• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türk Kahvesi Neden Acı Olmak Zorunda Değil? Değirmen ve Isı Faktör

COFFEE-AUTHORITY

Yeni Üye
İsim
Rıza
Daha fazla  
İsim
Rıza
Selamlar arkadaşlar,

Forumda V60, Espresso ve Aeropress başlıkları altında inanılmaz bir bilgi birikimi varken, topraklarımızın en eski yöntemi olan Türk Kahvesi başlığının biraz sessiz kaldığını fark ettim. Genelde tartışmalar cezve materyali (bakır/gümüş) veya ısı kaynağı (kum/gaz) üzerine yoğunlaşıyor.

Ancak atölyede yaptığımız denemelerde, fincandaki lezzeti asıl manipüle eden faktörün "Öğütüm Esnasındaki Isı" olduğunu gözlemledik. Bunu sizinle tartışmak ve deneyimlerinizi duymak isterim.

Problem: Metal Bıçaklar ve Sürtünme IsısıBildiğiniz gibi Türk Kahvesi, Espresso'dan bile ince (pudra kıvamına yakın) bir öğütüm gerektiriyor. Elektrikli değirmenlerde (ister flat ister conical burr olsun) bu inceliğe inmek için bıçakları birbirine çok yaklaştırıyoruz.

Bu durum, öğütüm süresini uzatıyor ve ciddi bir sürtünme ısısı (friction heat) yaratıyor. Kahve daha demlenmeden, öğütülürken ısınıyor ve uçucu aromalarının (volatiles) büyük kısmını kaybediyor. Çoğu zaman "yanık" veya "aşırı acı" dediğimiz tat, çekirdekten değil, öğütümden kaynaklanıyor.

Geleneksel Çözümün Bilimsel Karşılığı: Taş Değirmen Biz imestaroastery'de kavurduğumuz nitelikli çekirdekleri (Örn: Etiyopya, Kolombiya vb.) Türk kahvesi için paketlerken bu sorunu aşmak adına geleneksel Taş Değirmen yöntemine döndük.

Neden mi?

1. Düşük Devir (Low RPM): Taşlar çok yavaş döner, ısı üretmez. Kahve öğütülürken oda sıcaklığında kalır.
  2. Partikül Yapısı: Metal bıçaklar kahveyi "keserken", taş değirmen "ezerek" öğütür. Bu, suyla temas ettiğinde ekstraksiyonun (çözünmenin) daha dengeli olmasını sağlıyor.
Sonuç olarak; Rio Minas'ın o bildik topraksı tadı yerine, nitelikli bir çekirdeğin tüm meyvemsi notalarını cezvede de alabiliyoruz.

Eğer evde kendi değirmeninizle Türk kahvesi öğütüyorsanız, motoru dinlendirerek (part part) öğütmeyi deneyin, farkı göreceksiniz. Ama "ben uğraşamam, öğütülmüş alırım ama aromasını kaybetmesin" diyenler için, kendi kavrumumuz ve taş değirmen öğütümümüzle hazırladığımız seçkiyi şurada detaylandırdık:

[Taş Değirmen Öğütümlü Türk Kahvesi Koleksiyonumuz / İnceleme]

Bu konuda sizin tecrübeleriniz neler? Özellikle "Sözen" gibi el değirmenleri ile elektrikli değirmenler arasındaki tat farkını nasıl yorumluyorsunuz?

Keyifli demlemeler.

Geri