• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 Demleme - Blooming (On Demleme) Nedir? Neden Yapılır?

Konum
İstanbul
İsim
Levent
Merhabalar,

Özellikle Pour-over (üstten dökerek yapılan) demlemelerde önemli adımlardan birisi olan Blooming (çiçeklenme) hakkında kısaca bilgi vermek ve sizlerin nasıl bir yöntem kullandığını öğrenmek için bu konuyu açmak istedim.

BLOOMING (ÇİÇEKLENME) NEDİR?
Blooming, kahvenin sıcak suyla temas ettiğinde, kabarıp yükselmesi ve baloncuk çıkışı olarak gözlemlenmektedir.

İşin biraz tekniğine girersek, kahve çekirdeklerinde kavrulma sırasında hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının, sıcak su ile buluştuğunda hızlı bir şekilde baloncuklar oluşturarak çoğunlukla CO2 gazının salınımı olarak da tanımlanabilir.

Eğer blooming sırasında hiçbir şey olmuyorsa, kahveniz büyük ihtimalle taze olmayabilir ya da kötü koşullarda saklanmış olabilir.

Kahvenin CO2 salınımı (de-gassing) ve tazeliği ile ilgili detaylı bilgi için forumda açılan aşağıdaki konuyu okuyabilirsiniz.
Degassing Nedir? Bilgi ve Teknik Detaylar

BLOOMING NEDEN YAPILIR?
  1. Kahve çekirdeklerinde hapsolan CO2’in salınımı gerçekleşmezse bardağınızda ekşi/acı tatlar bulmanız muhtemel olacaktır.
  2. Benzer bir şekilde CO2’in salınımı için yeterli süre beklemezseniz, döktüğünüz su CO2 salınımı tamamlanmadığından, kahveyi çözemeden bardağınıza gidecektir.
BLOOMING NASIL YAPILIR?
  • Genel kabul, kahve miktarının 2-3 katı miktarda suyu döküp, 30-45 saniye beklemektir.
  • Demleme ustalarından bazıları, blooming sırasında kahvenin bir çubuk yardımıyla karıştırılmasını (bütün kahve yüzeyinin suyla teması için), bazıları ise hiç müdahale edilmemesi savunmaktadır.
BEN NASIL YAPIYORUM?
  • Kahveyi filtre kağıdına döküp, kahve yatağını düzleştirdikten sonra, ortasına küçük bir çukur açıyorum.
  • Ardından kahve miktarının 2-3 katı su döküp, cam bir çubuk ile karıştırıyorum.
  • Blooming için 30-45 saniye civarı bekliyorum.
Capture.JPG

Not: Blooming suyunu dökmüyorum :) Yapanlar var ama hiç tanık olmadım ya da görmedim desem yeridir :)

SİZİN YÖNTEMİNİZ NEDİR?
Bilgilerimizi paylaşıp, öğrenebileceğimiz kısım burası :) Bu işin doğrusu, yanlışı yok... tek bir yöntem de yok! Yorumlarınızı ve yöntemlerinizi bekliyorum!
 
Son düzenleme:
özellikle son üç dört gündür buna dikkat ediyorum, ve yine özellikle naturel çekirdeklerde karıştırma veya çubuk yardımıyla çukur açmak tıkanmaya sebep oluyor. hiç müdahale etmeden sallayarak düz zemin oluşturduğum demlemeler hiç tıkanmaya sebep olmadı.
 
Geçen gün yazmıştım başka bir konuya blooming sonrası suyu neden dökmediğimle ile alakalı. Bugün aklıma geldi, tekrar fırsat vereyim dedim yeni denediğim bir çekirdekle ve döktüm. Önceki kararım doğruymuş, dökmemek daha iyi.:)

Kendi yöntemime gelince, farklı olarak çatalla delikler açıyorum kahve yüzeyine havayla teması arttırmak için.
 
özellikle son üç dört gündür buna dikkat ediyorum, ve yine özellikle naturel çekirdeklerde karıştırma veya çubuk yardımıyla çukur açmak tıkanmaya sebep oluyor. hiç müdahale etmeden sallayarak düz zemin oluşturduğum demlemeler hiç tıkanmaya sebep olmadı.

Blooming sırasında çukur açılması ve karıştırılmasının tıkanmaya sebep olması, ince taneciklerin fazlalığından olabilir. Özellikle de doğal çekirdekler için. Hangi öğütücü ve öğütme ayarını kullanıyorsunuz? Ben de deneyeyim :)
 
Saçma gelebilir, ama çubuk ile yuva yaptığım denemelerde kahvenin sıkışmasından korktum. Bükük bir kaşık yardımıyla yapıyorum:

Ekli dosyayı görüntüle 365Ekli dosyayı görüntüle 366

Bazı yerlerde kahveyi öğüttükten sonra, macha çayı için kullanılan süpürgemsi fırça ile karıştırıp, filtreye döktüklerini gördüm. Kahve taneciklerinin aralarını açmak, sıkılaşmasını önlemek için sanırım. Sizinle aynı mantık olabilir. Bunu da deneyeceğim :)
 
özellikle son üç dört gündür buna dikkat ediyorum, ve yine özellikle naturel çekirdeklerde karıştırma veya çubuk yardımıyla çukur açmak tıkanmaya sebep oluyor. hiç müdahale etmeden sallayarak düz zemin oluşturduğum demlemeler hiç tıkanmaya sebep olmadı.

Bunun bir nedeni de çukur açayım derken koninin uç kısmında tamper etkisi yaratmak olabilir. Bu yüzden ben kullandığım objeyi kendi ekseninden döndürerek çukuru açmaya dikkat ediyorum. Böylece uç kısımda sıkışma sorunu olmuyor.
 
Bunun bir nedeni de çukur açayım derken koninin uç kısmında tamper etkisi yaratmak olabilir. Bu yüzden ben kullandığım objeyi kendi ekseninden döndürerek çukuru açmaya dikkat ediyorum. Böylece uç kısımda sıkışma sorunu olmuyor.

Haklısınız, bunu hiç düşünmemiştim. Çukur açarken fazla sıkarsak, tamp etkisi olabilir. Biraz daha çılgınca karıştırmak gerekebilir :)
 
Blooming sırasında çukur açılması ve karıştırılmasının tıkanmaya sebep olması, ince taneciklerin fazlalığından olabilir. Özellikle de doğal çekirdekler için. Hangi öğütücü ve öğütme ayarını kullanıyorsunuz? Ben de deneyeyim :)
Kimma mormora için 26 klikte 12 gram karıştırma veya sallama yaptığımda tıkanma oluyor ama dokunmadığımda, tam süresinde akış bitiyor.
Bunun bir nedeni de çukur açayım derken koninin uç kısmında tamper etkisi yaratmak olabilir. Bu yüzden ben kullandığım objeyi kendi ekseninden döndürerek çukuru açmaya dikkat ediyorum. Böylece uç kısımda sıkışma sorunu olmuyor.
Şöyle çözüm buldum kahveyi filtreye dökmeden önce cmd kabında güzelce bir sallıyorum, sanırım bu şekilde tozları dipte kalmak yerine kahvenin tümüne homojen yayılıyor.
 
Ben 3×kahve miktarı kadar suyu hızlıca kahvenin üzerine döküp süzülmeden rao spinden biraz daha sertce çalkalıyorum, böylece kahvenin tamamı suyla temas ediyor ki amaç da bu zaten... karıştırmak fazla ajitasyona ve ekstraksiyonda tutarsızlığa neden olabiliyor...
 
Ben 3×kahve miktarı kadar suyu hızlıca kahvenin üzerine döküp süzülmeden rao spinden biraz daha sertce çalkalıyorum, böylece kahvenin tamamı suyla temas ediyor ki amaç da bu zaten... karıştırmak fazla ajitasyona ve ekstraksiyonda tutarsızlığa neden olabiliyor...

Aslında karıştırmaktan kastım, kahveler suyla buluştuktan sonra, hafif bir iki dokunuş ile ıslanmayan parçacığın kalmamasına çalışmak. Dediğiniz gibi, bir kaşık yardımıyla hunharca karıştırmak, daha kötü sonuç verebilir :) Teşekkürler
 
Yatak düzleştirirken v60ı sallamak veya vurmak kahveleri bloklaştırıyormuş sıkıştırıyormuş gibi geliyor onun yerine kahveyi döktüğümde oluşan tepeyi çay kaşığıyla sıkıştırmadan-bastırmadan kenarlara yayıyorum. İlk döktüğüm suyu düzleştirmeye göre daha iyi emdiğini gözlemledim.
İlk suyu döktükten sonra karıştırmak hiç hoşuma gitmiyor, bunun yerine bazen v60'ı dairesel sallıyorum iyice karışıyor diye gözlemliyorum.
@Kahveciningalaksirehberi nin yöntem çok iyi duruyor ama öyle cam çubuğum yok maalesef
 
Yatak düzleştirirken v60ı sallamak veya vurmak kahveleri bloklaştırıyormuş sıkıştırıyormuş gibi geliyor onun yerine kahveyi döktüğümde oluşan tepeyi çay kaşığıyla sıkıştırmadan-bastırmadan kenarlara yayıyorum. İlk döktüğüm suyu düzleştirmeye göre daha iyi emdiğini gözlemledim.
İlk suyu döktükten sonra karıştırmak hiç hoşuma gitmiyor, bunun yerine bazen v60'ı dairesel sallıyorum iyice karışıyor diye gözlemliyorum.
@Kahveciningalaksirehberi nin yöntem çok iyi duruyor ama öyle cam çubuğum yok maalesef

Öncesinde tahta chopstick ile yapıyordum, bir gün baktım akış çok hızlı, fazla hızlı, filtreyi delmişim...
 
Korkuyla birlikte kaşık gitmiş çubuk gelmiş daha iyi olmuş. 🙂 Bende @smellsgood ’un yöntemini deniyorum bu aralar.
 
Benim yöntemim eğer açık kavrum bir kahve ise blooming sırasında çok nazik bir şekilde ileri-geri hareketlerle kaşık yardımıyla karıştırmak.

Mesela en son Kimma Honduras için yaptığımda kahve çok yoğun bir şekilde bitter oldu.

Sonra ki demleme için bloomingde 40sn bekledim hiç karıştırmadan ve aynı sürede demlememi tamamladım.

Sonuç lezzetli, portakal notalarında sitrik asidite ile dengeli bir gövde elde ettim.

Yöntem X Kavurma profili = Doğru extraction.
 
Ben aşırı olmasa da agresif döküşten yanayım blooming aşamasında. Gerekenden fazla su dökmenin de önüne geçilebiliyor bu sayede.
 
Geri
Üst