• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Şubat ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Calibre Coffee seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Demleme süresinin 5 dakikaların üstüne çıkması... Neden?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Reveck
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Reveck

Yeni Üye
İsim
Çağan
Daha fazla  
İsim
Çağan
Değirmen
Hario Mini Slim Plus
Selamlar, V60'a yeni geçtim, oldukça deneyimsizim diyebilirim ancak bu videodaki James Hoffmann metodunu birebir kullandım. Her aşamada 5 mililitre veya 5 saniye fark ya vardır ya yoktur öyle söyleyeyim. Videoda 18 gram kullanılıyordu, ben 20 gram kahve kullandım ve 300ml yerine 330 ml'ye tamamladım. Problemin 30ml'den kaynaklı olduğunu düşünmüyorum.
Hazırlayışımı şöyle bırakıyorum:

20 gram kahve için
t=0.00
hedef süre=45 saniye
70 grama ulaş

t=0.45
hedef süre=50 saniye
200 grama ulaş

t=1.35
hedef süre=50 saniye
330 grama ulaş

t=2.25
swirl

t=3.00
end

Problem nerede olabilir? İlk başta filtre kağıdını bükmememle alakalı olduğunu düşünmüştüm fakat bugün bükerek deneyince sonuç değişmedi. Teşekkürler.
1643948097376.png

Hangi değirmeni ve hangi filtreyi kullanıyorsunız?

Hangi değirmeni ve hangi filtreyi kullanıyorsunız?
Değirmen Hario Mini Slim Plus kullanıyorum, filtrem ise harionun filtre kağıdı.
problem burdan kaynaklı olabilir.
Evet olabilir fakat gerçekten neyi yanlış yapmış olabilirim sorusuna hiçbir yanıt bulamıyorum.

Sonraki demlememde video çekmem yardımcı olur muydu?
Bu arada eklemiş olayım, 10 klikte öğütüm yaptım.

Değirmen Hario Mini Slim Plus kullanıyorum, filtrem ise harionun filtre kağıdı.

Evet olabilir fakat gerçekten neyi yanlış yapmış olabilirim sorusuna hiçbir yanıt bulamıyorum.

Sonraki demlememde video çekmem yardımcı olur muydu?
değirmen çok tavsiye edilen bir değirmen değil. bildiğim kadarıyla çok toz yapıyor.
hario'nun ise 3 çeşit (02 boy ve beyaz filtre kullanıyorsanız) kağıdı var. hollanda üretimleri tıkanıyor, 100'lük japon daha iyi. en iyisi 40'lık japon vs. biraz forumu okursanız bilgi sahibi olursunuz kağıtlar hakkında.
bütçeniz varsa değirmeni değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

değirmen çok tavsiye edilen bir değirmen değil. bildiğim kadarıyla çok toz yapıyor.
hario'nun ise 3 çeşit (02 boy ve beyaz filtre kullanıyorsanız) kağıdı var. hollanda üretimleri tıkanıyor, 100'lük japon daha iyi. en iyisi 40'lık japon vs. biraz forumu okursanız bilgi sahibi olursunuz kağıtlar hakkında.
bütçeniz varsa değirmeni değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Maalesef ayırdığım bütçeyi kullanarak seti tamamladım. Değirmen konusunda bir değişiklik yapabileceğimi sanmıyorum. Filtreyi kontrol ettim, 100'lük japon. Bir de buraya yazmadan önce başkalarının demleme sürelerini öğrenmek adına internette biraz gezinmiştim. 1-2 sitede gördüğüm kadarıyla 3.15-3.45 gibi bir sürede 320ml kahve çıktığı yazılmıştı. Evet değirmen toz yapıyor fakat 5.20'leri gösterecek kadar etkiler mi ondan emin olamıyorum.
320ml 3.15-3.45

Sorununuzun çeşitli nedenleri olabilir. Değirmen, kahve, filtre kağıdı, döküş stiliniz vs. Ben sizin yerinizde olsam bir tık kalın öğütüm(değirmenizin öğütüm aralığı hakkında hiçbir fikrim yok), spin yapmadan 20/300 gibi bir deneme yapardım. Spin yapıyorsanız daha nazik yapabilirsiniz kahve yatağına yapılan sert müdahaleler tıkanmaya neden olabilir.

Maalesef ayırdığım bütçeyi kullanarak seti tamamladım. Değirmen konusunda bir değişiklik yapabileceğimi sanmıyorum. Filtreyi kontrol ettim, 100'lük japon. Bir de buraya yazmadan önce başkalarının demleme sürelerini öğrenmek adına internette biraz gezinmiştim. 1-2 sitede gördüğüm kadarıyla 3.15-3.45 gibi bir sürede 320ml kahve çıktığı yazılmıştı. Evet değirmen toz yapıyor fakat 5.20'leri gösterecek kadar etkiler mi ondan emin olamıyorum.
320ml 3.15-3.45
Eğer kahve doğal Etiyopya ise 5 dakikaları görmeniz normal. Hario olmasa da muadili bir değirmeni ben de kullanmıştım bir zamanlar. Doğal etiyopyalar bir türlü bitmiyordu demlemesi :/

değirmeniniz çok toz üretiyor olabilir ya da çok ince ayar öğütüm yapıyor olabilirsiniz. kullandığınız çekirdek fazla toz üreten bir çekirdek de olabilir ek olarak. bazı çekirdekler daha çok toz üretimine elverişli olabiliyor. tüm ayarlar aynıyken, bir çekirdekte sorunsuz şekilde tamamlamama rağmen bazı çekirdeklerde tıkanıp 4-4.5 dakikaya çıktığı oluyor demlemenin. ayrıca başka filtreleri de deneyebilirsiniz. cafec abaca öneririm. kullandığım en az tıkanma yapan filtrelerden biri

Selam, bu dediğini zamanında çokça yaşadım. Vereceğim şu ufak tavsiyeyi uygulayarak kendine has çözümü üretebilirsin.

Öğütücünün öğütüm ayarını french press in en üst seviyesinden başlatmak üzere ayarlayarak demleme yapmanı tavsiye ederim. Daha sonraki demlemelerinde eğer kahveden istediğini alamamış isen ufak ufak düşürerek istediğin tat aralığı ve süreleri tutturmaya başlayabilirsin.kocaman kocaman öğüt yani
Aaa olmaz çook büyük diyenleri sakın kafana takma ;) sen kendi maceranı kendin yaz.

Yeni başladığın için bu durumu yaşamak gayet doğal ayrıca şuan V60 içimde daha hafif içimlerin seni mutlu edeceğini bu yüzden büyük öğütümlerin seni mutlu edebileceğini düşünüyorum.

Ayrıca kahve yaparken obsesif davranışlardan uzak durmak kahveyle ilgili keyfini arttıracaktır.
Bunlar neler ? Über tozsuz kırıntısız öğütüm için comandanteler yada 2:30 dakikayı tutturamadı diye üzülmelere gerek yok, 3 dakikayı çok geçmemeye çalışmak yeterli, buda büyük öğütümlerde zaten göreceksin belkide 2 dakikayı bile geçmez. Şimdilik burada konuşulan o karmaşık şeyleri kaale almana gerek yok.
Unutma kimse sana kahvede senin ne seveceğini söyleyemez, bu kendini keşfetme ve başka bir formda ifade etme sanatıdır.
Ayrıca bir ekipman olarak sana lilydrip önerebilirim, sanırım starflower modeli sana uyacaktır.

Merhaba. Ben olsam öğütme tutarlılığından emin olduğum bir değirmenle aynı kahveyi öğütüp süre ve lezzet anlamında bir kıyas yapardım. Çok büyük ihtimalle sürelerde dramatik bir düşüş görünecektir. Bu da bizi problemin kaynağına (değirmen) götürecektir. Çözüm olarak @berhan 'ın dediği gibi daha kalın öğütme yaparak hario değirmen ile mutlu olup olamadığınızı denebilirsiniz. Ya da bütçe oluşturana dek kahvenizi öğütülmüş alıp kullanabilirsiniz. Hazır öğütülmüş kahvenin aroması zamanla azalacaktır. Şimdi, hazır öğütülmüş ve aroması azalmış kahve, 5 dakikalık demlemeden lezzetli mi değil mi sorusu sorulabilir ya da yakın bir kahve dükkanı varsa düşük gramajlarla alım yapılabilir. Bu işi daha iyi öğrenmek, kendimi geliştirmek, gerekirse zamanla daha iyi ekipmanlar satın almak istiyorum diyorsanız değirmeninizden verim almaya uğraşmanızı öneririm zira kahve demlemek bana göre kahveyi seçip sipariş verme anından başlayıp ekipmanları temizleyip rafa dizmeye kadar süren toplam bir deneyim. Keyifli kahveler dilerim.​

Sorununuzun çeşitli nedenleri olabilir. Değirmen, kahve, filtre kağıdı, döküş stiliniz vs. Ben sizin yerinizde olsam bir tık kalın öğütüm(değirmenizin öğütüm aralığı hakkında hiçbir fikrim yok), spin yapmadan 20/300 gibi bir deneme yapardım. Spin yapıyorsanız daha nazik yapabilirsiniz kahve yatağına yapılan sert müdahaleler tıkanmaya neden olabilir.
Evet spin yapıyorum ve biraz sert olabilir, bunu deneyeceğim teşekkürler.
Eğer kahve doğal Etiyopya ise 5 dakikaları görmeniz normal. Hario olmasa da muadili bir değirmeni ben de kullanmıştım bir zamanlar. Doğal etiyopyalar bir türlü bitmiyordu demlemesi :/
Dün etiyopya demlemiştim, bugün el salvador demledim fakat sonuç aynı ne yazık ki :(
değirmeniniz çok toz üretiyor olabilir ya da çok ince ayar öğütüm yapıyor olabilirsiniz. kullandığınız çekirdek fazla toz üreten bir çekirdek de olabilir ek olarak. bazı çekirdekler daha çok toz üretimine elverişli olabiliyor. tüm ayarlar aynıyken, bir çekirdekte sorunsuz şekilde tamamlamama rağmen bazı çekirdeklerde tıkanıp 4-4.5 dakikaya çıktığı oluyor demlemenin. ayrıca başka filtreleri de deneyebilirsiniz. cafec abaca öneririm. kullandığım en az tıkanma yapan filtrelerden biri
Cafec abaca bundan sonraki filtre tercihim olacak teşekkürler.
Selam, bu dediğini zamanında çokça yaşadım. Vereceğim şu ufak tavsiyeyi uygulayarak kendine has çözümü üretebilirsin.

Öğütücünün öğütüm ayarını french press in en üst seviyesinden başlatmak üzere ayarlayarak demleme yapmanı tavsiye ederim. Daha sonraki demlemelerinde eğer kahveden istediğini alamamış isen ufak ufak düşürerek istediğin tat aralığı ve süreleri tutturmaya başlayabilirsin.kocaman kocaman öğüt yani
Aaa olmaz çook büyük diyenleri sakın kafana takma ;) sen kendi maceranı kendin yaz.

Yeni başladığın için bu durumu yaşamak gayet doğal ayrıca şuan V60 içimde daha hafif içimlerin seni mutlu edeceğini bu yüzden büyük öğütümlerin seni mutlu edebileceğini düşünüyorum.

Ayrıca kahve yaparken obsesif davranışlardan uzak durmak kahveyle ilgili keyfini arttıracaktır.
Bunlar neler ? Über tozsuz kırıntısız öğütüm için comandanteler yada 2:30 dakikayı tutturamadı diye üzülmelere gerek yok, 3 dakikayı çok geçmemeye çalışmak yeterli, buda büyük öğütümlerde zaten göreceksin belkide 2 dakikayı bile geçmez. Şimdilik burada konuşulan o karmaşık şeyleri kaale almana gerek yok.
Unutma kimse sana kahvede senin ne seveceğini söyleyemez, bu kendini keşfetme ve başka bir formda ifade etme sanatıdır.
Ayrıca bir ekipman olarak sana lilydrip önerebilirim, sanırım starflower modeli sana uyacaktır.
Merhaba, ufak ufak azaltma olayını kesinlikle deneyeceğim. Planım şimdilik şu şekilde olacak; Önce kalından başlayıp ufak ufak azaltacağım. Tatmin etmediği durumda cafec abaca filtreden medet umacağız :) O da olmadı artık en son çare olarak lilydrip'i deneyeceğiz. Bunlar arasında elbet birinin problemi çözeceğini umuyorum, teşekkürler :)
Merhaba. Ben olsam öğütme tutarlılığından emin olduğum bir değirmenle aynı kahveyi öğütüp süre ve lezzet anlamında bir kıyas yapardım. Çok büyük ihtimalle sürelerde dramatik bir düşüş görünecektir. Bu da bizi problemin kaynağına (değirmen) götürecektir. Çözüm olarak @berhan 'ın dediği gibi daha kalın öğütme yaparak hario değirmen ile mutlu olup olamadığınızı denebilirsiniz. Ya da bütçe oluşturana dek kahvenizi öğütülmüş alıp kullanabilirsiniz. Hazır öğütülmüş kahvenin aroması zamanla azalacaktır. Şimdi, hazır öğütülmüş ve aroması azalmış kahve, 5 dakikalık demlemeden lezzetli mi değil mi sorusu sorulabilir ya da yakın bir kahve dükkanı varsa düşük gramajlarla alım yapılabilir. Bu işi daha iyi öğrenmek, kendimi geliştirmek, gerekirse zamanla daha iyi ekipmanlar satın almak istiyorum diyorsanız değirmeninizden verim almaya uğraşmanızı öneririm zira kahve demlemek bana göre kahveyi seçip sipariş verme anından başlayıp ekipmanları temizleyip rafa dizmeye kadar süren toplam bir deneyim. Keyifli kahveler dilerim.​
Selamlar, sanırım değirmenden bir süre daha verim almaya çalışacağım. Hem bütçe oluşturma açısından hem de yaşadığım yerde kahve dünyası ve starbucks tarzı dükkanlar haricinde hiçbir kahve dükkanı olmamasından... Teşekkürler.

Son düzenleme:
Döküş şekli de süreyi azaltıp uzatma konusunda büyük pay sahibi. Kahve yatağına yakından, nazik ve dengeli döküşlerle süreyi kontrol altında tutabilirsiniz. Yukarıdan, şapırdatarak ve dengesiz döküşler, hele ki gooseneck kettle kullanmıyorsanız tıkanmalara yol açabilir.

5 dk, V60 demeleme için çok uzun bir süre. filtre sorunu, tozlanmaya, öğütüme vs bağlı filtrede bir tıkanma olsa bu kadar süreden sonra da kahvenin karafa inmeyen az da olsa bir kısmı V60'da kalacaktır. yani demlemenin 5 dk üzerinde sürmesi için önemli bir tıkanma olması gerekir. bu durumda da az miktarda da olsa su V60 da kalır. ben de döküşle ilgili olabileceğini düşünüyorum. diğer faktörler de vardır ancak esas sorun döküşle ilgilidir büyük ihtimalle.

Bu sene yazlığa değirmen almayı unutup gitmiştim. Elde değirmen namına tek alet Krups’ın bıçaklı baharat öğütücüsü. Ayağına taş değmesin James Hoffmann sağolsun şu güzide yöntemi öğrenince gayet keyifli fincanlar içmiştim. Hario Slim basit bir değirmen ama bir üstü Skertonla çekilen çok güzel V60’iar içtim. Şu yöntemi bir deneyin sıkıntı değirmendeyse fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Ben de aynı sorunlardan şikayetçiydim ; değirmenim de az toz çıkarıyordu fakat sonra sorunun ethiopia çekirdeklerinden kaynaklandığını fark ettim :) farklı çekirdekler demleyince bu sorun ortadan kalktı

Kahvenin gramajini azaltıp ogutumunu 2 klik kalın yaparmisin ? Mesela 16/250-260 gr gibi 3 dokus yap ilk dokusu 50 gr 30 sn bekle sonra 2.dokus 150 gr yap 1,10 dk da sondokus yap hafifçe bir spin at bekle bakalım nasil olacak

Orkun üstel demlemesi yap. Oynayacağın parametreler belli öğütüm derecesi su sıcaklığı döküş. Su sıcaklığı çözülüm için önemli

Geri