UserName
Üye
Muhtemelen forumda ve dünya kahve topluluğunda en çok tartışılan konulardan biri su konusu oldu. Ben de bu amaçla önce en ucuzundan bir TDS ölçer kalem satın aldım ancak bunun saf su haricinde, çok kaba bir fikir vermekten başka pek işe yaramadığından kendime bir adet toplam sertlik (İzmir teknik kimya) ve bir adet karbonat sertliği ölçen (Prodac) test kitlerinden aldım.
Bu sertlikler ve su hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı okuyabilirsiniz.
Testlerde tartı yardımıyla ters titrasyon yöntemi kullandım. Test 0.001g çözünürlüğe sahip kalibre edilmiş bir tartı ile yapıldı. GH ve KH testlerindeki damla büyüklükleri mg cinsinden yazılarak CoffeeAdAstra tarafından yapılmış linkteki araç kullanıldı.
Deneğim Sular ve Bulgular
Olası Kısıtlamalar
Suyun doğası gereği, her şişenin farklı olabileceğini, yan yana olan aynı marka iki şişenin dahi farklı olabileceğini lütfen göz önünde bulundurun. Ayrıca alınan testlerde sistematik hata olabileceği, bunların bir kısmının akvaryum kullanımı amacıyla üretildiğini belirtmek isterim. Bir başka kısıtlama ise, testlerin renk dönüşlerinin ne zaman kabul edileceği, ben buradaki tavsiyeye uyarak her iki test için de rengin ilk dönüşü baz aldım.
Tabi burada toplam sertlik yerine kalsiyum ve magnezyum ölçen testlerin kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Ben bu test kitlerinden aldım ancak çözünürlükleri ve kullanım zorluklarından dolayı şimdilik rafa kaldırmama sebep oldu. PH ölçümleri de etkisi sınırlı olsa da kaydetmek makul olabilirdi. Bunun yanında bazı popüler suların olmadığı ve farklı kaynakları olan suların bazen kaynaklarının belirtilmediğini söyleyeyim. TDS değerlerini de pek önemsemediğin için başta kaydetmedim ancak ilişkiyi göstermek amacıyla gene de yazıyorum.
Kişisel Stratejim
Benim su konusunda yaptıklarım ise şimdilik Kipa suyu baz alarak mineraller eklemek. Böylece magnezyum ve kalsiyum değerlerini önceden ölçmek de benim için çok önemli olmuyor. Mineraller eklendikten sonra da test ederek GH 80 KH 40 olan bir su elde ediyorum. Bir alternatif ise muhtemelen birden fazla suyu karıştırmak ve ideale yakın bir su elde etmek olabilir.
Umuyorum bu çalışma su konusunda arayışta olan arkadaşlara yardımcı olacaktır, eklememi istediğiniz bir su olursa bulmaya ve test etmeye çalışırım.
Bu sertlikler ve su hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı okuyabilirsiniz.
Testlerde tartı yardımıyla ters titrasyon yöntemi kullandım. Test 0.001g çözünürlüğe sahip kalibre edilmiş bir tartı ile yapıldı. GH ve KH testlerindeki damla büyüklükleri mg cinsinden yazılarak CoffeeAdAstra tarafından yapılmış linkteki araç kullanıldı.
Deneğim Sular ve Bulgular
Marka | TDS (PPP) | KH (CaCO3) | GH (CaCO3) |
Nestle Pure Life | 85 | 92 | |
Erikli | 80 | 80 | |
Kipa | 13 | 9 | |
Damla | 93 | 80 | |
Pınar Madran | 19 | 20 | |
Carrefour | 62 | 56 | |
Rioba | 20 | 29 | |
Abant Rare | 23 | 25 | 33 |
Kaltun Madran | 71 | 35 | |
Saka | 101 | 115 | 115 |
Uludağ | 22 | 25 | 30 |
Pınar Uludağ | 27 | 32 | 28 |
Olası Kısıtlamalar
Suyun doğası gereği, her şişenin farklı olabileceğini, yan yana olan aynı marka iki şişenin dahi farklı olabileceğini lütfen göz önünde bulundurun. Ayrıca alınan testlerde sistematik hata olabileceği, bunların bir kısmının akvaryum kullanımı amacıyla üretildiğini belirtmek isterim. Bir başka kısıtlama ise, testlerin renk dönüşlerinin ne zaman kabul edileceği, ben buradaki tavsiyeye uyarak her iki test için de rengin ilk dönüşü baz aldım.
Tabi burada toplam sertlik yerine kalsiyum ve magnezyum ölçen testlerin kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Ben bu test kitlerinden aldım ancak çözünürlükleri ve kullanım zorluklarından dolayı şimdilik rafa kaldırmama sebep oldu. PH ölçümleri de etkisi sınırlı olsa da kaydetmek makul olabilirdi. Bunun yanında bazı popüler suların olmadığı ve farklı kaynakları olan suların bazen kaynaklarının belirtilmediğini söyleyeyim. TDS değerlerini de pek önemsemediğin için başta kaydetmedim ancak ilişkiyi göstermek amacıyla gene de yazıyorum.
Kişisel Stratejim
Benim su konusunda yaptıklarım ise şimdilik Kipa suyu baz alarak mineraller eklemek. Böylece magnezyum ve kalsiyum değerlerini önceden ölçmek de benim için çok önemli olmuyor. Mineraller eklendikten sonra da test ederek GH 80 KH 40 olan bir su elde ediyorum. Bir alternatif ise muhtemelen birden fazla suyu karıştırmak ve ideale yakın bir su elde etmek olabilir.
Umuyorum bu çalışma su konusunda arayışta olan arkadaşlara yardımcı olacaktır, eklememi istediğiniz bir su olursa bulmaya ve test etmeye çalışırım.
Son düzenleme: