• Aralık
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı yaklaşması nedeni ile Kahve Kulübü kahve alım anketini başlattık. Sizlerin oyları ile belirlenen firmadan Aralık ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Aralık ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

Türkçe Tadım Çarkı!

kahveanalisti

İyi Bilinen Üye
Konum
Ankara
Daha fazla  
Espresso Makinesi
Lelit Grace PL81T
Değirmen
Eureka Mignon Specialita-Timemore C2- Comandante C40 MK3
Ekipmanlar
V60-Breville Sage Precision Brewer-Syphon-Aeropress-Nanopresso-Kompresso-Kruve Elek-Kruve Bardak-Acaia Pearl S-Felicita-Fellow Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
kahveciningalaksirehberi bir harika ya.
 

PortatifBarista

İyi Bilinen Üye
Konum
Eskişehir-Ankara
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Espresso Makinesi
:(
Değirmen
Comandante C40 Nitro Blade Hand Grinder
Ekipmanlar
Konchero Gooseneck Kettle, Hario V60 Dripper, Hario İmmersion Dripper, Kaliteo Dripper, Kaan Hassas Tartı, Act Refraktometre
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara-Eskişehir
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Tepebaşı (Eskişehir)
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Emek Semti (Ankara)
Ellerinize Sağlık @Kahveciningalaksirehberi İçtiği kahveyi anlamlandırmak isteyen tüm kahveseverlerin ellerinde bulundurması gereken bir kaynak.
 

Sfkok

Yeni Üye
Bazen kahvede aldığımız tatları ve aromaları betimlemekte ortak bir dil bulmakta zorlandığımız oluyor, Counter Culture Coffee'nin Alice tarafından Türkçe'ye çevirdiği tadım çarkını aşağıda bulabilirsiniz!

Ekli dosyayı görüntüle 4
Merhabalar,

Bahsettiğiniz konuda uzun zamandır kafama takılan birşey var. Kahve çekirdeği nasıl oluyorda 50 'ye yakın farklı aromaya sahip olabiliyor? Bu nasıl mümkün? Örneğin bir kahveyi yudumlarken bal aromaları alırken, başka bir kahvede salatalık notaları nasıl hissedilebiliyor?

Forumda yaptığım aramalarda tatmin edici bir sonuç bulamadım. Konu daha önceden tartışıldıysa link vermenizi rica ederim.
 

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Merhabalar,

Bahsettiğiniz konuda uzun zamandır kafama takılan birşey var. Kahve çekirdeği nasıl oluyorda 50 'ye yakın farklı aromaya sahip olabiliyor? Bu nasıl mümkün? Örneğin bir kahveyi yudumlarken bal aromaları alırken, başka bir kahvede salatalık notaları nasıl hissedilebiliyor?

Forumda yaptığım aramalarda tatmin edici bir sonuç bulamadım. Konu daha önceden tartışıldıysa link vermenizi rica ederim.
Maillard reaksiyonu araştırabilirsiniz.
 

coffeebeansantalya

Aktif Üye
Konum
Antalya
İsim
Erdem
Daha fazla  
İsim
Erdem
Değirmen
comandante
Ekipmanlar
v60-aeropress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Antalya

SirJohn

Aktif Üye
Konum
Istanbul/Maltepe
İsim
Sercan Pekel
Daha fazla  
İsim
Sercan Pekel
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Maltepe
@Kahveciningalaksirehberi Birkaç sorum olacak. Bu çarkın İngilizcesinde tat açıklamaları da var mı? Genelde bu tarz tablolarda tat-yapı özellikleri ayrıca bir yerde betimleyici ve/veya karşılaştırmalı olarak açıklanır.

Özellikle gövde ve pekiştirici sıfatların anlaşılması zor geliyor bana. Hani İPEKSİ ve KADİFEMSİ arasında ne fark olabilir. OKKALI ve AĞDALI ne demek ne beklenmeli ne olursa OKKALI ne olursa AĞDALI olur gibi

Bir de Alice'i tanımam. Ne iş yapar da bilmem ama ingilizceden türkçeye tat-yapı sıfatları çevrilirken kullanılan bazı oturmuş terimler vardır. Burda DOLGUN-KREMALI-AĞZI KAPLAYAN lar dikkatimi çekti. Örn. Ağzı kaplayanın ingilizcesi neydi? Mouth thickness sa genelde ağız dolgunluğu/dolduran olarak çevrilir gibi.
 

Kahveciningalaksirehberi

İyi Bilinen Üye
Editör
@Kahveciningalaksirehberi Birkaç sorum olacak. Bu çarkın İngilizcesinde tat açıklamaları da var mı? Genelde bu tarz tablolarda tat-yapı özellikleri ayrıca bir yerde betimleyici ve/veya karşılaştırmalı olarak açıklanır.

Özellikle gövde ve pekiştirici sıfatların anlaşılması zor geliyor bana. Hani İPEKSİ ve KADİFEMSİ arasında ne fark olabilir. OKKALI ve AĞDALI ne demek ne beklenmeli ne olursa OKKALI ne olursa AĞDALI olur gibi

Bir de Alice'i tanımam. Ne iş yapar da bilmem ama ingilizceden türkçeye tat-yapı sıfatları çevrilirken kullanılan bazı oturmuş terimler vardır. Burda DOLGUN-KREMALI-AĞZI KAPLAYAN lar dikkatimi çekti. Örn. Ağzı kaplayanın ingilizcesi neydi? Mouth thickness sa genelde ağız dolgunluğu/dolduran olarak çevrilir gibi.
Orjinali:

457D91E9-069C-41C7-BFBB-B72A53093CCF.jpeg
 

SirJohn

Aktif Üye
Konum
Istanbul/Maltepe
İsim
Sercan Pekel
Daha fazla  
İsim
Sercan Pekel
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Istanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kadıköy
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Maltepe
Orjinalinde de sıfatları açıklayan bir yer yok o zaman. Teşekkür ederim
 
Üst