• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Taze Kahve Ne Kadar Farkediyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan sguzet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sguzet

Yeni Üye
İsim
Sami
Daha fazla  
İsim
Sami
Merhaba,

Başlıktan da anlaşılabildiği gibi kahveden çok anlayan biri değil, standart kahve içmeyi seven bir vatandaşım. Normalde evde Türk Kahvesi ve Filtre Kahve içmeyi seviyorum. TK için Mehmet Efendi, FK için Starbucks'tan hazır çektirdiklerimi ya da diğer market önce çekilmişleri kullanıyorum. Espresso vb. gibi çok bir merakım yok :)

Son zamanlarda okuduklarımdan anladığım kadarıyla taze çekmek çok farkediyormuş. Timemore C2'lere baktım, çok ucuz değil ancak alabilirim. V60/Chemex ya da diğer yöntemleri çok kullanmak istemiyorum, tembellik edip makine kullanmayı seviyorum. Belki de bende çok bir kahve tat alma duygusu gelişmedi ancak dışarıda içtiğim kahvelerden de çok farklı tatlar alamadım..ancak daha çok hazır dışarı gitmişken daha mocha tarzı ya da soğuk kahve tarzı evde yapamadığım şeylere yönelip, filtre kahveyi de çok nadiren sipariş ettiğimi söylemeliyim.

Aslında sizlere sorum oldukça basit :)

Ben bir değirmen alsam (sadece filtre ve TK için timemore gereksiz mi?), taze çeksem, bir de güzel çekirdek bulsam, fark hissedermiyim? Çok kahveden anlamayan, standart bir vatandaş olarak sormuş olduğumu düşünürseniz sevinirim. (Misal, herkes tofaş bmw farkını hisseder ama, ufak farklılıkları ancak olayın eksperleri bilir ve haz alır. Gerçekten tofaş bmw farkını yaşatacaksa böyle bir yatırım yapmak isterim, nitekim çay pek içmiyorum, tercihim hep kahvedir.)

Çok fark ediyor.

Gidip nitelikli kahve yapan bir cafe de bir v60 yaptırıp için. O kahve taze olur, damaginiza uyup uymadığını kontrol etmiş olursunuz. Ben bazı arkadaşlarıma en özel çekirldeklerimle kahve yapıyorum adamlar böm böm bakıyor. Anlamayan da hiç anlamıyor yani. Sizin için de fark olmayacaksa, uğraşmaktan da ayrı bir keyf almayacaksaniz bulasmaniza gerek olmaz. Bildiğiniz gibi devam edebilirsiniz.

Gidip nitelikli kahve yapan bir cafe de bir v60 yaptırıp için. O kahve taze olur, damaginiza uyup uymadığını kontrol etmiş olursunuz. Ben bazı arkadaşlarıma en özel çekirldeklerimle kahve yapıyorum adamlar böm böm bakıyor. Anlamayan da hiç anlamıyor yani. Sizin için de fark olmayacaksa, uğraşmaktan da ayrı bir keyf almayacaksaniz bulasmaniza gerek olmaz. Bildiğiniz gibi devam edebilirsiniz.

Teşekkür ederim, oldukça açık bir cevap yazmışsınız. En iyisi iyi bir kahveci bulup bir deneme yapmak.

Ne için olursa olsun nitelikli kahve ve içmeden önce öğütmek alacağınız kahve zevkini arttırır. Memnun kalırsınız bence

Teknik olarak dünyalar kadar fark ediyor ama @Ali Aytaç ın dediği çok doğru. Misal kahve yapıp evdekilere ikram ediyorum. Demleme çok iyi olmuş ama başta bir şey söylemeyip yorumlarını alıyorum, çok güzel olmuş diyorlar. Ertesi gün demleme berbat oluyor, ben yine hiçbir şey demiyorum, onlar yine çok güzel olmuş diyolar :D Dolayısıyla önce öyle bir şeyle uğraşmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor, o yüzden de iyi nitelikli kahve yapan yerlere gidip denemeler yapmak mantıklı.

Teknik olarak dünyalar kadar fark ediyor ama @Ali Aytaç ın dediği çok doğru. Misal kahve yapıp evdekilere ikram ediyorum. Demleme çok iyi olmuş ama başta bir şey söylemeyip yorumlarını alıyorum, çok güzel olmuş diyorlar. Ertesi gün demleme berbat oluyor, ben yine hiçbir şey demiyorum, onlar yine çok güzel olmuş diyolar :D Dolayısıyla önce öyle bir şeyle uğraşmak isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor, o yüzden de iyi nitelikli kahve yapan yerlere gidip denemeler yapmak mantıklı.

Evet, haklısınız Ali Bey'in cevabı sanırım en yerinde olan, dediği gibi bugün yarın güzel bir kahvecide bir v60 içeceğim. En son bunun gibi bir macera elektronik sigara için yaptığım için sadece temkinli yaklaşıyorum, tartılar, hassas sıcaklıklar benim teknik olarak çok anlamayacağım konular ancak bu işi emeğiyle yapana da saygım sonsuz. Ümidim güzel bir öğütüm ve filtre/french gibi nispeten daha basit yöntemlerle bu zevki bir tık arttırabilmek. Tekrardan teşekkür ederim.

Amaç bir yerden bir yere gitmek olduğunda şöyle bir yaklaşım doğru: Tofaş ve BMW farkını hissetmiyorum, ikisi de araba değil mi? Evde tofaş'ım varken dışarıda BMWye bineceğime, evde olmadığı motora ya da bisiklete binmeye çalışıyorum.

Ama araba sizin için olmazsa olmazsa ve araba hayatınızın çok önemli bir parçasıysa, BMW ve Tofaş arasında fark vardır ve BMW alacak paranız varsa alabilirsiniz. Lakin BMW aldıktan sonra da tembellik edip yenilikçi özelliklerini kullanmayacaksanız sadece güç ve konfor için kullanacaksanız bu da sizin tercihiniz olur.

Sizin için amaç sadece kafein almak mı?
Geçmişime dönüp baktığımda tek tutkum kafeinmiş, kahve diye bir şey yokmuş hayatımda diyorum.

Starbucks, mehmetefendi.... Sanayileşmiş kahve, aslında eşi benzeri olmayan bir içeceği gayet sıradan olarak algılamamızı sağladı maalesef. İçmeden o farkı anlamak da anlatmak da zor, 1 senedir kahvemi öğütüyorum ve şuan geçen sene o marketteki iğrenç filtre kahveleri nasıl içtiğim konusunda kendimle empati yapamıyorum, adeta silinmiş hatıralar. Yine de dışarıdan ara ara kötü kahve içebiliyordum, 3 aydır da timemore c2ye geçtim sözenden, o ayrı bir atlayış zaten, pour over gibi bir şey tanıştım ve geliştirdim bambaşka bir dünya...

Arkadaş V60 ile uğraşmak istemediğini söylemiş. Kullandıkları da genelde asidite hissedilmeyen kahveler. Güzel kahve illa V60 ile demlenen veya asiditesi yüksek, meyvemsi demek değil. Kafeye gidip V60 ile demlenen bir kahve içmesine pek gerek yok bu açıdan. Timemore c2 alıp türk kahvesi ve filtre kahve makinesi ile de daha lezzetli kahveler demleyebilirsiniz, o kesindir.

Arkadaş V60 ile uğraşmak istemediğini söylemiş. Kullandıkları da genelde asidite hissedilmeyen kahveler. Güzel kahve illa V60 ile demlenen veya asiditesi yüksek, meyvemsi demek değil. Kafeye gidip V60 ile demlenen bir kahve içmesine pek gerek yok bu açıdan. Timemore c2 alıp türk kahvesi ve filtre kahve makinesi ile de daha lezzetli kahveler demleyebilirsiniz, o kesindir.

Teşekkür ederim, şöyle ifade etsem belki sizler de anlarsınız sebebini, kahve içerken pek tat yok? Filtrede bir tık acılık var, TK'da da biraz daha fazla aroma biraz daha sert, ama TK'yı daha çok seviyorum diyebilirim. Beni daha çabuk dinç hissettiriyor ayrıca.

Kahvelerim ister istemez bekliyor bir kavanozda, dışarıdan aldığım hazır çekimler de eğer yanlış anlamamışsam pek filtre kahve makinesi ya da french press çekimi değil..TK'dan belki azıcık irice.

Belki bayatlıyordur bu kahveler..taze çeken bir yer bulmam lazım :)

Evet, hangi çekirdek/kahve ya da hangi ekipman tercih edilirse edilsin. Devasa farkı yaratacak olanlar arasında bir hiyerarşi varsa kesinlikle birinci sırada su ikinci sırada taze öğütüm ve üçüncü sırada doğru ölçüm. Devasa farkı yaratacak temel kutsal üçlü!

Sudan kastım ppm,tds, peak water değil. Birçok arkadaşımı çeşme suyu belasından kurtardım. En önemli şey çeşme değil içme suyu kullanmak, en çok farkeden bu çünkü kahvenin %98i su.

30TL'ye Eminönünden aldığım değirmen, french press ve makine için mis gibi işimi gördü aylarca. İlk içişimde bile dağlar kadar fark vardı. ( O anki heyecanımı asla unutamam ve böyle bir his hiç yaşamadım )

Tartı teferruat gibi gelmişti ilk başta bana da ama kaşık ve bardak kullanarak ölçüm yaptığım zamanlara bakıp, 50 lira için değmezmiş diyorum tartı büyük rahatlık. Bardakla suyu ölç, kaşıkla kahveyi ölç, göz kararı uygula falan gerçekten amelelelik.

Arkadaşın kendisi beni mantıklı bulmuşken senin gerek yok demen daha güzel olmuş 😁

Taze olması en önemli şey büyük ihtimalle, ondan sonra da çekirdek kalitesi

Geri