• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türk Kahvesinin Dünyada Tutmamasının Nedenleri

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Marius
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Marius

Üye
İsim
Marius Kowaloski
Daha fazla  
İsim
Marius Kowaloski
Espresso kadar maliyetli ve yapımı zor bir kahve değil. 300 liralık bir cezve ve iyi bir öğütücüyle belli demleme teknikleri aracılığıyla çok güzel kahveler çıkıyor fakat espresso'dan tam verim alabilmek için bildiğim kadarıyla 2-3k'lık ekipmanlar gerekiyor. Çok daha maliyetli bir durum. Tamam, belki ticari olarak espresso yapmak daha iyidir. Makineler ile seri üretim alabiliyorsunuz fakat kişisel tüketimde türk kahvesi espresso'ya göre maliyeti daha düşük. Belki de yanlış biliyorumdur. Bilgili arkadaşların fikirlerini almak isterim.
 
Tat profili aynı içecekler değiller. Ayrıca türk kahvesine göre belki 10 larca kat daha maliyetli olmasına rağmen kahveseverlerin espressoyu tercih sebebi belki aynı oranda daha güzel bir içecek olması olabilir.
 
Taze ve ekşi olmayan bir çekirdekle demlendiğinde gayet de tutuyor aslında. Piyasadaki minasın küf notasının yerine, fındıksı, kakao notalı, karamel, meyvemsi bir deneyim çoğunu mutlu ediyor. Türk kahvesinden çok memnun kaldığım bir çekirdek vardı, Kosta Rika Tarrazu San Rafael, mesela bunu okula götürüp önce sözenle öğütüp, arkadaşlara ikram ettiğimde çok beğenmişlerdi. "Herkes Rio Minas'a alışkın." deyip işten sıyrılmak yerine çekirdeği doğru düzgün kavurmak gerekiyor belki de.
 
degirmendir muhtemelen o incelikte kahve egutebilecek degirmenler gelistirilmedigi icin turk kahvesi ni eldeki degirmenlerle yapmaya calisan dunya vatandaslari lezzetli bir turk kahvesi icemediler ellerindeki degirmenlerin cekebildigi kalinliklara gore farkli demleme metotlari gelistirmis olabilirler
 
Ben reklam olduğunu düşünüyorum. Turistler Türkiye'ye geldiklerinde bayıla bayıla içiyorlar çünkü. Ayrıca Türkiye'de bütün Starbucks şubelerinde Türk kahvesi oluyor fakat, nedense dünyanın diğer ülkesindeki hiç bir şubesinde yok. Malesef hiç bir yerde olmadığı için içilmiyor. Bir yerde okumuştum yurtdışına çıkan herkes olmadığını bile bile büyük kahve mekanlarında Türk kahvesi istese farkındalık oluşsa. Fena mı olur? ☺
 
Pişirerek yapılıyor, diğerleri ekstrasyon olduğu için aromalar daha ne alınıyor bence. Bir de Türk kahvesinden varyasyonlar pek olmuyor. Dibek vs tamamda, özü değişmiyor sanki. Ben son 3 yıldır espressoya alıştım, Türk kahvesi çok seyrek içiyorum ve enteresandır sonrasında uzun süre telvenin ağırlığını hissettiğim için başka bir şey içemiyorum.
 
Filtrelenmediği için çok rağbet görmüyor, telvesi de cabası. Espresso ve filtre kahve daha çok tercih edilmeye devam eder.
 
Ben de filtrelenmediği için rağbet görmediğini düşünüyorum. Bir de kendi adıma el değirmeniyle yorucu olduğu için.
Türk kahvesini çok sevmeme rağmen nadiren demliyorum. Espressodan bile daha düşük klikte öğütülmesi gerekiyor ve yoruyor el değirmeniyle.
Olması gerektiği gibi pudra kıvamına da her el değirmeni getiremiyor. Benimkinde zor en azından (Timemore c3)

Tam da Türk kahvesi içerken bu konuyu gördüm yalnız. :D 12 gram öğüttükten sonra sağ omzum ağrıdı hafiften. :D
 
Son düzenleme:
Bugün 90+ bir kahveden Türk Kahvesi içtiğimde neden gerçekten içilmediğini sürekli olarak merak ediyorum. Bence işin nitelikli kısmını çok az kişi keşfedebilmiş durumda
 
Bugün 90+ bir kahveden Türk Kahvesi içtiğimde neden gerçekten içilmediğini sürekli olarak merak ediyorum. Bence işin nitelikli kısmını çok az kişi keşfedebilmiş durumda
Çok kaliteli bir çekirdekten yapılma Türk kahvesi de dediğiniz kadar oluyor. Bugüne kadar içtiğim en iyi kahvelerden olan El Gobiado'yu 1 fincan da Türk kahvesi olarak demlemiştim ve filtrede aldığım tadım notalarını birebir Türk kahvesinde almıştım. Fazlası var eksiği yoktu.
Fincanı odamda bırakmıştım ve sabaha kadar odam portakal kokmuştu.
 
Bence bir kaç nedeni var.
1. 6~7 gr kahve kullanılmasına rağmen pahalı. Bir de milletimizde yabancı seviciliği var. Espresso+ süt daha cazip geliyor.
2. Dışarıda en iyi kahveyi nerede içerim diye sorsanız Starbucks diyeceklerdir.
3. Kötü yapılıyor. Acı ve bayat
4. Nitelikli çekirdek kullanılmıyor.
5. Hala benimsemeyenler var. Türk kahvesini ayrı bir şey sanıp aslında demleme/pişirme yöntemi olduğu bilinmiyor.

Türk kahvesi sever teyzem benim acemice yaptığım Türk kahvesine bayılıyor.
 
Espressodan bile daha düşük klikte öğütülmesi gerekiyor ve yoruyor el değirmeniyle.
Olması gerektiği gibi pudra kıvamına da her el değirmeni getiremiyor. Benimkinde zor en azından (Timemore c3)

Tam da Türk kahvesi içerken bu konuyu gördüm yalnız. :D 12 gram öğüttükten sonra sağ omzum ağrıdı hafiften. :D
Ben de C3 kullanıyorum 7 klikte Koray Bey'in tarifini uyguluyorum çok güzel fincanlar çıkıyor. Siz nasıl yapıyorsunuz?
 
Pratik şekilde demlenmediği için tercih edilmiyor. Ufak tefek farkları olsa da çok ince öğütülmüş bir french presse benziyor aslında. :)
Bugün yemekten sonra 14 gramı hızlıca öğüttüm, attım Telve®'ye, o demleyiverdi biz de içiverdik. Globalde Arçelik gibi firmaların iyi pazarlaması ile, espresso kadar pratik bir içecek statüsü kazanırsa Türk kahvesi de yaygınlaşacaktır.
 
Çok kaliteli bir çekirdekten yapılma Türk kahvesi de dediğiniz kadar oluyor. Bugüne kadar içtiğim en iyi kahvelerden olan El Gobiado'yu 1 fincan da Türk kahvesi olarak demlemiştim ve filtrede aldığım tadım notalarını birebir Türk kahvesinde almıştım. Fazlası var eksiği yoktu.
Fincanı odamda bırakmıştım ve sabaha kadar odam portakal kokmuştu.
Son yazdığınız portakal kokmuştu söylemi ile ilgili benimde merak ettiğim bir durum var. Genelde V60 ve ev tipi espresso makinesi ile kahve demliyorum. İlginç şekilde fincan dolu iken çok tatları alamasam da kahve bittikten sonra fincan soğumuş olduktan sonraki koku muhteşem. Espresso da kullandığım Kolombiya ve Brezilya kahvesinde çok güzel ve yoğun bir çikolata, V60 da ise çok güzel tropik meyve ve çiçeksi kokular alıyorum. İçerken neden bu kadar yoğun değil de bittikten sonra fincanın dibinde kalan kurumuş kahveden gelen koku bu kadar yoğun?
 
Ne yapılma yöntemi ne boyutu ne de tadı... Tek sebebi "Türk" kahvesi olması. Türk mutfağından dünyada ünlü ne var ki kahvemiz olsun. Ben uzun süre Amerika'da yaşadım. Yoğurt yunan yoğurdu. Çay ingiliz, hint, çin, japon çayı. Rakı desen hak getire. Türk mutfağıyla ilgili bir kebap biliniyor. Döneri bile yunanlar almış götürmüş. Pidemiz bir İtalyan pizzası kadar biliniyor mu? Lahmacun yaygın mı? Aklınıza gelecek hiçbir yemeğimiz tanınmış değil. Halbuki fal gibi ilgi çekici özelliği olan ve diğerlerine göre çok daha pratik bir hazırlama yöntemi olan Türk Kahvesi dünyada bilinmiyor. Tanıtımını yapamamışız, başka bir sebebi yok. Çaydanlığa su ve kahve koyup karıştırsak bile Türk Kahvesi ortaya çıkabilir, böyle pratik ve basit bir yöntemin bilinmemesi çok enteresan.
 
Ben de C3 kullanıyorum 7 klikte Koray Bey'in tarifini uyguluyorum çok güzel fincanlar çıkıyor. Siz nasıl yapıyorsunuz?
Ben 5 klikte öğütüyorum. Genelde 1-10 oran kullanıyorum. Bakır cezvede nedense alışamadım, hep aynı dümdüz aromasız kahveler içiyorum bakır cezvede. 50 liralık ucuz cezve olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden Sinbo marka elektrikli cezvede demliyorum. İlla herkesin evine girmiştir bir ara bu cezve. :D En içtiğim aromatik kahveleri o cezveden içtim.
 
Son yazdığınız portakal kokmuştu söylemi ile ilgili benimde merak ettiğim bir durum var. Genelde V60 ve ev tipi espresso makinesi ile kahve demliyorum. İlginç şekilde fincan dolu iken çok tatları alamasam da kahve bittikten sonra fincan soğumuş olduktan sonraki koku muhteşem. Espresso da kullandığım Kolombiya ve Brezilya kahvesinde çok güzel ve yoğun bir çikolata, V60 da ise çok güzel tropik meyve ve çiçeksi kokular alıyorum. İçerken neden bu kadar yoğun değil de bittikten sonra fincanın dibinde kalan kurumuş kahveden gelen koku bu kadar yoğun?
Hocam ben çoğu zaman çekirdeğin kokusundan fincandan alacağım keyfi aşağı yukarı tahmin edebiliyorum.
Hiç ''düz, aromasız'' bir çekirdek kokusundan ''meyve şöleni'' bir fincan içtiğimi hatırlamıyorum.
Aynı şekil ''meyve şöleni'' diyebileceğim kokulara sahip çekirdeklerden de ''aromasız'' fincanlar içmedim. Az da olsa o aromayı aldım.

İlk aklıma gelen şey eğer bütün kahvelerde her zaman aynı şeyi yaşıyorsanız belki sigara vs. kullanıyorsanız aldığınız tatları azaltabiliyor olacağı.
Veya demlemelerinizde bir sıkıntı olabileceği. Onun dışında bazı kahvelerin soğudukça aromasının, asiditesinin daha belirgin hale gelmesi çok olağan.
 
Ateş gerekmesi, el değirmenleriyle o kadar ince öğütümün zor olması, başında beklenmesi (taşmaması için) köpüğünün kaybolmaması için güzelce dökmesi vs biraz zahmetli oluyor. Ben Commandante C40 ile çekmeyi denemiştim elim kolum bayağı zorlanmıştı ve ağrı yaptı 20 gr çekene kadar.
 
Geri
Üst