat etmesi gereken bir konu diye düşünüyorum.
Parçalı döküş: 1. Video
Parçalı döküş ile kahve yatağını belli bir yükseklikte tutarak, daha dengeli demleme yapabilirsiniz. Parçalı döküş, çalkalanma (agitation) eğilimini arttıracağından,kahvenizi normalden 1-2 klik daha kalın öğütmenizi tavsiye ederim. Bu tarz bir döküş, kanallanma riskini de azaltacaktır.
Girdap Oluşturmak: 2. Video
Döküş yetenekleriniz ile doğal bir girdap oluşturabilirsiniz. Bu da kahve taneciklerinin demleme boyunca su ile temasını sağlayacaktır. Barista yeteneklerinize güveniyorsanız buyrun

Yapamam derseniz kolay yolu, kaşık ile hafif bir tur üstten döndürmek. Her ne kadar tehlikeli de olsa, Rao Spine alternatif diyebilirim.
Rao Spin: 3.Video
Son dönemlerde, demlemelerin olmazsa olmazı Rao Spin... Demleme ekipmanının hafifçe sallayarak, kenarda biriken kahve taneciklerini su ile kahve yatağına itiyor ve hafif bir girdap oluşturuyoruz. Bu hareketi, ön demleme (blooming) sonrası ve su döküşünü bitirdikten sonra kullanabilirsiniz.
Bu konu hakkında farklı görüşler de mevcut. @Kahveciningalaksirehberi de düz kahve yatağının bir kandırmaca mı değil mi olduğunu üzerine bir konu açmıştı.
Sizler de farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. Bu konu ile ilgili yorumlarınızı ve demleme tecrübelerinizi merak ediyorum. Umarım keyifli deneyimlerin paylaşıldığı bir gönderi olur

Videolara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Son düzenleme: