• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Toz Problemi

ucanpenguen

Yeni Üye
İsim
Emre
Merhaba arkadaşlar. Uzun süredir kahve tüketen birisi olarak nitelikli kahve olayına daha yeni girdim. Değirmenimi alalı daha bir ay olmadı. Timemore Chestnut G1 Plus aldım. İlk öğütülmemiş kahvemi de ticari bir kahveciden almıştım. İlk öğütümlerimin kurbanı nitelikli kahvelerim olsun istemedim :D

İki haftada değirmenime iyice alıştım. Güzel güzel öğütüyordum. Bu sırada Cleancup’tan “Colombia El Paseo Anaerobic Natural” siparişi vermiştim. Elime ulaştı. Degassing bekliyordum fakat sabırsızlıktan bir kerecik yapayım dedim :D

Değirmene 16gr çekirdek koydum. Tam kolu çevireceğim, kol dönmüyor. Çekirdekler çok sert geldi bana. Neyse zorlaya zorlaya 20 klik’te öğüttüm. Sonuçta homojen görünümlü fakat çok tozlu bir sonuç aldım. V60’ta 3:30’larda demlemem bitti. (240ml su, iki döküşte bitiriyorum. Filtre Hario 100’lü poşet) Kahvenin üstü bayağı çamurluydu. Her halde biraz daha kalın öğütmem lazım dedim. Bir gün sonra 21 klik denedim. Bu seferde 3:20’de bitti. Yine aynı toz ve çamur oluştu. 2:30 süresine ulaşamıyorum bir türlü.

Tavsiyesi olan veya bu durumun sebebini bilen birisi yardımcı olursa çok memnun olurum. Yoksa değirmen mi kötüdür; sert çekirdeklerde başarısız mıdır bilemedim :(

bahsettiğiniz çekirdeği hiç tüketmedim, ama naturel çekirdekler genelde fazla toz üretirler.

21 klikte süreyi daha da düşürmüşsünüz, demek ki 22 klikte daha da azalacaktır. diğer bir yandan da burada önemli olan aldığınız lezzet, sizi tatmin ediyorsa yakaladığınız tat gerisi teferruat :)

bahsettiğiniz çekirdeği hiç tüketmedim, ama naturel çekirdekler genelde fazla toz üretirler.

21 klikte süreyi daha da düşürmüşsünüz, demek ki 22 klikte daha da azalacaktır. diğer bir yandan da burada önemli olan aldığınız lezzet, sizi tatmin ediyorsa yakaladığınız tat gerisi teferruat :)
Evet memnun kaldım ama aromalara fazla ulaşamadım. İlginç bir şekilde çok geç demlenmesine rağmen fazla acılıkta hissetmedim. Fakat kavurucu reçetesine yakın bir sürede yani 2:30 da bitirmeye çalıştığım için o süreye ulaşmaya çalışıyordum belki aromalar daha hissedilir diye. Gerçi degassing tarihi 15’inde doluyor o da var. Birde yeni olduğum için biraz hevesli ve sabırsızım sanırım :D

selamlar. bende de g1 var ama plus dediğiniz bendeki mi yoksa burr'u sarı olan mı? ona göre farklı bir yorum yapılabilir.
onun dışında ise ben de ilk denemelerimde çamurlu bir görüntü elde edip burada sormuştum: https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/timemore-degirmenimde-sorun-var-mi.2346/

bir süre sonra bu sorun ortadan kalktı diyebilirim. çekirdek tipine, döküş tekniğine ve tabii ki öğütüm kalınlığına göre değişiyor. benim en beğendiğim ayar v60 için 22-23 klik oluyor genelde. duruma göre 20'ye de inebiliyorum fakat bunun altında genelde acılık alıyorum.

naçizane tavsiyelerim
- 1-2 klik artırmaktan çekinmeyin.
- döküşünüzü daha sakin yapın.
- rao spin dedikleri konuyu biraz çalışın ama nazikçe yapın.

Bu konuyu inceleyebilirsiniz. Sizin için de faydalı pek çok tavsiye var.

Filtreden olma ihtimali yüksek. Toz filtreyi tıkayınca süre uzuyor değirmeniniz iyi ama sonuçta toz üretecektir.

Eleyebilirsiniz, filtreyi değiştirebilirsiniz. İçi pürüzsüz dışı pürüzlü ise ters çevirip deneyebilirsiniz.

Nitelikli ve açık kavrum çekirdek olduğu için tatta bariz acılık olmaz. Başka çekirdeklerde sorun yaşayabilirsiniz. Hatta eleyip deneyin aynı çekirdekte bile fark oluşacaktır.

Ben fazla toz üreten çekirdeklerde yüksek klikte döküş sayısını arttırarak süreyi tutturmaya çalışıyorum

selamlar. bende de g1 var ama plus dediğiniz bendeki mi yoksa burr'u sarı olan mı? ona göre farklı bir yorum yapılabilir.
onun dışında ise ben de ilk denemelerimde çamurlu bir görüntü elde edip burada sormuştum: https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/timemore-degirmenimde-sorun-var-mi.2346/

bir süre sonra bu sorun ortadan kalktı diyebilirim. çekirdek tipine, döküş tekniğine ve tabii ki öğütüm kalınlığına göre değişiyor. benim en beğendiğim ayar v60 için 22-23 klik oluyor genelde. duruma göre 20'ye de inebiliyorum fakat bunun altında genelde acılık alıyorum.

naçizane tavsiyelerim
- 1-2 klik artırmaktan çekinmeyin.
- döküşünüzü daha sakin yapın.
- rao spin dedikleri konuyu biraz çalışın ama nazikçe yapın.
Yarın 23 klik deneyeceğim bakalım nasıl olacak. Rao spin deniyorum ama akış hızını biraz yavaşlatıyor hissine kapılıyorum.
Ben plus versiyonunu alırken gri, ucu çentikli burr gelecek sanıyordum. Benim de internette hiç görmediğim bir versiyonu geldi şaşırdım. Espresso için olanı sarı oluyor sanıyordum ama bana gelen burr de sarı çıktı.

Ekli dosyalar

• D9044DA8-6EB9-4ACC-82C7-C5E13991662A.jpeg
    D9044DA8-6EB9-4ACC-82C7-C5E13991662A.jpeg
    102.8 KB · Görüntüleme: 29
  • 3917302F-2DA2-4A16-B415-FC97DC9D46E2.jpeg
    3917302F-2DA2-4A16-B415-FC97DC9D46E2.jpeg
    121.6 KB · Görüntüleme: 27
Bu konuyu inceleyebilirsiniz. Sizin için de faydalı pek çok tavsiye var.

Filtreden olma ihtimali yüksek. Toz filtreyi tıkayınca süre uzuyor değirmeniniz iyi ama sonuçta toz üretecektir.

Eleyebilirsiniz, filtreyi değiştirebilirsiniz. İçi pürüzsüz dışı pürüzlü ise ters çevirip deneyebilirsiniz.

Nitelikli ve açık kavrum çekirdek olduğu için tatta bariz acılık olmaz. Başka çekirdeklerde sorun yaşayabilirsiniz. Hatta eleyip deneyin aynı çekirdekte bile fark oluşacaktır.
Teşekkür ederim. İnceleyeceğim. Önerdiğiniz bir filtre var mı?

Öncelikle cafecler ve sibarist işinizi çok kolaylaştırır ve süreyi kesinlikle ciddi düşürür. Ancak fiyatları hario ya göre yüksek.

Ben lilydrip ile hario bol poşet 100'lük kullanıyorum. Demlemelerim, oldukça hızlı. Siz de filtrenize bakın. Eğer içi pürüzsüz ise ters çevirin hız artacaktır. Uğraşmak istemezseniz hario 40'lık filtreler daha iyi. Hario'nun naturel filtreleri de süreyi düşürüyor. Şu konuda üç hario filtresi incelenmiş. Bol poşet yüzlükte süre üç dakikanın üstünde.

Natural dry işlenmiş kahve çekirdeklerinin nem oranı daha az oluyor, haliyle daha kuru olan çekirdek öğütüme girdiğinde tozlu sonuç veriyor. Tamamen çekirdekteki nem oranı ile alakalı olduğunu düşünüyorum.

Cafec Traditional kullanabilirsiniz, CleanCup'tan alışveriş yaptığımda Batu Bey sağolsun beni kırmayıp iki tane göndermişti ve denediğimde şok olmuştum, çünkü düzgün ve istikrarlı bir akış sağlıyor ve sonlarda hızlıca damlamaya devam etmek yerine neredeyse direkt duruyor. Çoğu kullanan da en az Hario 40'lı kadar iyi diyor, genelde daha iyi olduğu görüşü hakim. Ve 40'lının ortalama fiyatı 30₺, 100 filtre için fiyat 75₺ oluyor, Cafec Traditional ise 55₺, fiyat açısından daha uygun. Çamur için ne yazık ki bir şey diyemiyorum çünkü ben de hafif bir çamur sorunu yaşıyorum fakat böyle kek hamuru veya balçık gibi görünen bir yatak var ise fazla ince öğüttüğünüze işaret eder.

Bu arada değirmeninizin G1S olma ihtimali var çünkü fotoğrafını attığınız burr titanyum kaplama olan timemore burrleriyle aynı görünüyor. Ama emin olamıyorum çünkü aynı zamanda plus modellerindeki E&B (Espresso & Brew) burrlerinin geometrisine sahip gibi duruyor.
Düzenleme: Aliexpress'te baktığım kadarıyla plus modellerinin de titanyum kaplamalı burr seçenekleri varmış : https://tr.aliexpress.com/item/1005001576844804.html?spm=a2g10.12057483.0.0.21595979hl6UNE

Öncelikle cafecler ve sibarist işinizi çok kolaylaştırır ve süreyi kesinlikle ciddi düşürür. Ancak fiyatları hario ya göre yüksek.

Ben lilydrip ile hario bol poşet 100'lük kullanıyorum. Demlemelerim, oldukça hızlı. Siz de filtrenize bakın. Eğer içi pürüzsüz ise ters çevirin hız artacaktır. Uğraşmak istemezseniz hario 40'lık filtreler daha iyi. Hario'nun naturel filtreleri de süreyi düşürüyor. Şu konuda üç hario filtresi incelenmiş. Bol poşet yüzlükte süre üç dakikanın üstünde.

Dediğiniz gibi iç tarafı pürüzsüz. Zaten az kalmıştı. Ters çevirmek yerine cafec filtrelere geçmeyi düşünüyorum. Hario naturel ise koku yapıyor diye okumuştum. Ona hiç bulaşmam sanırım.
Cafec Traditional kullanabilirsiniz, CleanCup'tan alışveriş yaptığımda Batu Bey sağolsun beni kırmayıp iki tane göndermişti ve denediğimde şok olmuştum, çünkü düzgün ve istikrarlı bir akış sağlıyor ve sonlarda hızlıca damlamaya devam etmek yerine neredeyse direkt duruyor. Çoğu kullanan da en az Hario 40'lı kadar iyi diyor, genelde daha iyi olduğu görüşü hakim. Ve 40'lının ortalama fiyatı 30₺, 100 filtre için fiyat 75₺ oluyor, Cafec Traditional ise 55₺, fiyat açısından daha uygun. Çamur için ne yazık ki bir şey diyemiyorum çünkü ben de hafif bir çamur sorunu yaşıyorum fakat böyle kek hamuru veya balçık gibi görünen bir yatak var ise fazla ince öğüttüğünüze işaret eder.

Bu arada değirmeninizin G1S olma ihtimali var çünkü fotoğrafını attığınız burr titanyum kaplama olan timemore burrleriyle aynı görünüyor. Ama emin olamıyorum çünkü aynı zamanda plus modellerindeki E&B (Espresso & Brew) burrlerinin geometrisine sahip gibi duruyor.
Düzenleme: Aliexpress'te baktığım kadarıyla plus modellerinin de titanyum kaplamalı burr seçenekleri varmış : https://tr.aliexpress.com/item/1005001576844804.html?spm=a2g10.12057483.0.0.21595979hl6UNE
Cafec Traditional’e geçeceğim bakalım. Zaten merak ediyordum.
Evet. G1(s) değil. O 6 bıçaklı oluyor. Benim ki 5 bıçaklı. Ama önceden hiç sarısını görmemiştim. Şimdi sizin attığınız linkten baktım aynısı. Yeni yeni 5 bıçaklıların da titanyum kaplamalıları çıkıyor sanıyorum.
Ben de konuyu ilk okuduğumda g1s zannettim çünkü sanırım o burr filtrede fazla toz çıkarıyor denmişti. Arkadaş g1 plus demiş ama burr sarı. Gelbura ile bir konuşmanızda fayda var.
Burr tam istediğim gibi geldi. Plus versiyonlarında 5 bıçaklı burr oluyor ve uçları çentikli. Ama gri bekliyordum. Şekil doğru ama titanyum olması beni şaşırttı. Hiç bunun sarısını görmemiştim. Şikayetçi değilim aslında hoşuma gitti :D
Daha ince çekip toz yapan g1s versiyonu. Onlar 6 bıçak oluyor.

Geri