• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türkiye’de Satılan Şişe Suların İncelenmesi

UserName

Üye
Muhtemelen forumda ve dünya kahve topluluğunda en çok tartışılan konulardan biri su konusu oldu. Ben de bu amaçla önce en ucuzundan bir TDS ölçer kalem satın aldım ancak bunun saf su haricinde, çok kaba bir fikir vermekten başka pek işe yaramadığından kendime bir adet toplam sertlik (İzmir teknik kimya) ve bir adet karbonat sertliği ölçen (Prodac) test kitlerinden aldım.

Bu sertlikler ve su hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı okuyabilirsiniz.
Testlerde tartı yardımıyla ters titrasyon yöntemi kullandım. Test 0.001g çözünürlüğe sahip kalibre edilmiş bir tartı ile yapıldı. GH ve KH testlerindeki damla büyüklükleri mg cinsinden yazılarak CoffeeAdAstra tarafından yapılmış linkteki araç kullanıldı.

Deneğim Sular ve Bulgular

MarkaTDS (PPP)KH (CaCO3)GH (CaCO3)
Nestle Pure Life8592
Erikli8080
Kipa139
Damla9380
Pınar Madran1920
Carrefour6256
Rioba2029
Abant Rare232533
Kaltun Madran7135
Saka101115115
Uludağ222530
Pınar Uludağ273228


Olası Kısıtlamalar

Suyun doğası gereği, her şişenin farklı olabileceğini, yan yana olan aynı marka iki şişenin dahi farklı olabileceğini lütfen göz önünde bulundurun. Ayrıca alınan testlerde sistematik hata olabileceği, bunların bir kısmının akvaryum kullanımı amacıyla üretildiğini belirtmek isterim. Bir başka kısıtlama ise, testlerin renk dönüşlerinin ne zaman kabul edileceği, ben buradaki tavsiyeye uyarak her iki test için de rengin ilk dönüşü baz aldım.

Tabi burada toplam sertlik yerine kalsiyum ve magnezyum ölçen testlerin kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Ben bu test kitlerinden aldım ancak çözünürlükleri ve kullanım zorluklarından dolayı şimdilik rafa kaldırmama sebep oldu. PH ölçümleri de etkisi sınırlı olsa da kaydetmek makul olabilirdi. Bunun yanında bazı popüler suların olmadığı ve farklı kaynakları olan suların bazen kaynaklarının belirtilmediğini söyleyeyim. TDS değerlerini de pek önemsemediğin için başta kaydetmedim ancak ilişkiyi göstermek amacıyla gene de yazıyorum.

Kişisel Stratejim

Benim su konusunda yaptıklarım ise şimdilik Kipa suyu baz alarak mineraller eklemek. Böylece magnezyum ve kalsiyum değerlerini önceden ölçmek de benim için çok önemli olmuyor. Mineraller eklendikten sonra da test ederek GH 80 KH 40 olan bir su elde ediyorum. Bir alternatif ise muhtemelen birden fazla suyu karıştırmak ve ideale yakın bir su elde etmek olabilir.

Umuyorum bu çalışma su konusunda arayışta olan arkadaşlara yardımcı olacaktır, eklememi istediğiniz bir su olursa bulmaya ve test etmeye çalışırım.
 
Son düzenleme:
Mükemmel bir çalışma! Eğer zamanınız olursa şunu da yapmanızı isterim, oda sıcaklığında mümkünde 0.7 conversion’a sahip (bizim 20₺’lik ppm cihazı) ppm ölçer ile ppm ölçüp tabloyu tamamlarsanız, başka bir zaman bu ppm diyelim ki %10 arttıysa %5 GH - %5 KH şeklinde arttı diyerek varsayıp reçetemizi değiştirebiliriz.
 
Mükemmel bir çalışma! Eğer zamanınız olursa şunu da yapmanızı isterim, oda sıcaklığında mümkünde 0.7 conversion’a sahip (bizim 20₺’lik ppm cihazı) ppm ölçer ile ppm ölçüp tabloyu tamamlarsanız, başka bir zaman bu ppm diyelim ki %10 arttıysa %5 GH - %5 KH şeklinde arttı diyerek varsayıp reçetemizi değiştirebiliriz.
Ben de aslında 20₺’lık ekranı zar zor okunan cihaz ile yaptım buradaki ölçümleri. Araştırdığım kadarıyla o cihaz NaCl conversion kullanıyor. Sizin dediğiniz değişimleri tek tek mineral eklediğim bir gün belki kaydeder yazarım. Neyse ki cihazlar arası ortak dil için bu çevirimleri yapmak da oldukça kolay.

mSµSNaCl Conv.442 Conv.
1.0 mS1000 µS500 ppm700 ppm
1.5 mS1500 µS750 ppm1050 ppm
2.0 mS2000 µS1000 ppm1400 ppm
2.5 mS2500 µS1250 ppm1750 ppm
3.0 mS3000 µS1500 ppm2100 ppm
 
Çalışma ve Yazı çok Çok güzel olmuş İzninizle instagram da görüntüsünü paylaşabilir miyim?
 

Aa ne tesadüf, arkadaşımızın ölçtüğü değerlerle çok benzer, hatta aynı. Teşekkürler paylaşım için

Değerlerin belli bir sınırın dışına çıkmaması gerekiyor sadece, birebir aynı olmasını beklememek gerek. Doğal kaynak suyu ise, zaten her geçtiği taştan bayırdan farklı mineral alacağı için, dalgalanmalar olması gerekiyor. Şu su konusu hakkında çok dogma bilgiler var maalesef.
 
Aa ne tesadüf, arkadaşımızın ölçtüğü değerlerle çok benzer, hatta aynı. Teşekkürler paylaşım için

Değerlerin belli bir sınırın dışına çıkmaması gerekiyor sadece, birebir aynı olmasını beklememek gerek. Doğal kaynak suyu ise, zaten her geçtiği taştan bayırdan farklı mineral alacağı için, dalgalanmalar olması gerekiyor. Şu su konusu hakkında çok dogma bilgiler var maalesef.
siz önermiştiniz kaynaklar çok yakın uludağ premium ile diye o yüzden denemek istedim 10 Lt si 9.45 tl carrefoursada fiyatı da makul yakşalık ppm 27 civarı sanırım
 
siz önermiştiniz kaynaklar çok yakın uludağ premium ile diye o yüzden denemek istedim 10 Lt si 9.45 tl carrefoursada fiyatı da makul yakşalık ppm 27 civarı sanırım

Muhtemelen kaynakları aynı, aslında karşılaştırma yapmak için bir cupping yapılabilir.

Bu arada saf su niyetine biraz eklediğiniz mineralleri azaltarak ve toplam sertliğin kalsiyumdan geldiğini varsayarak Kipa suyu kullanabilirsiniz. Şahsen ben öyle yapıyorum ve sonuçlardan çok memnunum.

Denemek isteyen arkadaşlar için 500ml saf suya veya Kipa suya (konsantre olduğu için fark küçük olur) eklenmek üzere bir tarif:

Epsom Tuzu: 8,98 g
Kalsiyum Klorür (CaCl2): 2,55 g
Magnezyum Klorür (MgCl2•6H2O): 7,87 g
İngiliz karbonatı (NaHCO3): 5,78 g

Bunu eklemeniz sonucu oluşacak konsantreden şırınga yardımıyla 4 gram alarak 1 litre Kipa suya eklerseniz CaCO3 cinsinden Gh 87.5 ppm Kh 40 ppm’e yakın bir su elde edebilirsiniz. Zor gibi görünebilir ancak aslında bütçenizi pek zorlamayacak bir çözüm. Bunun yanında bazı minerallerin çözünmesi zor olduğundan kaynar su yardımıyla çözmenizi tavsiye ederim ve eklendikten sonraki ölçümlerin birkaç saat sonra yapılması çok daha sağlıklı olacaktır.

Güncelleme:

Bugünlerde farklı bir su kullanıyorum, 0,5 litre saf suya (Kipa su da olur) bunları ekliyorum

Epsom Tuzu: 7,05 g
Kalsiyum Klorür (CaCl2): 1,3 g
Magnezyum Klorür (MgCl2•6H2O): 5,1 g
İngiliz karbonatı (NaHCO3): 4.25 g

1 litre Kipa suya 4 gram bundan ekliyorum. 30 KH 60 GH (45 Mg 15 Ca) oluyor. Neden değiştirdiğimi merak ediyorsanız, bazı kahvelerin o kadar yüksek ppmde rahatsız edici olduğunu gördüm. Ayrıca eski suyun bitişinin biraz ağız kurutucu olduğunu düşünüyorum. Bu ağız kurutuculuğunun sebebinin sülfat ve klorür dengesi olduğunu tahmin ettiğimden oranında da bir değişiklik yaptım.
 
Son düzenleme:
Ben görmemişim bu konuyu @UserName ,çok faydalı olmuş, emeğinize sağlık.
Bu aralar RO ile sıkıntı yaşadığım için ben de kipa suya mineral eklemeyi düşünüyorum bir süre. Daha sonradan tecrübe ettiğiniz farklı bir şey oldu mu Kipa su için yoksa GH:9 KH:13 kabul ederek konsantrosyon hazırlayayım mı?
 
Ben görmemişim bu konuyu @UserName ,çok faydalı olmuş, emeğinize sağlık.
Bu aralar RO ile sıkıntı yaşadığım için ben de kipa suya mineral eklemeyi düşünüyorum bir süre. Daha sonradan tecrübe ettiğiniz farklı bir şey oldu mu Kipa su için yoksa GH:9 KH:13 kabul ederek konsantrosyon hazırlayayım mı?
Bu gh ve Kh değerleri alman sertliği ise oldukça yüksek. Fransız ise yine de yüksek. Ppm veya mg/l ise o zaman oldukça yumuşak diyebiliriz.
 
Ben görmemişim bu konuyu @UserName ,çok faydalı olmuş, emeğinize sağlık.
Bu aralar RO ile sıkıntı yaşadığım için ben de kipa suya mineral eklemeyi düşünüyorum bir süre. Daha sonradan tecrübe ettiğiniz farklı bir şey oldu mu Kipa su için yoksa GH:9 KH:13 kabul ederek konsantrosyon hazırlayayım mı?
Bence aradaki ufak değişimler herhangi bir sorun oluşturmayacaktır. Şahsen James Hoffmann’ın etkinliği için gönderilen third wave water için de bu değerleri kabul ederek Kipa su kullandım. Bunun yanında Kipa su öylesine yumuşak ki bu minerallerle oluşturulacak konsantre için de kullanılabileceği kanaatindeyim.

Bu arada peak waterın çalışma mantığını bilen biri olarak her zaman KH değerine göre suyun ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Bu mantıkla hareket ederek TWW oranını ayarladım.
 
Geri
Üst