Genelliklecan
Üye
- İsim
- Can
Daha fazla
- İsim
- Can
- Kahve Arkadaşlığı İl
- Ankara
- Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
- Çankaya
Merhaba arkadaşlar, Cuptaki tatlara değineceğim;
Kahvedeki tatlı aromayı karamelizasyon kategorisinden bahsedeceğiz fındık, Caramel veya çikolatalı tatlar olmasından bu aromaları veren şeyler nelerdir biraz kafamdakileri derleyeyim.
Öncelikle biraz bilimsel olmak gerekirse yeşil çekirdeğin içindeki protein ve karbonhidratlar kavurma sürecinde karamelizasyonlaşmış şeker ve aminoasid kompleksine bürünürler. Bu olay kahveye tatlılık yerini verir. Özellikle karbonhidrat kahvenin tadını etki eden çözülebilir kimyasal bileşenlerin 3/1 oluşturur. Bu nedenden kahvenin tatlılığı pek çok çeşitte bulunabilir.
Cupping Roast tamamen acı tattan yoksunken ve çok kavrulmuş asidler eksikken ikisi de bir dereceye kadar tatlıdır. Ama her şey tabii ki tatlılıkla ilgili değil insan dilinin algılayabileceği 5 çeşit tat var Bunlar tatlı, ekşi, acı(bitter), tuzlu, umami(hoşa giden tat) bu tatların hiç biri tek olarak bulunmaz aksine farklı oranda birleşip bir modülasyon oluşturur.
Bahsettiğimiz tatların birine odaklanıp diğerlerini yok sayarsak asiditesi olmayıp boş, düz ve sadece alışılagelmiş bir kahve tadı elde ederiz. Modülasyon ve kombinasyon tek bir tadın varlığı diğerinin algılanmasını arttırabilir veya azaltabilir. Örneğin; tuz ve asidin varlığı tatlı duyuyu arttırabilir bu yüzden max. tatlılığı artırmaya odaklanmak yerine kahvedeki diğer tatların ve aromalarla birlikte tatlılığı vurgulamak daha mantıklı olabilir.
Kahvedeki tatlı aromayı karamelizasyon kategorisinden bahsedeceğiz fındık, Caramel veya çikolatalı tatlar olmasından bu aromaları veren şeyler nelerdir biraz kafamdakileri derleyeyim.
Öncelikle biraz bilimsel olmak gerekirse yeşil çekirdeğin içindeki protein ve karbonhidratlar kavurma sürecinde karamelizasyonlaşmış şeker ve aminoasid kompleksine bürünürler. Bu olay kahveye tatlılık yerini verir. Özellikle karbonhidrat kahvenin tadını etki eden çözülebilir kimyasal bileşenlerin 3/1 oluşturur. Bu nedenden kahvenin tatlılığı pek çok çeşitte bulunabilir.
Cupping Roast tamamen acı tattan yoksunken ve çok kavrulmuş asidler eksikken ikisi de bir dereceye kadar tatlıdır. Ama her şey tabii ki tatlılıkla ilgili değil insan dilinin algılayabileceği 5 çeşit tat var Bunlar tatlı, ekşi, acı(bitter), tuzlu, umami(hoşa giden tat) bu tatların hiç biri tek olarak bulunmaz aksine farklı oranda birleşip bir modülasyon oluşturur.
Bahsettiğimiz tatların birine odaklanıp diğerlerini yok sayarsak asiditesi olmayıp boş, düz ve sadece alışılagelmiş bir kahve tadı elde ederiz. Modülasyon ve kombinasyon tek bir tadın varlığı diğerinin algılanmasını arttırabilir veya azaltabilir. Örneğin; tuz ve asidin varlığı tatlı duyuyu arttırabilir bu yüzden max. tatlılığı artırmaya odaklanmak yerine kahvedeki diğer tatların ve aromalarla birlikte tatlılığı vurgulamak daha mantıklı olabilir.
Son düzenleme: