teyyaredenkahve
Üye
- İsim
- Levent
Merhabalar,
Özellikle Pour-over (üstten dökerek yapılan) demlemelerde önemli adımlardan birisi olan Blooming (çiçeklenme) hakkında kısaca bilgi vermek ve sizlerin nasıl bir yöntem kullandığını öğrenmek için bu konuyu açmak istedim.
BLOOMING (ÇİÇEKLENME) NEDİR?
Blooming, kahvenin sıcak suyla temas ettiğinde, kabarıp yükselmesi ve baloncuk çıkışı olarak gözlemlenmektedir.
İşin biraz tekniğine girersek, kahve çekirdeklerinde kavrulma sırasında hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının, sıcak su ile buluştuğunda hızlı bir şekilde baloncuklar oluşturarak çoğunlukla CO2 gazının salınımı olarak da tanımlanabilir.
Eğer blooming sırasında hiçbir şey olmuyorsa, kahveniz büyük ihtimalle taze olmayabilir ya da kötü koşullarda saklanmış olabilir.
Kahvenin CO2 salınımı (de-gassing) ve tazeliği ile ilgili detaylı bilgi için forumda açılan aşağıdaki konuyu okuyabilirsiniz.
Degassing Nedir? Bilgi ve Teknik Detaylar
BLOOMING NEDEN YAPILIR?
Not: Blooming suyunu dökmüyorum Yapanlar var ama hiç tanık olmadım ya da görmedim desem yeridir
SİZİN YÖNTEMİNİZ NEDİR?
Bilgilerimizi paylaşıp, öğrenebileceğimiz kısım burası Bu işin doğrusu, yanlışı yok... tek bir yöntem de yok! Yorumlarınızı ve yöntemlerinizi bekliyorum!
Özellikle Pour-over (üstten dökerek yapılan) demlemelerde önemli adımlardan birisi olan Blooming (çiçeklenme) hakkında kısaca bilgi vermek ve sizlerin nasıl bir yöntem kullandığını öğrenmek için bu konuyu açmak istedim.
BLOOMING (ÇİÇEKLENME) NEDİR?
Blooming, kahvenin sıcak suyla temas ettiğinde, kabarıp yükselmesi ve baloncuk çıkışı olarak gözlemlenmektedir.
İşin biraz tekniğine girersek, kahve çekirdeklerinde kavrulma sırasında hapsolan karbondioksit (CO2) gazlarının, sıcak su ile buluştuğunda hızlı bir şekilde baloncuklar oluşturarak çoğunlukla CO2 gazının salınımı olarak da tanımlanabilir.
Eğer blooming sırasında hiçbir şey olmuyorsa, kahveniz büyük ihtimalle taze olmayabilir ya da kötü koşullarda saklanmış olabilir.
Kahvenin CO2 salınımı (de-gassing) ve tazeliği ile ilgili detaylı bilgi için forumda açılan aşağıdaki konuyu okuyabilirsiniz.
Degassing Nedir? Bilgi ve Teknik Detaylar
BLOOMING NEDEN YAPILIR?
- Kahve çekirdeklerinde hapsolan CO2’in salınımı gerçekleşmezse bardağınızda ekşi/acı tatlar bulmanız muhtemel olacaktır.
- Benzer bir şekilde CO2’in salınımı için yeterli süre beklemezseniz, döktüğünüz su CO2 salınımı tamamlanmadığından, kahveyi çözemeden bardağınıza gidecektir.
- Genel kabul, kahve miktarının 2-3 katı miktarda suyu döküp, 30-45 saniye beklemektir.
- Demleme ustalarından bazıları, blooming sırasında kahvenin bir çubuk yardımıyla karıştırılmasını (bütün kahve yüzeyinin suyla teması için), bazıları ise hiç müdahale edilmemesi savunmaktadır.
- Kahveyi filtre kağıdına döküp, kahve yatağını düzleştirdikten sonra, ortasına küçük bir çukur açıyorum.
- Ardından kahve miktarının 2-3 katı su döküp, cam bir çubuk ile karıştırıyorum.
- Blooming için 30-45 saniye civarı bekliyorum.
Not: Blooming suyunu dökmüyorum Yapanlar var ama hiç tanık olmadım ya da görmedim desem yeridir
SİZİN YÖNTEMİNİZ NEDİR?
Bilgilerimizi paylaşıp, öğrenebileceğimiz kısım burası Bu işin doğrusu, yanlışı yok... tek bir yöntem de yok! Yorumlarınızı ve yöntemlerinizi bekliyorum!
Son düzenleme: