• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türk Kahvesi Standartları (TSE)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemix
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

cemix

Barista
İsim
Cemil
Daha fazla  
İsim
Cemil
Değirmen
Lelit Fred, Molent Pocket
Merhaba,
Yakın zamanda Türk Kahvesinin standartlarının belirlenmesi ile ilgili haberleri duymuşsunuzdur. Konuyla ilgili bir haberi ve Cenk Girginol'un haberini aşağıya ekliyorum. Bu konuyu instagramda bolca görmeme rağmen standartların ne olduğunu bulamadım. Cenk Girginol paylaşımına gelen yoruma cevaben: "TSE sitesinden standart numarası (13423 ve 13904) yazıp satın alıp indirmeniz lazım" demiş. Bu yüzden buraya ekleyemiyorum maalesef.
Sizce Türk Kahvesinin bu standartlaştırılmasının ne yararı var? ve ne anlama geliyor?

1607268680686.png

Cenk Girginol'un instanram paylaşımı:

Son olarak konuyla ilgili Özgün Sarısoy'un bir eleştirisi olmuş onu ekleyeyim:

Ayrıca Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneğinin standartlarını şuradan bulabilirsiniz:

tse 13904'ü tse'den 30 tl karşılığında temin edinebilirsiniz. denebilecek ve eleştirilebilecek çok şey var. zamanla diyeceğim de ancak bu standart ile ilgili olarak getirilebilecek en temel eleştiri şudur:

"4 Genel kurallar
4.1 Ham maddeler

Türk kahvesinde kullanılan çekirdek Arabica ve Robusta çeşitlerinde olabilir. Kullanılan Arabica ve Robusta çeşitleri tek çeşit olarak kullanılabileceği gibi birbiri ile harman olarak da kullanılabilir."

türk milletine brezilyanın çöpü rio minası layık görenler bununla yetinmediği gibi şimdi de robustayı bu işin içine katmaya çalışmaktadırlar. türk kahvesine gizli gizli robusta katanlar bu standart ile birlikte gönül rahatlığı ile çöplerini satabileceklerdir. bu 13904 no'lu standart aslında bir standart olmayıp birilerinin millete ÇÖP içirmesine bahane yaratmasıdır. bu metinden hayırlı bir şeymiş gibi bahsedenler sayesinde günlük başkası adına utanmak kotamı fazla fazla doldurmuş bulunmaktayım. haftaiçi tse'den imkan bulursam bilgi almaya çalışacağım. türk kahvesini severek içen, tarihine ve atalarının mirasına (sadece osmanlı torunluğu olarak algılamayın, kendi büyükdedelerinizden büyükninelerinizden sizlere aktarılanlar dahil) sahip çıkmak isteyen herkesi bu 13904 no'lu utanç belgesi ile mücadeleye davet ediyorum.

Oncelikle TSE standardini okumadim. Yazilanlara istinaden yorum yapiyorum.

Standart olmasi onemlidir, bir yerden baslamak gerekiyordu ama Ozgun Bey'in yazdigi gibiyse bazi eksiklikler var. SCA da kahve demlemek icin standartlar belirliyor ve belli araliklar icinde kalinmasi gerekiyor.

Bunun disinda en onemli sorun su. Bu standartlar nasil denetlenecek? Bir isletmenin sattigi seye Turk Kahvesi diyebilmesi icin, standartlara uymasi gerekecek. Standartlarin disindan demleme yapan bir isletmenin sattigi sey artik Turk Kahvesi olmayacak. Menusune Turk Kahvesi adiyla koyamayacak, En azindan bunun boyle olmasi gerekiyor, @deniz bu konuda daha dogru yorum yapabilir.

Uzun yillardir yanlis yapilan bir suru uygulama var ve uyum saglamak, denetlemek biraz zaman alacak gibi duruyor.

@deniz in de belirttigi gibi Robusta eklemesi kesinlikle kabul edilebilecek bir sey degil. Arabica kahvesi icin de belli bir ticari sinifa kadar izin verilmeliydi. Nitelikli olsun demiyorum ama kötü kalite kahveler de kullanilmamali.

Kahve kalitesini arttirmak adina elimize guzel bir firsat gecmis. Umarim ilerleyen gunlerder guncellemeler gelir. Emegi gecenlere tesekkurler.

Son düzenleme:
Mevzuata göre önce su sonra kahve konulmalıymış. Mevzuata göre önceden ısıtılmamış oda sıcaklığında bir su gerekliymiş hatta buzdolabındaki su daha iyi olurmuş. @kahvekolik.barista hocam sizin tarifiniz bu mevzuata aykırı, belki de buzlu su kullansaymışsınız Dünya şampiyonluğu gelebilirmiş 😁

Mevzuata göre önce su sonra kahve konulmalıymış. Mevzuata göre önceden ısıtılmamış oda sıcaklığında bir su gerekliymiş hatta buzdolabındaki su daha iyi olurmuş. @kahvekolik.barista hocam sizin tarifiniz bu mevzuata aykırı, belki de buzlu su kullansaymışsınız Dünya şampiyonluğu gelebilirmiş 😁
Eline daha cezve bile almamış yada Makine dışında Türk kahvesi demlemeyen kişi yada kişilerin standartlarını çokta takmayın. Deneyin görün ne doğru ne yanlış . Bu zamana kadar size yanlış bir standart anlatmışım🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪 kusura bakayın :)

Geri