• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Telvenin dibe çökmesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gokunf
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

gokunf

Yeni Üye
İsim
Göktuğ
Daha fazla  
İsim
Göktuğ
Merhaba arkadaşlar, nitelikli kahveye olan ilgim yeni başladı. Bir Molent G50 değirmen edinerek ilk adımı attım. Foruma da yeni katıldım diyebilirim, bu ilk mesajım olacak. Bu yüzden öncelikle hepinize merhaba :)

Türk kahvesi içmeyi seviyorum. Molent'i tercih etme sebeplerimden birisi de buydu. Hem V60 ve French Press ile filtre kahvede daha üst seviyede deneyim kazanmak hem de Türk Kahvesinden aldığım keyfi arttırmak niyetiyle yola çıktım.

Bir bakır cezve edinmedim çünkü pratikliği ve başarılı bulduğum köpük seviyesi sebebiyle yıllardır Arçelik Telve kullanıyorum. Genelde de 2 kişilik pişiriyorum. Fincanlarım 70gr su alıyor. Makina ile birlikte verilen ölçüm kaşığını kullanıyorum ki tartı aldıktan sonra bunun da kişi başı 5gr kahve aldığını gördüm. Marka tercihim bu zamana kadar Kurukahveci Mehmet Efendi oldu. Ancak kahve hakkında okuduklarımla çekirdekler hakkındaki bilgim arttıkça ve Türk Kahvesinde düşük kalitede Brezilya çekirdeklerinin kullanıldığını öğrenince nitelikli kahve çekirdeklerini kullanarak daha lezzetli Türk kahveleri içebileceğimi hayal ediyordum. Ne yazık ki şu ana kadar tatmin edici bir başarıya ulaştığımı söyleyemeyeceğim :)

Sorun şu ki farklı (orta kavrum) çekirdekler kullanmama rağmen ne aynı köpüğü ne de daha üst bir lezzet alamıyorum. Hadi kötü çekirdeğin tadına alıştığımız için nitelikli çekirdeklerin tadı farklı geliyor diyeyim ama sadece bu da değil, kahvelerim fazla sulu (ve köpüğü az) oluyor. Daha önce kullandığım şekilde kişi başı 5gr kahve çekiyorum. Molent te 1-5 arasındaki ayarların hepsini denedim ancak ayarları değiştirmem de sonucu değiştirmedi. En son @kahvekolik.barista arkadaşımızın tarifiyle kişi başı 9gr öğüterek denedim. Bir hayli kötü ve ekşi bir deneyim oldu. Tarifi kötülemiyorum, yanlış anlasılmasın, asla haddime değil (ki tarif cezve ile yapılmış) ama yoğunluğu ayarlamak için bu tariften esinlenerek 9gr kullandığımda da olmadı. Şöyle ki, cezveyi fincanlara boşaltırken her defasında şunu farkediyorum. Telveler önemli oranda cezvenin dibine çökmüş oluyor. Öğütülmüş market kahvesinde ise böyle olmuyor. Bununla ilgili bir tahminim var. Sanıyorum nitelikli kahve çekirdekleri daha taze ve daha az kavrulmuş olduğu için özgül ağırlıkları yüksek ve öğütülmüş partiküller suda çöküyor. Ancak eğer durum buysa sorunu nasıl aşacağım? Daha koyu kavrum kahve mi tercih etmeliyim? Denediğim çekirdekler şunlar:

Petra-Acme
Probador Collectiva-El Boqueron
Celcius-Colombia Antioquia

Özellikle Petra aslında Espresso'da yoğun tercih edildiği için orta-koyu bir kavrumdur diye düşünüyorum ama onda da olmadı. Daha da koyu kavrumlara mı bakmalıyım? Bu konudaki görüş ve tavsiyelerinizi almak isterim.

Sevgiler...

Benim görüşüm koyu kavrumdan ziyade light-medium kavrum daha güzel oluyor . Benim demlemelerimde türk kahvesi ekşi meyve tatlarını öne çıkartıyor ve tatsal anlamda gerçekten yoğun kahveler çıkartıyor . Ayrıca yeni başladığınız için daha ayırt edemiyor olabilirsiniz yeni yeni kahveler denedikçe damağınız daha da çok hassaslaşıyor birazcık sabır işi ben 8 çeşit denemişimdir hani baskın tatları alabiliyorum o arkadan farklı tatlar alabilenlere şaşırıyorum bazen

Merhaba arkadaşlar, nitelikli kahveye olan ilgim yeni başladı. Bir Molent G50 değirmen edinerek ilk adımı attım. Foruma da yeni katıldım diyebilirim, bu ilk mesajım olacak. Bu yüzden öncelikle hepinize merhaba :)

Türk kahvesi içmeyi seviyorum. Molent'i tercih etme sebeplerimden birisi de buydu. Hem V60 ve French Press ile filtre kahvede daha üst seviyede deneyim kazanmak hem de Türk Kahvesinden aldığım keyfi arttırmak niyetiyle yola çıktım.

Bir bakır cezve edinmedim çünkü pratikliği ve başarılı bulduğum köpük seviyesi sebebiyle yıllardır Arçelik Telve kullanıyorum. Genelde de 2 kişilik pişiriyorum. Fincanlarım 70gr su alıyor. Makina ile birlikte verilen ölçüm kaşığını kullanıyorum ki tartı aldıktan sonra bunun da kişi başı 5gr kahve aldığını gördüm. Marka tercihim bu zamana kadar Kurukahveci Mehmet Efendi oldu. Ancak kahve hakkında okuduklarımla çekirdekler hakkındaki bilgim arttıkça ve Türk Kahvesinde düşük kalitede Brezilya çekirdeklerinin kullanıldığını öğrenince nitelikli kahve çekirdeklerini kullanarak daha lezzetli Türk kahveleri içebileceğimi hayal ediyordum. Ne yazık ki şu ana kadar tatmin edici bir başarıya ulaştığımı söyleyemeyeceğim :)

Sorun şu ki farklı (orta kavrum) çekirdekler kullanmama rağmen ne aynı köpüğü ne de daha üst bir lezzet alamıyorum. Hadi kötü çekirdeğin tadına alıştığımız için nitelikli çekirdeklerin tadı farklı geliyor diyeyim ama sadece bu da değil, kahvelerim fazla sulu (ve köpüğü az) oluyor. Daha önce kullandığım şekilde kişi başı 5gr kahve çekiyorum. Molent te 1-5 arasındaki ayarların hepsini denedim ancak ayarları değiştirmem de sonucu değiştirmedi. En son @kahvekolik.barista arkadaşımızın tarifiyle kişi başı 9gr öğüterek denedim. Bir hayli kötü ve ekşi bir deneyim oldu. Tarifi kötülemiyorum, yanlış anlasılmasın, asla haddime değil (ki tarif cezve ile yapılmış) ama yoğunluğu ayarlamak için bu tariften esinlenerek 9gr kullandığımda da olmadı. Şöyle ki, cezveyi fincanlara boşaltırken her defasında şunu farkediyorum. Telveler önemli oranda cezvenin dibine çökmüş oluyor. Öğütülmüş market kahvesinde ise böyle olmuyor. Bununla ilgili bir tahminim var. Sanıyorum nitelikli kahve çekirdekleri daha taze ve daha az kavrulmuş olduğu için özgül ağırlıkları yüksek ve öğütülmüş partiküller suda çöküyor. Ancak eğer durum buysa sorunu nasıl aşacağım? Daha koyu kavrum kahve mi tercih etmeliyim? Denediğim çekirdekler şunlar:

Petra-Acme
Probador Collectiva-El Boqueron
Celcius-Colombia Antioquia

Özellikle Petra aslında Espresso'da yoğun tercih edildiği için orta-koyu bir kavrumdur diye düşünüyorum ama onda da olmadı. Daha da koyu kavrumlara mı bakmalıyım? Bu konudaki görüş ve tavsiyelerinizi almak isterim.

Sevgiler...
Bence biraz daha yüksek klikte ve 1/10 oranında denerseniz daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Taneler daha büyük olur ve içerken ağızda daha fark edilebilir boyutta olur ama ben böyle tadını daha çok seviyorum.

Benim görüşüm koyu kavrumdan ziyade light-medium kavrum daha güzel oluyor . Benim demlemelerimde türk kahvesi ekşi meyve tatlarını öne çıkartıyor ve tatsal anlamda gerçekten yoğun kahveler çıkartıyor . Ayrıca yeni başladığınız için daha ayırt edemiyor olabilirsiniz yeni yeni kahveler denedikçe damağınız daha da çok hassaslaşıyor birazcık sabır işi ben 8 çeşit denemişimdir hani baskın tatları alabiliyorum o arkadan farklı tatlar alabilenlere şaşırıyorum bazen
Selam, aslında tadım notlarına şu aşamada takılmıyorum. Köpüksüzlüğe ve duruluğuna takılıyorum. Bunu da telvelerin dibe çökmesine bağlıyorum. Bunu aşamadığım sürece tadım da oturmaz zaten diye düşünüyorum. Normalde Telveyle hatta cezveyle bol köpüklü bir Türk kahvesi yapabiliyorken nitelikli kahve çekirdekleri ile yapamayınca ne yalan söyleyeyim, hevesim kırıldı biraz. Bunlar Türk kahvesinin olmazsa olmazları gibi geliyor bana. Dibe çökmesi konusunda ne dersiniz? Sizde de oluyor mu?

Acaba market kahvesinin içinde robusta çekirdekleri de karıştırılmış olabilir mi? Robusta çekirdekleri daha çok köpük yapıyor bildiğim kadarıyla (bayat bile olsa)

Nitelikli Türk kahvesi demlemelerimde en iyi fincanı sözen değirmen ile çektiğim çekirdeklerde alıyorum. Hem köpüğü bol oluyor hem lezzeti güzel oluyor. Comandante ile o kadar leziz Türk kahvesi yapamadım daha.

Molent kullanıcısıyım bu aralar özellikle nitelikli Türk Kahvesi çalışıyorum, hep 7gram 70ml veya 14gram 140 ml demliyorum. Bakır cezve, elektrikli cezve ve Arçelik telve sahibiyim elimden geldiğince size deneyimlerimi anlatmaya çalışayım.

Arçelik telve kahveyi pişme değil su koyma aşamasında köpürtüyor. Sert bir sprey tarzı döküşle hem karıştırıyor hem köpürtüyor ardına bir ocağın küçük gözünün yüksek ısısı diyebileceğimiz ısıda 2.30 dk civarında hızlıca yükseltiyor. Bu yöntem orta/koyu kavrulmuş bayat market kahveleri için çok iyi bir yöntem çünkü kahve yapmayı/tazeliğini/gramajını bilmeseniz bile acı ve köpüklü bir şey elde ediyorsunuz. Bu yöntemin bir sihirli değneği var, bu sihir için su koyma kısmında köpürecek kadar ince (pudra kıvamında) kahve gerekli. İlk diyeceğim şey molent bu incelikte öğütüm yapmıyor, makine kahveyle suyu köpürterek karıştıramıyor, kahvelere demlenebilecek pişme zamanını vermiyor. Şimdi nitelikli türk kahvesi yöntemini elimden geldiğince anlatayım size.

Nitelikli cezve yöntemi (Türk Kahvesi değil cezve dedim bilerek) Türk kahvesi yapmak için değil, elinizdeki herhangi bir kahveyi belli bir standart tada göre (Sca ve benzeri kurumların belirlediği ölçülebilir değerlerden bahsediyorum) demlemeniz için odaklanmış durumda. Cezve şampiyonları çok iyi/dengeli/lezzetli kahveler demliyorlar ama bu kahvelere "geleneksel Türk Kahvesi" demek yanlış olur. Bu kahveler çok iyi demlenmiş filtre kahvelere benziyorlar.

Yani cezve demleme yöntemini nitelikli şekilde oturtmaya çalışırsanız ulaşacağınız nokta çok iyi demlenmiş bir v60 veya aeropress vb bir tat oluyor yine telvelerin ve cezvenin karekteri geçiyor tada ama anneme beğendiremiyorum diyeyim. Sonuçta ulaşacağınız tat hedefini belki farklı yorumluyorsunuzdur diye bu kadar uzun anlattım çünkü ben de başta geldiğim tat noktasından bir türlü emin/tatmin olamıyordum.

Şimdi Molente geri geleyim Koray bey kruve elek testlerini yaptığında 3 klik civarınının bu nitelikli yöntem için doğru mikrona ulaştığını aktarmıştı. Bu tarz kahveler yapınca ve fincanda bekleyince telvelerin dibe çökmesi içerken ağıza gelmemesi isteniyor. Benim de yaptığım kahvelerde gözlemim şu şekilde 3 klik molent taze kahve ve tek kişilik minik cezvede 60 derece suyla başlar ve ocağın minik gözünde kısık ateşe alırsam 2.30 dk yakalayıp süper köpük/dengeli tat ve dibe çökmüş telve elde ediyorum. 2 kişilik tariflerde ikinci fincana köpük pek geçmiyor. Amma yazdım ya ✌️😁
Uzun soruya uzun ama süper cevap :)öncelikle teşekkür ederim üşenmeyip yazdığınız, deneyiminizi paylaşımınız için...

Benim Telvem, su haznesi olmayan bir model. Cezvesine kahve ile birlikte ben koyuyorum suyu. Bu durumda Molent 1 tık ile dahi tabiri caizse telveleri içinde yüzen bir kıvam yakalayamayacak isem şimdilik mecburen vazgeçeceğim sanıyorum nitelikli çekirdek kullanmaktan. Çünkü tam da söylediğiniz gibi bu haliyle kıvamı filtreden farklı olmuyor. Çekirdekleri V60 ile tüketirim daha iyi :)Tahmin ediyorum Cezve şampiyonu arkadaşlarımız da telvenin çökmesini beklemeyi tavsiye ettiklerine göre benim aradığım kıvama ve köpüğe değil farklı bir demlemeye odaklanıyorlar. Hoş ben telveleri henüz cezvenin dibinden de kurtaramadım ya, neyse :D

Aslında belki Türk Kahvesinin sorunu da budur, bir standart yok. Bölge bölge, yöre yöre farklı damak tadları gelişmiş. Eşim ve ben bol köpüklü severken Zonguldaklı ama Hatay'da uzun yıllar yaşamış kayınpeder/kayınvalidem çok koyu kavrum ve uzun uzun kaynatılıp köpüğünden arınmış kahve seviyor.

Ha yine de Molent kullanıp geleneksel kıvamı yakalayan bir reçete tavsiyesi bulursam seve seve denerim. Ya da kim bilir belki Molent de Red Clix gibi bir geliştirme yapar ilerde :)

Son düzenleme:
Arkadaşlar çok güzel cevaplar yazmışlar. Ben de naçizane çekirdek tercihlerinizin türk kahvesine pek yakışmadığını düşündüm. Natürel Etiyopya çekirdekleri ve Guatemala Huehuetenango bölgesine ait çekirdekler hiç pişman etmedi şimdiye kadar beni. Colombia Antioquia'larla hiç iyi bir sonuç alamadım mesela.

Bende nitelikli çekirdek ile yapmış olduğum Türk kahvesi denemelerimde (ikili Arçelik telve) pek keyif alamadım. Sanırım yıllar yılı içmiş olduğumuz nispeten düşük kaliteli Mehmet Efendi kahvelerine iyice alışmışız ve bu minvalde oluyor arayışlarımız. Bu yüzden nitelikli çekirdeklerimi pour over haricinde denememeye karar verdim. Başarılı reçeteler olursa denemek isterim tabiki.

Elimde timemore c2 var. Sanırım bu öğütücü ile türk kahvesi öğütülmüyor.
Bir de bosh marka elektirikli öğütücü var oda kahveyi pudra kıvamına getiriyor.
Türk kahvesini pudra kıvamında demleyebilir miyiz? Yani güzel bir fincan çıkarabilir miyiz?
Elektrikli bosh öğütücü ile

Kronotrop'un Peru Huabal Türk kahvesini denemenizi öneririm. oldukça bol köpüklü yapıyor Arçelik telve. benim pek aram yok TK ile, sevenler için bu kahveden yapıyorum ve beğeniyorlar. çok çok ince öğütürseniz telvenin dibe çökmesi daha az olacaktır. bir de kullandığınız su da önemli. umarım direkt çeşme suyu ile yapmıyorsunuzdur.

Selamlar arkadaşlar, evet benimde bazen denk geldiğim bir olay aslında bunun bir kaç nedeni var ve çözümü çok kolay :)

1-) Kahve öğütümün de problem olabilir. Kalın öğütüldüğü zaman cezvenin dibinde bir miktar kahve kalıyor.

2-) Önce kahve sonra suyu cezveye koydunuz burada kahveyi çok iyi çözmeniz yani karıştırmanız lazım yoksa buda telvenin cezvenin dibinde kalmasına neden oluyor.

3-) Nitelikli Türk kahvesi yaparken normalinden biraz daha kalın öğütüldüğü için biraz da olsa cezvenin dibinde kahve taneleri kalması gerekiyor.

4-) Kahvemiz demlendi cezveden kahveyi fincana aktarmadan önce 2/3 tur dairesel hareketler ile karıştırıp fincana aktarırsan cezvenin dibinde çok fazla telve kalmamış olacak

Selamlar arkadaşlar, evet benimde bazen denk geldiğim bir olay aslında bunun bir kaç nedeni var ve çözümü çok kolay :)

1-) Kahve öğütümün de problem olabilir. Kalın öğütüldüğü zaman cezvenin dibinde bir miktar kahve kalıyor.

2-) Önce kahve sonra suyu cezveye koydunuz burada kahveyi çok iyi çözmeniz yani karıştırmanız lazım yoksa buda telvenin cezvenin dibinde kalmasına neden oluyor.

3-) Nitelikli Türk kahvesi yaparken normalinden biraz daha kalın öğütüldüğü için biraz da olsa cezvenin dibinde kahve taneleri kalması gerekiyor.

4-) Kahvemiz demlendi cezveden kahveyi fincana aktarmadan önce 2/3 tur dairesel hareketler ile karıştırıp fincana aktarırsan cezvenin dibinde çok fazla telve kalmamış olacak
Arkadaşların tavsiye ettiği çekirdeklerden temin ettikten ve tek kişilik bir cezve aldıktan sonra hemen bunlara dikkat edip yeniden bir şans vereceğim üstad 😉

Geri