• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 demleme tekniği ve ortaya döküşün önemi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DragonFly
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
yanlara yaklaşınca direkt kanal oluşuyor ve kahveyle çok az buluşarak bardağa iniyor su. merkeze dökünce tüm kahveye temas haline iniyor. video çok açıklayıcı olmuş. ancak merkeze dökerken videoda döküş hızını çok artırınca bu seferde orta kısımda biraz kanallanma olmuş. kontrollü bir döküş ile merkez ve merkezin çevresinden ayrılmadan yapılan döküşler sanırım daha başarılı bardaklar çıkarıyor.

Güzel video. Nasıl yorumlamak gerektiği bilemiyorum. @volcano'nun yorumuna katılıyorum. Başka yorumlayan isteyen varsa, okumak isterim :).

Suyun kontollü ve gezdirelerek dökülmesi taraftarıyım Kahve bitiş sürececi uzayacaktır ama tatta da pozitif yönde farkediileceini düşünüyorum V 60 yönteminde kontrollü ve gezdirmeden döküş kahve makinelerinin tekniği ile aynı
Ben merkezden başlarım yanlara doğru açılırım Ama şahsi görüşümü de hep söylerim zevk ve renkler nasıl tartışılmazsa tatlar da tartışılmaz Nasıl keyif alıyorsanız öyle demleyin derim Sağlıcakla

Mühendis arkadaşlar daha kesin bir şey söyleyecektir ama ben bu tarz kesitsel videoların su döküş mekaniği ile alaklı bir şeyler söylediğini ama her şeyi söylemediğini düşünüyorum. Kesitsel görüntülemeyi sağlayan z eksenindeki o şeffaf parça kahve partiküllerinin ve suyun hareketini öyle ya da böyle etkiliyor ve haliyle standart bir kahve yatağında meydana gelen değişimleri birebir göstermiyor bence.

Bu video ne anlatmaya çalışıyor? Bence:

1. döküş : sadece bir blooming, kahveyı ıslatmak için
2. ve 3. döküş: asıl göstermek istediği olay
-> 2. döküş yavaş: kahve yatağın yarısı karıştırıyor sadece.
-> 3. döküş hızlı: yatağın dibine kadar ajitasyon yapıyor.

Başka bir şey yok :unsure: mu?

Buradaki tek değişken gerçekleşen ortaya döküş değil aslında.Dikkat edilirse ikinci döküş hem daha yüksek debili hem de kahve yatağına daha yakın bir şekilde gerçekleştiriliyor ki bu da gerçekleşen son derece agresif ajitasyonu açıklar nitelikte.Asıl soru bu derece agresif bir ajitasyona ihtiyacımız var mı?Kahve yatağına yakın döküşün ajitasyon miktarını arttırdığını Hoffman dile getirmiş,Orkun Üstel de bir videosunda buna yönelik deneme gerçekleştirmiş ve doğrulamıştı.Yine başka bir videosunda Hoffman elektrikli kettle karşılaştırmaları yaparken akışın kesilme noktasının uzunluklarını kıyaslıyor ve bu miktar arttıkça kahve yatağında gerçekleştirdiği istendik türde ajitasyon yaratabilme kapasitesinin arttığını gösteriyordu.Hatta bu konuda Hario Buono'yu epey beğenmişti ve benim de kafamı karıştırmıştı kettle konusunda.Hoffman videoda,şu viral videoya atıfta bulunuyordu.

Benzer bir video paylaşıldı. Ama neye varmak istediler? Tamam, döküşe göre, kahve yatağı az veya çok karışıyor.
Acaba direk yanlara değince bypass olduğunu mu göstermek istediler?

Lance Hedrick şunu yazd: "Great illustration of bypass and partial bypass. And the absolute need to work on flow rate for deep turbulance"

Yanı "ortaya ve oldukça güçlü dök"

Benzer bir video paylaşıldı. Ama neye varmak istediler? Tamam, döküşe göre, kahve yatağı az veya çok karışıyor.
Acaba direk yanlara değince bypass olduğunu mu göstermek istediler?

Lance Hedrick şunu yazd: "Great illustration of bypass and partial bypass. And the absolute need to work on flow rate for deep turbulance"

Yanı "ortaya ve oldukça güçlü dök"

Yanlara değince değil de özellikle belli bir yükseklikten dökmeyince, yavaş dökünce veya en iyisi (bu deneye göre benim çıkarımım) çubuk en altta bloom'a başlamak gibi bir ajitasyon uygulamadıkça; En alttaki tanelerin ekstrakt olmadığını gösteriyor bu deney (diğer gösterdikleri ile beraber).

Aslında deney yarım v60 ile yapıldığı için türbülans konusunda yanıltıyor olabilir fakat harika bir girişim ve gerçekte olanı bir nebze daha anlayabilme fırsatı sunmuş yani hiç yoktan iyidir diye bakarsak iyi ki de bu çalışma yapılmış.

Daha sonraki videosunda ajitasyon olduğunda ne olabileceği karşılaştırması da çalışılmış fakat dediğim gibi deneyler (her ne kadar takdire şayansa da) latincede ceterus paribus denilen tüm diğer değişkenlerden yalıtılma prensibine çok da yakın değil böyle bir iddiası da yok zaten yapanın.

Keşke daha çok böyle çalışma olsa, ben hemen takip et'e tıkladım bile.

Paylaşım için size de ayrıca teşekkür ederim.

Edit: Bu başlıktaki ilk paylaşımları şimdi okudum, ilk videoda kullanılan kahve daha kalın öğütüm olduğu için bu son videoya göre farklı reaksiyonlar izliyoruz ama tekrar belirtmek lazım bu deneylerde diğer değişkenler tam yalıtılmamış olduğu için karşılaştırmalar sağlıklı olmayacak hatta öğütüm boyutundan farklı bir örnek de vereyim: Örneğin ilk videoda kullanılan su sıcaklığı 95 olsun ikinci videoda da 90... Su sıcaklığı azaldıkça demlenen özütün (içtiğimiz kahve yani verimin) viskositesi artacağından akış yavaşlayacak ve belki farklı görüntüler ortaya çıkacaktır ki bunun yanı sıra elbette sonuç süreler de farklı olacaktır... Bu sıcaklık örneğini özellikle verdim çünkü sıcaklığın suyun ekstrakt gücünü artırması dışındaki viskositeye etkisinin espresso dahil tüm demlemelerde çok pas geçildiğini görüyoruz.

Son düzenleme:

Aynı adam bunu da paylaştı. Tamam biraz bastırarak yaptı ama ben de hep delik açıyorum başlarken. Mantıklı çünkü. Ama videoyu izledikten sonra, bilemedim. Düz başlamak daha iyi görünüyor. Sizce?

Videolar biraz deneysel ve yorumlanması gerekmekte lakin ne yazık ki ben fazla anlamlandıramadım. Daha basitçe olarak merak ettiğim bir konuyu bilenlere danışmak isterim. Origami veya V60 demlemelerinde sabit parametrelerle yalnızca döküş hızını veya basamak sayılarıyla oynarak bitiş süresini nasıl etkileriz? etkileyebilir miyiz? Bu işin net formulü var mıdır?

Ekşilik veya acıtasyon durumlarından farklı olarak bazı tat profillerini bitiş süresiyle ilişkilendiren söylemler olduğu için soruyorum

Geri