@teyyaredenkahve bir mesajında Timemore için Comandante 'ye verilen değerin 2-3 klik altına inmeniz gerek diye yazmıştı, ben onu referans alıyorum genelde.
Cmd reçetesi çok olduğu için, bu referans aralıklarını da 2-3 klik alta çekip uygulaması kolay.
1. HayırTimemore C2 Değirmen bugün elime ulaştı. Öncelikle klik kısmını saat yönünde inceye doğru sonuna kadar döndürdüm. Kol sabitti.
1. Bir klik çevirdim. Kol düşmedi. Bir klik daha çevirdim kol düştü. Bu bir sorun mu ?
2. Kolun düştüğü yeri sıfır kabul edip v60 için 20 klik yaptım ve 25 gr kahveyi öğüttüm. Öğütüm 35 saniye sürdü. Fakat öğütülen kahve bence çok ince oldu. Ben daha önce sözen ile daha kalın öğütüyordum. Acaba eskiden hatalı mı yapıyordum doğrusu bu mu yoksa hala bir hata mı var sizce ?
3. 94 derece su ile 25 gr kahve 1:16 oran 400 ml su v60 demleme 3 dk 30 saniye sürdü. Çok ince olduğu için mi demleme süresi arttı sizce ? Yine sözen zamanında aynı oran demleme 35-40 saniye daha erken bitiyordu.
Kullandığınız kahve ve filtre demlenmeye etkiler. 21 click ayarında öğütmüşsünüz, naturel kahvelerde 25 Gr büyük porsiyonlarda 21 click ideal de olabilir, kalın da gelebilir. Sizce ince olması sözene göre mi kıyaslıyorsunuz izlediğiniz videolara göre mi?Timemore C2 Değirmen bugün elime ulaştı. Öncelikle klik kısmını saat yönünde inceye doğru sonuna kadar döndürdüm. Kol sabitti.
1. Bir klik çevirdim. Kol düşmedi. Bir klik daha çevirdim kol düştü. Bu bir sorun mu ?
2. Kolun düştüğü yeri sıfır kabul edip v60 için 20 klik yaptım ve 25 gr kahveyi öğüttüm. Öğütüm 35 saniye sürdü. Fakat öğütülen kahve bence çok ince oldu. Ben daha önce sözen ile daha kalın öğütüyordum. Acaba eskiden hatalı mı yapıyordum doğrusu bu mu yoksa hala bir hata mı var sizce ?
3. 94 derece su ile 25 gr kahve 1:16 oran 400 ml su v60 demleme 3 dk 30 saniye sürdü. Çok ince olduğu için mi demleme süresi arttı sizce ? Yine sözen zamanında aynı oran demleme 35-40 saniye daha erken bitiyordu.
Elimde Hollanda ve Japonya üretimi 100 lük filtreler var. Bu demlemeyi Japonya üretimi olanla yaptım. 70 gr su 45 sn blooming artı kalan 330 ml suyu 3x110 döküm (goooseneck) 3 dk 30 sn sürdü. Tekrar sıfırlayıp bu sefer 22 klik e ayarladım. Yarın böyle deneyeceğim. Yani sözene göre kesin incede sanki videolardakine göre de ince gibi geldi. Fincan biraz acımsı oldu.Kullandığınız kahve ve filtre demlenmeye etkiler. 21 click ayarında öğütmüşsünüz, naturel kahvelerde 25 Gr büyük porsiyonlarda 21 click ideal de olabilir, kalın da gelebilir. Sizce ince olması sözene göre mi kıyaslıyorsunuz izlediğiniz videolara göre mi?
Sözeni kesinlikle referans almayın, tutarlı bir demleme için haddinden fazla kalın öğütmek lazım sözende yoksa çok toz demlemeye uzatıyor.
Döküş stiliniz, blooming süreniz, filtreniz, kahveniz, su sertliğiniz vs hepsi süreyi etkiler. Burada süreden çok fincana bakın, eğer fincan tat olarak size rehberlik edecektir.
Buradan konuşmak maalesef kolay olmuyor ve çıkarımlar aşağı yukarı oluyor. Hoffman tekniği de 3.30 sürmesi normal, Kasuya kalın öğütüm ama o da o sürelerde...
Kabaca komuşmak gerekirse de;
50gr su 45sn blooming yapıp çift döküş ile demlemeyi normal döküşle (ne hızlı ne yavaş) yapıyorsanız, 3.30 kabaca uzun bir sğre ve fincanda acılık barizdir varsayımında bulunabilir. Eğer durum böyleyse, büyük ihtimal filtreniz hario Hollanda üretimidir çıkarımı yapıyorum. Öyleyse dramatik fark var bu filtrelerde, cafec traditional baya fark edecektir.
Bilindik reçeteleri deneyebilirsiniz, video izleyip birebir aynısını deneyebilirsiniz. Ama dediğim gibi kahve cinsi de çok etkiler.Elimde Hollanda ve Japonya üretimi 100 lük filtreler var. Bu demlemeyi Japonya üretimi olanla yaptım. 70 gr su 45 sn blooming artı kalan 330 ml suyu 3x110 döküm (goooseneck) 3 dk 30 sn sürdü. Tekrar sıfırlayıp bu sefer 22 klik e ayarladım. Yarın böyle deneyeceğim. Yani sözene göre kesin incede sanki videolardakine göre de ince gibi geldi. Fincan biraz acımsı oldu.
Burada kol düşmesinden kast ettiginiz nedir?Timemore C2 Değirmen bugün elime ulaştı. Öncelikle klik kısmını saat yönünde inceye doğru sonuna kadar döndürdüm. Kol sabitti.
Değirmenin kolunu tutup aşağıdaki klik yani ayar mekanizmasını saat yönünde sonuna doğru çevirdiğimizde kol sabit kalıyor bırakınca aşağı düşmüyor. Bu nokta sıfır noktası. Sonra bir klik saat yönünün tersinde çevirince kol düşüyor. Böylece klik saymaya başlıyoruz.Burada kol düşmesinden kast ettiginiz nedir?
Hocam buradan anlaşılan sizin ekşiliği sevmemeniz değil, acılığı çok sevdiğiniz gibiBen ekşiliği çok sevmediğim için frenchpress de 21 klik v60 da 15 klikte demliyorum kahveleri
Tam olarak öyle yaHocam buradan anlaşılan sizin ekşiliği sevmemeniz değil, acılığı çok sevdiğiniz gibi![]()
April o tarifi için Comandante 30 klik diyor. Ama bu kalın bir öğütüm. Bana göre standart kliklerde deneyebilirsiniz. C2 18 19 klik gibi orta ince öğütümler iş görecektir. Ama yine de tarife yakın denemek istiyorum derseniz 24-26 klik Comandante 30 klik'e denk gelebilir. Orta kalın bir öğütüm için de 20-23 gibi klikler diyebiliriz sanırım.April'in 13 gr/200 ml'lik v60 tarifi için orta kalın bir şekilde öğütülmeli diyorlar. Orta kalın C2'de kaç klik'e tekabül eder acaba?
Tecrübeli arkadaşlar bilgilendirirse çok memnun olurum.