• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 denemeleri

ontheotherhand

Barista
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Değirmen
Comandante C40 Chocolate Fineline MK4, DF64 v4
Ekipmanlar
Aeropress, Chemex 3 cup, Clever dripper, dijital termometre, French Press, Hario v60 02, Kalita Wave 185, Origami Air S, Timemore Fish 800ml Isı Ayarlı Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ataşehir
Merhaba. Evde kahve demlemeye yeni başlamış biri olarak Hario v60 / 02 plastik kit aldım, yanında Hario beyaz filtre kağıdı ile geliyor. Yaptığım tüm denemelerde tıkanma yaşıyorum. İlk 1dk'ya kadar sorun yok, 1dk'nın ardından su akışkan olmaktan ziyade kesik damlalar halinde gelmeye başlıyor, bu yüzden demleme süreleri 15gr kahve ve 250-300 ml su için 3,5-5 dk'ları buluyor.

Her denememde farklı öğütme ayarı, farklı blooming su miktarı ve süreleri, farklı su dökme hızları, spin verme, su birikince çubukla karıştırma gibi yöntemler denedim fakat tıkanmanın önüne geçemiyorum. Ekte kahve yatağı ve yaptığım denemeler arasında ortadaki öğütme ayarına ait görselleri ekledim. Nerede hata yapıyor olabilirim? Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• P_20210109_120622.jpg
    P_20210109_120622.jpg
    130.8 KB · Görüntüleme: 157
  • P_20210109_190759.jpg
    P_20210109_190759.jpg
    162.5 KB · Görüntüleme: 158
Niye her kahve demlemeye başlayan en zor ve zahmetli metottan başlıyor..
Sizin sorununuz yüksek ihtimal filtreden kaynaklanıyor. Ögütümünüz normaldan bir tık kalın gözükmesine rağmen tıkanıyorsa filtreyi değiştirip deneyin bakalım. Ya da kalita, hario immersion alın keyfine bakın bütçeniz varsa..

Gooseneck kettle'ınız var mı? Hiç karıştırma, spin vs. yapmadan demlemeyi denediniz mi?

Hario plastik v60 ların yanında gelen filtrede aynı sorunu bende yaşadım. Normalde 100 lü poşet japonya üretimi Hario filtre kullanıyorum. Sorun kesinlikle sizde değil, gelen filtrenin yapısı elimdeki filtrenin yapısından çok farklıydı zaten. 2-3 demleme yaptım ve sonuç hep hüsran olunca gelen hediye filtreleri direkt çöpe attım maalesef. Hario 40 lı ya da 100 lü japonya üretimi filtre edinmenizi tavsiye ederim bu sorununuzu çözecektir.

Merhaba, öncelikle hoş geldiniz. Kahve öğütme boyutunu biraz arttırırsanız sanırım çözüm olabilir. Size en sık kullandığım tarifi vereyim. Bir de böyle deneyin. (timemore c2 ile öğütüldü)
Screenshot_20210109-204121_Samsung Notes Add-ons.jpg

Niye her kahve demlemeye başlayan en zor ve zahmetli metottan başlıyor..
Sizin sorununuz yüksek ihtimal filtreden kaynaklanıyor. Ögütümünüz normaldan bir tık kalın gözükmesine rağmen tıkanıyorsa filtreyi değiştirip deneyin bakalım. Ya da kalita, hario immersion alın keyfine bakın bütçeniz varsa..
Aslında ben french press'le başladım. Uzun zamandır da hazır öğütülmüş kahve ile french press kullanıyordum. Kendi kahvemi öğüterek demlemeye birkaç hafta önce başladım. V60'ı da 2 gündür kullanıyorum. Kalita veya immersion için şu an bütçe ayırmayı düşünmüyorum. Belki ileride Origami alabilirim.

Gooseneck kettle'ınız var mı? Hiç karıştırma, spin vs. yapmadan demlemeyi denediniz mi?
Gooseneck yok fakat döküş hızımı dakikada 200 ml su dökecek şekilde sabit debide yapabiliyorum. Su artık akmayı bıraktığı durumda karıştırmak zorunda kalmıştım.

Hario plastik v60 ların yanında gelen filtrede aynı sorunu bende yaşadım. Normalde 100 lü poşet japonya üretimi Hario filtre kullanıyorum. Sorun kesinlikle sizde değil, gelen filtrenin yapısı elimdeki filtrenin yapısından çok farklıydı zaten. 2-3 demleme yaptım ve sonuç hep hüsran olunca gelen hediye filtreleri direkt çöpe attım maalesef. Hario 40 lı ya da 100 lü japonya üretimi filtre edinmenizi tavsiye ederim bu sorununuzu çözecektir.
Teşekkürler. Yeni filtre alıp deneyeyim o zaman.

Fotoğraftaki öğütme ayarı v60 için çok mu büyük?

Merhaba, öncelikle hoş geldiniz. Kahve öğütme boyutunu biraz arttırırsanız sanırım çözüm olabilir. Size en sık kullandığım tarifi vereyim. Bir de böyle deneyin. (timemore c2 ile öğütüldü)
Timemore'daki öğütüm için bir görsel var mı elinizde? Bende Hario Mini slim plus var, görsele bakarak benzer bir öğütümle tarifinizi deneyebilirim.

Timemore'daki öğütüm için bir görsel var mı elinizde? Bende Hario Mini slim plus var, görsele bakarak benzer bir öğütümle tarifinizi deneyebilirim.
Görsele bakarak ayarlamak biraz zor olur gibi hocam. Fakat şuan aklıma geldi ki; kullanmış olduğunuz öğütücü fazla toz ürettiği için de tıkanma oluyor olabilir. Kahveyi öğüttükten sonra bir de elemeyi denemediyseniz deneyin derim. Biraz daha büyük öğüterek bi bakın. Görsel illa istiyorsanız da iki dakika öğütüp fotoğraf koyabilirim

Hatta koyayım aklınızda soru işareti kalmasın. ( alttaki para 10 kuruş)

Görseldeki boyutta öğütüm yaptığımda tıkanma yaşamadım. Tarife gelirsek, zamanlamayla ilgili kısımları anlayamadım.
  • 40gr blooming - 30sn; 40gr suyu 30sn'de mi dökmem gerekiyor, yoksa hızlıca döküp 30sn beklemem mi?
  • 45sn 100'e tamamla; kalan 60gr'ı 45sn'de mi dökmem gerekiyor, yoksa 15sn'de mi (30-45 sn'ler arası)
  • Devamındaki sürelerde suyu hızlıca döküp sonraki zamanlamanın gelmesini mi bekliyoruz?

Görseldeki boyutta öğütüm yaptığımda tıkanma yaşamadım. Tarife gelirsek, zamanlamayla ilgili kısımları anlayamadım.
  • 40gr blooming - 30sn; 40gr suyu 30sn'de mi dökmem gerekiyor, yoksa hızlıca döküp 30sn beklemem mi?
  • 45sn 100'e tamamla; kalan 60gr'ı 45sn'de mi dökmem gerekiyor, yoksa 15sn'de mi (30-45 sn'ler arası)
  • Devamındaki sürelerde suyu hızlıca döküp sonraki zamanlamanın gelmesini mi bekliyoruz?
40 gr su dökün(hızlı bir şekilde) - kronometre 45. Saniyedeyken yavaş yavaş 100 e tamamlayın.- kronometre 1.30 u gösterdiğinde yavaş yavaş 150 ye tamamlayın - kronometre 2.10 u gösterdiğinside 210 a tamamlayın. 2.50 gibi de 250 ye tamamlayın hocam

Ben de hario filtre de tıkanma sorunu yaşıyorum cafec filtreye geçtim sorunsuz

Selamlar,

Öncelikle cümleme değirmen diyerek başlamak istiyorum :) Bu işte en önemli ekipman değirmen. Öğütümünüz aksine v60 için kalın bile. Daha da inceltebilirsiniz.

Tıkanıklığı yaşamanızın bir sürü sebebi olabilir fakat temelde bakmanız gereken öğütüm kaliteniz, filtre ve döküş tekniğiniz. Cümleme değirmen diyerek başladım çünkü fotoğraftaki öğütümünüz çok homojen durmuyor. Kahve çekirdeğinize, kavrumuna göre öğütürken çok fazla toz çıkıyor ve bu tozlar(fine) yüzünden filtreniz hızlıca tıkanıyor olabilir. 3.5dk kötü bir zaman değil fakat 5dk 15gr kahve için çok uç bir rakam.

Kahve tabanınız oldukça güzel ve dümdüz. Sanıyorum demlerken spin yapıyorsunuz. Eğer öğütümünüzün içerisinde çok fazla toz varsa spin’le birlikte filtre daha hızlı tıkanacaktır. Spin yapıyorsanız bu çekirdek için spin’siz deneme yapmanızı öneririm. Spin yerine cam bir çubuk ya da ufak bir kaşıkla kahvenizdeki kuru kalan kısımları demlemeye dahil edebilirsiniz. Farklı çekirdeklerle denemeler yapın. Muhtemelen sonuçlar değişecektir. Demleme tekniğinizi, ekipmanınızı, kahvenizi bilmeden daha fazla yorum yapmak zor.

Öğütüm resmi bana çok homojen gelmedi, toz üretimi fazla olabilir mi? Hangi değirmenle öğüttünüz?

Öğütüm resmi bana çok homojen gelmedi, toz üretimi fazla olabilir mi? Hangi değirmenle öğüttünüz?
Hario Mini Slim Plus'la öğütüyorum. Filtre yatağındaki öğütüm 12 click olması lazım, kuru olan 10 click.

Geri