• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Meet Lab Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Tartı Kalibrasyonu

ontheotherhand

Barista
İsim
Burak
Daha fazla  
İsim
Burak
Değirmen
Comandante C40 Chocolate Fineline MK4, DF64 v4
Ekipmanlar
Aeropress, Chemex 3 cup, Clever dripper, dijital termometre, French Press, Hario v60 02, Kalita Wave 185, Origami Air S, Timemore Fish 800ml Isı Ayarlı Kettle
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Ataşehir
Aliexpress'ten 5kg/0,1gr tartı aldım. Video'da görüleceği üzere 98 gr civarına geldiğimde 102 gr'a yuvarlıyor. Su dökmeye devam edersem, su 102 gr'ı geçtikten sonra sayı artıyor. Yani 98-102 arası (veya 198-202 vs) hep yuvarlama yapıyor. Elimle bastırıp kaldırınca ağırlık değiştiği için sonradan doğru değere dönüyor. Ayrıca, diyelim 17 gr kahve tarttım, içinden 1-2 gr kahve alsam da ağırlık değişmiyor ta ki çok fazla ağırlık eksiltene kadar.

Satıcı 10kg ile kalibre et dedi ama bir video paylaşmadı. 10 kg bu tartıyı bozar diye düşünüyorum, standart bir cevap gibi yazdı zaten. Daha önce bu tartıya kalibrasyon yaptınız mı, sorunu çözüyor mu?

1631102538912.png

Ayni sorun bende de var 14 gr oluyor bir iki tane koyuyorum hemen 16 17 oluyor, çıkarıyorum değişmiyor, bende merak ediyorum nasıl kalibrasyon oluyor. Daha doğrusu oluyor mu baya ucuz kalıyor diğer tartılara göre belki olmayabilir.

Aliexpress'ten 5kg/0,1gr tartı aldım. Video'da görüleceği üzere 98 gr civarına geldiğimde 102 gr'a yuvarlıyor. Su dökmeye devam edersem, su 102 gr'ı geçtikten sonra sayı artıyor. Yani 98-102 arası (veya 198-202 vs) hep yuvarlama yapıyor. Elimle bastırıp kaldırınca ağırlık değiştiği için sonradan doğru değere dönüyor. Ayrıca, diyelim 17 gr kahve tarttım, içinden 1-2 gr kahve alsam da ağırlık değişmiyor ta ki çok fazla ağırlık eksiltene kadar.

Satıcı 10kg ile kalibre et dedi ama bir video paylaşmadı. 10 kg bu tartıyı bozar diye düşünüyorum, standart bir cevap gibi yazdı zaten. Daha önce bu tartıya kalibrasyon yaptınız mı, sorunu çözüyor mu?
Tartı muhtemelen başka bir birimden gr'a çeviriyor. O nedenle de ara değerlerde rakam atlıyor. Apple'ın hava durumu uygulamasında da vardı, 69 F göstermiyordu. Millet başta başka şeylere yordu ama tamamen C-F arası dönüştürmeden kaynaklı bir atlama idi. Sadece 98-102 arası oluyor dediğiniz için aklıma bu geldi.

Gr ve gr/ml diye 2 farklı birim denedim, aynı sorun.

Bir video buldum, %100 olmasa da %80-90 işe yaradığını düşünüyorum, hala ufak gramajlarda çekirdek tartarken arada sorun yaşayabiliyorum.

Temel olarak yapılan işlem tartıyı kalibrasyon moduna almak ve sonrasında 2, 3 veya 5 kg ile kalibre etmek. Kalibre edecek kiloyu bulmak biraz zor, öz kütlesi 2kg olan bir materyalim olmadığı için tartı ile defalarca ölçüp 2000 gr olduğuna kanaat getirdiğim bir madde (içi su dolu kettle :p) oluşturdum. Video'daki adımları yaptığımda bende cal yazısı çıkmıyor, 2000-3000-5000 sayıları çıktı ve ağırlığı koyduğumda birkaç saniye sonra pass yazdı. O yüzden cal yazısı hariç aynı adımları izledim. Spesifik olarak belirli bir ağırlık aralığında (98-102 gr) sorun yaşadığım için bu işlemden sonra orada problem yaşamamam sebebiyle 2 sorunumdan biri çözüldü diyebilirim. Diğeri de daha nadir oluyor gibi geldi.

Kısaca,
  • Mode + Tare tuşlarına basılı tutarken on/off'a basarak tartıyı açın
  • Tare tuşu kalibre edilecek ağırlık seçimi için kullanılıyor (2000, 3000, 5000 ve garip bir şekilde 5000 küsürlü gramajlardan birini seçebiliyorsunuz)
  • 2000 gr'ı seçtikten sonra 2000 gr olduğuna emin olduğunuz bir ağırlık koyun, birkaç saniye sonra pass yazacak
  • Kalibrasyon bitmeden çıkmak isterseniz tartıyı kapatmak için start/stop tuşuna basın (işlem bitene kadar on/off çalışmıyor)
  • Farklı firmware'li tartılarda ufak farklılıklar olabilir (bende cal yazmaması gibi)
@portakalhalil bir deneyip sonucu paylaşabilir misiniz?

Bir video buldum, %100 olmasa da %80-90 işe yaradığını düşünüyorum, hala ufak gramajlarda çekirdek tartarken arada sorun yaşayabiliyorum.

Temel olarak yapılan işlem tartıyı kalibrasyon moduna almak ve sonrasında 2, 3 veya 5 kg ile kalibre etmek. Kalibre edecek kiloyu bulmak biraz zor, öz kütlesi 2kg olan bir materyalim olmadığı için tartı ile defalarca ölçüp 2000 gr olduğuna kanaat getirdiğim bir madde (içi su dolu kettle :p) oluşturdum. Video'daki adımları yaptığımda bende cal yazısı çıkmıyor, 2000-3000-5000 sayıları çıktı ve ağırlığı koyduğumda birkaç saniye sonra pass yazdı. O yüzden cal yazısı hariç aynı adımları izledim. Spesifik olarak belirli bir ağırlık aralığında (98-102 gr) sorun yaşadığım için bu işlemden sonra orada problem yaşamamam sebebiyle 2 sorunumdan biri çözüldü diyebilirim. Diğeri de daha nadir oluyor gibi geldi.

Kısaca,
  • Mode + Tare tuşlarına basılı tutarken on/off'a basarak tartıyı açın
  • Tare tuşu kalibre edilecek ağırlık seçimi için kullanılıyor (2000, 3000, 5000 ve garip bir şekilde 5000 küsürlü gramajlardan birini seçebiliyorsunuz)
  • 2000 gr'ı seçtikten sonra 2000 gr olduğuna emin olduğunuz bir ağırlık koyun, birkaç saniye sonra pass yazacak
  • Kalibrasyon bitmeden çıkmak isterseniz tartıyı kapatmak için start/stop tuşuna basın (işlem bitene kadar on/off çalışmıyor)
  • Farklı firmware'li tartılarda ufak farklılıklar olabilir (bende cal yazmaması gibi)
@portakalhalil bir deneyip sonucu paylaşabilir misiniz?

Önce baska bir tartı bulmam lazım 😂 ama video için teşekkür ederim deneyince yazarım. Benim tahminimce küçük gramajları tepkime süresinden dolayı da ölçmüyor olabilir. Üstüne biraz basıp çekince doğru ağırlığı buluyor.

±0,5 gr hata payı var zaten ama ben 3-4 gr hata payı görüyordum. Tepkime süresinden bağımsız bir sorun olduğunu düşünüyorum çünkü bu işlemi yaptıktan sonra küçük gramajlarda da gelişme oldu.

Geri